• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar finanšu ministru, lai iepazītos ar Finanšu ministrijas rīcības plānu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.05.2004., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88957

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas paziņojums

Par G.Čepuli

Vēl šajā numurā

21.05.2004., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar finanšu ministru, lai iepazītos ar Finanšu ministrijas rīcības plānu

Vakar, 20.maijā, Ministru prezidents Indulis Emsis apmeklēja Finanšu ministriju (FM), tikās ar ministru Oskaru Spurdziņu un ministrijas vadību, lai iepazītos ar FM rīcības plāna projektu.
O.Spurdziņš informēja valdības vadītāju par galvenajiem FM darbības virzieniem.
1. Turpināt fondēto pensiju sistēmas ieviešanu. Ministrs uzsvēra, ka fondēto pensiju līdzekļu pārvaldīšana notiek profesionāli. Valsts kases pārvaldniece Irēna Krūmane informēja, ka šis darbs ar panākumiem tiek veikts jau ilgāku laiku un Valsts kases pensiju plāna ienesīgums pērn bija 5,5% gadā. Viņa informēja, ka Valsts kase pārvalda 13,3 miljonus latu otrā pensiju līmeņa līdzekļu. Šis darbs tiks turpināts, tādējādi stimulējot iekšzemes uzkrājumu veidošanos.
2. Veikt nepieciešamos pasākumus nodarbinātības veicināšanai. Sadarbībā ar Valsts kanceleju FM pilnveidos motivācijas mehānismus nodarbinātības veicināšanai. Tikšanās dalībnieki atzina nepieciešamību ieviest jaunu darba samaksas sistēmu pārvaldē strādājošiem, lai veicinātu iestāžu kapacitāti un darbības efektivitāti. I.Emsis uzsvēra, ka darba samaksas pilnveidošana šajā sektorā strādājošiem ir svarīga.
3. Veicināt iedzīvotāju ienākumu pakāpenisku palielināšanos, pārskatot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu. Ministrs norādīja, ka šajā jomā notiek aktīvs darbs – FM izstrādā priekšlikumus par neapliekamā minimuma un nodokļu atvieglojumu apmēru izmaiņām 2005.–2010.gadā.
4. Veicināt labdarību un sabiedriskā labuma organizāciju darbību. Sagaidāmais rezultāts ir sabiedriskā labuma organizāciju darbības sekmēšana, nosakot nodokļu atvieglojumus ziedotājiem. I.Emsis atzina mecenātisma nozīmi.
5. Nodrošināt Eiropas Savienības (ES) finansēto programmu ieviešanu reģionālās attīstības veicināšanai. Nodrošināt ES līdzekļu apguvi un finanšu darbības sistēmas darbību. Nodrošināt pilnvērtīgu dalību ES. Ministrs pastāstīja, ka ES līdzekļu apguve ir viena no plašākajām un svarīgākajām FM darbības jomām. FM valsts sekretāra vietnieks Gints Freimanis informēja par darbu, kas tiek veikts saistībā ar ES līdzekļu apguvi. I.Emsis norādīja, ka, izmantojot ES līdzekļus, jāveicina sabalansēta un viendabīga reģionālā attīstība. Vienlaikus Ministru prezidents uzsvēra nepieciešamību stiprināt kapacitāti, lai valsts saņemtu visus tai pienākošos ES līdzekļus.
6. Īstenot sabalansētu fiskālo politiku. FM īstenos uz stabilu makroekonomisko izaugsmi vērstu fiskālo politiku un nodrošinās pakāpenisku fiskālās situācijas uzlabošanos turpmākajos gados. Ministrs uzsvēra t.s. Māstrihtas kritēriju ievērošanas nozīmi fiskālajā un budžeta jomā.
I.Emsis interesējās par budžeta stratēģisko plānošanu un vidēja termiņa prioritātēm, vienlaikus uzsverot vidēja termiņa nodokļu politikas nepieciešamību. O.Spurdziņš atzina, ka valstī un valdībā jāveicina diskusija par šīm lietām, jāveido mūsdienīga budžeta veidošanas politika un skaidri jādefinē budžeta prioritātes.
7. Īstenot Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmējdarbības videi draudzīgu nodokļu politiku, veicināt labprātīgu nodokļu maksāšanu. FM valsts sekretāre Valentīna Andrējeva atzina: lai attīstītu uzņēmējdarbību, ir svarīgi piesaistīt investīcijas, stiprināt konkurenci, kā arī attīstīt uzņēmējiem draudzīgu nodokļu politiku.
Valdības vadītājs interesējās par nodokļu maksāšanas kontroli. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Nellija Jezdakova informēja, ka VID ir speciāla sistēma, kā atlasīt pārbaudāmos uzņēmumus.
I.Emsis jautāja arī par t.s. fiksētā nodokļa ieviešanas iespējām mazajiem uzņēmumiem. O.Spurdziņš atzina, ka šī ideja būtu attīstāma. VID norādīja, ka šādu nodokli būtu vienkāršāk administrēt.

Valdības vadītājs tika informēts par muitas darbu, par mobilo skeneru izmantošanas iespējām muitas punktos, kas tiks uzsākta jau jūnijā. O.Spurdziņš pastāstīja, ka pašlaik notiek aktīvs darbs muitas struktūras vienkāršošanā, kapacitātes palielināšanā, darba optimizēšanā.
Noslēgumā I.Emsis interesējās par valsts galvojumiem un uzsvēra, ka lietderīgi būtu valsts galvojumus saistīt ar Tautsaimniecības vienoto stratēģiju un valsts investīciju programmu.
Kopumā I.Emsis atzinīgi novērtēja FM rīcības plāna projektu un tajā izvirzītās prioritātes.
Šodien Ministru prezidents iepazinās ar pēdējās ministrijas rīcības plāna projektu. Rīt valdības vadītājs plānojis iepazīties vēl ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, bet 24.maijā – ar Valsts kancelejas rīcības plāna projektiem. Paredzēts, ka valdības rīcības plānu apstiprinās Ministru kabinets.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!