• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atklājot Daugavas svētkus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.05.2004., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88741

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

19.05.2004., Nr. 78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 Atklājot Daugavas svētkus

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar, 18.maijā, Jēkabpils rajona Dunavā Daugavas svētku atklāšanā aicināja ikvienu pielikt savu roku, lai Daugavas krasti būtu skaisti un stalti.

“Daugava – mūsu zemi vienojošais attīstības simbols – vieno abas Latvijas malas, vieno mūsu tautu. Tā tek cauri šai zemei, bagātina tās laukus, arī tos applūdina, bet tā ir mūsu, un mūsu uzdevums ir sargāt, kopt un cienīt Daugavu, lai tā turpinātu plūst tikpat skaista, stalta arī nākamajām paaudzēm, lai mēs atstātu tās krastus vēl mazliet staltākus, skaistākus un plaukstošākus, nekā tos saņēmām,” sacīja prezidente.
Prezidente uzsvēra tautas kopības spēku, kas izriet no katra cilvēka iekšējā spēka: “Viens ūdens piliens ir niecība, – Daugavas straumei ir spēks; viens cilvēks ir tikai viena vienība, bet kopā var veidot spēku, kas var domāt dižas domas un darīt dižus darbus.”
Viņa aicināja izjust pateicību par skaisto zemi Latviju, ko Dievs mums ir dāvājis, novēlot visiem pielikt savu darbu, lai mūsu valsts kļūtu vēl skaistāka un lepnāka, tikpat skaista kā Daugava, kas “plūst lepna un cēla”.
Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar, 18.maijā, Jēkabpils rajona Dignājas pamatskolā vadīja Daugavas stundu, uzsverot Daugavas nozīmi tautas vienotības veidošanā un katra cilvēka nozīmību tautas veselumā.
Uzrunājot pamatskolas skolēnus, prezidente sacīja, ka no katra cilvēka ir atkarīga tautas nākotne un vienotība: “Kā Daugavas straumi veido katrs tās ūdens piliens, tā katrs cilvēks veido tautu. Sīks, mazs un apaļš, bet katram pilienam ir sava būtība, veidojot Daugavas straumes spēku. Tas mums atgādina, ka katrs piliens ir atsevišķs veselums, katrs cilvēks ir ar savu būtību, bet kopā rodas milzīgs spēks, kuram ir iespējams viss.”
Prezidente atzīmēja, ka Daugava, kuras krasti laiku laikos vienojuši visu tautu, pieder mums visiem: “Daugava ir tā pati pie robežas, Daugava ir tā pati, arī ieplūstot jūrā, bet mums visiem viņa pieder.”
Viņa sacīja, ka ik bērns ir nozīmīgs šai valstij un katrs no viņiem veidos Latvijas nākotni: “No jums mēs gaidām lielas lietas. Šobrīd jūs vēl esat mazi, bet dzīvē jūs varat sasniegt ļoti daudz, un jau tagad jums jāsāk domāt par to, ko jūs vēlaties savā dzīvē sasniegt, kas jūs vēlaties būt un ko vēlaties dot savai valstij.”
Prezidente pie Dignājas skolas, kurai ir 140 gadu vēsture, par godu Daugavas dienām iestādīja liepu.
Vaira Vīķe-Freiberga Jēkabpilī apmeklēja brīvdabas muzeju “Sēļu sēta”.
Starptautiskajā muzeju dienā Valsts prezidente pateicās visiem, kas Latvijā un Jēkabpilī gādā par kultūrvēstures vērtību saglabāšanu un nodošanu nākamajām paaudzēm. “Bez šīm vērtībām ir grūti izprast to nemateriālās kultūras mantojuma daļu, kas nav saglabājusies dziesmās un valodās,” sacīja prezidente. Viņa atzīmēja, ka “rūpīgi koptās latvieša ikdienas izpausmes ir liecība viņa garīgumam”.
Prezidente augstu novērtēja brīvdabas muzeja sniegto iespēju iedvesmoties no pagātnes, lai dotu savu pienesumu nākotnei. Viņa arī atzīmēja, ka sēļu rakstā ir saskatāms senais indoeiropiešu mantojums un arī nākotnē no šīm paaudzēm paliks mantojums, kurā būs gan citu tautu iespaids, gan seno tradīciju turpinātība. “Turpinātība ir svarīgāka par visu. Ir bijuši mēri, neskaitāmi kari, deportācijas un masu iznīcināšanas, bet dzīve turpinās, kultūra turpinās, un mūsu uzdevums ir to kuplināt un nodot tālāk.”
Valsts prezidente Dunavā tikās ar Jēkabpils rajona pašvaldību vadītājiem. Sarunā prezidente uzsvēra, cik ļoti svarīga reģionu attīstībai ir valsts investīciju programma un Eiropas strukturālo fondu mērķtiecīga apguve. Viņa aicināja pašvaldību vadītājus vienoties kopējos projektos, kas palielinātu iespējas investīciju un fondu piesaistē, un mudināja uz kopēju sadarbību dažādos līmeņos, lai kooperētos resursos un pakalpojumu sniegšanā. V.Vīķe-Freiberga, uzrunājot pašvaldību vadītājus, akcentēja, ka ļoti būtiski ir projektu izstrādē katra reģiona nākotnei iezīmēt savas puses specifiku un savdabību, lai nacionālā un starptautiskā mērogā konkurētu uz līdzekļu, darbavietu, kā arī tūristu piesaisti.
Pašvaldību vadītāji informēja prezidenti par aizsāktajiem projektiem un novada attīstības tendencēm, uzsverot nepieciešamību turpināt infrastruktūras modernizēšanu, ražotņu atvēršanu un cita veida ekonomiskās aktivitātes, kas piesaistītu cilvēkus novadam un tā veidošanai.

Valsts prezidenta preses dienests

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!