• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ATA karnešu noformēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.05.2004., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88339

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.687

Par muitas procedūras - ievešana uz laiku - noformēšanu

Vēl šajā numurā

11.05.2004., Nr. 73

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 669

Pieņemts: 29.04.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.669

Rīgā 2004.gada 29.aprīlī

Par ATA karnešu noformēšanu

1. Lai nodrošinātu vienveidīgu ATA karnešu noformēšanu un aizpildīšanu saskaņā ar 1990.gada 26.jūnija Stambulas konvenciju “Par pagaidu ievešanu”, apstiprinu “Metodiskos norādījumus ATA karnetes noformēšanai”.
2. Nosaku Latvijas muitas iestādēm pieņemt noformēšanai ATA karnetes, kuras izdotas šādās valstīs un par kurām saistības uzņemas Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera:
Alžīrija, Amerikas Savienotās Valstis, Andora, Austrālija, Austrija, Beļģija, Bulgārija, Čehija, Dānija, Dienvidāfrika, Francija, Gibraltāra, Grieķija, Honkonga, Horvātija, Igaunija, Islande, Indija, Īrija, Itālija, Izraēla, Japāna, Jaunzēlande, Kanāda, Kipra, Dienvidkoreja, Krievija, Ķīna, Libāna, Lielbritānija, Lietuva, Luksemburga, Maķedonija, Malaizija, Malta, Maroka, Mauritānija, Nīderlande, Norvēģija, Polija, Portugāle, Rumānija, Senegāla, Singapūra, Slovākija, Slovēnija, Somija, Spānija, Šrilanka, Šveice, Taizeme, Tunisa, Turcija, Ungārija, Vācija, Ziloņkaula Krasts, Zviedrija.
3. Atzīt par spēku zaudējušu Valsts ieņēmumu dienesta 2000.gada 29.decembra rīkojumu Nr. 946 “Par ATA karnešu sistēmas ieviešanu’’.
4. Rīkojums stājas spēkā ar 2004.gada 1.maiju.
5. Rīkojumu publicēt laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Ģenerāldirektora pirmais vietnieks,

Galvenās muitas pārvaldes direktors M.Tols

Metodiskie norādījumi ATA karnetes noformēšanai

I. Metodiskajos norādījumos
lietotie termini

Konvencija – 1990.gada 26.jūnija Stambulas konvencija par pagaidu ievešanu.
ATA karnete (turpmāk – karnete) – konvencijā paredzēto preču pagaidu ievešanas, izvešanas un tranzīta muitas deklarācija, kura dod iespēju identificēt preces un kurā ir iekļauts starptautiski atzīts galvojums.
Koordinējošā muitas iestāde – muitas iestāde, kas risina ar karnetēm saistītus pārkāpumus un kontrolē ar karnetēm saistītu procedūru pabeigšanas nosacījumus. Latvijas Republikā – Valsts ieņēmumu dienesta Galvenās muitas pārvaldes Tranzīta kontroles daļa (Eksporta iela 6, Rīga, Latvija – LV1010).
Robežmuitas iestāde – muitas iestāde uz Latvijas Republikas robežas, kas vienlaikus ir arī Eiropas Savienības ārējā robeža vai muitas iestāde uz Eiropas Savienības ārējās robežas, kas neatrodas Latvijas Republikā.
Muitas spiedogs – Latvijas muitas spiedogs ar tekstu “This voucher must be forwarded to Transit Control division of National Customs board Kr.Valdemara street 1a, Rīga Latvija LV-1841”, ko izmanto ATA karnešu lapu atgriezeniskās saiknes nodrošināšanai ar koordinējošo muitas iestādi.
T2L – ieraksts karnetes 6.ailē, kas apliecina Eiropas Kopienas preču statusu. Deklarētājs ar nolūku pierādīt Kopienas preču statusu uz visiem attiecīgā karnetes kuponiem (pirms uzrādīt karneti muitas iestādei autentiskuma piešķiršanai) 6.ailē ieraksta “T2L’’ un savu parakstu. Uz visiem karnetes kuponiem muitas iestāde, kas atver karneti un uzsāk izvešanu uz laiku, apstiprina ierakstu ar muitas posteņa zīmogu.
Kopienas preču statuss – preču statuss, kuru nosaka saskaņā ar Eiropas Kopienas komisijas 1993.gada 2.jūlija regulu Nr.2454/93 “Par Eiropas Kopienas Muitas kodeksa piemērošanas kārtību” (turpmāk – regula Nr.2454/93) 313.pantu.
Atpakaļievešanas (reimporta) termiņš – nosaka muitas iestāde, kas uzsāk izvešanu uz laiku, bet tas nedrīkst būt ilgāks par karnetes derīguma termiņu.
Atpakaļizvešanas (reeksporta) termiņš – nosaka muitas iestāde, kas uzsāk ievešanu uz laiku, ņemot vērā konvencijas pielikumos noteikto preču izmantošanas termiņu, bet tas nedrīkst būt ilgāks par karnetes derīguma termiņu.
Tranzīta termiņš – nosaka muitas iestāde, kas uzsāk tranzīta procedūru, ņemot vērā šādus faktorus:
1) izmantojamais transporta līdzeklis,
2) maršruts,
3) pārvadātāja sniegtā informācija.

II. Vispārīgās prasības

1. Sakarā ar to, ka 1999.gada 16.oktobrī Latvijas Republikā stājusies spēkā 1990.gada 26.jūnija Stambulas konvencija par pagaidu ievešanu un tās A, B, D, un E pielikumi, ievēro konvencijā un pielikumos noteiktās prasības.
2. Karnetes veidlapām jāatbilst parau-gam, kas pievienots konvencijai.
3. Lietojot karneti, nevajag noformēt vienoto administratīvo dokumentu (VAD).
4. Muitas procedūru izvešanu uz laiku, ievešanu uz laiku vai tranzītu, izmantojot karneti, atļauts piemērot konvencijas pielikumos norādītajām precēm un noteiktajiem mērķiem.
5. Preces nosūta atpakaļ nemainītā veidā, izņemot to dabisko nolietojumu vai zudumus, kas radušies pārvadāšanas vai izmantošanas rezultātā.
6. Preces, kuras ieved muitas teritorijā, ir nosacīti atbrīvotas no muitas maksājumiem un tām tiek piemēroti Eiropas Savienības normatīvajos aktos noteiktie importa aizliegumi vai ierobežojumi (piemēram, ieročiem, medikamentiem, dzīvniekiem). Minētās preces ieved īpašam konvencijā paredzētam nolūkam.
7. Karneti izsniedz tās valsts asociācija vai tās pilnvarotā organizācija, kas atbilstoši konvencijai ir iekļauta garantējošo asociāciju (dalībvalstu) sarakstā, kas norādīts karnetes pirmā vāka priekšpuses vidusdaļā. Latvijā šāda garantētājorganizācija ir Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera. Ja nepieciešams, karnetes izdevējasociācija var izdarīt ar zīmogu apstiprinātus papildinājumus vai svītrojumus garantējošo asociāciju (dalībvalstu) sarakstā.
8. Karneti, lai piemērotu muitas procedūru tranzītu un ievešanu uz laiku, muitas iestādes pieņem tikai tad, ja tā ir derīga visā Eiropas Savienības muitas teritorijā, t.i., visas Eiropas Savienības dalībvalstis ir iekļautas garantējošo asociāciju (dalībvalstu) sarakstā.
9. Karneti izvešanai var izmantot, ja tā ir izdota kādā Eiropas Savienības dalībvalstī un par to ir galvojusi kāda Eiropas Savienības reģistrēta organizācija, kas ir dalībniece starptautiskajā galvotāju tīklā.

III. ATA karnetes komplekts

10. Karnetes komplekts sastāv no vākiem un no ieliekamajām lapām, kuru skaits atkarīgs no pielietošanas mērķa. Karnetē vienam braucienam paredzētas vismaz divas dzeltenās lapas (eksporta + reimporta) un divas baltās lapas (importa + reeksporta). Karnete paredzēta arī tranzīta procedūras noformēšanai (divas zilās lapas).
11. Visas karnetes ieliekamās lapas sastāv no divām daļām – kontroles pasakņa (augšējā daļa), kas paliek komplektā un tiek atdots karnetes lietotājam, un kupona (apakšējā noplēšamā daļa), kurš paliek muitai. Komplekta visas lapas ir numurētas ar vienu karnetes numuru. Ja komplekts norādītajām muitas procedūrām tiek papildināts ar papildlapām vēlāk, tad šo lapu komplektam jābūt ar nākamo lapas pasakņa un kupona kārtas numuru.

12. Ja karnete aizpildīta valodā, kas nav latviešu vai angļu, tad Latvijas Republikas muitas amatpersonai ir tiesības pieprasīt ieraksta tulkojuma oficiālu uzrādīšanu.
13. Karnetes izdevējs un karnetes lietotājs aizpilda visu ieliekamo lapu A, B, C un G ailes un visus preču vispārējos sarakstus ieliekamo lapu otrajās pusēs. Karnetes lietotājs var aizpildīt karnetes ieliekamo lapu D un E ailes.

