• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tiesas lēmumu par politisko organizāciju "Latvijas Atdzimšanas partija". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.05.2004., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88655

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrijas rīkojums Nr.192

Par Zemkopības ministrijas 2003.gada 8.februāra rīkojuma Nr.35 atzīšanu par spēku zaudējušu

Vēl šajā numurā

18.05.2004., Nr. 77

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs

Veids: informācija

Numurs: 1/3321

Pieņemts: 13.05.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja dienesta informācija Nr.1/3321

Rīgā 2004.gada 13.maijā

Par tiesas lēmumu par politisko organizāciju “Latvijas Atdzimšanas partija”

Saskaņā ar likuma “Par sabiedriskajām organizācijām un to apvienībām” 35.panta trešo daļu, kas nosaka, ka lēmums par politiskās organizācijas (partijas) darbības apturēšanu pēc lēmuma stāšanās likumīgā spēkā jāpublicē laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”, nosūtām publikācijai laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas 2004.gada 22.marta lēmumu civillietā Nr. C-2773502/8 par politiskās organizācijas “Latvijas Atdzimšanas partija” darbības apturēšanu, kurš stājies likumīgā spēkā 2004.gada 5.maijā.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka v.i. J.Strīķe

 

Noraksts

Lietā Nr.C-27 735 02/8

Lēmums

2004.gada 22.martā

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa šādā sastāvā: tiesnesis Bisters, sekretāre E.Švampāne, 2004.gada 19.martā izskatīja atklātā tiesas sēdē Rīgā, Abrenes ielā 3, lietu —

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka pieteikumā par politiskās organizācijas “Latvijas Atdzimšanas partija” darbības apturēšanu.

Tiesa tiesas sēdē

 

konstatēja:

1998.gada 3.jūlijā ar reģistrācijas Nr. PO-069 reģistrēta politiskā organizācija “Latvijas Atdzimšanas partija”.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā saņemts Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka pieteikums par politiskās organizācijas “Latvijas Atdzimšanas partija” darbības apturēšanu, norādot, ka politiskā organizācija “Latvijas Atdzimšanas partija” neesot iesniegusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā neatkarīgas auditorfirmas (zvērināta revidenta) atzinumu par partijas finansiālo un saimniecisko darbību 2002.gadā.

Pieteicējs norāda, ka ar 2003.gada 5.septembra vēstuli Nr.13-1/148 Birojs informēja Partiju par 2003.gada 24.marta auditora slēdziena neatbilstību likumā “Par zvērinātiem revidentiem” noteiktajām prasībām un atkārtoti norādīja nepieciešamību sniegt Birojam neatkarīgas auditorfirmas (zvērināta revidenta) atzinumu par Partijas finansiālo un saimniecisko darbību 2002.gadā. Bez tam 2003.gada 28.oktobra vēstulē Nr.13-1/166 Birojs atkārtoti norādīja Partijai par neatkarīga auditorfirmas atzinuma sniegšanas nepieciešamību.

Līdz 2003.gada 19.decembrim Birojā netika iesniegts politiskās organizācijas “Latvijas Atdzimšanas partija” finansiālās un saimnieciskās darbības neatkarīgas auditorfirmas revidenta atzinums par 2002.gadu, kas ir ikgadējās finansiālās darbības deklarācijas par 2002.gadu neatņemama sastāvdaļa, līdz ar to nav izpildītas Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 11.panta prasības.

Tiesas sēdē Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka pilnvarotie pārstāvji pieteikumu uztur pilnā apmērā.

Politiskās organizācijas “Latvijas Atdzimšanas partija” pārstāvis pieteikumu neatzīst, paskaidrojot, ka tiesvedība lietā par partijas finansiālās deklarācijas neatbilstību likuma prasībām vienreiz jau tikusi izbeigta, tātad šai tiesvedībai nav pamata. Bez tam neatkarīgas auditorfirmas revidenta atzinuma nepieciešamību attiecināt uz 2002.gada finansiālo darbību neesot pamata, jo attiecīgā tiesību norma spēkā esot stājusies tikai 2003.gada 1.janvārī.

Noklausoties Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka pilnvaroto pārstāvju un politiskās organizācijas “Latvijas Atdzimšanas partija” pārstāvja paskaidrojumus, kā arī novērtējot lietas materiālus to kopumā un savstarpējā sakarībā, tiesa uzskata, ka pieteikums ir pamatots.

Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 8.pants uzliek par pienākumu politiskām organizācijām (partijām) katru gadu līdz 1.martam iesniegt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā politiskās organizācijas vadītāja parakstītu iepriekšējā gada finansiālās darbības deklarāciju. Bez tam šī likuma 11.pants politiskai organizācijai uzliek par pienākumu iesniegt neatkarīgas auditorfirmas atzinumu par attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) finansiālo un saimniecisko darbību, kas pievienojams ikgadējai finansiālai darbības deklarācijai, kura tiek iesniegta Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

Tiesa secina, ka neatkarīgas auditorfirmas atzinums par attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) finansiālo un saimniecisko darbību ir būtiska ikgadējās finansiālās darbības deklarācijas neatņemama sastāvdaļa.

Politiskās organizācijas “Latvijas Atdzimšanas partija” pārstāvis neapstrīd faktu, ka pēc 2003.gada 28.oktobra brīdinājuma saņemšanas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā nav iesniedzis neatkarīgas auditorfirmas (zvērināta revidenta), kas atbilstu likuma “Par zvērinātiem revidentiem” pārejas noteikumu prasībām, t.i., būtu saņēmis Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas licenci, atzinumu par politiskās organizācijas “Latvijas Atdzimšanas partija” finansiālo un saimniecisko darbību par 2002.gadu.

Ar iepriekš nodibināto ir guvis apstiprinājumu fakts, ka politiskā organizācija “Latvijas Atdzimšanas partija” nav ievērojusi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 11.panta prasības, kādēļ Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks pamatoti, saskaņā ar iepriekš norādītā likuma 10.panta 2.daļu ierosinājis politiskās organizācijas “Latvijas Atdzimšanas partija” darbības apturēšanu tiesas ceļā.

Tiesa atzīst par nepamatotu politiskās organizācijas pārstāvja viedokli, ka iesniegtais pieteikums par politiskās organizācijas darbības apturēšanu ir uz tā paša pamata, par ko tiesa 2003.gada 4.decembrī pieņēmusi lēmumu par tiesvedības izbeigšanu, jo tajā lietā pieteikums tika pamatots ar iesniegtās ikgadējās finansiālās darbības deklarācijas par 2002.gadu trūkumiem, bet šajā gadījumā pieteikums tiek pamatots ar revidenta atzinuma neatbilstību likuma prasībām. Tāpat tiesa atzīst par nepamatotu politiskās organizācijas “Latvijas Atdzimšanas partija” pārstāvja viedokli, ka neatkarīgas auditorfirmas (zvērināta revidenta) atzinuma nepieciešamība būtu attiecināma tikai uz politiskās organizācijas saimniecisko darbību 2003.gadā, jo sastādot 2003.gada 24.marta auditora slēdzienu, kas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā iesniegts 2003.gada 4.aprīlī, bija spēkā likuma “Par zvērinātiem revidentiem” pārejas noteikumi.

Novērtējot politiskās organizācijas “Latvijas Atdzimšanas partija” pārkāpuma raksturu, tiesa trīs mēnešu termiņu atzīst par samērīgu politiskās organizācijas darbības apturēšanai, kura laikā ir iespējams novērst lēmumā norādīto likuma pārkāpumu.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 42.pantu no sabiedriskās organizācijas “Latvijas Atdzimšanas partija” par labu valstij ir piedzenama valsts nodeva Ls 10,- apmērā, no kuras samaksas pie pieteikuma iesniegšanas saskaņā ar Civilprocesa likuma 43.panta 1.daļas 5.punktu pieteicējs ir bijis atbrīvots.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz likuma “Par sabiedriskām organizācijām un to apvienībām” 35.p. 1.d., Civilprocesa likuma 8.p. 92.-97.p., 229.-231.p., tiesa

nolēma:

Apturēt politiskās organizācijas “Latvijas Atdzimšanas partija” ar reģ. Nr.PO-069 darbību uz trim mēnešiem no tiesas lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Uzlikt par pienākumu politiskai organizācijai “Latvijas Atdzimšanas partija” (reģ. Nr.PO-069) trīs mēnešu laikā no tiesas lēmuma spēkā stāšanās dienas iesniegt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā neatkarīgas auditorfirmas (zvērināta revidenta) atzinumu par sabiedriskās organizācijas finansiālo un saimniecisko darbību par 2002.gadu.

Piedzīt no politiskās organizācijas “Latvijas Atdzimšanas partija” (reģ. Nr.PO-069), juridiskā adrese Rīgā, Pērses ielā 14-1) par labu valstij tiesas izdevumus Ls 10,- (desmit lati 00 santīmi).

Uzlikt par pienākumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam lēmuma stāšanos likumīgā spēkā publicēt laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Lēmumu var pārsūdzēt 10 dienu laikā Rīgas apgabaltiesā, iesniedzot blakussūdzību Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā.

Tiesnesis: I.Bisters

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!