• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ierosina īres maksas griestus atcelt 2007.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.06.2004., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89316

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kautuvēs duša nebūs obligāta

Vēl šajā numurā

01.06.2004., Nr. 87

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ierosina īres maksas griestus atcelt 2007.gadā

Denacionalizēto namu īrniekiem maksimālās īres maksas limits ir jāpaaugstina līdz 60 un 2006.gadā – līdz 72 santīmiem par kvadrātmetru, bet no 2007.gada īres maksas griesti būtu atceļami. To paredz Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) izstrādātie priekšlikumi likumā par dzīvojamo telpu īri, informē ministrijas preses sekretārs Ansis Pūpols. Priekšlikumus RAPLM šonedēļ iesniegs Ministru kabinetā informatīvajā ziņojumā par īres maksas apmēru denacionalizētajās mājās.
Ministrija ierosina likumā “Par dzīvojamo telpu īri” uzlikt par pienākumu īrniekiem, kuri dzīvojamās telpas lietojuši līdz namīpašuma denacionalizācijai un turpina tās īrēt, reģistrēties attiecīgās pašvaldības domē līdz 2005.gada 1.jūlijam. Tas tāpēc, ka daļai pašvaldību, galvenokārt Rīgā, nav precīzas uzskaites par šādu īrnieku skaitu. Kā skaidro A.Pūpols, lai nodrošinātu pašvaldību iespējas plānot nepieciešamo līdzekļu apjomu budžetā mājokļu pabalstu piešķiršanai, ministrija rosina uzlikt par pienākumu izīrētājam līdz 2005.gada 1.jūlijam deklarēt dzīvojamās telpas īrniekam un pašvaldībai, kāda īres maksa tiks pieprasīta no 2007.gada, kad īres griestu vairs nebūs. Tas palīdzētu arī laikus precīzi noteikt pieprasījumu pēc pašvaldības īpašumā esošām dzīvojamām telpām.
Priekšlikumos paredzēts, ka pēc 2007.gada, paaugstinot īres maksu, būs jānorāda arī īres maksas paaugstināšanas iemesls un finansiālais pamatojums. Ministrija uzskata, ka pārejas periodā pašvaldībām vajadzētu nodrošināt iespēju saņemt valsts līdzfinansējumu un izveidot dzīvojamo fondu denacionalizēto namu īrniekiem. Šajā laikā būtu jāizstrādā valsts atbalsta programma daļēji subsidētu kredītu piedāvāšanai denacionalizēto namu īrniekiem, kuri dzīvokli vēlas iegādāties īpašumā.
Iedzīvotāju zemās maksātspējas dēļ pašvaldībās joprojām ir augsts pieprasījums pēc daļēji labiekārtotiem dzīvokļiem. Tādēļ, kā skaidro RAPLM pārstāvis, tiek rosināts likumā “Par pašvaldībām” atjaunot normu, kura piešķīra pašvaldībām pirmpirkuma tiesības uz dzīvokļu īpašumiem, kas tiek atsavināti attiecīgās pašvaldības teritorijā.
Ministrija uzskata, ka pašvaldībām jāveido ilgtermiņa līgumattiecības ar denacionalizēto namu īpašniekiem gadījumos, kad pašvaldībai ekonomiski izdevīgāk ir segt samaksas starpību starp īrnieka maksājumu un īres un apsaimniekošanas maksas kopējo apmēru denacionalizētajos namos.

“LV” informācija

Lappusi sagatavojusi
Ilze Apine, “LV”
ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!