• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pielaiko partiju pirms Eiroparlamenta vēlēšanām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.05.2004., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88699

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Indrānu oši simt gados un nākotnē

Vēl šajā numurā

18.05.2004., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pielaiko partiju pirms Eiroparlamenta vēlēšanām

Klusā kampaņa

Līdz Eiropas Parlamenta vēlēšanām atlicis mazāk nekā mēnesis. Šķiet, šīs ir pirmās vēlēšanas, kad, strauji tuvojoties balsošanas dienai, televīzijas ekrānus un laikrakstus nav pārpludinājuši politiķu solījumi darīt mūsu dzīvi labāku. Protams, nelielas priekšvēlēšanu aktivitātes ir jūtamas. Tomēr tās nevar salīdzināt ar grandiozajiem dažu partiju tēriņiem pirms Saeimas vēlēšanām.
Arī sabiedriskās politikas portāla “politika.lv” galvenā redaktore Nellija Ločmele vakar, 17. maijā, preses konferencē teica: “Šī ir ļoti klusa kampaņa, tāpēc daudzi Latvijas iedzīvotāji varbūt pat nav pamanījuši, ka 12. jūnijā gaidāmas Eiropas Parlamenta vēlēšanas. Klusa kampaņa – tas nozīmē: klusējoši politiķi. Ja politiķi klusē, tad labākajā gadījumā runā viņu darbi, bet sliktākajā gadījumā izvēle jāizdara, balstoties uz citiem kritērijiem, nezinot par konkrētās partijas vai politiķa uzskatiem.” Tomēr portāls “politika.lv” mudina vēlētājus pievērst uzmanību ne tikai reklāmas saukļiem, bet arī politiķu un partiju nostājai dažādos jautājumos. Vakar, 17. maijā, tika laista klajā interaktīva anketa “Pielaiko partiju!”, kas sniedz iespēju interneta lietotājiem salīdzināt savu viedokli ar deviņu pašlaik sabiedrībā populārāko partiju uzskatiem dažādos sabiedrībai nozīmīgos jautājumos.

Salīdzini ar partiju

Interaktīvajā anketā ir 17 apgalvojumi par tēmām, kuru risinājumus Latvijas deputāti varētu ietekmēt Eiropas Parlamentā. Aizpildot anketu, interesents izsaka savu viedokli par dažādiem apgalvojumiem, piemēram, par viendzimuma laulībām, par kristīgo vērtību iekļaušanu Savienības konstitūcijā utt. Apkopotās atbildes, kuras esat sniedzis, vērtējot dažādus apgalvojumus, iespējams salīdzināt ar deviņu populārāko partiju uzskatiem šajos jautājumos. Partiju viedoklis iegūts, apkopojot katras partijas piecu vadošo kandidātu atbildes uz šiem pašiem apgalvojumiem.

Iedzīvotāji uzdod jautājumus

N. Ločmele norāda: “Nav iespējams salīdzināt, vai partiju pārstāvji šajās anketās izdarījuši izvēli, kas atbilstu partiju programmās deklarētajām lietām.” Tas izskaidrojams ar to, ka tēmas izraudzītas, analizējot 2003. un 2004. gadā veikto sabiedriskās domas aptauju rezultātus par viedokļiem saistībā ar Latvijas dalību Eiropas Savienībā, kā arī analizējot partiju programmas Eiroparlamenta vēlēšanām. Tēmu sarakstu izvērtējuši un papildinājuši arī Eiropas lietu eksperti.
Rīgas Ekonomikas augstskolas asociētais profesors Roberts Ķīlis uzsver: “Zināmā mērā Latvijas iedzīvotāji veidojuši šos jautājumus, uz kuriem lūdzām atbildēt politiķus. Tas nozīmē, ka daļēji dienaskārtību veidojuši arī Latvijas iedzīvotāji un likuši politiķiem padomāt arī par jautājumiem, kas nav ietverti priekšvēlēšanu programmās.”
Anketa atrodama “politika.lv” mājaslapā www.politika.lv/pielaiko. Anketu izstrādājuši Rīgas Ekonomikas augstskolas asociētais profesors Roberts Ķīlis un Latvijas Universitātes asociētais profesors Ivars Austers. Interaktīvā anketa tapusi ar Eiropas Parlamenta biroja Rīgā finansiālu atbalstu.

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!