• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiesnešu svinīgā zvēresta ceremonijā Rīgas pilī 2004.gada 7.jūlijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.07.2004., Nr. 107 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90903

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

08.07.2004., Nr. 107

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiesnešu svinīgā zvēresta ceremonijā Rīgas pilī 2004.gada 7.jūlijā

Ļoti cienītā ministres kundze! Jaunie tiesneši! Dāmas un kungi!
Es apsveicu jūs ar šo jūsu dzīves jaunā posma iesākumu, un es apsveicu jūs ar to, ka esat pievienojušies Latvijas kvalificēto tiesnešu saimei. Tiesu sistēma ir viens no demokrātijas pamatpīlāriem, un, ja šis pīlārs nav pietiekami stingrs un drošs, tad viss cits demokrātiskā iekārtā būtībā ir apdraudēts. Demokrātijas prasība ir, lai katram būtu tiesības brīvi pulcēties, izteikt savus viedokļus, tiesības balsot vēlēšanās un izvirzīt savus tautas priekšstāvjus.
Mūsu demokrātija atļauj ļaudīm privātīpašumu un iespēju savu mantu vairot un savu labklājību vairot, bet likuma ietvaros. Visam, kas valstī notiek, ir jānotiek likuma ietvaros, un atkāpes no likuma normām uzrauga tiesībsargājošās instances, bet beigu beigās viņu efektivitāte paliek galvenokārt tiesu sistēmas rokās, jo, vienalga, cik laba mums būtu prokuratūra, vienalga, cik laba mums būtu policija un citas iestādes, – ja viņu darba rezultāti nevainagosies ar taisnīgu tiesu, tad viņu darbs būs bijis par velti un valsts ieguldītie līdzekļi būs bijuši par velti. Ja nebūtu taisnīgas tiesas, tad nebūtu iespējams izšķirt strīdus, kas notiek gan administratīvā, gan saimnieciskā līmenī, gan arī veikt būtisku kriminālpārkāpumu izvērtēšanu.
Pilsoņu drošība balstās uz taisnīgu tiesu, pilsoņu labklājība balstās uz taisnīgu tiesu, un arī viņu brīvība balstās uz taisnīgu tiesu. Turklāt mūsdienās tiesneša darbs kļūst arvien sarežģītāks. Kā Eiropas Savienības dalībvalstij mums Latvijā ir jāpārņem arī visa šī likumdošana, kas pēdējos gados tikusi saskaņota, ir jāpārņem un jāiepazīstas arī ar tiesu praksi plašākā starptautiskā kontekstā, un tas tiesnešiem uzliek jaunus pienākumus un jaunas prasības. Bet es redzu – jūs esat gados jauni cilvēki, es novēlu jums, lai tiesneša darbs jums nestu personīgo gandarījumu, apziņu par to, ka jūsu darbs ir ārkārtīgi svarīgs, ka katrs lēmums, ko esat pieņēmuši pēc savas augstākās profesionalitātes, pēc savām labākajām spējām un pēc savas sirdsapziņas, ir solis, kas palīdz mūsu valstij nokļūt arvien tuvāk tam, kādu mēs ideāli to vēlētos redzēt. Jums ir priekšā garu gadu karjera, es jums novēlu, lai šo gadu gaitā jūs turpinātu pilnveidoties gan no savas praktiskās pieredzes, gan arī papildinot savas zināšanas visdažādākajos iespējamajos veidos, kontaktējoties ar saviem kolēģiem citās valstīs un arī Latvijā.
Tiesneša pienākumi ir godpilni pienākumi. Tiesneši demokrātiskās valstīs bauda ļoti augstu prestižu. Es novēlu jums, lai jūs ar savu darbību būtu vērtīgs pienesums Latvijas tiesnešu saimei un ar savu spriedumu saprātīgumu un taisnīgumu jūs ar katru jaunu tiesas prāvu vairotu Latvijas tiesnešu prestižu. Lai jums dzīvē labi klājas!

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!