IV. Karnetes pirmā
vāka aizpildīšana
Karnetes pirmā vāka priekšpuse

14. (a), (b), (c) aili vāka augšējās daļas labajā pusē aizpilda karnetes izdevējorganizācija,
14.1. (a) ailē karnetes numuru;
14.2. (b) ailē karnetes izdevējorganizācijas nosaukumu un adresi;
14.3. (c) ailē karnetes derīguma termiņu.
15. A, B, C aili vāka augšējās daļas kreisajā pusē aizpilda karnetes lietotājs.
16. Datumu (šeit un arī turpmāk visā karnetē, kur jānorāda datums) uzrādīt šādā veidā – aaaa/kk/pp (aaaa – gada četrzīmju skaitlis, kk – mēneša divzīmju skaitlis, pp – dienas divzīmju skaitlis).
17. A ailē norāda personas nosaukumu vai vārdu, uzvārdu un adresi (karnetes lietotājs var būt gan juridiska, gan fiziska persona). Latvijas Republikā reģistrētajām uzņēmējsabiedrībām norāda arī reģistrācijas numuru, kas ir nodokļu maksātāju reģistrā.
18. B ailē norāda pārstāvi, kurš kārtos muitas formalitātes. Ja karneti lieto vairāki pārstāvji un viņu dati neietilpst šajā ailē, tad šeit ieraksta atsauci uz pilnvaru. Pamatojoties uz pilnvarojumu, karneti muitas procedūru noformēšanai var izmantot vairākas personas (karnetes lietotāji). Personai, kura lieto karneti, ir nepieciešama pilnvara. Pilnvarā, kuru izsniedz konkrētai karnetei, ir jābūt skaidri norādītam mērķim un personai (vienai vai vairākām), kam pilnvara izsniegta.
19. C ailē norāda uz mērķvalsti vedamo preču izmantošanas mērķi (piemēram, preces izstādēm, preču paraugi, konteiners, mācību materiāli, zinātniskā aparatūra utt.), kas noteikts saskaņā ar konvenciju.
20. Karnetes vāka apakšējā labajā stūrī par karnetē izdarīto ierakstu pareizību ir izdevējorganizācijas (vieta, datums, paraksts un zīmogs) un karnetes lietotāja (paraksts) apstiprinājums.

Karnetes pirmā vāka otra puse

21. No 1. līdz 6.ailei (Vispārējais saraksts) uzrāda preču sarakstu, kuras karnetes lietotājs karnetes derīguma laikā paredzējis izvest uz kādu no karnetes pirmā vāka priekšpusē norādīto valstu teritorijām. Ja laukums, kas paredzēts Vispārējam sarakstam (turpmāk — preču saraksts) nav pietiekams vai arī dažādu iemeslu dēļ tā izmantošana nav izdevīga, tad lieto turpinājuma lapas ar konvencijas paraugā paredzēto informāciju.
22. Preču sarakstā labojumus drīkst veikt tikai karnetes izdevējorganizācija. Izdarītos labojumus apstiprina karnetes izdevējorganizācija (paraksts, datums, zīmogs). Veiktie labojumi ir skaidri salasāmi.
23. Karnetes 1.ailē katrai atšķirīgi identificējamai precei piešķir savu kārtas numuru, kuru vēlāk izmanto karnetes ieliekamo lapu noformēšanā preču apzīmēšanai.
24. Karnetes 2.ailē norāda preču aprakstu (preces pilns nosaukums, numurs, komplekts, var būt pievienotas fotogrāfijas, kuras apstiprinājis lietotājs ar savu zīmogu un parakstu, informācija par iesaiņojumu utt.). Ziņas uzrādīt tā, lai preci būtu iespējams identificēt.
25. Karnetes 3.ailē uzrāda viena veida preču skaitu.
26. Karnetes 4.ailē preces svaru uzrādīt gadījumā, ja tas nepieciešams preces identificēšanai. Preces svaru uzrāda starp-tautiskās mērvienību sistēmas vienībās (parasti — kilogramos (kg)).
27. Karnetes 5.ailē uzrāda preces vērtību eksportētājvalsts valūtā. Ja preces darījumu vērtība eksportētājvalstī ir uzrādīta kādas citas valsts valūtā, tad tajā pašā ailē virs attiecīgās preces vērtības norāda valūtas apzīmējumu.
28. Karnetes 6.ailē ar nolūku pierādīt Eiropas Kopienas preču statusu ieraksta “T2L’’. Var uzrādīt preces izcelsmes valsti (ja preces nav Eiropas Savienības izcelsmes un ir izcelsmes apstiprinoši dokumenti), izmantojot attiecīgās valsts ģeonomenklatūras kodu.
29. Preču saraksta beigās lapas neizmantoto daļu atzīmēt ar “Z”.
30. Preču saraksta beigās 3. un 5.ailes summu uzrāda skaitļos un vārdos.
31. Ja preču saraksts sastāv no vairākām lapām, saraksta beigās skaitļos un vārdos uzrāda lietoto turpinājumu lapu skaitu. Papildu lapas piestiprina pie katras ieliekamās lapas karnetē un tās apstiprina ar muitas zīmogu.
32. Ja preču uzskaitījums tiek turpināts uz vairākām papildlapām ar konvencijas paraugā paredzēto informāciju, tad saraksta beigās lapas neizmantoto daļu atzīmē ar “Z”. Papildlapām var izmantot A4 formāta rakstāmpapīru.
33. Ja preču identitātes apliecināšanai tiek izmantotas fotogrāfijas, tās piestiprina pie visām karnetes ieliekamajām lapām.

V. Karnetes pirmā vāka noformēšanas kārtība muitas iestādēs

34. Karnetes lietotājs karneti visu preču sarakstā norādīto preču identificēšanai iesniedz tajā muitas iestādē, kuras teritoriālajā uzraudzībā ir preču izvedējs vai kur preces ir iepakotas, vai iekrautas.
35. Karnetes ailes, kuras aizpilda muitas iestādes, visā karnetē ir ietonētas tumšākā krāsā. Muitas amatpersona nav tiesīga izdarīt ierakstus cita veida preču saraksta ailēs.
36. Ja muitas amatpersona uzskata, ka preču sarakstā norādītās ziņas nav pietiekamas preces identificēšanai, tā uzliek precēm papildu muitas nodrošinājumu, par ko izdara attiecīgu ierakstu karnetes vāka otrās puses 7.ailē.
37. Muitas iestāde, kurā karnete iesniegta, lai to atvērtu un apstiprinātu preču identifikāciju, muitas amatpersona karnetes vāka pirmās puses apakšējā (ietonētajā) daļā ieraksta:
37.1. a) ailē – ziņas par precēm, kurām nodrošina preču identifikāciju, izmantojot vāka otrās puses 7.aili un preču saraksta kārtas numurus (piemēram, ja preču sarakstā pēdējā ierakstītā prece ir ar kārtas numuru 16. un visām sarakstā minētajām precēm muita nodrošina identifikāciju, tad šajā ailē raksta “Preces no 1. līdz 16.”). Šajā ailē ieraksta ziņas tikai par tām preču sarakstā iekļautajām precēm, kurām tiek nodrošināta identifikācija (piemēram, netiek nodrošināta identifikācija precēm, kuru kārtas numurs preču sarakstā ir no 6. līdz 8., tad šajā ailē raksta “Preces no 1. līdz 5. un no 9. līdz 16.”);
37.2. b) ailē – attiecīgajā kvadrātiņā ar krustiņu atzīmē, vai precēm ir vai nav veikta pārbaude. Latvijā pārbaudi veic visām precēm;
37.3. c) ailē – “ATA karnetes reģistrācijas žurnālā” kalendārajā gadā iereģistrēto kārtas numuru;
37.4. d) ailē – muitas iestādes, kura apstiprina preču identifikāciju, nosaukumu (kodu), datumu. Muitas amatpersona, kura veic karnetes noformēšanu, apstiprina to ar parakstu un muitas zīmoga nospiedumu. Pēc šo darbību veikšanas karnete ir derīga turpmākai izmantošanai.
38. “ATA karnetes reģistrācijas žurnālā” ieraksta:
38.1. kārtas numuru reģistrācijas žurnālā;
38.2. karnetes noformēšanas (muitas iestādē) datumu;
38.3. apzīmējumu “PI” – preču identifikācija;
38.4. karnetes numuru (norādīts priekšējā vāka (a) ailē);
38.5. karnetes derīguma termiņu;
38.6. muitas amatpersonas, kura noformē karneti, uzvārdu.
39. Ja preču saraksta preču identifikācijā notikušas izmaiņas (piemēram, mainīts muitas nodrošinājums), vāka otrās puses augšējā daļā ieraksta:
39.1. izmaiņas preču identifikācijā;

39.2. muitas iestādes, kura apstiprina jauno preču identifikāciju, nosaukumu, kodu, adresi, datumu, muitas amatpersonas parakstu un muitas zīmoga nospiedumu.

VI. Karnetes otrais vāks

40. Karnetes vāka 3. lappusē sniegti norādījumi karnetes lietotājiem.

VII. Karnetes ieliekamo lapu noformēšana

41. Muitas amatpersonai nepieciešams pārliecināties, vai karnetes izdevējs, saliekot karnetes komplektu, visas ieliekamās lapas karnetē numurējis ar vienu karnetes numuru (arī papildlapas). Numurs norādīts katras ieliekamās lapas pasakņa augšējā labajā pusē un katra kupona Ga) ailē.
42. Karnetes visu lapu otrajās pusēs norādītais preču saraksts ir vienāds ar preču sarakstu, kas norādīts karnetes pirmā vāka otrajā pusē.
43. Neatkarīgi no muitas procedūras, visās karnetes ieliekamajās lapās esošu attiecīgo aiļu (A, B, C, D, E un G, Ga), Gb), Gc)) aizpildīšanas prasības ir vienādas. Minētās ailes tiek aizpildītas pirms karnetes iesniegšanas muitas iestādē muitas procedūras noformēšanai.
44. Aili A, B, C aizpilda karnetes īpašnieks tāpat kā aili A, B, C uz karnetes pirmā vāka.
45. Karneti muitas noformēšanai iesniedz karnetes lietotājs, kura vārds ir norādīts karnetes vāka B ailē, vai šajā ailē attiecīga pilnvarojuma gadījumā pilnvarotā persona.
46. Karnetes D ailē norāda ziņas par transportlīdzekli (piemēram, automašīnas valsts reģistrācijas numuru, avioreisa numuru un datumu utt.).
47. Karnetes E ailē norāda iepakojumu raksturojošas ziņas (skaitu, veidu, apzīmējumu (piemēram, konteinera numuru) utt.).
48. Ailē Ga), Gb), Gc) atkārto karnetes vāka (a), (b), (c) ailē sniegtās ziņas.
49. Attiecīgās lapas otrajā pusē esošā preču saraksta 7.ailē ieraksta atzīmes tikai par tām precēm, kuras tiek iesniegtas attiecīgās muitas procedūras noformēšanai.
50. Preces apraksts ieliekamo lapu preču sarakstā atbilst precīzi vāka iekšpusē norādītajam (arī kārtas numuram).

