• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atzinums skeptisks, "Baltic Pulp" nepadodas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.05.2004., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88695

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārvalstu uzņēmējus interesē Baltijas reģions

Vēl šajā numurā

18.05.2004., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atzinums skeptisks, “Baltic Pulp” nepadodas

“Latvijas Vēstnesis” jau vairākkārt ziņojis par asajām diskusijām saistībā ar akciju sabiedrības “Baltic Pulp” plānoto celulozes rūpnīcas būvi Jēkabpils rajona Ozolsalā. Vakar publiskots oficiāls atzinums par projekta ekoloģiskajiem aspektiem.

18. martā “Baltic Pulp” iesniedza Ietekmes uz vidi novērtējuma (IVN) valsts birojam noslēguma ziņojumu par projekta ietekmi uz vidi. Taču, negaidot biroja atzinumu, jau sākās plašas celulozes rūpnīcas pretinieku akcijas – tajā skaitā protesta transparenta novietošana pie Okupācijas muzeja un aicinājumi uz tautas nobalsošanu projekta īstenošanas jautājumā. Viens no spilgtākajiem pasākumiem bija kinoteātra “Rīga” telpās rīkotā sanāksme. Tās dalībnieki gan ar projekta ekoloģisko aspektu izpētes datiem, gan ar emocionālu retoriku pauda vienprātīgi negatīvu attieksmi pret rūpnīcas būvi. Kā galvenais pretarguments projektam tika minēts neizbēgamais Daugavas piesārņojums, kas būtiski ietekmētu gan Rīgas dzeramā ūdens kvalitāti, gan upes floru un faunu. Vairāki runātāji, to skaitā arī Rīgas domes pārstāvji, neslēpa skeptisku attieksmi pret gaidāmo IVN valsts biroja atzinumu un kā visefektīvāko līdzekli ekoloģisko draudu novēršanai sludināja referendumu.
Vakar “Baltic Pulp” no IVN valsts biroja saņēma atzinumu par martā iesniegto noslēguma ziņojumu. Atzinumā ņemti vērā gan zinātnieku secinājumi, gan iedzīvotāju viedokļi. IVN valsts birojs atzīst, ka “Baltic Pulp” apņēmies rūpnīcas darbā izmantot labākos pieejamos tehniskos paņēmienus, tādējādi ievērojami samazinot vides piesārņojumu. Taču konstatēts, ka, darbojoties atbilstoši projektam, vide tomēr lielā mērā tiks apdraudēta un piesārņota. Tāpēc atbildīgajām institūcijām ieteikts, lemjot par projekta realizēšanu, rūpīgi izvērtēt tā nozīmi tautsaimniecībā, bet “Baltic Pulp” par pienākumu uzlikta vairāku nosacījumu ievērošana un trūkumu novēršana. Atzīmēts arī, ka neveiksmīgi izvēlēta rūpnīcas būvniecības vieta.
A/s “Baltic Pulp” atbildīgās personas ar dokumentu jau iepazinušās un izteikušas atzinību par biroja paveikto darbu. Uzņēmuma vadībai vēl sīkāk jāizvērtē atsevišķi atzinuma punkti, taču tā neredz principiālus šķēršļus rūpnīcas celtniecībai. Rūpnīcas projekta realizēšanas gadījumā “Baltic Pulp” sola nodrošināt darbu 350 cilvēkiem tieši rūpnīcā, kā arī plāno radīt vēl līdz pat 3500 darba vietām ar ražotni saistītajās jomās.

Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!