• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Puse Latvijas jau precējušies. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.06.2004., Nr. 102 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90508

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 30. jūnijā

Vēl šajā numurā

30.06.2004., Nr. 102

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Puse Latvijas jau precējušies

Pēdējos gados ne tikai Skandināvijā un citās Eiropas valstīs, bet arī Latvijā arvien lielāku popularitāti iegūst konsensuālā laulība – faktiskā kopdzīve, kad pāris nevēlas reģistrēt laulību ne baznīcā, ne dzimtsarakstu iestādē.
To zināmā mērā apliecina fakts, ka 2003. gadā 44 procenti no visiem jaundzimušajiem nākuši pasaulē vecākiem nereģistrētā laulībā. Ar šādu un līdzīgiem datiem par Latvijas iedzīvotāju stāvokli iepazīstina Centrālās statistikas pārvaldes Iedzīvotāju statistikas daļa.
Pēdējos gados vērojams, ka vīrieši pirmo reizi laulību reģistrē galvenokārt 27 gadu vecumā, bet sievietes – 25 gados, kad situācija materiāli stabilāka. Tomēr Latvijā ir arī 16 – 20 gadu vecumā reģistrētas laulības, kuru kopumā nav daudz – 2 800. Tā kā līdz 2001. gadam informāciju šādam apkopojumam palīdzēja iegūt tautas skaitīšana, nevis iedzīvotāju reģistrs kā pašlaik, nav pieejami dati par vidējo laulībā stāšanās vecumu pirms 10 vai 20 gadiem.
Fakts, ka laikā no 2000. gada reģistrēto laulību skaits palielinājies par 8,4 procentiem un šķirto laulību skaits samazinājies par 21 procentu, ļauj izteikt labvēlīgas prognozes par to, ka turpmākajos gados varētu pieaugt precēto iedzīvotāju skaits un samazināties neprecēto un laulību šķīrušo personu īpatsvars. Pagaidām situācija ir diezgan bēdīga, piemēram, precēto sieviešu pārsvars 2000. – 2003. gada laikā ir samazinājies divkārt (no 39,5 līdz 19,6 tūkstošiem), bet laulību šķīrušo un sieviešu atraitņu skaits turpina palielināties.
Kopumā šā gada sākumā precējušies bija gandrīz puse Latvijas sieviešu (vecumā no 18 gadiem) un 54,3 procenti vīriešu.

Kate Rūķēna

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!