VIII. Eksporta lapas noformēšana

51. Lai noformētu preču izvešanu uz laiku, karnetes komplektu iesniedz 34.punktā norādītajā muitas iestādē, kurā noformē karnetes dzelteno eksporta lapu.
52. Karnetes G aili aizpildījusi karnetes izdevējorganizācija 14.punktā noteiktajā kārtībā. Muitas amatpersona, pārbauda vai iesniegtās ziņas sakrīt ar karnetes vāka lapu.
53. Karnetes F aili aizpilda karnetes lietotājs. Muitas amatpersona, kura noformē karnetes eksporta lapu, kontrolē minētās ailes aizpildīšanu:
53.1. F a) ailē ieraksta uz laiku izvedamo preču kārtas numurus, kas ir norādīti preču sarakstā eksporta lapas otrajā pusē. Ja visas sarakstā minētās preces netiek izvestas, tad šajā ailē ieraksta tikai to preču kārtas numurus, kuras tiek izvestas, piemēram, ja sarakstā ir 16 preces ar atsevišķiem kārtas numuriem un ja izved tikai no 8 līdz 10 precei, tad ieraksta “8 – 10”, bet ja izved visas sarakstā norādītās preces, tad ieraksta “1 – 16”;
53.2. Izdarīto ierakstu pareizību apstiprina karnetes lietotājs vai karnetes lietotāja pilnvarotā persona (vieta, datums, uzvārds un paraksts) eksporta lapas kupona apakšējās daļas labajā stūrī pretī F c) ailei.

IX. Eksporta lapas noformēšanas kārtība muitas iestādē

54. Noformējot preču izvešanu uz laiku ar karneti, iekšzemes muitas iestādes amatpersona aizpilda eksporta lapas pasakni un kupona H aili (ietonēts tumšākā krāsā) un kupona dzeltenās reimporta lapas H b) aili.
55. Pirms eksporta lapas noformēšanas muitas amatpersona pārbauda:
55.1. eksporta lapas otrajā pusē aiļu A, B, C, G un G a), G b), G c) un preču saraksta atbilstību;
55.2. transporta līdzekļa atbilstību ierakstam (ja tāds ir) D ailē;
55.3. iepakojuma datu atbilstību ierakstam (ja tāds ir) E ailē;
55.4. uzrādīto preču atbilstību ierakstiem preču sarakstā un F a) ailē.
56. Muitas amatpersona eksporta lapas kuponā ieraksta:
56.1. H a) ailē – uz laiku izvedamo preču kārtas numurus no F a) ailes atbilstoši preču sarakstam;
56.2. H b) ailē – preču atpakaļievešanas termiņu (ieraksts nedrīkst pārsniegt G c) ailē);
56.3. H c) ailē – uzliek muitas spiedogu ar tekstu “This voucher must be forwarded …”, kā arī šo spiedogu uzliek reimporta lapas H b) ailē;
56.4. H d) ailē – citas atzīmes, to skaitā reģistrācijas numuru “ATA karnešu reģistrācijas žurnālā’’;
56.5. zem H d) ailes – atbildīgā muitas amatpersona parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu;
56.6. pēc eksporta lapas noformēšanas muitas amatpersona noplēš kuponu. Eksporta lapas kuponu kopā ar pavadvēstuli nosūta koordinējošajai muitas iestādei reizi nedēļā, bet ne vēlāk kā septiņas dienas pēc noformēšanas. Eksporta lapas kupona kopiju un tiem pievienotos dokumentus (ja tādi ir) uzglabā muitas iestādē, kas noformējusi preču izvešanu uz laiku.
57. Muitas amatpersona eksporta lapas kontroles pasaknī ieraksta:
57.1. 1.ailē – uz laiku izvedamo preču kārtas numurus, kas atbilst preču sarakstam lapas otrajā pusē. Ieraksts 1.ailē nedrīkst atšķirties no ieraksta F a) ailē;
57.2. 2.ailē – preču atpakaļievešanas termiņu, kurš nedrīkst būt garāks par karnetes derīguma termiņu (skatīties H b) ailē norādīto);
57.3. 3.ailē – papildu atzīmes. Ja preču eksportam ir nepieciešamas speciālas atļaujas, tad šajā ailē ir jāieraksta speciālo atļauju numuri, izdošanas datumi un atļauju izdevēju saīsināti nosaukumi, kā arī cita nepieciešamā informācija;
57.4. 4.ailē – muitas iestādes, kura noformē izvešanu uz laiku, nosaukumu un kodu. Ja muitas iestāde, kura noformē izvešanu uz laiku, vienlaikus nav arī robežmuitas iestāde, tad izvešanas pasakņa 4.ailē iekšzemes muitas iestāde uzliek muitas posteņa zīmogu;
57.5. 5.ailē – muitas iestādes, kura noformē izvešanu uz laiku, adresi;
57.6. 6.ailē – procedūras noformēšanas datumu;
57.7. 7.ailē – atbildīgās muitas amatpersonas paraksts un muitas posteņa zīmogs. Ja muitas iestāde, kura noformē izvešanu uz laiku, vienlaikus nav arī robežmuitas iestāde, tad izvešanas pasakņa 7.aili aizpilda robežmuitas iestāde, bet iekšzemes muitas iestāde muitas zīmogu uzspiež 4.ailē.
58. “ATA karnetes reģistrācijas žurnālā” ieraksta:
58.1. kārtas numuru reģistrācijas žurnālā;
58.2. karnetes noformēšanas (muitas iestādē) datumu;
58.3. apzīmējumu “EK” – izvešana uz laiku;
58.4. karnetes numuru (norādīts priekšējā vāka (a) ailē);
58.5. procedūras beigu termiņu;
58.6. muitas amatpersonas, kura noformē karneti, uzvārdu.
59. Koordinējošā muitas iestāde kontrolē karnetē norādīto preču atpakaļievešanu.
60. Izvešana uz laiku, lietojot karneti, tiek pabeigta līdz ar karnetes reimporta lapas kupona saņemšanu koordinējošajā muitas punktā.

X. Tranzīta lapu noformēšana

61. Gadījumos, kad karneti izmanto kā tranzīta dokumentu, “tranzīts” nozīmē preču pārvadāšanu no vienas muitas iestādes Eiropas Savienības teritorijā uz citu muitas iestādi tajā pašā teritorijā. Karneti tranzīta pārvadājumiem izmanto gan starp divām muitas iestādēm uz Eiropas Savienības ārējās robežas, gan starp muitas iestādi uz Eiropas Savienības robežas un Eiropas Savienības iekšzemes muitas iestādi. Gadījumos, kad preces ieved caur robežmuitu Latvijā un tās paredzēts izmantot Latvijas Republikā, tranzītu uz Latvijas Republikas iekšzemes muitas iestādi uzsāk tikai pamatotas nepieciešamības gadījumos (preču izmantošanas mērķis ir izstāde, precēm nepieciešamas licences), pārējos gadījumos noformē importa lapas kuponu. Karnetes komplekts tranzīta procedūrai sastāv no divām lapām, kuras ir zilā krāsā. Pirmo zilo lapu noformē muitas iestādē, uzsākot tranzīta procedūru, otro zilo lapu noformē muitas iestādē, noslēdzot tranzīta procedūru. Ja attiecīgo preču tranzītam Eiropas Savienības ir paredzēti tirdzniecības politikas pasākumi (licences, sanitārie ierobežojumi u.c.), muitas procedūru piemēro atbilstoši šo noteikumu prasībām.
62. Karnetes lietotājam vai tā pilnvarotai personai ir pienākums, piesakot tranzīta procedūru, aizpildīt F a) un F b). F a) ailē norāda vietu, kurā ir paredzēts slēgt tranzīta procedūru, bet F b) ailē ieraksta to preču kārtas numurus, kas ir norādīti preču sarakstā tranzīta lapas otrajā pusē, kam paredzēts piemērot tranzīta procedūru.
63. Izdarīto ierakstu pareizību apstiprina karnetes lietotājs vai karnetes lietotāja pilnvarotā persona (vieta, datums, uzvārds un paraksts) tranzīta lapas kupona apakšējās daļas labajā stūrī.
64. Pirms tranzīta lapas noformēšanas muitas amatpersona pārbauda:
64.1. ailēs A, B, C, G un G a), G b), G c) norādītās informācijas atbilstību;
64.2. iepakojuma atbilstību ierakstam (ja tāds ir) E ailē;
64.3. vai karneti ir apstiprinājusi izdevējorganizācija un izdevējvalsts muitas iestādes;
64.4. uzrādīto preču atbilstību ierakstiem preču sarakstā un F ailē.

