• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rožu laiks Salaspilī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.07.2004., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91723

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Daugavas zīmes

Vēl šajā numurā

29.07.2004., Nr. 119

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rožu laiks Salaspilī

PUKES.PNG (113840 bytes)
Dzidras Riekstas selekcionētā šķirne “Rītausma”
Foto: Andrejs Svilāns

Nacionālajā botāniskajā dārzā (NBD) Salaspilī pie administrācijas ēkas šobrīd pilnziedā skatāma vietējās selekcijas parka rožu ekspozīcija. NBD selekcionāre Dzidra Rieksta ir ilgstoši nodarbojusies ar rožu hibridizāciju, un gadu desmitiem ilgajā darbā ir izaudzētas šķirnes, kas guvušas atzinību arī ārpus Latvijas robežām. Populārākās no tām ir šķirnes “Rītausma” un “Ābeļzieds”.
Pavisam Salaspilī kolekcijās tiek audzētas vairāk nekā 1000 vietējās un ārzemju selekcijas rožu šķirnes, apmēram 300 no tām skatāmas Nacionālā botāniskā dārza ekspozīcijā.
NBD kolekcijās ir arī vairāki desmiti savvaļas rožu sugu. Šai kolekcijas daļai ir liela zinātniska nozīme, tas ir ieguldījums pasaules augu valsts bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā. Savvaļas rozes tiek izmantotas arī jaunu šķirņu selekcijai, lai iegūtu jaunas šķirņu īpašības un panāktu lielāku izturību pret slimībām. Savvaļas rožu kolekcijas saglabāšana ir viena no NBD aktuālajām problēmām. Kolekcijai ir vitāli nepieciešama tās atjaunošana ekoloģiski piemērotākā vidē, taču nepietiekama finansējuma dēļ šis darbs tiek atlikts no gada uz gadu.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!