• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zāļu tirgū pieejams viss nepieciešamais. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.05.2004., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88225

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

06.05.2004., Nr. 71

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zāļu tirgū pieejams viss nepieciešamais

Kaut arī iedzīvotāji satraukušies par dažu īpaši iecienītu medikamentu izgaišanu pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā, neviens no medikamentiem no aptieku plauktiem nav pazudis. Gluži tāpat kā dienu pirms iestāšanās Eiropas Savienībā, arī vairākas dienas esot pilntiesīgas Eiropas Savienības dalībvalsts statusā, aptiekās joprojām ir iespējams iegādāties visas iedzīvotāju veselības uzlabošanai vajadzīgās zāles.
Veselības ministrija (VM) jau iepriekš informēja, ka pēc 1.maija no Latvijas zāļu tirgus nepazudīs tie medikamenti, kuru ražošana nenotiek saskaņā ar labas ražošanas prakses standartiem. Par to šobrīd var pārliecināties ikviens iedzīvotājs, dodoties uz aptieku un iegādājoties sev nepieciešamos medikamentus. Arī veselības ministrs Rinalds Muciņš un ministrijas valsts sekretārs Uldis Līkops par to pārliecinājās paši personīgi, 1.maijā Krāslavas centra aptiekā katrs nopērkot vienu aktivizētās ogles iepakojumu.
Latvijas zāļu reģistrā reģistrācija apturēta 398 preparātiem, no tiem 173 ir bezrecepšu medikamenti (kopumā Latvijas zāļu reģistrā līdz iestāšanās brīdim ES bija reģistrēti 4767 medikamenti), taču ievesto daudzumu izplatīšana ir atļauta līdz 2005.gada 31.decembrim. Turklāt visiem medikamentiem, kuru reģistrācija apturēta, ir atrasti analogi. Tā, piemēram, uztraukumam, ka no aptieku plauktiem pazudīs tautā īpaši populārie medikamenti validols, aktīvā ogle, citramons, askorbīnskābe un citi, nav nekāda pamata, jo arī turpmāk, tieši tāpat kā patlaban, šos medikamentus aptiekās varēs iegādāties.
VM atkārtoti uzsver, ka nevajag pakļauties ažiotāžai un bailēm par kāda medikamenta izzušanu no Latvijas zāļu tirgus. Medikaments ir jālieto saskaņā ar ārsta vai, bezrecepšu medikamenta gadījumos, arī ar farmaceita norādījumiem, tātad tikai tādās devās, kādas nepieciešamas slimības pārvarēšanai. Līdz ar to, iepērkot medikamentus lielos daudzumos, rodas risks tos neizlietot ražotāja noteiktajos derīguma termiņos, kas savukārt rada papildu risku ikviena cilvēka veselībai.

Pēc VM informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!