XI. Pirmās tranzīta lapas noformēšanas kārtība muitas iestādei

65. Muitas amatpersona robežmuitas iestādē, uzsākot tranzīta procedūru, aizpilda tranzīta lapas kontroles pasakņa augšējās septiņas ailes, kupona H aili, 7.aili (preču identifikācija) lapas otrajā pusē un otrās tranzīta lapas H b), H d) un H e) aili.
66. Ja muitas amatpersona uzskata, ka preču sarakstā norādītās ziņas nav pietiekamas preces identificēšanai, tā uzliek precēm muitas nodrošinājumu, par ko izdara attiecīgu ierakstu karnetes abu tranzīta lapu otrās puses 7.ailē. Ja muitas amatpersona uzskata, ka preču sarakstā norādītās ziņas ir pietiekamas preces identificēšanai, tad 7.ailē ieraksta “identifikācija, kā norādīts 1.–6.ailē”.
67. Tranzīta lapas kuponā ieraksta (aizpilda arī otrās tranzīta lapas kupona attiecīgās ailes):
67.1. H a) ailē – saņēmēju muitas iestādi (nosaukums un kods), uz kuru nosūta tranzīta kravu;
67.2. H b) ailē – procedūras pabeigšanas termiņu;
67.3. H c) ailē – karnetes reģistrācijas žurnālā reģistrēto numuru;
67.4. H d) ailē – muitas nodrošinājumu kravai, ja kravai muitas nodrošinājumu nav iespējams uzlikt, tad ieraksta “identifikācijai sk. 7.aili”;
67.5. H e) ailē – uzliek muitas spiedogu ar tekstu “This voucher must be forwarded …”, kā arī šo spiedogu uzliek otrās tranzīta lapas H e) ailē;
67.6. zem H e) ailes – atbildīgās muitas amatpersonas paraksts un muitas posteņa zīmogs.
68. Muitas amatpersona pirmās tranzīta lapas kontroles pasaknī ieraksta (aizpilda arī otrās tranzīta lapas kontroles pasakņa attiecīgās ailes):
68.1. 1.ailē – tranzīta muitas procedūrai pieteikto preču kārtas numurus saskaņā ar preču sarakstu lapas otrajā pusē. Ieraksts F b) ailē nedrīkst atšķirties no ieraksta 1. ailē;
68.2. 2.ailē – tranzīta muitas procedūras pabeigšanas termiņu, kas noteikts šīs lapas kupona H b) ailē;
68.3. 3.ailē – “ATA karnetes reģistrācijas žurnālā” reģistrēto numuru;
68.4. 4.ailē – muitas iestādes, kura noformē tranzītu, nosaukumu un kodu;
68.5. 5.ailē – muitas iestādes, kura noformē tranzītu, adresi;
68.6. 6.ailē – procedūras noformēšanas datumu;
68.7. 7.ailē – atbildīgās muitas amatpersonas parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu.
69. Muitas amatpersona “ATA karnetes reģistrācijas žurnālā” ieraksta:
69.1. kārtas numuru reģistrācijas žurnālā;
69.2. karnetes noformēšanas (muitas iestādē) datumu;
69.3. muitas procedūras saīsinātu apzīmējumu “TR” – tranzīts;
69.4. karnetes numuru (norādīts priekšējā vāka (a) ailē);
69.5.procedūras izpildes termiņu;
69.6. muitas amatpersonas, kura noformē karneti, uzvārdu.
70. Uzsākot tranzīta procedūru, neaizpilda kontroles pasakņa apakšējās daļas aili 1.,2.,3.,4.,5. un 6.
71. Pēc tranzīta lapas noformēšanas muitas amatpersona noplēš pirmās tranzīta lapas kuponu. Tranzīta lapu kuponus kopā ar pavadvēstuli nosūta koordinējošajai muitas iestādei reizi nedēļā, bet ne vēlāk kā septiņas dienas pēc karnetes noformēšanas. Tranzīta lapas kupona kopiju un tiem pievienotos dokumentus (ja tādi ir) uzglabā muitas iestādē.

XII. Otrās tranzīta lapas aizpildīšanas kārtība saņēmējā muitas iestādē

72. Tranzīta otra zilā lapa paredzēta tranzīta procedūras pabeigšanas noformēšanai.
73. Tranzīta otru zilo lapu aizpilda robežmuitas iestāde, preces izvedot, vai arī saņēmējā iekšzemes muitas iestādē.
74. Ja tranzīta pārvadājuma laikā notikusi avārija vai nepārvaramas varas iedarbība, vai nozaudēti muitas nodrošinājumi, karnetes lietotājs izdara atbilstošu atzīmi tranzīta lapā un informē muitas iestādes.
75. Pirms tranzīta otrās lapas noformēšanas muitas amatpersonai ir jāpārbauda:
75.1. tranzīta procedūras pabeigšanas termiņš, kas norādīts tranzīta lapas kupona H b) ailē;
75.2. muitas nodrošinājums, kas norādīts tranzīta lapas H d) ailē.
76. Muitas iestādē izbraucot aizpilda otrās tranzīta lapas kontroles pasakņa apakšējās sešas ailes un kupona H f) un H g) ailes.
77. Otrās tranzīta lapas kuponā:
77.1. H g) ailē ieraksta piezīmes par izmaiņām tranzīta procedūrā (atbilstoši tranzīta lapas kontroles pasakņa apakšējās daļas 2. ailē ierakstītajam);
77.2. zem H g) ailes atbildīgā muitas amatpersona parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu.
78. Muitas amatpersona “ATA karnetes reģistrācijas žurnālā” ieraksta:
78.1. kārtas numuru reģistrācijas žurnālā;
78.2. karnetes noformēšanas (muitas iestādē) datumu;
78.3. muitas procedūras saīsinātu apzīmējumu “TI” – pabeigtais tranzīts;
78.4. karnetes numuru (norādīts priekšējā vāka (a) ailē);
78.5. procedūras izpildes termiņu;

78.6. muitas amatpersonas, kura noformē karneti, uzvārdu.
79. Tranzīta lapas kontroles pasakņa apakšējā daļā ieraksta:
79.1. 2.ailē – izmaiņas tranzīta procedūrā. Ja pārbaudes rezultātā izmaiņas nav konstatētas, tad ieraksta “Atbilst” vai “Confirm”. Ja notikuši kādi starpgadījumi, šajā ailē uzrāda muitas apskates akta numuru vai citas institūcijas izsniegtā akta numuru;
79.2. 3.ailē – muitas iestādes, kura veic noformēšanu, nosaukumu un kodu;
79.3. 4.ailē – muitas iestādes, kura veic noformēšanu, adresi;
79.4. 5.ailē – tranzīta lapas noformēšanas datumu;
79.5. 6.ailē – atbildīgā muitas amatpersona parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu.
80. Pēc tranzīta lapas noformēšanas muitas amatpersona izplēš otrās tranzīta lapas kuponu no karnetes grāmatiņas. Tranzīta lapas kuponu kopā ar pavadvēstuli nosūta koordinējošajai muitas iestādei reizi nedēļā, bet ne vēlāk kā septiņas dienas pēc noformēšanas. Tranzīta lapas kupona kopiju un tiem pievienotos dokumentus (ja tādi ir) uzglabā muitas iestādē. Ja koordinējošā muitas iestāde, saņemot otrās tranzīta lapas kuponu, konstatē, ka tranzīta procedūras pabeigšanu kontrolē cita Eiropas Savienības dalībvalsts koordinējošā muitas iestāde, tad pēc iespējas ātrākā laikā otrās tranzīta lapas kuponu nosūta attiecīgajai koordinējošajai muitas iestādei. Ja koordinējošā muitas iestāde konstatē, ka radies muitas parāds, tad muitas maksājumu piedziņai pēc analoģijas piemēro 125., 126., 127., 128., 129., 130., 131., 132., 133. un 134. punktu.

XIII. Importa lapas izmantošana

81. Muitas procedūras – ievešana uz laiku piemērošanai izmanto karnetes balto importa lapu.
82. Karnetes importa lapu noformē muitas iestāde uz robežas vai arī iekšzemes muitas iestādē, ja preces līdz tai nogādātas saskaņā ar tranzīta muitas procedūru. Dzelzceļa pārvadājumos, ja preces pārvietotas kā pasažieru rokas bagāža un muitas kontroles iespējas uz robežas ir ierobežotas un ievešana uz laiku nav noformēta robežstacijā, muitas iestādes nedrīkst atteikt noformēt karnetes importa lapu arī iekšzemes galastacijā.
83. Muitas procedūras – ievešana uz laiku pabeigšanu kontrolē koordinējošā muitas iestāde.
84. Karnetes lietotājam vai tā pilnvarotai personai ir pienākums, piesakot ievešanu uz laiku, aizpildīt F a) un F b), F a) ailē ierakstot to preču kārtas numurus, kas ir norādīti preču sarakstā importa lapas otrajā pusē, kam paredzēts piemērot ievešanu uz laiku, bet F b) ailē norāda uz laiku ievedamo preču izmantošanas vietu (piemēram, “Rīga”).
85. Izdarīto ierakstu pareizību apstiprina karnetes lietotājs vai karnetes lietotāja pilnvarotā persona (vieta, datums, uzvārds un paraksts) importa lapas kupona apakšējās daļas labajā stūrī.
86. Pirms importa lapas noformēšanas muitas amatpersona pārbauda:
86.1. vai procedūra pieļaujama paredzētajam mērķim (mērķis norādīts lapas kreisajā pusē C ailē);
86.2. vai precēm, kuras ieved, lietojot karneti, atļauts piemērot karnetē norādīto mērķi;
86.3. vai asociācija (valsts), kura izdevusi karneti, ir iekļauta sarakstā (skat. karnetes vāka apakšējās daļas labajā stūrī norādīto sarakstu);
86.4. vai karneti ir apstiprinājusi izdevējorganizācija un izdevējvalsts muitas iestādes;
86.5. karnetes derīguma termiņš (norādīts G c) ailē);
86.6. uzrādīto preču atbilstība ierakstiem preču sarakstā un Fa) ailē;
86.7. 7.ailē A, B, D, E, G un Ga), G b), G c) norādītās informācijas atbilstība;
86.8. vai visas Eiropas Savienības dalībvalstis ir iekļautas garantējošo asociāciju (dalībvalstu) sarakstā (sk. valstu sarakstu uz karnetes vāka).

