• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uz Baltiju - rast un īstenot idejas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.07.2004., Nr. 113 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91310

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar, 19. jūlijā, valūtas tirgū

Vēl šajā numurā

20.07.2004., Nr. 113

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uz Baltiju – rast un īstenot idejas

NO2.JPG (19669 bytes)

No šā gada 19. līdz 26.septembrim Rīgā notiks pirmais Vācijas – Baltijas investoru forums. Tā rīkotāji cer, ka pasākums Vācijas, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas uzņēmējiem ļaus nodibināt vērtīgus savstarpējos biznesa kontaktus un veicinās ievērojamu investīciju piesaisti Baltijas reģionam.

Forumu rīko nekustamo īpašumu aģentūras “Arco Real Estate” mātesuzņēmums ”ARCO VARA” kopā ar Vācijas konsultāciju kompāniju ”GLC Glücksburg Consulting Group”, banku “Nord/ LB Latvija” un Vācijas – Baltijas uzņēmumu apvienību “DEC Development&Engineering Cooperation”.
“GLC Glücksburg Consulting Group” valdes priekšsēdētājs, “ARCO VARA GROUP” padomes loceklis Martins Veigels paskaidroja, ka vēlas Vācijas uzņēmējus iepazīstināt ar perspektīvām, ko sniedz darbs Baltijā. “GLC Glücksburg Consulting Group” ir uzkrāta liela pieredze darbā ar investoriem tā dēvētajā vecajā Eiropā, taču pienācis piemērots brīdis jaunas pieredzes gūšanai. To apliecina vācu uzņēmēju izrādītā interese par biznesa iespējām mūsu reģionā. Šādu interesi diktē arī Vācijas ekonomikai raksturīgās problēmas, kuru būtību izsaka M. Veigela raksturojums: “Daudz vecas naudas, bet maz jaunu ideju.”
Baltiju kā potenciālo jaunu ideju attīstīšanas un realizācijas vietu redz apmēram 40 Vācijas uzņēmumu, kuru pārstāvji piedalīsies forumā. Apmēram tikpat liels biznesa ļaužu pulks pārstāvēs Baltijas uzņēmumus. M. Veigels norādīja, ka plānotais pasākums nav orientēts uz garām runām, bet gan uz tiešo biznesa kontaktu veidošanu. Biznesa partnerus Rīgā atrast cer visdažādāko nozaru uzņēmumu vadītāji. Jāmin, piemēram, Vācijas – Šveices nekustamo īpašumu kompānija DIAG, vides inženiertehnoloģiju uzņēmums “Hese Environment”, veselības aprūpes iestāžu grupa “DAMP Group”, kā arī virkne lielu būvniecības un tirdzniecības firmu. Vaicāts par Baltijas pievilcības faktoriem potenciālo investoru skatījumā, M. Veigels uzsvēra: Baltijas valstu priekšrocība ir liberālāka uzņēmējdarbības vide un vienkāršāka nodokļu likumdošana nekā Vācijā, turklāt investoriem izdevīga ir darbība augošas ekonomikas apstākļos. “Baltijas valstis, jo sevišķi – Igaunija un Latvija, kopē Vācijas darbību ekonomikā, taču kopē tikai labo,” atzīmēja M. Veigels. Vācijas konsultāciju biznesa pārstāvis arī atzina, ka liela nozīme ir ģeogrāfiskajiem un vēsturiskajiem faktoriem – vācu uzņēmējiem Baltija ir tuvāka nekā, piemēram, Balkānu valstis. Savukārt Rīga kā foruma rīkošanas vieta izvēlēta gan izdevīgās atrašanās vietas, gan “Baltijas galvaspilsētas” statusa dēļ.
Arī bankas “Nord/LB Latvija” prezidents Andris Ozoliņš pauda uzskatu, ka par spīti Latvijā valdošajam paškritikas garam Baltijas ekonomikai ir liela nākotne. Viņš arī atzīmēja, ka deviņdesmitajos gados mūsu reģionā vairāk investēja skandināvi, taču pēdējā laikā Vācijas uzņēmumu aktivitāte Baltijā strauji pieaug. A. Ozoliņš tomēr uzsvēra, ka Latvijas uzņēmējiem nav iemesla ieslīgt pašapmierinātībā – pašu mājās viņus nereti apsteidz kaimiņvalstu investori.
Aģentūras “Arco Real Estate” padomes priekšsēdētājs Viktors Savins izteica cerību, ka Vācijas – Baltijas investoru foruma rezultāts varētu būt jaunu darbavietu rašanās, kā arī mūsu valsts ekonomikas atpalikušo nozaru attīstības veicināšana. Viņš norādīja, ka ļoti vēlama būtu arī pašvaldību pārstāvju piedalīšanās forumā – tā varētu dot pozitīvu impulsu pašvaldību un privātstruktūru sadarbībā.
Šobrīd Latvijā ievērojamas investīcijas veikuši vairāki Vācijas uzņēmumi, piemēram, bankas “Nord/LB Latvija” investors “Norddeutsche Landesbank”, uzņēmuma “Latvijas gāze” investors – kompānija “Ruhrgas AG&Preussen Elektra” , “Vereins und Westbank” (banka “Vereinsbank Riga”), kā arī kompānijas “Knauf GmbH” (“Knauf Marketing Riga”) un “REHO” (“Hotel de Rome/Konventhof”).

Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!