• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
VCB uzskatā: diferencēti pabalsti nav diskriminējoši. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.07.2004., Nr. 108 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90964

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

09.07.2004., Nr. 108

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

VCB uzskatā: diferencēti pabalsti nav diskriminējoši

Par to, kāds ir piemērotākais variants bērna kopšanas pabalsta palielināšanai, sabiedrībā plaši diskutē. Vieni aicina valdību maksāt visām māmiņam vienādu bērna kopšanas pabalstu, otri mudina pieņemt lēmumu izmaksāt diferencētus pabalstus, par ko jau vairākkārt esam rakstījuši. Arī Valsts cilvēktiesību birojs (VCB) paudis savu viedokli, atbildot uz Labklājības ministrijas un vairāku privātpersonu lūgumu izvērtēt šo jautājumu.

VCB atbalsta bērna kopšanas pabalsta diferencēšanu atkarībā no vecāku algas. Šāda pabalstu aprēķināšanas kārtība nav uzskatāma par diskriminējošu. VCB atbalsta šādu kārtības ieviešanu, jo tā daudz efektīvāk veicinātu dzimstības līmeņa paaugstināšanos, būtiski mazinot draudus sabiedrības labklājībai. Šāda sistēma arī veicinātu cīņu ar nodokļu nemaksāšanu.
Bērna kopšanas pabalsta mērķis ir kompensēt ienākumu zudumu, kas personai radies sakarā ar nespēju bērna kopšanas laikā strādāt algotu darbu, un vadoties no šā mērķa, nevar apgalvot, ka nodarbinātas un nenodarbinātas personas atrodas vienādos un salīdzināmos apstākļos, biroja viedokli skaidro Informācijas un sabiedrisko attiecību daļa. Jāņem arī vērā, ka bērna kopšanas pabalsta apmērs nav atkarīgs no bērnu skaita. Šī koncepcija tika izstrādāta, lai risinātu nelabvēlīgo demogrāfisko situāciju. Tas, ka zemais dzimstības līmenis nenodrošinās paaudžu nomaiņu nākotnē, valstij var radīt nopietnas ekonomiskas problēmas. VCB uzskata, ka tieši diferencēta bērnu pabalsta aprēķināšanas kārtība ir efektīvāks līdzeklis koncepcijas mērķa sasniegšanai un stimulēs dzimstību visās personu grupās.
Vienlaikus VCB atzīst, ka valstij būtu vairāk jādomā arī par citiem pasākumiem, kas veicinātu tādu apstākļu veidošanos, kas nodrošinātu ģimenēm ar bērniem cilvēka cienīgu dzīves līmeni.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!