XIV. Importa lapas aizpildīšanas kārtība muitas iestādei

87. Muitas amatpersona karnetes importa lapā aizpilda kontroles pasakni, kupona H ailes un reeksporta lapas kupona H e) aili.
88. Ja muitas amatpersona uzskata, ka preču sarakstā norādītās ziņas nav pietiekamas preces identificēšanai, tā uzliek precēm muitas nodrošinājumu, par ko izdara attiecīgu ierakstu karnetes importa un reeksporta lapu otrās puses 7.ailē. Ja muitas amatpersona uzskata, ka preču sarakstā norādītās ziņas ir pietiekamas preces identificēšanai, tad 7.ailē ieraksta “identifikācija, kā norādīts 1.– 6.ailē”.
89. Importa lapas kupona aizpildīšanas kārtība muitas iestādei:
89.1. H b) ailē – ieraksta preču izvešanai paredzēto termiņu, ko nosaka saskaņā ar konvencijas pielikumiem, bet tas nedrīkst pārsniegt G c) ailē norādīto karnetes derīguma termiņu;
89.2. H c) ailē – ieraksta “ATA karnešu reģistrācijas žurnālā” reģistrēto numuru;
89.3. H d) ailē, ja preču ievešanai uz laiku ir nepieciešamas speciālas atļaujas (licences), tad šeit ieraksta speciālo atļauju (licenču) numurus, izdošanas datumus un atļauju izdevējorganizāciju saīsinātus nosaukumus. Šajā ailē var ierakstīt arī citu nepieciešamo informāciju;
89.4. zem H d) ailes – atbildīgā muitas amatpersona parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu. Šī muitas iestāde reeksporta lapas kupona H e) ailē uzliek muitas spiedogu ar tekstu “This voucher must be forwarded …”.
90. Importa lapas kontroles pasaknī muitas amatpersona ieraksta:
90.1. 1.ailē – to preču kārtas numurus no importa lapas otrās puses preču saraksta, kas iesniegtas un uzrādītas muitas procedūras – ievešana uz laiku piemērošanai. Importa lapas kontroles pasakņa 1.ailē ierakstītais nedrīkst atšķirties no importa lapas F a) ailē ierakstītā;
90.2. 2.ailē – preču izvešanai paredzēto termiņu, ko nosaka saskaņā ar konvencijas pielikumiem, bet tas nedrīkst pārsniegt G c) ailē norādīto karnetes derīguma termiņu;
90.3. 3.ailē – “ATA karnetes reģistrācijas žurnālā” reģistrēto numuru;
90.4. 4.ailē – papildu atzīmes, ja preču ievešanai uz laiku ir nepieciešamas speciālas atļaujas (licences), tad šeit ieraksta speciālo atļauju (licenču) numurus, izdošanas datumus un atļauju izdevējorganizācijas nosaukumu. Šajā ailē var ierakstīt arī citu nepieciešamo informāciju;
90.5. 5.ailē – muitas iestādes, kura noformē importa lapu, nosaukumu un kodu;
90.6. 6.ailē – muitas iestādes adresi;
90.7. 7.ailē – procedūras noformēšanas datumu;
90.8. 8.ailē – atbildīgā muitas amatpersona parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu.
91. Muitas amatpersona, kura noformē karneti, “ATA karnetes reģistrācijas žurnālā” ieraksta:
91.1. kārtas numuru reģistrācijas žurnālā;
91.2. karnetes noformēšanas (muitas iestādē) datumu;
91.3. muitas procedūras saīsinātu apzīmējumu “IM’’ – ievešana uz laiku;
91.4. karnetes numuru (norādīts priekšējā vāka (a) ailē);
91.5. ievešanai uz laiku noteikto termiņu;
91.6. muitas amatpersonas, kura noformē karneti, uzvārdu.
92. Pēc importa lapas noformēšanas muitas amatpersona noplēš kuponu. Importa lapas kuponu kopā ar pavadvēstuli nosūta koordinējošam muitas punktam reizi nedēļā, bet ne vēlāk kā septiņas dienas pēc noformēšanas. Importa lapas kupona kopiju un tiem pievienotos dokumentus (ja tādi ir) uzglabā muitas iestādē.

XV. Procedūras noslēgšana reklāmas materiāliem, kas patērēti, iznīcināti vai bez maksas izdalīti pasākumu dalībniekiem

93. Saskaņā ar konvencijas B.1. pielikuma 5.pantu preces, kurām var noslēgt muitas procedūru – ievešana uz laiku, nepiemērojot muitas maksājumus, ir:
93.1. mazie paraugi, kas reprezentē ārvalstu preces, ieskaitot tādu ēdienu un dzērienu paraugus, kas ir importēti šādu paraugu veidā vai ražoti no importētas izejvielas šim pasākumam ar noteikumu, ka:
93.1.1. tie ir piegādāti no ārvalstīm bez maksas un tiek izmantoti vienīgi bezmaksas izplatīšanai pasākuma apmeklētājiem individuālai izmantošanai vai to personu patēriņam, kurām tie tiek izdalīti;
93.1.2. tie ir identificējami kā reklāmas paraugi un tiem katram atsevišķi ir maza vērtība;
93.1.3. tie nav piemēroti komerciāliem nolūkiem un ir atbilstoši iesaiņoti ievērojami mazākos daudzumos nekā vismazākie mazumtirdzniecības iesaiņojumi;
93.1.4. pārtikas preču un dzērienu paraugi tiek patērēti pasākumā, un izdalot tie nedrīkst būt vairumtirdzniecībai un mazumtirdzniecībai paredzētos iesaiņojumos;
93.2. preces, kas importētas vienīgi demonstrēšanai vai nolūkam demonstrēt ārzemju mašīnas vai aparātu darbību, kas izstādītas pasākumā un izlietotas vai iznīcinātas šādas demonstrēšanas laikā ar noteikumu, ka šādu preču kopējā summa un vērtība pēc muitas iestādes, kura uzrauga pasākumu ieskatiem ir saprātīga, ņemot vērā pasākuma raksturu, tā apmeklētāju skaitu un apjomu, kādā eksponētājs tur piedalās;
93.3. nelielas vērtības preces, kas tiek izmantotas ārzemju eksponētāju pagaidu stendu izgatavošanai, iekārtošanai vai dekorēšanai pasākumā, piemēram, krāsas, lakas un tapetes;
93.4. iespieddarbi, katalogi, tirdzniecības paziņojumi, cenu saraksti, reklāmas plakāti, kalendāri, kas var būt ilustrēti vai neilustrēti, kā arī neierāmētas fotogrāfijas, kas ir demonstrējamais reklāmas materiāls ārvalstu precēm, kuras tiek izstādītas pasākumā, bet ar noteikumu, ka:
93.4.1. tie tiek piegādāti par brīvu no ārzemēm un tiek izlietoti vienīgi bezmaksas izplatīšanai pasākuma apmeklētājiem;
93.4.2. šo preču kopējā vērtība un daudzums pēc muitas iestādes, kura uzrauga pasākumu, ieskatiem ir saprātīgs attiecībā uz pasākuma raksturu, tā apmeklētāju skaitu un apjomu, kādā eksponētājs tur piedalīsies;
93.5. kartotēkas, ieraksti, formas un citi dokumenti, kas tiek ievesti izmantošanai starptautiskās sanāksmēs, konferencēs vai kongresos, vai saistībā ar tiem.
94. Lai varētu slēgt procedūru attiecībā uz minētajām precēm, to patērēšana, iznīcināšana vai izdalīšana bez maksas pasākuma dalībniekiem uzskatāma par atpakaļizvešanu (reeksportu), ja vien to daudzums atbilst pasākuma raksturam un apmeklētāju skaitam. Karnetes lietotājam vai tā pilnvarotai personai ir pienākums, piesakot atpakaļizvešanu (reeksports), aizpildīt reeksporta lapu F b) aili, kur norādīt to preču kārtas numurus, kas patērēti, iznīcināti vai bez maksas izdalīti pasākumu dalībniekiem. Minēto preču kārtas numurus muitas amatpersonas, aizpildot reeksporta lapas, ieraksta reeksporta lapas pasakņa 2.ailē un kupona H b) ailē, aiz minētajiem preču kārtas numuriem iekavās ieraksta ‘’konvencijas B1 5.pants”. Šajā punktā norādītais neattiecas uz alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem un naftas produktiem.
95. Ja rodas šaubas par konvencijas nosacījumu ievērošanu, muitas amatpersona karnetes reeksporta lapā kupona H f) ailē un pasakņa 3.ailē ieraksta “Uzsākta patērēto preču daudzuma kontrole”. Šajā gadījumā uzraudzības muitas iestāde pēc preču izlaišanas veic nepieciešamo kontroli.

XVI. Reeksporta lapas aizpildīšana

96. Muitas režīma – atpakaļizvešana – piemērošanai izmanto karnetes balto reeksporta lapu. Reeksporta lapu aizpilda robežmuitas iestāde.
97. Attiecīgi noformēta karnetes baltā reeksporta lapa ir pierādījums muitas procedūras – ievešana uz laiku – pabeigšanai.
98. Ja muitas procedūras – ievešana uz laiku – piemērošanas laikā ievestajām precēm saskaņā ar konvenciju un Eiropas Savienības normatīvajiem aktiem piemēro citu muitas procedūru (piemēram, izlaišana brīvam apgrozījumam, ievešana muitas noliktavā utt.), tad informāciju par citas muitas procedūras piemērošanu uzrāda arī reeksporta lapā.
99. Uz laiku ievestās preces atļauts izvest pa daļām.
100. Reeksporta lapu aizpilda tajā robežmuitas iestādē, caur kuru preces tiek izvestas atpakaļ.
101. Karnetes lietotājam vai tā pilnvarotai personai ir pienākums, piesakot atpakaļizvešanu (reeksports), aizpildīt reeksporta lapas F ailes:
101.1. F a) pirmajā ailē karnetes lietotājs ieraksta to preču kārtas numurus no reeksporta lapas otrās puses preču saraksta, kurām bija piemērota muitas procedūra – ievešana uz laiku – un kuras iesniegtas un uzrādītas muitas režīma – atpakaļizvešana – piemērošanai (norādītas importa lapas kontroles pasakņa 1.ailē). F a) otrajā ailē ieraksta karnetes importa lapas kontroles pasakņa kārtas numuru.
101.2. F b) ailē ieraksta to preču kārtas numurus no preču saraksta reeksporta lapas otrās puses, kurām muitas procedūras – ievešana uz laiku – derīguma termiņā tika piemērota cita muitas procedūra (piemēram, izlaišana brīvam apgrozījumam, ievešana muitas noliktavā utt.). Par norādītajām precēm karnetes lietotājs iesniedz dokumentus, kas apliecina, ka precēm Eiropas Savienības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā piemērota attiecīgā muitas procedūra.
101.3. F c) ailē karnetes lietotājs ieraksta to preču kārtas numurus no reeksporta lapas otrās puses preču saraksta, kas muitas procedūras – ievešana uz laiku – derīguma termiņā ir:
101.3.1. nozagtas vai piesavinātas;
101.3.2. nelaimes gadījumā iznīcinātas vai bojātas līdz tādai pakāpei, ka to atpakaļizvešana neatmaksājas;
101.3.3. pēc valsts iniciatīvas konfiscētas;
101.3.4. no kurām karnetes lietotājs atteicies par labu valstij.
101.3.5. minētajos gadījumos karnetes lietotājs saskaņā ar Eiropas Savienības normatīvajos aktos noteiktajām prasībām muitas iestādē iesniedz deklarācijas kopiju vai attiecīgās institūcijas izsniegto izziņu radušās situācijas pierādīšanai;
101.4. F d) ailē ieraksta papilddokumentus par F b) un F c) ailēs norādītajām darbībām.
102. Izdarīto ierakstu pareizību apstiprina karnetes lietotājs vai karnetes lietotāja pilnvarotā persona (vieta, datums, uzvārds un paraksts) reeksporta lapas kupona apakšējās daļas labajā stūrī.

