• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Stundu ilgas sarunas un vienbalsīgs lēmums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.05.2004., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89095

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labas ziņas gan šoferiem, gan pasažieriem

Vēl šajā numurā

26.05.2004., Nr. 83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Stundu ilgas sarunas un vienbalsīgs lēmums

LOSKUTOVS.PNG (104461 bytes)
Aleksejs Loskutovs
Foto: Elmārs Rudzītis, A.F.I.

Par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāju Induļa Emša vadītais Ministru kabinets vēlētos redzēt Alekseju Loskutovu. MK 25.maija sēdē vienbalsīgi ar 14 balsīm (tik MK locekļu piedalījās valdības sēdē) no trim pretendentiem tika izvēlēts A.Loskutovs. Galavārds, kā zināms, apstiprināšanai amatā pieder Saeimai. Tadēļ uz Saeimu tiks nosūtīts lēmuma projekts ar piedāvājumu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāju apstiprināt Alekseju Loskutovu.
Pirms lēmuma pieņemšanas ministriem bija iespēja domāt un vērtēt, par ko balsot. Sēdes materiāliem bija pievienots krietns skaits iespējamo uzziņas materiālu: par KNAB vadītāja amata konkursa komisijas atzinumiem, Jutas Strīķes, Alvja Vilka un Alekseja Loskutova motivāciju piedalīties konkursā, dzīves gājumu un pieredzi korupcijas apkarošanā. Tomēr pirms balsojuma neizpalika arī katra pretendenta iztaujāšana. Tā ilga tieši stundu. Un ministri bija aktīvi jautātāji.
Ministru prezidents Indulis Emsis apliecināja, ka konkursa komisija par vienlīdz spēcīgiem atzinusi visus trīs. Nepārprotami par to liecināja arī katra pretendenta atbildes. Galīgā izšķiršanās palika katra valdības locekļa ziņā, tāpēc vienbalsīgais lēmums izraisīja zināmu izbrīnu.
Pretendentiem tika uzdoti gan profesionālas dabas, gan personīgi jautājumi. Personīgi šajā gadījumā bija jautājumi, kas attiecināmi gan uz atbildētāju, gan jautātāju. Tā, piemēram, gan ekonomikas ministrs Juris Lujāns, gan labklājības ministre Dagnija Staķe A.Loskutovam un arī A.Vilkam jautāja, vai likumīga bijusi KNAB rīcība, pieprasot viņiem esošu kredītsaistību dokumentāru apliecinājumu ikgadējās valsts amatpersonas deklarācijas izskatīšanas laikā. Pretendenti vienprātīgi atbildēja, ka KNAB darbinieku rīcība nav bijusi nepamatota iegriba. To pieļauj likums “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā”, lai būtu iespējas salīdzināt uzrādītos ienākumus ar iespējamajiem. Kā personīgs būtu vērtējams ministra Ainara Baštika jautājums pretendentam Aleksejam Loskutovam par sabiedrības tikumības līmeņa paaugstināšanas iespējamām, atsaucoties uz A.Loskutova personīgās dzīves ainām, kuras tas nodevis plašsaziņas līdzekļiem.
Īpaša bija ministru interese par nevainības prezumpcijas ievērošanas robežu pirmstiesas izmeklēšanas laikā. Tika jautāts, vai KNAB iepriekš nav pārkāpis šo robežu, masu medijiem sniedzot vēl tiesā nepierādītus faktus un aizskarot iesaistīto personu. Uz to visi trīs pretendenti atbildēja noliedzoši.
Jāpiezīmē, ka vienīgi iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons atklāti atzina Jutai Strīķei, kāpēc viņš neatbalstīs Strīķes kandidatūru. Neviena piezīme netika izteikta ne Alvim Vilkam, ne Aleksejam Loskutovam.

Zaida Kalniņa, “LV”

zaida.kalnina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!