• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labāko risinājumu meklējot. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.07.2004., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91171

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Parakstīti līgumi par Eiropas fondu finanšu vadību

Vēl šajā numurā

15.07.2004., Nr. 111

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labāko risinājumu meklējot

Ja no nākamā gada valsts budžetā bērna kopšanas pabalstiem papildus tiek atvēlēti 20 miljoni latu, tad minēto pabalstu varētu aprēķināt 70 procentu apmērā no vecāku vidējās bruto algas. Tādējādi pabalsts būtu tik liels, cik viens no vecākiem saņem pēc nodokļu atvilkumiem laikā, kad strādā, informē Labklājības ministrijas (LM) Komunikācijas departaments.
LM pašlaik strādā pie optimālākā varianta bērna kopšanas pabalsta aprēķināšanai, ņemot vērā, ka paredzamā summa nākamajā gadā varētu būt 20 miljoni latu. “Pašreiz plānotie 70 procenti no algas, ko persona saņem uz papīra, reāli atbilst tai algai, kuru cilvēki strādājot saņem uz rokas. Tādējādi pabalsts pilnā mērā attaisnotu savu kompensējošo raksturu un vecāku dzīves kvalitāte netiktu pazemināta,” uzskata labklājības ministre Dagnija Staķe.
Vienlaikus varētu tikt noteikts arī strādājošo pabalsta minimālais apmērs (70 procenti no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas) un maksimālais – ne vairāk kā piecas valstī noteiktās minimālās mēneš-algas. Tāpat ministrijas darba variants paredz, ka personām, kuras kopj bērnu vecumā līdz vienam gadam un nestrādā (nav sociāli apdrošinātas), bērna kopšanas pabalsts varētu būt apmēram 55 lati mēnesī, liecina LM Komunikācijas departamenta sniegtās ziņas. Pēc ministrijas speciālistu aprēķiniem, šī summa atbilst vidējām izmaksām, kas reāli rodas, vecākiem rūpējoties par savu bērniņu pirmajā dzīves gadā. Minētajā summā ietilpst gan apģērbu, gan autiņbiksīšu, gan citu mazulim ikdienā nepieciešamu preču iegāde, gan līdzekļi speciālas pārtikas iegādei, ja māmiņai pašai nav piena bērna barošanai ar krūti.
“Domājot par optimālāko risinājumu, jāņem vērā, ka minimālajam bērna kopšanas pabalsta apmēram nevajadzētu būt mazākam kā aprēķinātajiem 55 latiem, lai ikvienam bērnam nodrošinātu pirmajā dzīves gadā nepieciešamo minimumu. Savukārt pārējā summa no bērna kopšanas pabalsta, kas aprēķināta, ņemot vērā vidējo algu vienam no vecākiem, kompensēs vecāku potenciālos zaudējumus laikā, kad viņi nevar strādāt, jo atrodas mājās pie sava mazuļa,” skaidro D.Staķe. Viņasprāt, tādējādi tiktu padomāts par to, lai visi bērni saņemtu līdzvērtīgu atbalstu, vienlaikus nepasliktinot vecāku dzīves kvalitāti šajā laikā.
LM arī vēlas no 196 latiem līdz 296 latiem palielināt bērna piedzimšanas pabalstu jeb bērna pūriņu. Lielāki pabalsti tiktu maksāti jau no šā gada oktobra, ja valdība pieņemtu lēmumu par šā pabalsta palielināšanu arī 2005.gadā.
Tādējādi no 2005.gada pamatbudžetā iespējamajiem papildus atvēlētajiem 20 miljoniem latu bērna kopšanas pabalsta paaugstināšanai nepieciešami – 17,6 miljoni latu, bet bērna piedzimšanas pabalsta paaugstināšanai – 2,4 miljoni latu, norāda ministrija.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!