• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Frakciju viedokļi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2004., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90320

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kopsavilkumā

Vēl šajā numurā

28.06.2004., Nr. 100

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Frakciju viedokļi

Pēc 2004.gada 17.jūnija sēdes
Latvijas radio tiešajā raidījumā

A.Pabriks
(Tautas partijas frakcija):

Šodien kārtējo reizi Saeimā izvērsās karsta diskusija par to, vai vajadzētu izteikt neuzticību šai valdībai. “Jaunais laiks” un daļēji arī tēvzemieši ar karstām uzrunām ilgu laiku zināmā mērā aicināja Saeimas deputātus balsot pret šo valdību. Tajā pašā laikā var teikt, ka neizskanēja neviens nopietns arguments, kādēļ šai valdībai pēc pirmajām simt dienām vai pirmajiem trīs mēnešiem būtu jāatkāpjas, jo, kā argumentēja pozīcijas pārstāvji, pirmie divi mēneši ir pagājuši, lai sakārtotu likumdošanu un piemērotu Latviju Eiropas Savienības vajadzībām, kas netika izdarīts iepriekšējā Einara Repšes valdībā. Tāpat sasniegti zināmi panākumi arī ārpolitikā, jo veiksmīgi noslēdzās Eiropas Savienības un Krievijas sarunas par Eiropas Savienības paplašināšanos. Koalīcija ir nākusi pie lēmuma rudenī noteikti atbalstīt algu palielinājumu skolotājiem un piešķirt pabalstus bērniem. Līdz ar to arī mēs varam teikt, ka galvenie uzdevumi šajos trīs mēnešos ir izpildīti. Kas attiecas uz mieru un kārtību un skolu reformu, arī šeit var teikt, ka lielā mērā uz ielām sāk atgriezties miers un palielinās dialogs skolās.
No otras puses, Tautas partija noteikti var izteikt savu neapmierinātību ar joprojām nekonstruktīvo opozīcijas un “Jaunā laika” uzvedību. Tikai atšķirība ir tā, ka iepriekšējo “Jaunā laika” retoriku par godīgumu ir nomainījusi jauna retorika par patriotismu. Un šajā sakarā arī es pats uzstājos Saeimas sēdē un aicināju, ja gadījumā “Jaunajam laikam” ir kaut viens pārmetums, kurā mūsu nacionālās intereses šajos trīs mēnešos nav bijušas ievērotas, un šādi pārmetumi nav, tad es aicinu “Jauno laiku” arī pievienoties šai valdībai. Tomēr izskatās, ka nevienu racionālu argumentu “Jaunais laiks” nespēj izvirzīt un pateikt, kurā vietā Latvijas nacionālās intereses būtu pārkāptas.
Vienīgais pārmetums, kas gan varētu izskanēt šai Saeimai, varbūt sevišķi “Jaunā laika” pārstāvjiem, ir tas, ka šāda, vienkāršiem vārdiem runājot, “ēšanās” starp vienas tautas pārstāvjiem vienā parlamentā ilgu laiku mūsu nācijā nav redzēta un tā beidzot būtu jāpārtrauc. Nevajag runāt tautas vārdā, vajag runāt savā vārdā. Un tad arī šie cilvēki varētu tikt sadzirdēti.
Valdība ir stabila. Saeimā 56 deputāti atbalstīja eksistējošo valdību. Tikai 31 balsoja pret. Līdz ar to darbs mierīgi turpinās.