XVII. Reeksporta lapas aizpildīšanas kārtība muitas iestādē

103. Muitas amatpersona karnetes reeksporta lapā aizpilda kontroles pasakni un kupona H ailes.
104. Pirms reeksporta lapas noformēšanas muitas amatpersona pārbauda:
104.1. ierakstu atbilstību ailēs A, B, C, G a), G b), G c);
104.2. reeksportam paredzēto termiņu, kas norādīts importa lapas kontroles pasakņa 2.ailē;
104.3. uzrādīto preču atbilstību ierakstiem preču sarakstā;
104.4. iesniegto preču atbilstību F a) ailē un preču sarakstā norādītajam;

104.5. F b) un F c) ailēs norādīto deklarāciju un izziņu atbilstību uz laiku ievestajām precēm.
105. Reeksporta lapas kupona aizpildīšanas kārtība muitas iestādei:
105.1. H b) ailē ieraksta to VAD numurus, ar kurām – uz laiku ievestajām precēm – tika noformēta cita muitas procedūra, reklāmas materiāliem, kas patērēti pasākumos (sk. metodisko norādījumu 94.punktu);
105.2. H c) ailē ieraksta ziņas par muitas iestādē iesniegtajiem papilddokumentiem par F c) ailē norādītajām precēm, kuras nav iespējams atpakaļizvest, jo tās ir, piemēram, nozagtas, neatgriezeniski zudušas utt;

105.3. H d) ailē ieraksta reģistrācijas numuru no “ATA karnetes reģistrācijas žurnāla”;
105.4. zem H f) ailes — atbildīgā muitas amatpersona parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu.
106. Ja reeksporta lapas H e) ailē ierakstu muitas amatpersona, kura noformēja importa lapu, nav izdarījusi, tad muitas amatpersona, kura noformē reeksporta lapu, H e) ailē ieraksta datus no importa lapas kontroles pasakņa.
107. Muitas amatpersona “ATA karnetes reģistrācijas žurnālā” ieraksta:
107.1. kārtas numuru reģistrācijas žurnālā;
107.2. karnetes noformēšanas (muitas iestādē) datumu;
107.3. apzīmējumu “RE” – reeksports;
107.4. karnetes numuru (norādīts priekšējā vāka (a) ailē);
107.5. karnetes derīguma termiņu;
107.6. muitas amatpersonas, kura noformē karneti, uzvārdu.
108. Reeksporta lapas kontroles pasaknī ieraksta:
108.1. 1.ailē – atpakaļizvešanai paredzēto preču kārtas numurus, kas norādīti preču sarakstā lapas otrajā pusē, un importa kontroles pasakņa numuru. Ja visas uz laiku ievestās preces tiek atpakaļizvestas vienlaicīgi, tad reeksporta lapas kupona F a) ailē ierakstītajam jāsakrīt ar importa lapas un reeksporta lapas kontroles pasakņu 1. ailē ierakstīto;
108.2. 2.ailē – preču kārtas numurus, kas norādīti preču sarakstā lapas otrajā pusē, un to VAD numurus, ar kurām – uz laiku ievestajām precēm – tika noformēta cita muitas procedūra (ierakstam jāsakrīt ar F b) ailē norādīto). Muitas amatpersonai vajag pārliecināties, ka iesniegtajos VAD uzrādītās preces tika ievestas, izmantojot karneti. Ja karnetes lietotājs nevar iesniegt VAD par attiecīgās muitas procedūras piemērošanu vai pierādīt preces identitāti, muita iesniedz pretenziju Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā, izmantojot 1.pielikumā pievienoto veidlapu. Aili aizpilda tikai tad, ja kādām precēm tikusi piemērota cita muitas procedūra;
108.3. 3. ailē – preču kārtas numurus, kas norādīti preču sarakstā lapas otrajā pusē, un to iesniegtos papilddokumentus par F c) ailē norādītajām precēm, kuras nav iespējams atpakaļizvest, jo tās ir, piemēram, nozagtas, neatgriezeniski zudušas utt. Ja karnetes lietotājs nevar iesniegt atbilstošus dokumentus, muitas amatpersona reeksporta kontroles pasakņa 3.ailē ieraksta “Iesniegt oficiālu pierādījumu”. Pierādījumu neiesniegšanas gadījumā muita nosūta pieprasījumu Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai;
108.4. 4.ailē – reģistrācijas žurnālā iereģistrēto kārtas numuru;
108.5. 5.ailē – muitas iestādes, kura veic noformēšanu, nosaukumu un kodu;
108.6. 6.ailē – muitas iestādes, kura veic noformēšanu, adresi;
108.7. 7.ailē – reeksporta lapas noformēšanas datumu;
108.8. 8.ailē – atbildīgās muitas amatpersonas paraksts un muitas posteņa zīmogs. Pirms 8.ailes aizpildīšanas muitas amatpersonai, kura noformē atpakaļizvešanu, jāpārliecinās, vai visas uz laiku ievestās preces tiek izvestas.
109. Pēc reeksporta lapas noformēšanas izplēš reeksporta lapas kuponu no karnetes grāmatiņas un izplēsto kuponu un 2. un 3.ailē norādītos pavaddokumentus nosūta koordinējošajai muitas iestādei reizi nedēļā, bet ne vēlāk kā septiņas dienas pēc noformēšanas. Reeksporta lapas kupona kopiju un tiem pievienotos dokumentus (ja tādi ir) uzglabā muitas iestādē.
110. Visa produkcija vai daļa no produkcijas, kas iegūta preces izmantojot saskaņā ar konvencijas B.4. pielikumu, ir jāizved, piemērojot muitas režīmu – atpakaļizvešana, normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.
111. Preču atpakaļizvešana pa daļām:
111.1. ja karnetes komplektā ir tikai viena reeksporta lapa, izvedot atsevišķu preču daļu, reeksporta lapas kontroles pasakņa otrajā pusē ieraksta ziņas par izvedamo preču daļu. Par izvesto preču daļu muitas amatpersona liek savu apstiprinājumu – datumu, parakstu, muitas zīmogu. Reeksporta lapas kupons netiek izplēsts, kamēr nav atpakaļizvestas visas paredzētās preču daļas. Pēc pēdējās preču daļas izvešanas muitas amatpersona aizpilda reeksporta lapas kuponu un pasakni, noplēš reeksporta lapas kuponu un nosūta koordinējošajai muitas iestādei;
111.2. ja, veidojot karnetes komplektu, jau iepriekš ir paredzēta preču atpakaļizvešana pa daļām un karnetes komplektā ir ietvertas vairākas reeksporta lapas, katrai preču atpakaļizvedamajai preču daļai noformē savu karnetes reeksporta lapu vispārējā kārtībā. Muitas amatpersonas nodrošina, lai visu reeksporta lapu H e) ailēs būtu uzrādīta muitas iestāde, kurai nosūta reeksporta lapas kuponu.
112. Pēc reeksporta lapas kupona saņemšanas koordinējošā muitas iestādē pārbauda noformēto reeksporta lapas kuponu. Procedūra ir pabeigta tikai tad, ja ir izvestas visas preces, kas uzrādītas attiecīgās karnetes importa lapā, vai tām piemērota cita muitas procedūra. Ja koordinējošā muitas iestāde, saņemot reekspota lapas kuponu, konstatē, ka ievešanas uz laiku procedūras pabeigšanu kontrolē cita Eiropas Savienības dalībvalsts koordinējošā muitas iestāde, tad pēc iespējas ātrākā laikā reeksporta lapas kuponu nosūta attiecīgajai koordinējošajai muitas iestādei. Ja koordinējošā muitas iestāde konstatē, ka radies muitas parāds, tad muitas maksājumu piedziņai pēc analoģijas piemēro metodisko norādījumu 125., 126., 127., 128., 129., 130., 131., 132., 133. un 134.punktu.

XVIII. Reimporta lapas noformēšana

113. Atpakaļievešanas piemērošanai tiek izmantota karnetes dzeltenā reimporta lapa. Reimporta lapu noformē robežmuitas iestāde, caur kuru uz laiku izvestā prece tiek atpakaļievesta neizmainītā veidā.
114. Karnetes lietotājam vai tā pilnvarotai personai ir pienākums, piesakot atpakaļievešanu (reimportu), aizpildīt reimporta lapas F ailes;
114.1. F a) pirmajā ailē karnetes lietotājs ieraksta to preču kārtas numurus no reimporta lapas otrās puses preču saraksta, kurām bija piemērota muitas procedūra – izvešana uz laiku – (norādītas attiecīgās eksporta lapas kontroles pasakņa 1.ailē) un kuras iesniegtas un uzrādītas atpakaļievešanas piemērošanai. F a) otrajā ailē ieraksta karnetes eksporta lapas kontroles pasakņa kārtas numuru;
114.2. F b) ailē karnetes lietotājs ieraksta to preču kārtas numurus no reimporta lapas otrajā pusē esošā preču saraksta, kas ārvalstīs tika izmantotas saistībā ar ražošanu, bet pēc būtības nav mainījušas savu izskatu un ir identificējamas. Šī aile var būt aizpildīta tikai tajā gadījumā, ja karnete tika izsniegta konvencijas B.4. pielikumā paredzētajam mērķim, pretējā gadījumā šī aile paliek neaizpildīta;
114.3. F c) ailē karnetes lietotājs ierakstījis to preču kārtas numurus no reimporta lapas preču saraksta, kurām preču izvešanas uz laiku termiņa laikā piemērota cita muitas procedūra un tās nav ievestas atpakaļ. Šajā gadījumā muitas iestādē iesniedz attiecīgus dokumentus. Aile paliek neaizpildīta, ja visas preces, kas norādītas karnetes reeksporta lapas preču sarakstā, tiek ievestas atpakaļ;
114.4. izdarīto ierakstu pareizību apstiprina karnetes lietotājs vai karnetes lietotāja pilnvarotā persona (vieta, datums, uzvārds un paraksts) reimporta lapas kupona apakšējās daļas labajā stūrī.

