• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par skolotāju algām, kas tiks palielinātas Izglītības un zinātnes ministra Jura Radzeviča atklātā vēstule bijušajam izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.06.2004., Nr. 94 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89885

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sociālajām garantijām Latvijas karavīru tuviniekiem

Vēl šajā numurā

11.06.2004., Nr. 94

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par skolotāju algām, kas tiks palielinātas Izglītības un zinātnes ministra Jura Radzeviča atklātā vēstule bijušajam izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim

Nevienam citam kā Jums, Kārli Šadurski, nav labāk zināms, cik nožēlojamu mantojumu izglītībā esat atstājis. Ielās izgājuši tūkstoši protestējošu bērnu, iespējams, apzināti radīts saspīlējums latviešu un mazākumtautību vidū. Negatavība Eiropas Savienības strukturālo fondu apgūšanai, kavēšanās Baltijas valstu studentu dziesmu svētku “Gaudeamus” sagatavošanā, apturēts finansējums Latvijas izglītības informatizācijas sistēmas projektam. Nepārdomāta centralizēto eksāmenu kārtība, finansējuma un attiecīgi profesionālās izglītības iestādēs uzņemamo audzēkņu skaita samazinājums šogad par 10%; gadā, kad gaidāms audzēkņu pieaugums!
Ar ko vēl Jūs lepojaties? Ak, jā – investīciju projektu skolu siltināšanai un renovācijai “iesaldēšana”, kas rezultātā valstij izmaksās dārgāk nekā to pabeigšana. Būtiski sarucis atbalsts sportam. Nerisināts jautājums par izglītības un profesionālās kvalifikācijas prasībām pedagogiem no šā gada 1.septembra. Apturēts finansējums Latgales skolu atbalstam Latgales programmas ietvaros. Neskaitāmi tiesas procesi, kuros ievilkta Izglītības un zinātnes ministrija. Piesaistīti nesamērīgi dārgi advokāti (par 118 latiem stundā!), pārkāpjot likumos noteikto konkursu procedūru. Skolotāju tālākizglītības fonda faktiska likvidācija. Plāni likvidēt budžeta vietas valsts augstskolās.
Par spīti tam es kā izglītības ministrs un valdība kopumā esam gatavi atrisināt ne vien šīs problēmas, bet arī palielināt skolotāju algas no šā gada 1.septembra. Izglītības un zinātnes ministrija ir izstrādājusi jaunos pedagogu darba samaksas noteikumus un sadarbībā ar Finanšu ministriju gatavo attiecīgos grozījumus 2004.gada valsts budžetā.
Tikmēr Jūs izplatāt melīgus paziņojumus un atklātas vēstules par skolotāju algu nepalielināšanu, tracināt skolotājus ar populistiskiem budžeta grozījumu ierosinājumiem. Vai esat aizmirsis, ka vēl nesen virzījāt pieņemšanai Saeimā priekšlikumu par pedagogu algu samazināšanu zem Izglītības likumā noteiktās minimālās likmes – divām minimālajām mēnešalgām? Vēlos jautāt “skolotāju aizstāvim”, kur Jūs bijāt, kad pats 2004.gada budžetā nolēmāt ietaupīt uz skolotāju rēķina un paredzējāt ministrijas budžetā mazāk līdzekļu, nekā nepieciešams pienākošos algu izmaksāšanai skolotājiem? Kas Jums liedza paredzēt 12,1 miljonu latu skolotāju algu palielināšanai?
“Melnā Kārļa” rēgs atkal biedē skolotājus. Pa skolām klīst Jūsu vēstule, kur jau tradicionāli liekulīgi rakstāt – “pedagogi nedrīkst būt par politisko cīņu ieroci”, bet neslēpti savas partijas valdes vārdā aicināt: “Pedagogi, nestāviet malā! Tikai jūs, aktīvi paužot savu nostāju, varat piespiest valdību ieklausīties un likt pildīt solīto.” Vēlos atgādināt, ka tikai pirms dažiem mēnešiem Jūs kā tobrīd jau demisionējušās Repšes valdības izglītības ministrs paziņojāt, ka skolotāju algas palielināšana radīšot bankrotu valstī, ka valsts nevar atļauties skolotājiem maksāt vismaz 160 latus. Bija nožēlojami kaut ko tādu dzirdēt no atbildīgā ministra.
Nē, Šadurski, valsts nebankrotēs, no 1.septembra skolotājiem algas tiks palielinātas, izglītības likums tiks izpildīts!
Novēlētu Jums nepalaist garām lielisko iespēju paklusēt, jo Jūs pat nenojaušat, cik ļoti uzelpoja liela daļa studentu, sportistu, augstskolu pasniedzēju, zinātnieku, pieļauju – teju visa izglītības sistēma, kad jūs no tās beidzot atkāpāties. Kopā ar Jūsu “aizstāvētajiem” skolotājiem no sirds ceru – uz neatgriešanos!

Juris Radzevičs, izglītības un zinātnes ministrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!