• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Komisāra amatam izvirza Ingrīdu Ūdri. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.08.2004., Nr. 122 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91934

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nacionālais teātris sāk 86. sezonu

Vēl šajā numurā

04.08.2004., Nr. 122

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Komisāra amatam izvirza Ingrīdu Ūdri

Ministru prezidents Indulis Emsis vakar, 3.augustā, Eiropas Komisijas (EK) komisāra amatam izvirzīja savu partijas biedri, Saeimas priekšsēdētāju Ingrīdu Ūdri. Šādu lēmumu premjerministrs pieņēma pēc aptuveni stundu garas apspriešanās ar valdības locekļiem, kuru starpā tā arī nebija iespējams rast kompromisu. Viņš norādīja, ka šo lēmumu pieņem vienpersoniski, un tās ir viņa tiesības. “Tāpat kā citkārt pieņēmu lēmumu, jo tas bija jādara,” situāciju skaidroja valdības vadītājs. Ministru prezidents arī izteica cerību, ka koalīcijas kolēģi viņa rīcību sapratīs.

UDRE1.PNG (140149 bytes)
Ingrīda Ūdre
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Ministru prezidenta biedrs Ainārs Šlesers sacīja, ka viņam ir skumji, ka valdībai nav izdevies rast vienprātīgu risinājumu. A. Šlesers uzskata, ka situācija nav vienkārša, tomēr viņš cer, ka premjerministra piedāvātais risinājums būs pietiekami labs. Savukārt Tautas partija solījusi nopietni izvērtēt Ministru prezidenta vienpersonisko lēmumu par I. Ūdres virzīšanu nozīmīgajam amatam. Tautas partijas Saeimas frakcijas vadītājs Aigars Kalvītis, kā arī partijas vadītājs Atis Slakteris norādījuši, ka iespējama pat vienošanās par jaunu valdību, kas liecina par nopietnu krīzi pašreizējā Ministru kabinetā. Tomēr kopumā vairākums Saeimā pārstāvēto politisko partiju atbalsta I. Ūdri komisāra amatā.
Jāatgādina, ka koalīciju veidojošajām partijām bija atšķirīgas kandidatūras. Tautas partija atbalstīja līdzšinējo Latvijas pārstāvi EK Sandru Kalnieti, savukārt Latvijas Pirmā partija virzīja ekonomikas ministru Juri Lujānu, bet Zaļo un zemnieku favorīte bija I. Ūdre.
I. Ūdres virzīšanu komisāres amatam negatīvi novērtējis Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Atis Lejiņš. “Tai vajadzēja būt Sandrai Kalnietei, kura Briselē simbolizē Latviju, kura labi pazīst Eiropas lietas un ir spēcīga, neatkarīga personība,” teic A. Lejiņš. Arī Eiropas kustības Latvijā prezidents Andris Gobiņš sarunā ar “Latvijas Vēstnesi” bija pārliecināts, ka “I. Ūdres virzīšana komisāra postenim ir kļūda. S. Kalniete ir ieguvusi labu reputāciju un prestižu. Daudzviet viņa tiek uztverta par jauno dalībvalstu simbolu. Viņa radīja arī pozitīvu Latvijas tēlu”. A. Gobiņš arī norāda, ka S. Kalniete “savu darbu līdz šim ir darījusi godam un nav nekāda redzama iemesla, kāpēc viņu neapstiprināt arī turpmākam darbam”.
Visi izvirzītie komisāri vēl jāapstiprina Eiropas Parlamentam. Pieredze liecina, ka tā nav tikai formalitāte un parlamentārieši izmanto arī tiesības kādu no Komisijas locekļiem neapstiprināt.

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!