A.Brigmanis

(Zaļo un Zemnieku savienības frakcija):

Tiešām šodien bija balsojums par uzticību Induļa Emša valdībai. Kā jau iepriekšējais runātājs teica, valdība atbalstīta, valdība turpinās strādāt uz priekšu, un mēs paturam spēkā mūsu piedāvājumu. Jā, nāciet, “Jaunais laiks”, nāciet, tēvzeme, mūsu valdībā! Nav jautājums par amatiem. Ja jūs uzskatāt, ka jums ir kaut kādas konkrētas pretenzijas, cik skaitu ministrus jums vajag... Ja tas ir tas klupšanas akmens, lūdzu, uz priekšu! Mēs parūpēsimies, būs jums vietas, būs jums amati, būs jums ministrijas, strādāsim kopā Latvijas labā.
Runājot par divkosīgu politiku, tā šodien skaidri atklājās parlamenta sēdē, jo, no vienas puses, bija apelēšana pie tautas, pie sabiedrības viedokļa, apelēšana pie tautas un sabiedrības interesēm, no otras puses, bija klaja “Jaunā laika” pretreakcija īres griestu “turēšanai” vēl uz diviem gadiem. “Jaunais laiks” šo ierosinājumu neatbalstīja, līdz ar to pašreiz ir mūsu piedāvātais koalīcijas priekšlikums par to, ka īres griesti ir jāsaglabā mazturīgākajiem, lai namu īpašnieki nevarētu būt noteicēji, un to atbalstīja gan Zaļo un Zemnieku savienība, gan Latvijas Pirmā partija, bet tieši “Jaunais laiks” bija tas, kas, no vienas puses, it kā teica, ka iestājas par mazturīgajiem, no otras puses, pilnīgi ignorēja šo īres griestu saglabāšanu un faktiski nobalsoja, ka šie griesti ir “palaisti vaļā”. Tātad pensionāri, kā saka, savelciet jostu stingrāk.
Tuvākais darbs, protams, ir šā gada budžeta grozījumi. Un šeit, protams, ir jautājums, kas visus interesē, vai būs skolotājiem algas, vai būs pensiju indeksācija, vai būs māmiņām pabalsti? Par to mēs esam nešaubīgi pārliecināti! Būs arī pašvaldībām investīcijas, budžets pildās labi. Un gribas visiem novēlēt mieru un saticību šajos vasaras mēnešos. Lai jums ir priecīgi Jāņi! Un visiem visu to labāko!

V.Buzajevs
(politisko organizāciju apvienības
“Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija):

Šodien Saeimā atkal ir izdarītas dažas nelietības, kas vērstas pret Latvijas krievu iedzīvotājiem. Konkrēti. Ir noraidīti PCTVL piedāvātie grozījumi Satversmē, kas paredzēja dot tiesības krieviem līdzās latviešiem piedalīties pašvaldību vēlēšanās. Toties Saeima atļāva to darīt zviedriem, spāņiem un francūžiem. Tāpat Saeima pēkšņi ir nolēmusi pilnīgi attīrīt Latvijas debesis no lidmašīnām, pieprasot padzīt visus nepilsoņus no gaisa kuģu apkalpēm.
Taču paši interesantākie šodien bija noraidītie grozījumi likumā “Par dzīvojamo telpu īri”, kas paredzēja saglabāt īres griestus. Pret balsoja abu dzimumu prostitūtas no Tautas partijas, “Jaunā laika” un TB/LNNK, kuriem jūs atkal uzticējāt savu un valsts likteni.
PCTVL vienmēr ir centusies atrisināt denacionalizēto namu īrnieku problēmas. Vēl 1991.gadā mūsu deputāti, pirmām kārtām Tatjana Ždanoka, balsoja pret šādu denacionalizāciju. Mēs vienmēr esam balsojuši pret īres maksas paaugstināšanu, balsojuši par to, lai tiktu likvidēta necilvēciskā ģimeņu un pensionāru izlikšanas sistēma. Nākot pie varas Rīgas domē 2001.gadā, mēs atcēlām šādu ģimeņu izlikšanas praksi no pašvaldības mājām; krasi paaugstinājām izdevumus, lai palīdzētu maznodrošinātajiem apmaksāt komunālos izdevumus; izveidojām īres valdi, lai iegrožotu namu īpašnieku patvaļu. Pirmo reizi kolēģi deputāti mani nodeva administratīvajai tiesai 2002.gadā par to, ka es tieši pie Ministru kabineta durvīm atvedu 200 cilvēkus, kas pieprasīja atrisināt denacionalizēto namu īrnieku problēmas. Trešo reizi mani nodeva administratīvajai tiesai par to, ka aprīlī es atvedu pie Ministru kabineta durvīm 10 000 satracinātu krievu skolnieku. Šajā pūlī pavisam “noslīka” latviešu piketētāju grupa, kas pieprasīja īres griestu saglabāšanu. Pamatīgi nobijās Ministru prezidents, nolēma nepieņemt mūs, taču bija spiests pieņemt šo latviešu piketētāju grupu, lai jautājums par īres griestiem izkustētos no vietas. Bet šodien diemžēl balsošanas rezultātus jūs zināt. Jūs nejutīsiet atšķirību, vai šajā mājā sēž Emsis, Repše vai Bērziņš. Vienīgais veids, kā likt viņiem ar jums rēķināties, ir organizēti iziet ielās un aizstāvēt savas tiesības.

