• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nedzirdīgie satiksmi neapdraud. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.05.2004., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88220

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nodibināta Latvijas Robežsargu asociācija

Vēl šajā numurā

06.05.2004., Nr. 71

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nedzirdīgie satiksmi neapdraud

Nedzirdīgu cilvēku atrašanās pie automobiļa stūres nav atzīta par draudu satiksmes drošībai, un šādi cilvēki pēc 1. jūlija, visticamāk, papildinās autovadītāju rindas Latvijā.

Jaunizstrādātajos noteikumos par veselības pārbaudi transportlīdzekļu vadītājiem paredzams, ka tiks atcelts kopš 2002. gada spēkā esošais liegums nedzirdīgiem cilvēkiem iegūt A un B kategoriju (pārsvarā – motocikli un vieglie auto) autovadītāja tiesības. Tas atbildīs arī vairuma Eiropas Savienības (ES) valstu praksei.
Līdz šim vairākkārt izskanējušas bažas, ka nedzirdīgie autovadītāji nespēs samanīt operatīvo transportlīdzekļu – policijas, ugunsdzēsēju, ātrās palīdzības – tuvošanos. “Operatīvie transportlīdzekļi ir aprīkoti ar gaismas signālierīcēm, kas ļauj tos ievērot arī cilvēkiem ar dzirdes problēmām. Turklāt viena satiksmes situācija nevar būt pietiekams iemesls, lai liegtu vadīt automašīnu veselai cilvēku grupai,” skaidro Ceļu satiksmes drošības direkcijas Kvalifikācijas daļas vadītājs Juris Teteris.
“Vadīt transportlīdzekļus nedzirdīgiem cilvēkiem nebija liegts ne padomju laikā, ne arī pēc tam. Vienīgi 2002. gadā Labklājības ministrija šādu lēmumu pieņēma,” skaidro J. Teteris. Tagad, pēc asiem iebildumiem pret dzirdes invalīdu diskrimināciju, mainoties arī līdzšinējiem noteikumiem, atbildīgā ministrija šo nostāju nolēmusi mainīt.
Latvijā šobrīd ir ap 120 autovadītāju, kuriem dzirdes problēmu dēļ transportlīdzekļus vadīt ļauts, vienīgi lietojot dzirdes aparātus, informē J. Teteris. Taču tas, par cik pieaugs šādu satiksmes dalībnieku skaits pēc 1. jūnija, kad viņi varēs iziet nepieciešamo ārsta komisiju un nokārtot visas tiesību iegūšanai nepieciešamās formalitātes, neesot zināms.
ES direktīvas transportlīdzekļu vadītāju veselības atbilstībai satiksmes drošībai nosaka vienīgi prasību minimumu. Stingrākus nosacījumus izvirzīt var pašas dalībvalstis.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv  

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!