• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Domā, kā drīzāk ieviest ES normas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.07.2004., Nr. 114 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91382

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai studiju maksa nesagādātu nepatīkamu pārsteigumu

Vēl šajā numurā

21.07.2004., Nr. 114

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Domā, kā drīzāk ieviest ES normas

Visticamāk, Ministru kabinets turpmāk varēs izdot noteikumus, arī pamatojoties uz Eiropas Savienības (ES) tieši piemērojamiem normatīvajiem aktiem. To paredz izskatīšanai valdībā iesniegtie grozījumi Ministru kabineta iekārtas likumā. Lai gan valdība vakar, 20. jūlijā, lēmumu nepieņēma, tika lemts šo jautājumu virzīt ierastajā kārtībā. Tā kā Saeimas deputāti pašlaik atrodas vasaras atvaļinājumā, šis, tāpat kā citi normatīvie akti Ministru kabinetā, tiek pieņemti Satversmes 81. panta kārtībā.
Īpaša kārtība ES tieši piemērojamiem normatīvajiem aktiem nepieciešama, jo, ieviešot Eiropas Savienības tiesību normas, bieži nākas saskarties ar gadījumiem, kad to izdarīt noteiktajos termiņos nav iespējams, jo Latvijas likumos nav paredzēts deleģējums attiecīgo Ministru kabineta noteikumu izdošanai. Šādā situācijā iespējams rīkoties divējādi: ieviešamās Eiropas Savienības tiesību normas iekļaut likumos vai sagatavot grozījumus likumā, paredzot deleģējuma iestrādi. Pir-mais risinājuma variants daudzos gadījumos var izrādīties juridiski nekorekts, jo likumā tiek iekļautas tiesību normas, kas pēc juridiskās tehnikas prasībām iekļaujamas Ministru kabineta noteikumos. Savukārt otrais risinājums ir laikietilpīgs, jo pēc likuma grozījumu pieņemšanas ir nepieciešams papildu laiks Ministru kabineta noteikumu apstiprināšanai. Turklāt jāņem vērā, ka Eiropas Savienības tiesības, it sevišķi lauksaimniecības un pārtikas tiesību jomā, atrodas transformācijas stadijā un jebkurā brīdī var tikt pieņemti tiesību akti, kuri neiekļausies pašreizējā Latvijas tiesību sistēmā, taču tos būs nepieciešams piemērot nekavējoties, norādīts valdības sēdē iesniegto likuma grozījumu anotācijā.

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Uzziņai:

Pašlaik valdība noteikumus var izdot tikai trīs gadījumos:
– Satversmes 81. pantā noteiktajā kārtībā;
– ja likums Ministru kabinetu tam īpaši pilnvaro;
– ja attiecīgais jautājums nav noregulēts ar likumu.
Satversmes 81.pants nosaka, ka laikā starp Saeimas sesijām MK ir tiesības, ja neatliekama vajadzība to prasa, izdot noteikumus, kuriem ir likuma spēks. Sešu mēnešu laikā pēc tā pieņemšanas likumprojekts jāatbalsta Saeimai.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!