V.Agešins

(Tautas saskaņas partijas frakcija):

Arī mēs neesam sajūsmā par Emša valdību, bet tajā pašā laikā mums izdevās panākt to, ka saskaņā ar grozījumiem Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieku un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušo personu sociālās aizsardzības likumā šīm cietušajām personām palielināsies pabalsts par 40%. Un šodien arī izdevās, izmantojot citus opozīcijas spēkus, iestrādāt normu par to, ka šis pabalsts černobiļiešiem palielināsies līdz pat 35 latiem.
Nākamais jautājums, kuru mums izdevās atrisināt, izmantojot mazākumvaldību, ir pensiju indeksācija par 5 latiem, nevis 18 santīmiem kā iepriekšējos laikos. Arī Tautas saskaņas partija vienojās ar Harbacevičas kundzi un Emša kungu par skolotāju algu palielināšanu. Pretējā gadījumā valdība kritīs, un kritīs pēc Tautas saskaņas partijas iniciatīvas.
Arī vēlos paziņot, ka palielināsies bērnu pabalsti, arī paredzēti līdzekļi cilvēku sociālajai rehabilitācijai, arī neapliekamā minimuma palielināšana tiek plānota. Redziet, Repšes laikā sasniegt to visu bija vienkārši nereāli, jo “Jaunais laiks” “torpedēja” visus Tautas saskaņas partijas saprātīgos priekšlikumus sociālajā jomā. Un sakiet, kam traucē valdība ar tādu kreisi centrisku piegaršu?
Priecīgus Līgo svētkus!

I.Šlesere
(Latvijas Pirmās partijas frakcija):