XIX. Reimporta lapas noformēšanas kārtība muitas iestādē

115. Muitas amatpersona aizpilda reimporta lapas kontroles pasakni un kupona H aili.
116. Pirms reimporta lapas noformēšanas muitas amatpersona pārbauda:
116.1. ailēs A, B, C, G a), G b), G c) atbilstību;
116.2. reimporta lapas derīguma termiņa atbilstību eksporta lapas kontroles pasakņa 2.ailē norādītajam;
116.3. iesniegto preču atbilstību F a) ailē un preču sarakstā norādītajam;
116.4.F b) un F c) ailēs norādīto deklarāciju un izziņu atbilstību uz laiku izvestajām precēm;
116.5. vai H b) ailē muitas amatpersona, kura noformēja karnetes eksporta lapu, ir ierakstījusi savu adresi un kodu. Ja reimporta lapas kupona H b) aile ir palikusi neaizpildīta, tad H b) ailē ieraksta eksporta lapas kontroles pasaknī norādīto muitas iestādes, kurā tika noformēta preču izvešana uz laiku, nosaukums un kods, ja tā ir Latvijas muitas iestāde, tad uzliek muitas spiedogu.
117. Reimporta lapas kupona aizpildīšanas kārtība muitas iestādei:
117.1. H c) ailē ieraksta informāciju par uz laiku izvestajām precēm, kurām tikusi piemērota kāda cita muitas procedūra;
117.2. H ailes apakšējā daļā atbildīgā muitas amatpersona parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu.

118. Reimporta lapas kontroles pasaknī ieraksta:
118.1. 1.ailē — atpakaļievesto preču kārtas numurus, kas norādīti preču sarakstā lapas otrajā pusē, un karnetes eksporta lapas pasakņa numuru. Reimporta lapas kupona F a) ailē ierakstītajam jāsakrīt ar eksporta lapas kontroles pasakņa 1. ailē ierakstīto. 1.ailes otrajā daļā ieraksta karnetes eksporta lapas kontroles pasakņa kārtas numuru;
118.2. 2.ailē ieraksta to preču kārtas numurus, kurām preču izvešanas uz laiku termiņa laikā piemērota cita muitas procedūra un tās nav ievestas atpakaļ. Informācijai jāsakrīt ar F c) ailē norādīto;
118.3. 3.ailē – muitas iestādes, kura noformē reimportu, nosaukumu un kodu;
118.4. 4.ailē – muitas iestādes, kura noformē reimportu, adresi;
118.5. 5.ailē – atpakaļievešanas noformēšanas datumu;
118.6. 6.ailē – atbildīgā muitas amatpersona parakstās un uzliek muitas posteņa zīmogu.
119. Muitas amatpersona “ATA karnetes reģistrācijas žurnālā” ieraksta:
119.1. kārtas numuru reģistrācijas žurnālā;
119.2. karnetes noformēšanas (muitas iestādē) datumu;
119.3. apzīmējumu “RI” – preču atpakaļievešana;
119.4. karnetes numuru (norādīts priekšējā vāka (a) ailē);
119.5. karnetes derīguma termiņu;
119.6. atzīmi par atpakaļievestajām precēm (kārtas numurus);
119.7. muitas amatpersonas, kura noformē karneti, uzvārdu.

120. Ja, noformējot reimporta lapu, ir konstatēts, ka nav ievēroti atpakaļievešanas visi nosacījumi, tad konstatētais jāieraksta “ATA karnetes reģistrācijas žurnāla” ailē – “piezīmes”.
121. Pēc reimporta lapas noformēšanas izplēš reimporta lapas kuponu no karnetes grāmatiņas un izplēsto kuponu pavaddokumentus par F c) ailē norādītajām precēm nosūta koordinējošajai muitas iestādei reizi nedēļā, bet ne vēlāk kā septiņas dienas pēc noformēšanas. Reimporta lapas kupona kopiju un tiem pievienotos dokumentus (ja tādi ir) uzglabā muitas iestādē.
122. Pēc reimporta lapas kupona saņemšanas koordinējošā muitas iestādē pārbauda noformēto reimporta lapas kuponu. Procedūra ir pabeigta tikai tad, kad ir atpakaļievestas visas preces, kas uzrādītas attiecīgās karnetes eksporta lapā, vai tām piemērota cita muitas procedūra. Ja koordinējošā muitas iestāde, saņemot reimporta lapas kuponu, konstatē, ka izvešanas uz laiku procedūras pabeigšanu kontrolē cita Eiropas Savienības dalībvalsts koordinējošā muitas iestāde, tad pēc iespējas ātrākā laikā reeksporta lapas kuponu nosūta attiecīgajai koordinējošajai muitas iestādei. Ja koordinējošā muitas iestāde konstatē, ka preces, kurām piemērota izvešana uz laiku, noteiktā termiņā nav atpakaļievestas un tām radies muitas un citu maksājumu parāds, tad muitas maksājumu piedziņai pēc analoģijas piemēro 125., 126., 127., 128., 129., 130., 131., 132., 133. un 134.punktu.
123. Ja precēm trešajās valstīs piemēro citu muitas procedūru. Šajā gadījumā karnetes lietotājs muitas iestādē, kurā tika uzsākta izvešana uz laiku, iesniedz citas muitas procedūras piemērošanas apliecinošu dokumentu. Par ārvalstīs palikušajām precēm sakarā ar deklarētāja rakstiski pamatotu iesniegumu atļauts noformēt VAD muitas procedūrai – izvešana (eksports). VAD kopiju nosūta koordinējošajai muitas iestādei.
124. Preču atpakaļievešana pa daļām:
124.1. ja karnetes komplektā ir tikai viena reimporta lapa, ievedot atsevišķu preču daļu, reimporta lapas kontroles pasakņa otrajā pusē ieraksta ziņas par ievedamo preču daļu. Par ievesto preču daļu muitas amatpersona liek savu apstiprinājumu – datumu, parakstu, muitas zīmogu. Reimporta lapas kupons netiek izplēsts, kamēr nav atpakaļievestas visas paredzētās preču daļas. Pēc pēdējās preču daļas ievešanas muitas amatpersona aizpilda reimporta lapas kuponu un pasakni, noplēš reimporta lapas kuponu un nosūta koordinējošajai muitas iestādei;
124.2. ja, veidojot karnetes komplektu, iepriekš ir jau paredzēta preču atpakaļievešana pa daļām un karnetes komplektā ietvertas vairākas reimporta lapas, katrai atpakaļievedamajai preču daļai noformē savu karnetes reimporta lapu vispārējā kārtībā un reimporta lapas kupons tiek izplēsts no karnetes grāmatiņas. Muitas amatpersonas nodrošina, lai visu reimporta lapu H b) ailēs būtu uzrādīta koordinējošā muitas iestāde, kurai nosūta reimporta lapas kuponu.

XX. Muitas maksājumu
piedziņas kārtība

125. Ja koordinējošā muitas iestāde konstatē, ka radies muitas un citu maksājumu parāds, tad pēc iespējas ātrākā laikā Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai nosūta prasījuma pieteikumu par muitas un citu maksājumu parāda rašanos (sk. 1.pielikumu. Pielikumu aizpilda uz VID veidlapas). Ja parāds radies tādēļ, ka ar karneti pārvadātās preces nav atkal izvestas vai tām nav noteikta muitas apstiprināta apstrāde, vai izmantošana konvencijā noteiktos termiņos, tad piedziņas prasību neiesūta agrāk kā trīs mēnešus pēc karnetes derīguma termiņa beigām. Muitas un citu maksājumu parāda aprēķinu (sk. 2.pielikumu. Vairāku preču gadījumā izmanto “Aprēķina veidlapas turpinājumu’’. Minētos dokumentus aizpilda uz VID veidlapas) nosūta trīs mēnešu laikā pēc piedziņas prasības nosūtīšanas, bet ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc piedziņas prasības nosūtīšanas. Prasījuma pieteikumu par muitas un citu maksājumu parāda rašanos (sk. 1.pielikumu) sagatavo divos eksemplāros. Pirmo eksemplāru nosūta Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai, bet otro eksemplāru pievieno pie attiecīgās karnetes kupona. Muitas un citu maksājumu parāda aprēķinu (sk. 2.pielikumu) sagatavo divos eksemplāros. Pirmo eksemplāru nosūta Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai, bet otro eksem-plāru pievieno pie attiecīgās karnetes kupona. Atbildīgā amatpersona reģistrē Centrālajā muitas informatīvajā sistēmā (turpmāk – CMIS) lēmumu par muitas un citu maksājumu parādu.
126. Iesniedzamā maksājumu prasība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai atbilst muitas un citu maksājumu parāda lielumam. Ja normatīvajos aktos noteikts citādi, prasība nedrīkst pārsniegt muitas un citu maksājumu parādu vairāk nekā par 10%. Muitas un citu maksājumu parāda aprēķins tiek veikts atbilstoši valūtas kursam un muitas maksājumu likmēm, kuras ir spēkā muitas procedūras – ievešana uz laiku – uzsākšanas dienā.
127. Muitas un citu maksājumu parādu no galvojošās organizācijas Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras var pieprasīt tikai viena gada laikā pēc karnetes derīguma termiņa beigām.
128. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera sešu mēnešu laikā no prasījuma pieteikuma par muitas un citu maksājumu parāda rašanos iesniegšanas dienas ir tiesīga muitas iestādei, kura iesniedza maksājumu prasību, iesniegt pierādījumus par preču savlaicīgu atpakaļizvešanu, kā arī citus dokumentārus pierādījumus muitas procedūras – ievešana uz laiku – pabeigšanai.
129. Pierādījums par preču atpakaļ-izvešanu ir karnetes reeksporta lapas kupons, kā arī jebkuri citi dokumentāri pierādījumi (piemēram, citā valstī muitas iestādes noformētais reimporta kupons vai muitas deklarācija, vai citu valstu muitas iestāžu izziņa, kas apliecina, ka preces atrodas ārpus Latvijas Republikas teritorijas).
130. Koordinējošā muitas iestāde, saņemot dokumentārus pierādījumus no Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, viena mēneša laikā informē Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru par pierādījumu pieņemšanu un prasības izbeigšanu, pierādījuma nepieņemšanu vai pierādījumu papildu pārbaudi (sk. 3.pielikumu).
131. Dokumentāru pierādījumu gadījumā, ja muitas procedūra notikusi atbilstoši paredzētajai kārtībai, samaksātā nodokļu summa tiek atmaksāta. Par muitas procedūras pabeigšanu muitas iestādes atbildīgā persona sagatavo lēmumu trijos eksemplāros par muitas maksājumu atmaksu. Pirmo eksemplāru nosūta Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai, otro eksemplāru pievieno pie attiecīgās karnetes kupona, bet trešo eksemplāru nosūta VID Galvenās muitas pārvaldes Maksājumu uzskaites daļai. Atbildīgā amatpersona reģistrē CMIS lēmumu par muitas maksājumu samazinājumu. Samaksātā nodokļu summa tiek atmaksāta pēc rakstiska Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras iesnieguma, kam pievieno lēmuma par muitas maksājumu atmaksu kopiju.
132. Pierādījumu trūkuma gadījumā Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera aprēķināto summu iemaksā tūlīt pēc minētā

