• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Demokrātija nav bezizmēra visatļautība. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.05.2004., Nr. 76 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88609

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Apkopoti dati par mazumtirdzniecības apgrozījumu

Vēl šajā numurā

14.05.2004., Nr. 76

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Demokrātija nav bezizmēra visatļautība

Iespēju uzstāties debatēs Saeimas sēžu laikā, runājot par izskatāmo jautājumu, četru darba gadu laikā neizmanto tikai retais deputāts. Uzstāšanos skaits tiek arī uzskaitīts un interesentiem atrodams pie ziņām par attiecīgo deputātu Saeimas interneta mājaslapā.
Vispārzināms, ka Saeimas deputātu vidū ir lielāki un mazāki oratori. Frakcijas “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” deputāts Vladimirs Buzajevs, bez šaubām, ir atzīstams gan par aktīvu likumdošanas grozījumu priekšlikumu iesniedzēju, gan debatētāju. Tomēr vakardienas, 13.maija, Saeimas sēdē šā deputāta runa pēc vairākkārtējiem Saeimas priekšsēdētājas Ingrīdas Ūdres aizrādījumiem par novirzīšanos no izskatāmā jautājuma tika pārtraukta ar izteiktu Saeimas vairākuma balsojumu.
67 Saeimas deputāti lēma par Saeimas Kārtības ruļla 74.panta pārkāpumiem izslēgt deputātu Vladimiru Buzajevu no piedalīšanās turpmākajās sešās Saeimas sēdēs. Jāatzīmē, ka sešas sēdes ir maksimālais skaits, uz cik ilgu laiku deputātam var liegt piedalīties Saeimas sēdēs. Tomēr deputātam netiek liegts iesniegt likumdošanas priekšlikumus un piedalīties komisiju darbā.
Kāds bija šā bargā Saeimas pieņemtā lēmuma iemesls? Īsumā atbilde būtu – deputāta Buzajeva nepakļaušanās reglamentētai kārtībai un izteiktajiem aizrādījumiem. Debatējot par Pieprasījumu komisijas sniegto atzinumu par Latvijas bruņoto spēku darbību Irākā, Buzajevs vairākkārt novirzījās no temata, galveno uzmanību pievēršot mazākumtautību izglītības reformas jautājumiem. Pēc vārdiem “Es runāju par lietu un tālāk pievērsīšos krievu skolu aizstāvības štābam”, deputātam Buzajevam tika izslēgts mikrofons. Tas runātāja vēlmi turpināt iesākto nemazināja, tādēļ sākotnēji Saeima lēma deputātam liegt piedalīties tālākajā sēdes darbā un atstāt zāli. Atsaucoties uz demokrātijas ierobežojumiem, deputāts atteicās no zāles iziet.
Ievērojot demokrātiju, Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre pirms balsojuma par maksimālo sodu debatēs aicināja izteikties frakcijas pārstāvjus, ko izmantoja deputāts Jakovs Pliners. Sašutums, citu, viņaprāt, līdzīgu, precedentu pieminēšana iepriekšējo Saeimas sasaukumu darbā, demokrātijas normu ierobežošana un protestu draudi izskanēja Plinera uzrunā. Tomēr Saeimas vairākums iestājās pret disciplīnas neievērošanu un visatļautības triumfu demokrātijas aizsegā. Ņemot vērā emocionāli saspringto situāciju, līdz ar balsojumu par Buzajeva sodīšanu Saeimas sēde tika slēgta, neizskatītos darba kārtības jautājumus pārceļot uz nozīmēto ārkārtas sēdi trešdien, 19.maijā.

Zaida Kalniņa,

zaida.kalnina@vestnesis.lv

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!