• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministru, lai izvērtētu Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas rīcības plānu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.05.2004., Nr. 76 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88621

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar zemkopības ministru, lai izvērtētu Zemkopības ministrijas rīcības plānu

Vēl šajā numurā

14.05.2004., Nr. 76

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministru, lai izvērtētu Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas rīcības plānu

Vakar, 13.maijā, Ministru prezidents Indulis Emsis apmeklēja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju (RAPLM), tikās ar ministru Andreju Radzeviču un ministrijas pārstāvjiem, lai apspriestu RAPLM rīcības plāna projektu.
Ministrs pastāstīja, ka RAPLM ir vairāki darbības virzieni.
1. Ar valsts atbalstu veicināt brīvprātīgu administratīvi teritoriālo reformu un nodrošināt normatīvo aktu sagatavošanu, lai izveidotu tieši vēlētas reģionālās (apriņķu) pašvaldības. A.Radzevičs darīja zināmu, ka sagatavoti grozījumi Administratīvi teritoriālās reformas (ATR) likumā. Viņš uzsvēra brīvprātīgas apvienošanās nozīmi: “Novadu veidošanai jābūt pievilcīgai – lai apvienošanās rezultātā Latvijā novērstu nomaļu efektu veidošanos, lai pakalpojumu punkti būtu pieejami visiem iedzīvotājiem un lai no apvienošanās labumu gūtu cilvēki.” Ministru prezidents atzinīgi novērtēja šādu attīstības scenāriju.
I.Emsis interesējās par t.s. otrā līmeņa pašvaldību jeb apriņķu veidošanās iespējām. Ministrs uzsvēra diskusijas veicināšanas nepieciešamību, vienlaikus runājot par subsidiaritātes principa ievērošanu, nododot valsts funkcijas pašvaldībām. Turklāt funkciju nodošanai jābūt cieši saistītai ar finanšu līdzekļu nodošanu. Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis par ideju reģionālo pašvaldību vēlēšanas rīkot vienlaikus ar 2006.gada Saeimas vēlēšanām.
Tikšanās dalībnieki pārrunāja izmaiņas Pašvaldību un Vēlēšanu likumos.
2. Nodrošināt reģionālās politikas un telpiskās plānošanas politikas izstrādāšanu un īstenošanu. Ministrs pastāstīja par līdzšinējo un plānoto sadarbību ar reģionālajām attīstības aģentūrām (RAA). Saskaņā ar rīcības plānu sagaidāms, ka tiks noteikts RAA juridiskais statuss un nodrošināts valsts atbalsts šīm aģentūrām.
Valsts sekretāre Ilze Kukute pastāstīja par RAPLM gatavību uzņemties koordinācijas lomu noteikumu izstrādē, kas nosaka Nacionālā attīstības plāna izstrādes, ieviešanas, uzraudzības un sabiedriskās apspriešanas kārtību.
I.Emsis interesējās par pašvaldību attīstības izlīdzināšanu. I.Kukute informēja, ka sekmīgi darbojas Valsts reģionālās attīstības aģentūra; ministrija izstrādājusi grantu shēmu “Īpaši atbalstāmo teritoriju komercdarbības (uzņēmējdarbības) attīstība”. Tā rezultātā mazāk attīstītajos reģionos tiktu radītas papildu darba vietas, tiktu stimulēta ekonomiskā attīstība.
3. Izstrādāt un realizēt mājokļu politiku. I.Kukute pastāstīja par ministrijas plāniem šo jautājumu risināšanā izmantot RAPLM izstrādāto privāto – publisko partnerību.
Tikšanās dalībnieki runāja par ministrijas lomu kārtības izstrādāšanā un atbalsta sniegšanā ES līdzekļu apguves procesā. Tas ietver Nacionālā attīstības plāna izstrādi ES fondu līdzekļu izmantošanai.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!