termiņa beigām.
133. Ja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera neiesniedz pierādījumus par preču atpakaļizvešanu arī nākamo trīs mēnešu laikā no maksājuma datuma, maksājums kļūst galīgs un iemaksātā summa netiek atmaksāta.
134. Ja tiek atklāts, ka nodarījums vai pārkāpums izdarīts citā dalībvalstī, nevis tajā, kurā uzsākts piedziņas process, tad koordinējošā muitas iestāde procesu slēdz, veicot regulā Nr.2454/93 461.pantā minētās darbības.

XXI. ATA karnetes grāmatiņas
dublikāts

135. Karnetes grāmatiņas nozaudēšanas gadījumā izdevējorganizācija izsniedz karnetes grāmatiņas dublikātu. Karnetes grāmatiņas dublikāts no oriģināla atšķiras tikai ar ierakstu “DUBLIKĀTS “ karnetes vāka priekšējās puses (c) ailē.
136. Karnetes grāmatiņas dublikāts ir ar to pašu numuru un to pašu termiņu, kas bija iepriekšējai karnetes grāmatiņai.
137. Izdevējorganizācija karnetes grāmatiņas dublikātu kopā ar pavadvēstuli nosūta tai muitas iestādei, kuras teritorijā atrodas preces, kas ievestas, izmantojot karnetes grāmatiņu. Pavadvēstules neuzrādīšana nav pietiekams iemesls, lai nepieņemtu karnetes dublikātu.
138. Karnetes dublikātu noformē tajā muitas iestādē, kurā tiek uzrādīta prece.
139. Ieraksti izdarāmi saskaņā ar metodisko norādījumu piektā nodaļā “Karnetes pirmā vāka noformēšanas kārtība muitas iestādēs” noteikto kārtību.
140. Uz laiku ievesto preču uzskaitījumu pārbauda, salīdzinot ar attiecīgajā muitas iestādē saglabājamo importa lapas kupona kopiju.
141. Karnetes dublikāta ieliekamo lapu muitas noformējumu izdara saskaņā ar rīkojumā noteikto lapu aizpildīšanas kārtību (piemēram, ja karnetes dublikāts tiek iesniegts laikā, kad precēm piemērota muitas procedūra – ievešana uz laiku – karnetes dublikātā tiek noformēta karnetes importa lapa, bet par iepriekš piemērotajām muitas procedūrām karnetes lapas netiek aizpildītas).

XXII. ATA karnetes grāmatiņas papildināšana ar citu ATA karneti

142. Lietojot karneti, piemērojot muitas procedūru – ievešana uz laiku, termiņu atļauts pagarināt, iesniedzot jaunu karnetes grāmatiņu ar jaunu numuru (karnetes vāka priekšējās puses (a) aile) un jaunu karnetes derīguma termiņu (karnetes vāka priekšējās puses (c) aile).
143. Jaunajā karnetes grāmatiņā ir vismaz karnetes priekšējais un aizmugurējais vāks, importa, reeksporta un reimporta lapām.
144. Ja jaunā karnetes grāmatiņa kopā ar iepriekšējo karnetes grāmatiņu tiek iesniegta muitas iestādē pirms iepriekšējās karnetes grāmatiņas derīguma termiņa beigām, muitas procedūru turpina saskaņā ar jauno karnetes grāmatiņu.
145. Ja karnetes derīguma termiņš beidzas, bet papildu karnetes grāmatiņa muitas iestādē, kurā tika noformēta muitas procedūra – ievešana uz laiku –, netiek iesniegta savlaicīgi, līdz jaunās karnetes grāmatiņas iesniegšanai precēm jāpiemēro muitas procedūra – ievešana muitas noliktavā.
146. Piemērojot 145.punktā noteikto kārtību, karnetes reeksporta lapas pasakņa 2.ailē ieraksta “Novietotas muitas noliktavā preces … (piemēram, no 1. līdz 16.)” un to VAD numurus, ar kurām – uz laiku ievestajām precēm, tika noformēta muitas procedūra – ievešana muitas noliktavā (ieraksts sakrīt ar Fb) ailē norādīto).
147. Jauno karnetes grāmatiņu noformēšanai iesniedz muitas iestādē, kurā tika formēta iepriekšējās karnetes eksporta lapa. Noformēšanu veic saskaņā ar karnetes pirmā vāka aizpildīšanas kārtību muitas iestādei.
148. Muitas iestādē, kuras kontrolē atrodas uz laiku izvestās preces, noformējot jauno karneti, importa lapā izdara identiskus ierakstus kā reeksporta lapā (izņemot karnetes numuru un karnetes derīguma termiņu):
148.1. vienlaicīgi iepriekšējās karnetes reeksporta lapas kontroles pasakņa 2.ailē un reeksporta lapas kupona H b) ailē ieraksta “Jaunās karnetes Nr. ….., …………. (izdošanas datums)” un jaunās karnetes importa lapas kontroles pasakņa 4.ailē un importa lapas kupona H d) ailē — “Iepriekšējās karnetes Nr.….., ………… (izdošanas datums)”. Ieraksti minētajās ailēs ir vienādi ar attiecīgo lapu F.a) aili;
148.2. iepriekšējās karnetes reeksporta lapas pārējās ailes jāaizpilda nodaļā “Reeksporta lapas noformēšanas kārtība muitas iestādē” noteiktajā kārtībā.

XXIII. Administratīvā noregulēšana

149. Kā pierādījums tam, ka preces ir izvestas no Eiropas Savienības muitas teritorijas, var būt:
149.1. citas valsts muitas iestāžu izsniegta izziņa, ka preces atrodas šīs valsts muitas teritorijā;
149.2. citas valsts muitas iestādes apstiprināta karnetes kupona kopija;
149.3. citas valsts oficiālu iestāžu apstiprināti dokumenti, kas nepārprotami pierāda, ka prece atrodas šīs valsts teritorijā;
149.4. dokumenti, kas apliecina jebkuru citas muitas procedūras piemērošanu, kas pierāda, ka prece izvesta no Eiropas Savienības.
150. Pēc Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vai karnetes lietotāja pieprasījuma koordinējošajai muitas iestādei jāiesniedz apstiprinājums par uz laiku izvesto preču atpakaļievešanu.
151. Gadījumā, ja ir nokavēts atpakaļievešanas termiņš, aizpilda karnetes reeksporta lapu. Par preču atpakaļievešanas termiņa neievērošanu iestājas normatīvajos aktos noteiktā atbildība.
152. Muitas un citu maksājumu parāda rašanās gadījumā piemērojama refinansēšanas likme saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

“Latvijas Vēstneša” redakcijā
saņemts 05.05.2004.

1. pielikums

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai
ATA karnete – prasījuma pieteikums

1. ATA karnete Nr.: ……………………………………………………
2. Izdevusi Tirdzniecības palāta –
2.1. pilsēta –
2.2. valsts –
3. Karnetes īpašnieks …………………………………………………
Adrese: …………………………………………………………………
4. Karnetes derīguma termiņš –
5. Atkalizvešanai noteiktais datums –
6. Tranzīta/ievešanas kupona numurs –
7. Kupona vizēšanas datums –
Lūdzam sniegt pierādījumus, ka preces, kas ievestas Eiropas Savienībā, izmantojot minēto ATA karneti, ir izvestas no Eiropas Savienības. Ja sešu mēnešu laikā netiks pierādīts, ka procedūra ir veikta atbilstoši noteiktajai kārtībai, Jums nekavējoties būs jānomaksā muitas un citu maksājumu parāds. Muitas un citu maksājumu parāda aprēķinu Jums nosūtīsim sešu mēnešu laikā.

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora pirmais vietnieks,

Galvenās muitas pārvaldes direktors

2.pielikums

02VID669.PNG (137090 bytes)

01VID669.PNG (79609 bytes)

 

3.pielikums

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai par iesniegto pierādījumu atzīšanu/neatzīšanu noformētai muitas procedūrai – ievešana uz laiku (tranzīts), izmantojot ATA karneti


Informējam, ka Latvijas muitā iesniegti dokumenti par muitas procedūru – ievešana uz laiku (tranzīts), kas noformēta, izmantojot
ATA karneti Nr. , uzskatāmi par:

Ø procedūras pabeigšanas atbilstošiem pierādījumiem un prasība tiek izbeigta;

Ø procedūras pabeigšanas neatbilstošiem pierādījumiem un prasība netiek izbeigta;

Ø procedūras pabeigšanas nepilnīgiem pierādījumiem un tiem tiek veikta papildu pārbaude.

Galvenās muitas pārvaldes direktora vietnieks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!