• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.2004., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88837

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas vieta Eiropas laikmetu griežos

Vēl šajā numurā

20.05.2004., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

Amerikāņu “New Europe Review”, ko izdod “Amerikas Balss” un “The United States International Broadcasting Bureau”, piedāvā interviju ar Latvijas Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu. Tiek runāts par Latvijas vietu un lomu Eiropā un pasaulē, par Latvijas atgriešanos Rietumu pasaulē. Intervijā prezidente uzsver, ka NATO nedrīkst ietekmēties no valstīm, kas atrodas ārpus tās, un alianses attieksmei pret Krieviju jābūt principiālai. Viņa ir pārliecināta, ka arī ES attiecībās ar Krieviju ir jāieņem stingra un principiāla nostāja, jo tikai tad ES tiks ņemta nopietni.

Nīderlandes “Volkskrant”: “Ja Latvijas pilsētā Ogrē pasaka ‘Overeisela’, tad var iegūt draugus uz visu mūžu. Šīs provinces iedzīvotāji palīdz šai pašvaldībai attīstīties visās jomās.”

Austrijas “Die Presse”: “Rodas šaubas, vai kāda no Austrijas prasībām tiks ņemta vērā Starpvaldību konferencē par ES konstitūciju. Austrija nožēlo, ka Austrumeiropas dalībvalstis un arī ES Komisija, kas līdz šim bija atbalstījušas austriešu priekšlikumu par pilntiesīga komisāra saglabāšanu katrai dalībvalstij ES Komisijā, no savas līdzšinējās nostājas ir atkāpušās.”

Krievijas “Vremja novostej” piedāvā interviju ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu. Intervijā skarti visi aktuālākie starptautiskie notikumi. Īpaša uzmanība veltīta Irākai, Gruzijai, Krievijas attiecībām ar ES. Skarts arī jautājums par Krievijas vienotas ārpolitiskās koncepcijas izstrādi.

Polijas “Rzeczpospolita”: “ASV prezidenta padomniece Kondolīza Raisa sestdien tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Lai gan par sarunu norisi nekāda informācija netiek sniegta, ir zināms, ka galvenie bijuši jautājumi, kas saistās ar varas nodošanu irākiešu rokās un jaunas rezolūcijas sagatavošanu Drošības padomē. Kā apgalvoja K. Raisa, Amerika vēlētos “sadarboties ar krievu draugiem” šā dokumenta rediģēšanas darbā.”

Austrijas “Die Presse”: “Savienotās Valstis Irākā ir iemanevrējušas sevi strupceļā. Ja ASV izrādīs gatavību kompromisiem ar Irākas karakungiem, to varaskāre nekavējoties strauji pieaugs. Bet, ja ASV vērsīsies pret tiem asi, to pretestības vēlme pret arvien brutālākajiem okupantiem tāpat pieaugs. Savukārt ātra izvākšanās radītu drošības vakuumu ar bīstamām sekām. No Balkāniem līdz Irākai ir pierādījies, ka izņēmuma gadījumos protektorāti var būt nepieciešami, tomēr tie nekad nedrīkst kļūt par ilgstošu risinājumu.”

Lielbritānijas “Sunday Telegraph” nedaudz sarkastiski apraksta izveidojušos situāciju: jaunā ES dalībvalsts – “bezbailīgā” Igaunija – esot uzdrošinājusies nostāties pret Vācijas kancleru Gerhardu Šrēderu. Igaunija ir pieņēmusi normu, kas paredz uzņēmējdarbības nodokli samazināt līdz nullei, tādā veidā cerot piesaistīt investīcijas. Laikraksts pauž viedokli, ka tās būs Vācija, Francija un Lielbritānija, kas subsidēs šīs nodokļu likmes, jo lielākā daļa no strukturālo fondu naudas un citi maksājumi tiks jaunajām dalībvalstīm.

Pēc ĀM Preses analīzes nodaļas materiāliem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!