• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.07.2004., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91105

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vācijas okupācijas režīms un tā plāni Latvijā

Vēl šajā numurā

14.07.2004., Nr. 110

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

Vācu “Financial Times Deutschland” publicētajā materiālā “Latvija nosoda ES Krievijas politiku” Indulis Emsis kritizējis Eiropas Savienības un Vācijas–Krievijas politiku: “Protams, arī mēs esam ieinteresēti labās attiecībās ar Krieviju. Taču jāprasa, lai arī ES kaimiņvalstīs tiktu ievēroti demokrātijas principi.” Emša izteikumi liecina, ka Latvija, tāpat kā citas jaunās ES dalībvalstis, nav gatava atbalstīt nekritisku attieksmi pret Krieviju. Īpaši Vācija un Francija pēdējos mēnešos esot mērķtiecīgi izrādījušas pretimnākšanu Maskavai. Taču bijušajā padomju republikā Latvijā un tās kaimiņvalstīs, kā arī Polijā neuzticēšanās Krievijai joprojām ir liela. Berlīnē, tiekoties ar Šrēderu, Emsis iepazīstināja ar alternatīvo projektu ieplānotajam gāzesvadam līdz Baltijas jūrai. Premjers ieteica izveidot vada apkārtceļu cauri Latvijai.

Vācu izdevumam “Welt am Sonntag” Čehijas prezidents Vāclavs Klauss raksta, ka līdz ar iestāšanos ES jaunās dalībvalstis pēc pusgadsimtu ilgajiem nenormālajiem komunisma kundzības apstākļiem tagad tiek pieskaitītas normāliem eiropiešiem. Tā arī esot galvenā līdzdalības ES priekšrocība. Eiropa esot tikai valstu konglomerāts un tāds, par laimi, palikšot vēl ilgi, par “autentisku” Eiropas tautu noteikti nevarot būt nekāda runa. Arī tēzei “big is beautiful” neesot nekādu pierādījumu. Terminam “jaunā Eiropa” esot jāpiešķir cita nozīme.

Poļu “Gazeta Wyborcza”, publicējot materiālu “Eiropa no sētas puses: Eiropas ģeometrija”, raksta, ka ES diplomāti ir atsākuši spriest par valstu ietekmes sadalījumu savienībā. Tiek piedāvātas dažādas vadošo valstu trijstūru, četrstūru, piecstūru vai sešstūru koncepcijas. Taču atšķirības tās ietvaros neizzudīs, un agrāk vai vēlāk mūs sagaida “mainīgā ģeometrija”.

Zviedru laikraksts “Dagens Nyheter”: “Liekas, ka Tonijs Blērs un Džordžs Bušs vainu novels uz MI 6, CIA un FIB. Viņi aizstāvēsies, bilstot, ka bija spiesti paļauties uz saviem izlūkdienestiem. Tomēr daudz kas liecina, ka viņi saņēma tādu informāciju, kādu gribēja.” Tā teikts ievadrakstā “Uz meliem balstīts karš” par karu Irākā.

Austrijas “Salzburger Nachrichten” secina, ka “Eurostat” ir konstatējis ļoti lielas minimālo algu atšķirības Eiropas Savienībā. Tās sniedzas no 121 eiro Latvijā līdz 1403 eiro Luksemburgā. Salīdzinājumam – ASV minimālā alga ir 727 eiro. Taču ne visās ES valstīs, arī Austrijā, ir ar likumu noteikta minimālā alga.

Parīzē izdotais “International Herald Tribune” rakstā “Pietiek Miloševiča izlēcienu” norāda, ka bijušā Dienvidslāvijas līdera Slobodana Miloševiča tiesāšana ilgusi jau divus gadus un Hāgas tribunāls ir pilns apņēmības panākt lietas virzības paātrināšanos. Aktualizējas jautājums, vai Miloševičs var turpināt pats sevi pārstāvēt. Jau pietiekami ilgi viņš ir kavējis tiesas procesu ar savu rīcību. Jo būtiskāk panākt kādu virzību, lai novērstu tribunāla diskreditāciju starptautiskās sabiedrības acīs.

Pēc ĀM Preses analīzes nodaļas materiāliem

Lappusi sagatavojis
Guntars Laganovskis, “LV”
guntars.laganovskis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!