Šodien viens no galvenajiem jautājumiem bija jautājums par neuzticības izteikšanu valdībai. Viens no argumentiem, kuru minēja vairāki “Jaunā laika” deputāti, bija deputātu šaubas par to, vai bērnu kopšanas pabalsti, tautā sauktās māmiņu algas, tiks izmaksāti no 1.janvāra. Un es vēlreiz gribu visiem apliecināt un arī mierināt visas māmiņas, ka māmiņu algas būs, obligāti būs. Latvijas Pirmā partija neatkāpsies ne soli no mūsu paustajiem solījumiem. Un mēs iestājamies par to, lai ievērojami uzlabotu gan dzimstību, gan arī rūpētos par tiem bērniem, kas jau ir piedzimuši. Tieši tādēļ man ir liels prieks, ka šodien tika izskatīts un pieņemts Uzturlīdzekļu garantiju fonda likums, kas nosaka to, ka jau no 1.augusta tām vientuļajām māmiņām vai tēviem, kuru otra puse, otrs vecāks atsakās maksāt tiesas piespriestos uzturlīdzekļus, valsts izmaksās uzturlīdzekļus par katru bērnu. Tā būs valsts darīšana, kā šos uzturlīdzekļus piedzīt no tās puses, kas atsakās maksāt. Es domāju, šis ir vienreizēji labs jautājums, un es ļoti ceru, ka tas ievērojami uzlabos ļoti daudzu vientuļo māmiņu stāvokli.
Un, kā jau teicu, mēs rūpējamies par to, lai veicinātu dzimstību un lai veicinātu dzimstību sociāli atbildīgās ģimenēs, lai būtu diferencētā pieeja arī bērnu pabalstu izmaksāšanā, bet mūsu visas pārējās iniciatīvas – gan jautājums par neapliekamā minimuma palielināšanu par katru apgādībā esošo bērnu, gan citas iniciatīvas par pabalstu palielināšanu audžu ģimenēm, gan vietējā adopcijas pabalsta ieviešanu, gan arī tas, ka šobrīd Latvijā efektīvi darbojas bērnu tiesību inspektori, ko neviena cita līdzšinējā valdība nespēja realizēt.
Un es vēlreiz apliecinu to, ka Latvijas Pirmā partija neatkāpsies no dotajiem solījumiem. Mēs esam pārliecināti par to, ka māmiņu algas būs paredzētas nākamā gada budžetā ar 1.janvāri. Pretējā gadījumā es nevaru iedomāties, ka kāds – es vai kāds no maniem kolēģiem – nobalsotu par tādu budžetu, kas neparedzētu naudu māmiņu algām. Es tiešām gribētu nomierināt visas māmiņas un teikt, ka mēs darīsim visu, lai māmiņu algas būtu un būtu jau no 1.janvāra.

M.Grīnblats

(apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija):

Gribu mūsu frakcijas un apvienības vārdā vēlreiz pateikties visiem daudzajiem vēlētājiem, kas balsojuši par mūsu apvienību Eiropas Parlamenta vēlēšanās, un izteikt cerību, ka mūsu pārstāvji sadarbībā ar citu nacionālo un labējo partiju deputātiem Briselē varēs darīt pietiekami daudz Latvijas labā.
Šīsdienas balsojums par neuzticības izteikšanu Emša valdībai tomēr neizdevās. Vairākums Saeimas deputātu valdības pastāvēšanu atbalstīja. Un te mēs skaidri redzējām, kaut arī parasti koalīcijas trīs partijas runā par mazākumvaldību, ka, pateicoties Tautas saskaņas partijas un sociālistu balsīm pret un PCTVL deputātu nebalsošanai, šī valdība noturējās. Vismaz pagaidām. Un tas tikai liecina to, ka mūsu argumenti saglabājas tādi paši kā valdības izveidošanas sākumā. Mēs neredzam pamatu Saeimā, kurai ir nospiedošs labējo frakciju deputātu vairākums, pastāvēt tādai valdībai, kura balstās un ir atkarīga no PCTVL deputātu balsojuma. Pie tā mēs bijām sākumā, pie šā viedokļa mēs paliekam arī šobrīd. Un sakām, ka Emša valdībai šī labējā vairākuma nebija. Un, jāsaka, uz priekšu arī nebūs. Varbūt tikai šis kreisais vairākums kopā ar šīm kreisajām balsīm.
Šodien Saeima nenodeva komisijām valdības piedāvātos grozījumus likumā “Par dzīvojamo telpu īri”. Protams, jautājums ir risināms, tomēr forma, kas piedāvāta, īsti nevar apmierināt ne īrniekus, kas ar nākamo gadu un aiznākamo gadu saņems savu iespējami lielāku īri, ne arī namīpašniekus, ja šie īres griesti joprojām saglabāsies. Acīmredzot ir jāmeklē vēl stingrāki kompromisa risinājumi, kas ļautu namīpašniekiem iegūt līdzekļus ēku atjaunošanai, bet īrniekiem iegūt iespēju saņemt valsts vai pašvaldību subsīdijas īres daļējai vai pilnīgai segšanai, kā arī cerēt uz valsts vai pašvaldību atbalstītu īres namu celtniecību.
Gribu pieminēt, ka Saeima atbalstīja mūsu ierosinātos nelielos grozījumus Krimināllikuma 226.pantā par stingrāku atbildību sabiedrisko pasākumu organizēšanas atbildīgajām personām, jo ir sistemātiski novērojumi, ka notiek izvairīšanās no atbildības ar dažāda veida aizbildinājumiem, ar ko īpaši izceļas kreiso frakciju deputāti.
Saeima arī atbalstīja nelielus grozījumus Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieku un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušo personu sociālās aizsardzības likumā, kurā tieši mūsu frakcija uz otro lasījumu ierosināja to, ka pabalsta apmērs, ko cietušās personas saņem, nedrīkst būt mazāks par valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu. Tātad šis pieaugums paredzēts visai jūtams.
Saeima noraidīja un pārliecinoši noraidīja tos priekšlikumus, kas mēģināja vēlreiz noteikt tiesības vēlēt pašvaldības arī nepilsoņiem. Šādas tiesības, protams, ir kategoriski noraidāmas. Tāpat kā mēs nevaram piekrist ieviest darba valodu, proti, bez latviešu valodas arī kādu citu valodu tajās pašvaldībās, kurās lielā skaitā dzīvo mazākumtautības. Valsts politikai jābūt tādai, lai latviešu valodu apgūtu visi. Un es domāju, ka mēs pieliksim maksimālas pūles, lai tas tā arī būtu.
Gribu novēlēt visiem priecīgus Līgo svētkus! Veiksmi personiskajā dzīvē un labklājību!

