• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par izlaišanu brīvam apgrozījumam atbilstoši izmantošanas mērķim. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.07.2000., Nr. 263/265 https://www.vestnesis.lv/ta/id/9092-par-izlaisanu-brivam-apgrozijumam-atbilstosi-izmantosanas-merkim

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Arhīvi apliecina : Krustpils novads ir Sēlijas daļa

Vēl šajā numurā

19.07.2000., Nr. 263/265

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 495

Pieņemts: 11.07.2000.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.495

Rīgā 2000.gada 11.jūlijā

Par izlaišanu brīvam apgrozījumam atbilstoši izmantošanas mērķim

Lai izpildītu Ministru kabineta 21.03.2000 noteikumos Nr.112 "Kārtība, kādā izpildāma muitas procedūra — izlaišana brīvam apgrozījumam"(turpmāk — Ministru kabineta noteikumi) noteikto kārtību preču izlaišanai brīvam apgrozījumam atbilstoši izmantošanas mērķim, nosaku:

1. Ministru kabineta noteikumu 4.punktā minētās atļaujas izsniedz Valsts ieņēmumu dienesta reģionālo un teritoriālo iestāžu (turpmāk — VID iestāžu) muitas.

2. Ministru kabineta noteikumu 1.pielikumā minētajām precēm atļauju izlaišanai brīvam apgrozījumam atbilstoši izmantošanas mērķim izsniedz tikai gadījumos, ja atļaujas pieprasītājs ir saņēmis normatīvajos aktos paredzētās licences. Atļaujā uzrāda izmantošanas mērķi, paredzētās darbības un iekārtas, ar kurām tās tiks veiktas, preču aprakstu un daudzumu, termiņu, uz kuru preces tiek izlaistas brīvam apgrozījumam atbilstoši to izmantošanas mērķim, muitas iestādi, kura kontrolēs darbības ar precēm un to izmantošanu (turpmāk — uzraudzības muitas iestāde), preču uzskaitei izmantojamos dokumentus (sk. šā rīkojuma 9.punktu).

3. Ministru kabineta noteikumu 2.pielikumā minētajām precēm atļaujā uzrāda izmantošanas mērķi, paredzētās darbības un iekārtas, ar kurām tās tiks veiktas, preču aprakstu un termiņu, uz kuru preces tiek izlaistas brīvam apgrozījumam atbilstoši to izmantošanas mērķim, uzraudzības muitas iestādi, preču uzskaitei izmantojamos dokumentus (sk. šā rīkojuma 9.punktu).

4. Ja darbības ar precēm atbilstoši to izmantošanas mērķim paredzēts veikt vairākās vienai VID iestādei pakļautajās muitas iestādēs (punktos), minētās VID iestādes muita nodrošina kontrolei nepieciešamās informācijas apmaiņu starp tās pakļautībā esošajām muitas iestādēm (punktiem). Kontroli veic un informāciju apkopo viena VID iestādes muitas noteiktā uzraudzības muitas iestāde (punkts).

5. Ja darbības ar precēm atbilstoši to izmantošanas mērķim paredzēts veikt dažādām VID iestāžu muitām pakļautajās muitas iestādēs, atļauju izsniedz, saskaņojot ar visām minētajām VID iestāžu muitām, tām savstarpēji vienojoties par kontrolei nepieciešamās informācijas apmaiņu. Atļauju izsniedz tās VID iestādes muita, kurā iesniegts pieteikums atļaujas saņemšanai. Kontroli veic un informāciju apkopo VID iestādes muitas noteiktā uzraudzības muitas iestāde, kura uzrādīta atļaujā.

6. Muitas iestāde, kura izsniegusi atļauju izlaišanai brīvam apgrozījumam atbilstoši izmantošanas mērķim, to anulē, ja konstatē, ka preces tiek izmantotas atļaujā neparedzētiem mērķiem.

7. Galvojums izlaišanai brīvam apgrozījumam atbilstoši izmantošanas mērķim iespējamā muitas parāda segšanai jāiesniedz par konkrēto ievedamo preču daudzumu, un jānodrošina līdz brīdim, kad preču izmantošana paredzētajam mērķim ir pabeigta.

8. Muitas parāds saskaņā ar Muitas likuma 180.pantu rodas:

8.1. brīdī, kad tiek konstatēts, ka preces izmantotas neatbilstoši paredzētajam izmantošanas mērķim, vai

8.2. beidzoties termiņam, kurš noteikts izlaišanai uz laiku atbilstoši izmantošanas mērķim, bet preču izmantošana apstiprinātajam mērķim nav notikusi.

9. Muitas procedūras pabeigšanu (brīdi, kad pabeigta preču izmantošana paredzētajam mērķim) apstiprina, pamatojoties uz dokumentiem, saskaņā ar kuriem tiek nodrošināta Ministru kabineta noteikumu minētā preču uzskaite. Par dokumentiem, kuri tiks izmantoti uzskaitei, muitas iestāde, kura izsniedz atļauju, un atļaujas pieprasītājs vienojas pirms atļaujas izsniegšanas. Uzskaitei izmantojamos dokumentus uzrāda atļaujā.

10. Beidzoties termiņam, preču izlaišanai brīvam apgrozījumam atbilstoši to izmantošanas mērķim, ja preces ir izmantotas un tām nav jāapstiprina cits izmantošanas mērķis vai jāpieskaita cita muitas procedūra, preces noņem no muitas kontroles, neformējot jaunu VAD.

11. Ja, beidzoties termiņam, kurš noteikts izlaišanai uz laiku atbilstoši izmantošanas mērķim, preču izmantošana apstiprinātajam mērķim nav notikusi un precēm netiek pieteikta cita muitas procedūra, preču saņēmējs veic precēm paredzētos muitas maksājumus. Pēc muitas maksājumu nokārtošanas muitas procedūra izlaišana brīvam apgrozījumam ir pabeigta, un preces vairs neatrodas muitas kontrolē.

12. Papildināt ar VID 30.09.1999. rīkojumu Nr.563 "Par metodiskajiem norādījumiem VAD aizpildīšanai" apstiprināto Metodisko norādījumu VAD aizpildīšanai 14.pielikumu "Muitas papildprocedūru kodi" ar papildprocedūras kodu:

081 — preces, kuras atbrīvotas no muitas maksājumiem izlaišanai brīvam apgrozījumam atbilstoši to izmantošanas mērķim.

13. Rīkojumu publicēt laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora v.i. A.Krastiņš

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!