• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tulpes - skaistums, kas neapnīk. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.05.2004., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88979

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Trešdiena, 26.05.2004.

Laidiena Nr. 83, OP 2004/83

Vēl šajā numurā

25.05.2004., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tulpes – skaistums, kas neapnīk

TULPES1.PNG (114950 bytes) TULPES3.PNG (112588 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Šīgada pavasaris īslaicīgi ir uzspējis būt arī karsta vasara, un pavasara ziedi, kas tik ļoti ilgojās pēc saules, steigtin steidzās izpaust visu savu krāšņumu, tāpēc to ziedēšanas laiks nebija pārāk ilgs. Neskatoties uz to, no 13. līdz 16.maijam Latvijas Dabas muzejā bija skatāma pasakaina tulpju izstāde, veltīta selekcionāra Vitauta Skujas 80 gadu jubilejai. Tik daudz skaistuma vienuviet – 506 tulpju šķirnes, 100 no tām jubilāra prieks un lepnums. Nav mazsvarīgi atzīmēt, ka mūsu selekcionāru radītās šķirnes ir arī tulpju zemes Holandes uzmanības lokā.
Ikgadējā izstāde atklāja, cik daudzveidīgu formā un krāsās cilvēks sadarbībā ar mākslinieci dabu padarījis šo šķietami vienkāršo ziedu. Ir, piemēram, šķirnes, kuras apbur ne tikai ar ziedu, bet arī ar dekoratīvajām lapām. Kā pastāstīja tulpju kolekcionāri Jānis Salens un Gunta Lāce, pasaulē pašlaik īpaši sajūsminās par papagaiļspalvas formas ziediem, modē ir bārkstaini un daudzkrāsaini ziedi.
Skaidrs, ka pati tulpju audzēšana nav viena vienīga romantika un prieks, bet lielas pacietības prasošs darbs, jo sevišķi selekcionāram, kas savas jaunradītās šķirnes ziedu var ieraudzīt tikai pēc septiņiem gadiem. Tik ilgi top tulpe!

 

Lappusi sagatavoja
Ieva Jaunupe

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!