• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Līdz augustam vētīs idejas eiro monētām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.05.2004., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88944

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Mērnieku laiki" pastnieka somā

Vēl šajā numurā

21.05.2004., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Līdz augustam vētīs idejas eiro monētām

Vairāk nekā divus mēnešus ilgajā ideju konkursā, kas tika izsludināts šā gada 21. janvārī un beidzās 1. aprīlī, Latvijas Banka (LB) saņēma 1 088 darbus. Latvijas Banka visiem pateicas par atsaucību! Lai žūrijai dotu iespēju pienācīgi izvērtēt ikvienu no daudzajām iesūtītajām idejām, pagarināts vērtēšanas termiņš.

PIMINEKLIS.PNG (116467 bytes)
Ļoti daudzi iesūtītie sižeti ir minēti vairākos darbos, daži no tiem ir sevišķi populāri, piemēram, Brīvības piemineklis
Foto: Elmārs Rudzītis, A.F.I.

“Dalībnieki darbojušies ar radošu garu un vēlmi redzēt eiro monētās Latvijai būtisko. Līdz šim apkopotie rezultāti liecina – un par to īpašs prieks –, ka Latvijas tauta ir iemīlējusi latu, tā tradicionālo dizainu gan apgrozības, gan jubilejas monētās,” teica žūrijas komisijas priekšsēdētājs LB prezidents Ilmārs Rimšēvičs.
Iesūtītās idejas saistās ar latviskās vides un garīgās kultūras simboliem, tai skaitā tiem, kas jau redzami lata naudaszīmēs un monētās. Ļoti daudzi iesūtītie sižeti ir minēti vairākos darbos, daži no tiem ir sevišķi populāri, piemēram, Brīvības piemineklis un latvju jaunava, tautā saukta par Mildu, minēti vairākos simtos ieteikumu. Tāpat dalībnieki eiro monētās vēlējušies redzēt Latvijai raksturīgus dzīvniekus, putnus, dabas objektus, daiļrades – folkloras, literatūras, arhitektūras – un citus tēlus.
Konkursa mērķis bija noskaidrot sabiedrības viedokli par to, kādi varētu būt visizteiksmīgākie Latviju raksturojošie simboli vai tēli, ko mēs, izmantojot monētas, vēlamies pastāstīt par sevi Eiropai un pasaulei. Otrs – cik sižetu izvēlēties – 8, 4, 3, 2 vai 1, un arī šai ziņā dalībnieku priekšlikumi atšķiras.
Lai gan ne visas idejas ir īstenojamas monētā, jo šim žanram nelielās formas dēļ ir raksturīgs lakonisms, konkurss ir liels impulss, lai izstrādātu koncepciju eiropeisku, saprotamu un skaistu Latvijas eiro monētu izveidei.
Iesniegto darbu apjoms ir ļoti liels, tādēļ vērtēšanas un līdz ar to rezultātu paziņošanas laiks ir pagarināts no 21. maija līdz 15. augustam, kas ļaus žūrijai pienācīgi izvērtēt ikvienu no daudzajām iesūtītajām idejām.
Konkursa žūrijas komisijā bez LB pārstāvjiem ir vairāki zinātnes, kultūras un mākslas darbinieki, kas ilgstoši līdzdarbojušies Latvijas naudas radīšanā: Jānis Stradiņš, Imants Ziedonis, Ramona Umblija, Imants Lancmanis un Ilmārs Blumbergs.

LB informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!