• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar īpašu uzdevumu ministru sabiedrības integrācijas lietās, lai izvērtētu ministra sekretariāta rīcības plānu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.05.2004., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88706

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar veselības ministru, lai izvērtētu Veselības ministrijas rīcības plānu

Vēl šajā numurā

18.05.2004., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar īpašu uzdevumu ministru sabiedrības integrācijas lietās, lai izvērtētu ministra sekretariāta rīcības plānu

14.maijā Ministru prezidents Indulis Emsis apmeklēja Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariātu (ĪUMSILS), tikās ar ministru Nilu Muižnieku un sekretariāta pārstāvjiem un iepazinās ar institūcijas rīcības plāna projektu.
Ministrs pastāstīja, ka ĪUMSILS rīcības plāna projektā ir četri galvenie darbības virzieni.
1. Pilsoniskās sabiedrības attīstības veicināšana. Kā galveno uzdevumu ministrs minēja uzraudzības un izpildes koordināciju valsts programmai “Sabiedrības integrācija Latvijā”. Tā rezultātā tiks izstrādātas pamatnostādnes, vidēja termiņa prioritātes un rīcības plāns valsts politikas “Sabiedrības integrācija Latvijā” īstenošanai 2005.– 2008.gadam.
Vēl šis virziens ietver virkni pasākumu valsts un pašvaldību sadarbības nodrošināšanai sabiedrības integrācijas politikas īstenošanai. “Pēdējā laikā būtiski uzlabojusies sadarbība ar pašvaldībām, un jau aptuveni 20 pašvaldībām ir savas sabiedrības integrācijas programmas,” pastāstīja ministrs, uzsverot, ka Eiropas valstīs aizvien pieaug pašvaldību loma sabiedrības integrācijas procesu veicināšanā.
N.Muižnieks pastāstīja, ka sadarbībā ar valsts institūcijām, augstskolām, nevalstiskajām organizācijām, ārvalstu partneriem līdz šā gada beigām paredzēts izstrādāt virkni dokumentu saistībā ar pilsoniskās sabiedrības attīstības jautājumiem. Vienlaikus tiks īstenots sabiedrības informēšanas projekts par pilsoniskās sabiedrības jautājumiem.
Uzsverot valsts pārvaldes decentralizācijas nozīmi, valsts funkciju nodošanu nevalstiskajam sektoram un tam sekojošu finansējumu, ministrs pastāstīja par plānotā funkciju deleģēšanas līguma slēgšanu ar Nevalstisko organizāciju centru.
2. Iecietības veicināšana un etniskās diskriminācijas izskaušana. N.Muižnieks informēja par Nacionālās programmas iecietības veicināšanai izstrādāšanu un īstenošanu. To paredzēts veikt līdz šā gada beigām. Ministrs pastāstīja par šīs programmas lomu nākotnē – tā veicinās Latvijā dzīvojošo cilvēku un viņu pārstāvēto kultūru savstarpējo sapratni.
Ministrs minēja programmas izstrādāšanu, kas nodrošinātu iespējami labākas rīcības čigānu tiesību aizsardzībai, sociālās atstumtības novēršanai un kultūras attīstībai Latvijā. N.Muižnieks arī pastāstīja, ka plānots akcentēt izglītības apguves iespēju nodrošināšanu un nodarbinātības veicināšanu. Šajā jomā Ministru prezidents ieteica piesaistīt arī Eiropas Savienības (ES) līdzekļus.
3. Etniskās identitātes saglabāšana un stiprināšana. Sekretariāta vadītāja Kristīne Vāgnere pastāstīja par latviešu diasporas atbalsta programmas izstrādāšanu un iesniegšanu Ministru kabinetā. I.Emsis šo soli novērtēja atzinīgi: “Trimdā mītošie tautieši bieži ir interesējušies par iespējamo valsts atbalstu viņiem latviskās identitātes stiprināšanā.”
Ministrs un K.Vāgnere informēja valdības vadītāju par valsts atbalstu lībiešiem, mazākumtautību sabiedrisko organizāciju finansēšanas kārtības pilnveidošanu, Tautību un sabiedrības integrācijas konsultatīvo padomi. Sekretariāts arī plānojis veikt sabiedrības informēšanas pasākumus par izglītības likuma ieviešanu.
4. Pilnvērtīgas darbības ES nodrošināšana. Sekretariāta pārstāvji informēja par iecerēm izdot informatīvus materiālus angļu valodā par sabiedrības integrācijas politiku un mazākumtautību stāvokli Latvijā.
I.Emsis interesējās par naturalizācijas kārtību un tempiem. Ministrs pastāstīja, ka ar šo jautājumu galvenokārt nodarbojas Naturalizācijas pārvalde (NP), bet ĪUMSILS izveidojusies veiksmīga sadarbība ar NP. N.Muižnieks: “Pašreizējie naturalizācijas tempi ir labi.” Viņš uzsvēra nepieciešamību mudināt tieši jauniešus iegūt Latvijas pilsonību.
Noslēgumā I.Emsis uzslavēja sekretariāta darbu, norādot, ka ĪUMSILS ir jauna institūcija un tas nodrošina fleksibilitāti, kā arī radošu pieeju jautājumu risināšanai. N.Muižnieks pastāstīja, ka sekretariātā strādā ideju cilvēki un tas ir milzīgs ieguvums.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!