• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.05.2004., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88366

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Tuvi top, kas reiz bij` tāli..."

Vēl šajā numurā

11.05.2004., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

Vācu “Rhein-Zeitung” publicējusi interviju ar ES komisāri Sandru Kalnieti. S.Kalniete tajā saka, ka Baltijas valstīm svarīga ir gan politiskā stabilitāte, gan ekonomiskais uzplaukums, taču vissvarīgākais esot tas, ka iestāšanās ES beidzot esot pilnībā likvidējusi Otrā pasaules kara sekas Eiropā. S.Kalniete uzsver trīs Baltijas un trīs Ziemeļvalstu kopīgās intereses. Viens no viņas galvenajiem uzdevumiem būšot jauno dalībvalstu pilsoņiem izskaidrot principus, pēc kuriem tiek veidota ES kopējā lauksaimniecības politika. Runājot par subsīdijām lauksaimniecībai, viņa domā, ka nav iespējams arī turpmāk šo sistēmu saglabāt tās pašreizējos apmēros.

Krievijas “Moscow Times”: “Rakstā tiek runāts par stratēģiskiem ES tālākās attīstības jautājumiem un Krievijas vietu šajos procesos. Tagad ES dod iespēju tajā iestāties visiem gribētājiem – neatkarīgi no kandidātu ekonomikas stāvokļa un tuvuma Briselei. Ja tiks uzņemta Turcija, nemaz nerunājot par Balkānu valstīm, tad kāpēc gan nevarētu tikt uzņemtas Krievija, Kazahstāna, Sīrija un Mongolija? Jo vairāk problēmu ir valstī, jo dedzīgāk tā deklarē vēlmi iestāties ES.”

Vācu “Die Welt”: “Pašlaik Briselē par daudziem runā kā par kandidātiem uz nākamo Komisijas prezidenta amatu. Taču stāvoklis ir ļoti savāds, ideālais kandidāts jau ir atrasts, taču viņš nevēlas šo amatu: tas ir Luksemburgas premjerministrs Žans Klods Žonkērs, pieredzējis politiķis ar kompetenci Eiropas lietās un diplomātisku drosmi. Bez tam viņš nāk no kristīgi demokrātisko partiju saimes un no mazas valsts. Tā būtu perfekta kombinācija pēc kreisi liberālā Itālijas profesora Romāno Prodi.”

Krievijas “Moscow Times”: “Ja ES un ASV ļaus Krievijai īstenot ciešāku integrāciju ar bijušās PSRS valstīm, tas tikai pastiprinās Krievijas ekspansionistiskās ambīcijas. ES un ASV ir jāatbalsta šīs valstis, kad Krievija cenšas iejaukties un mēģina īstenot savas intereses. Lai dotu pretsparu, Ukrainai, Gruzijai un Uzbekistānai ir jādod lielāka pieeja Eiropas tirgiem un organizācijām, jāiesaista šīs valstis.”

Parīzē izdotais “International Herald Tribune”: “Amerikāņi var zaudēt kaut ko daudz svarīgāku par Irākas karu. ASV var zaudēt sevi kā morālās autoritātes un iedvesmas instrumentu. Vēl nekad vēsturē nav bijusi situācija, kad ASV un tās prezidents pasaulē tiktu tik stipri neieredzēti. ASV ir radikāli jāmaina pašlaik īstenotā ārpolitika. Un jāsāk ar Irāku. Nekavējoties jāatlaiž Ramsfelds. Bušam vairāk jāieklausās ANO. Bušam ir atklāti jāpasaka savai tautai, ka ASV Irākā var zaudēt, respektīvi, nenovest līdz galam savus sākotnējos nodomus.”

Krievijas “Parlamentskaja gazeta”: “Krievija centīsies panākt, lai jautājums par krievvalodīgo situāciju Latvijā tiktu iekļauts Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas vasaras sesijas darba kārtībā. Pavasara sesija skaidri parādīja, ka Eiropa Padome piedzīvo krīzi. Liekas, ka Eiropas Padome ir samierinājusies ar “ES meitas” lomu un apzinīgi pilda Briseles norādījumus.”

Pēc ĀM Preses analīzes nodaļas materiāliem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!