• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīdzinieki pagaidām ietaupīs četrus latus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.07.2004., Nr. 106 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90844

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 7. jūlijā

Vēl šajā numurā

07.07.2004., Nr. 106

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rīdzinieki pagaidām ietaupīs četrus latus

Vakar, 6.jūlijā, Rīgas domes (RD) Sociālo jautājumu komiteja noraidīja Labklājības departamenta ierosinājumu, kas paredzēja, ka par nepamatotu ātrās palīdzības brigādes izsaukšanu Rīgā būs jāmaksā 2 līdz 4 lati. Domē izskatītais lēmumprojekts bija jau paspējis radīt zināmu satraukumu un neizpratni, jo plašākai sabiedrības daļai nebija skaidrs, kur paliktu samaksātie 4 lati, ja izsaukums būtu nepamatots un ko nozīmē nepamatots izsaukums.

Samaksu noteica, lai mazinātu to slimnieku skaitu, kuri vēlas saņemt pirmo neatliekamo palīdzību, lai gan, novērtējot veselības stāvokli, būtu nepieciešama sekundārā palīdzība, kura jāsniedz triju stundu laikā, kas savukārt jādara ģimenes ārstam. Ja slimnieki zvanītu vispirms ģimenes ārstam, kāda no ātrās palīdzības brigādēm ietaupītu laiku, kas tik ļoti nepieciešams, lai izglābtu kādu dzīvību.
Pacientu tiesību biroja direktore Signe Dauškane norādīja, ka līdzšinējā argumentācija par labu nav pietiekama maksas iekasēšanai, jo katram cilvēkam, kurš izsauc neatliekamo palīdzību, tajā brīdī tā ir vajadzīga. Liela problēma ir informācijas trūkums – iedzīvotāju zināšanas par medicīnu, slimībām ir ļoti zemā līmenī, tādēļ ne katrs spēj izšķirt pamatotu izsaukumu un ne katrs zina, kā rīkoties pat šķietami visvienkāršākajās situācijās, kuras slimniekam liekas nopietnas, bet ārstam varbūt ne.
Kā zināja teikt RD Labklājības departamenta Veselības aprūpes pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Irēna Bērziņa, katrs trešais zvans Rīgas Ātrās medicīniskās palīdzības (RĀmp) stacijā esot nepamatots. Katra izsaukuma minimālās izmaksas ir 12 – 20 latu; ja izsaukums ir ļoti nopietns un līdzi brauc arī reanimācijas brigāde, tā izmaksas, ir sākot no 40 latiem. Ar katru gadu arvien vairāk pieaug šo nepamatoto izsaukumu skaits – 2001. gadā tādu bija 24 procenti no visiem kopējiem izsaukumiem, taču šā gada pirmajā pusē tādu ir jau 34 procenti. Ja ātrā palīdzība sniedz sekundāro palīdzību, ir grūti ierasties smaga negadījuma notikuma vietā noteiktajā laikā – 15 minūtēs.
Kā atrisināt šo jautājumu, pagaidām nav skaidrs. Irēna Bērziņa gan nenoliedz iespēju, ka RD agrāk vai vēlāk pie tā atgriezīsies no jauna.

Kate Rūķēna

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!