V.Šiliņš
(frakcija “Jaunais laiks”):

Simt dienas pagājušas. Un mums uz tām jāatskatās. Ja mēs atskatāmies uz šīs Saeimas darbību kopumā, salīdzinot divu premjeru un valdību darbu, tās atgādina divu upju tecējumu. Pirmā – Einara Repšes valdība bija kā strauja kalnu upe, kas vēla akmeņus, gāza krasta kokus, un vienam otram tika arī pa aukstai ūdens šaltij. Otra – Induļa Emša – sausas vasaras lēns strauts, kurā vietām krājas baltas putas.
Politika ir kompromisa māksla, bet tā nevar veģetēt uz nodokļu maksātāju rēķina. Un šīs dienas diskusijas to parādīja. Visu laiku notiek tirgošanās. It kā nestrīdas koalīcija. Bauda dzīvi. Un galvenais princips ir: lai tikai kāds to uztur.
Tautas partija ir konsekventa partija. Tā šodien vairākkārt tika uzrunāta, tai tika norādīts, ka šī koalīcija faktiski ir kreisi orientēta, kurai arvien neinteresē uzņēmējdarbība un darba vietas. Tā nespēj nodrošināt darba vietu pieaugumu, līdz ar to nespēj nodrošināt sociālo pakalpojumu pieaugumu. Un šobrīd tauta zina un novērtē pašreizējo situāciju valstī. “Jaunais laiks” kopā ar apvienību “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK joprojām aicina veidot jaunu, patiesi nopietnu labēju koalīciju. Klausoties šīsdienas parlamenta diskusijas, radās sajūta, ka veidojas arvien dziļāka plaisa starp sabiedrību un valdību. Šodien mums bija iespēja pieņemt vēl vienu likumu paketi par nevalstiskajām organizācijām. Nevalstiskās organizācijas neapšaubāmi ir pilsoniskās sabiedrības galvenais rādītājs un darba veicējs. Un

“Jaunais laiks” ļoti cer, ka nevalstiskās organizācijas būs tās, kas mums palīdzēs šo plaisu likvidēt.
Priecīgus Jāņus un saulainu vasaru!

