• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiesā triumfē Komisija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.07.2004., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91165

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiesu lietu mazāk, nekā prognozēts

Vēl šajā numurā

15.07.2004., Nr. 111

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiesā triumfē Komisija

13. jūlijā Eiropas Kopienu Tiesa (EKT) anulēja ES finanšu ministru lēmumu, kad pagājušā gada novembrī tie lēma nenoteikt sankcijas pret Vāciju un Franciju par eirozonas valstīm noteiktā budžeta deficīta limita pārsniegšanu. Tiesa atzinusi, ka šāds lēmums nav ES likumdošanai atbilstošs. EKT nolēmumā teikts, ka Finanšu ministru padome nevar atkāpties no līgumos noteiktā.
Ministru padomes lēmumu EKT apstrīdēja Eiropas Komisija. Strīds izcēlās jautājumā par Monetārās savienības dalībvalstu stabilitātes pakta noteikumu ievērošanu. Viens no nosacījumiem ir dalībvalstīm ievērot budžeta deficītu trīs procentu robežās no iekšzemes kopprodukta. Tomēr vairākās lielās ES dalībvalstīs budžeta deficīts pārsniedz noteikto trīs procentu robežu. Paredzēts, ka par šo jautājumu jālemj Ekonomikas un finanšu ministru padomei. Skatot šo jautājumu, padome nepieņēma konkrētus lēmumus. Tā kā stabilitātes pakta ievērošana dalībvalstīm ir saistoša, EK nav apmierināta ar EP pasīvo rīcību.
Jāatzīmē, ka tiesas viedoklis šajā jautājumā ir ļoti svarīgs. Daudzas mazās valstis norādījušas, ka stabilitātes pakta kritēriji jāievēro visām valstīm, taču līdz šim lielo valstu pārkāpumi netiek vērtēti pietiekami nopietni.

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!