• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aicina iepazīties ar soda punktu sistēmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.06.2004., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89635

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar miera un stabilitātes sūtību

Vēl šajā numurā

08.06.2004., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aicina iepazīties ar soda punktu sistēmu

Pirms trim nedēļām spēkā stājās pārkāpumu uzskaites punktu sistēma. Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) aicina ar šo Latvijā vēl nebijušo kontroles un sankciju kārtību iepazīties pašiem autovadītājiem.

POLICIS.PNG (114498 bytes)
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Kā jau iepriekš tika ziņots, uzkrājamo pārkāpumu punktu maksimālais skaits būs 16, bet vadītājiem, kuru braukšanas stāžs mazāks par diviem gadiem, – 10. Par dažāda rakstura un smaguma ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem paredzēti soda punkti no 0 līdz 8, un tie tiks piešķirti par pārkāpumiem, kas rada bīstamību ceļu satiksmei un tās dalībniekiem, informē CSDD. Savukārt par tādiem pārkāpumiem kā, piemēram, drošības jostu nelietošana un tuvās gaismas lukturu neieslēgšana diennakts gaišajā laikā, punktus nepiešķirs, bet piemēros naudas sodu.

Vairāki ietekmēšanas
līdzekļi

Visbargākais sods – 8 punkti – paredzēts par braukšanu reibumā vai negadījuma vietas patvaļīgu atstāšanu. Par šiem pārkāpumiem paredzēts arī bargs administratīvais sods – līdz Ls 500 un tiesību atņemšana līdz trim gadiem par auto vadīšanu dzērumā, bet par negadījuma vietas pamešanu – Ls 100–500 un tiesību atņemšana uz diviem gadiem.

Kopumā jaunā pārkāpumu uzskaites kārtība vērsta uz to, lai sevišķi bargi varētu ietekmēt tos vadītājus, kas satiksmes noteikumus pārkāpj regulāri. Šim nolūkam radīta vadītāju ietekmēšanas līdzekļu sistēma. Sasniedzot četrus uzskaites punktus, vadītājs saņems rakstisku brīdinājumu – uz deklarēto adresi nosūtītu informāciju par iegūto punktu skaitu un aicinājumu turpmāk nepieļaut ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu pārkāpumus. Par astoņiem punktiem tiks piemēroti apmācības kursi ceļu satiksmes drošības jautājumos un/vai transportlīdzekļa drošas vadīšanas jautājumos. Sasniedzot 10 punktus, vadītājam, kura stāžs mazāks par diviem gadiem, nāksies samierināties ar tiesību izmantošanas aizliegumu uz vienu gadu. Par 12 punktiem paredzēts eksāmens ceļu satiksmes drošības jautājumos un/vai vadīšanas iemaņu pārbaude, sasniedzot 16 punktus – vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums uz vienu gadu. No brīža, kad vadītājam nosūtīta šī informācija, 20 dienu laikā nederīgā vadītāja apliecība jānodod CSDD. Ja apliecība pazaudēta, jāiesniedz rakstisks paziņojums par to, bet aizlieguma termiņš tiks pagarināts atbilstoši nokavēto dienu skaitam. Ja transportlīdzekli vadīs tiesību izmantošanas aizlieguma laikā, aizlieguma termiņš tiks pagarināts atbilstoši laikam, kas pagājis no tiesību lietošanas lieguma piemērošanas brīža. Ja tiesību izmantošanas aizliegums tiks piemērots vadītājam, kura stāžs nepārsniedz divus gadus, vēl gadu pēc aizlieguma viņš tiks uzskatīts par jauno vadītāju.

Nosūtīs paziņojumu

Reģistrētos uzskaites punktus paredzēts dzēst pēc pieciem gadiem, ja izdarīti pārkāpumi, par kuriem piešķir astoņus punktus, bet pēc diviem – par pārējiem pārkāpumiem. Termiņš visos gadījumos tiks skaitīts no dienas, kad stājies spēkā lēmums par administratīvā soda uzlikšanu. Pārkāpumi tiks fiksēti transportlīdzekļu vadītāju reģistrā, kuru uztur CSDD. Kad soda punktu skaits sasniegs attiecīgā ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai noteikto daudzumu, vadītājus par to informēs ar elektroniski sagatavotu dokumentu, kuru nosūtīs uz deklarēto dzīvesvietas adresi. Paziņojumi būs derīgi bez paraksta.

Ar pārkāpumu uzskaites punktu sistēmu interesenti var iepazīties mājaslapā www.csdd.lv. Direkcija satiksmes dalībniekus aicina izteikt savu viedokli un komentārus.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv  

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!