O.Deņisovs

(Latvijas Sociālistiskās partijas frakcija):

Šodien tika apspriests jautājums par neuzticības izteikšanu Ministru prezidentam Indulim Emsim. Gribu paskaidrot, kādu iemeslu dēļ mūsu Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas deputāti balsoja pret neuzticības izteikšanu Ministru prezidentam. Ņemot vērā to, ka šī valdība strādā tikai simt dienas, šis laiks ir nepietiekošs, lai valdība paspētu izlabot iepriekšējās valdības kļūdas un pilnā mērā parādīt sevi. Līdz šim brīdim valdība laboja to, ko pastrādājusi Repšes valdība. Kā jūs zināt, šodien ir pēdējā sēde pirms vasaras brīvdienām. Līdz septembra mēnesim visi deputāti atpūtīsies, un nav iemesla tagad mainīt valdību. Mēs uzskatām, ka vajag dot iespēju valdībai strādāt līdz rudens sesijas atklāšanai. Pēc tam risināt, vai šī valdība var tikt galā, vai ne. Ja mēs mainīsim katru valdību pēc katrām simt dienām, neļaujot tai sevi pierādīt, šāda rīcība nenesīs labumu Latvijas tautai. Un mēs savā rīcībā, pirmkārt, domājam par Latvijas tauta. Mūs neinteresē nekādi amati šajā valdībā. Mēs tikai gribam, lai valstī būtu kārtība, un gribam nepieļaut, lai pie varas nāk cilvēki, kas sapņo par autoritāra režīma nodibināšanu un vadoņa lomu. Arī mēs uzskatām, ka no visiem iespējamiem variantiem Emša valdība ir vispiemērotākā.
Šodien mēs arī izskatījām jautājumu par deputāta Andreja Radzeviča atsaukšanu no Aizsardzības un iekšlietu komisijas un Pieprasījumu komisijas. Arī šajā jautājumā mēs balsojām pret atsaukšanu, jo mēs nekādā gadījumā nevaram atbalstīt “Jaunā laika” atriebības gājienus.
Šodien netika nodots izskatīšanai komisijām likumprojekts “Grozījumi likumā “Par dzīvojamo telpu īri””, kas paredzēja saglabāt īres maksas griestus līdz 2006.gadam. Ļoti žēl, ka Saeima neatbalstīja šo likumprojektu un tādā veidā ļāva “palaist vaļā” griestus. Mēs uzskatām, ka vajag saglabāt īres maksas griestus, jo, kamēr Latvijas valstī nav nodrošināta dzīvojamā platība visiem maznodrošinātajiem iedzīvotājiem, kuri pašlaik dzīvo denacionalizētajās mājās, īres maksas apmēru nedrīkst atdot saimnieku ieskatiem. Nedrīkst pieļaut situāciju, ka daudzi cilvēki tiks izlikti no dzīvokļiem un būs spiesti dzīvot uz ielas. Mēs noteikti atgriezīsimies pie šī jautājuma rudenī.
Šodien arī tika izskatīts likumprojekts “Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā”. Grozījumi paredz paplašināt personu loku, kuram valsts nodrošinās sociālo rehabilitāciju.
Arī tika skatīti grozījumi Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieku un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušo personu sociālās aizsardzības likumā. Likums paredz turpmāk noteikt pabalstu šiem cilvēkiem ne mazāku kā 50% no valsts sociālās nodrošināšanas pabalsta. Diemžēl netika atbalstīts Tautas saskaņas partijas priekšlikums, kas paredz pārskatīt pabalstu ik gadu, bet, ja inflācija pārsniedz 3% gadā, – ik pēc pusgada. Mēs uzskatām, ka šai normai ir jābūt noteiktai likumā, bet diemžēl tika nolemts šo jautājumu atstāt Ministru kabineta kompetencē.
Priecīgas Jāņu dienas!

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!