• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Metodiskie norādījumi par akcīzes nodokļa naftas produktiem aprēķināšanu, maksāšanu un ar to saistīto darbību atspoguļošanu grāmatvedības uzskaitē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.05.2004., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88206

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrijas rīkojums Nr.90

Par "BO VAS "Latvijas Valsts elektrosakaru inspekcija" maksas pakalpojumu pagaidu cenrādi"

Vēl šajā numurā

06.05.2004., Nr. 71

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 677

Pieņemts: 30.04.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.677

Rīgā 2004.gada 30.aprīlī

Metodiskie norādījumi par akcīzes nodokļa naftas produktiem aprēķināšanu, maksāšanu un ar to saistīto darbību atspoguļošanu grāmatvedības uzskaitē

1. Saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” 5.panta otro daļu un likumu “Par akcīzes nodokli” apstiprinu “Metodiskos norādījumus par akcīzes nodokļa naftas produktiem aprēķināšanu, maksāšanu un ar to saistīto darbību atspoguļošanu grāmatvedības uzskaitē”.

2. Atzīt par spēku zaudējušu Valsts ieņēmumu dienesta 2002.gada 25.oktobra rīkojumu Nr.2033 “Par akcīzes nodokļa naftas produktiem aprēķināšanu un ar to saistīto darbību uzrādīšanu grāmatvedībā”.

3. Rīkojums un ar šo rīkojumu apstiprinātie “Metodiskie norādījumi par akcīzes nodokļa naftas produktiem aprēķināšanu, maksāšanu un ar to saistīto darbību atspoguļošanu grāmatvedības uzskaitē” stājas spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora v.i. N.Jezdakova

 

Metodiskie norādījumi par akcīzes nodokļa naftas produktiem aprēķināšanu, maksāšanu un ar to saistīto darbību uzrādīšanu grāmatvedībā

Izdoti saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām”  5.panta otro daļu un likumu “Par akcīzes nodokli”

1.Vispārīgie jautājumi

1. Metodiskie norādījumi sniedz metodisku palīdzību fiziskām un juridiskām personām, kuras Latvijas Republikas teritorijā veic jebkuras darbības ar naftas produktiem, arī naftas produktu pārvietošanu ar cauruļvadu, likuma “Par akcīzes nodokli” prasību izpildes nodrošināšanā, izskaidro jautājumus par akcīzes nodokļa naftas produktiem (turpmāk — akcīzes nodoklis) aprēķināšanu, samaksu valsts budžetā un ar to saistīto darbību uzrādīšanu grāmatvedībā.

2. Metodiskajos norādījumos lietotie termini atbilst likumā “Par akcīzes nodokli” lietoto terminu skaidrojumam.

3. Metodiskajos norādījumos ir izmantotas atsauces uz 2004.gada 1.maiju spēkā esošo likuma “Par akcīzes nodokli” redakciju.

4. Visas atsauces uz Kombinētās nomenklatūras preču pozīcijām atbilst Eiropas Savienības kombinētās nomenklatūras (turpmāk — Kombinētā nomenklatūra) versijai.

5. Ar normatīvajiem dokumentiem, kas reglamentē akcīzes nodokļa piemērošanu, var iepazīties attiecīgajā Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē vai internetā Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā http://www.vid.gov.lv.

2. Akcīzes nodokļa piemērošana naftas produktiem

2.1. Likuma darbības sfēra

6. Likums “Par akcīzes nodokli” nosaka kārtību, kādā naftas produkti tiek aplikti ar akcīzes nodokli un attiecas uz:

— visiem naftas produktiem, kurus ieved, izved, ražo, pārstrādā, uzglabā, realizē, saņem vai nosūta Latvijas Republikā;

— naftas produktiem, kurus pārvieto no citām dalībvalstīm vai uz citām dalībvalstīm;

— naftas produktiem, kuri piegādāti brīvajām zonām vai brīvajām noliktavām.

7. Kārtību, kādā veicama uzņēmējdarbība ar naftas produktiem, nosaka Ministru kabineta 2004.gada 1.aprīļa noteikumi Nr.232 “Akcīzes preču aprites kārtība” (turpmāk — Ministru kabineta 2004.gada 1.aprīļa noteikumi Nr.232 ).

8. Naftas produktu ražošana — naftas produktu sajaukšana (arī sajaukšana ar citām vielām, kas nav naftas produkti likuma izpratnē), apstrāde, pārstrāde, kā arī uzglabāšana atļauta tikai naftas produktu akcīzes preču noliktavā (turpmāk — akcīzes preču noliktava).

9. Akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai, apstiprināta tirgotāja darbībai, nodokļu maksātāja pārstāvja darbībai, degvielas vairumtirdzniecības un degvielas mazumtirdzniecības darbībai ir nepieciešama speciāla atļauja (licence) darbībām ar naftas produktiem.

2.2. Akcīzes nodokļa maksātāji

10. Akcīzes nodokļa maksātāji ir:

10.1. importētājs — persona, kas regulāri vai neregulāri ieved naftas produktus Latvijas Republikā izlaišanai brīvam apgrozījumam no ārvalsts, kura nav dalībvalsts (no trešajām valstīm) un kurai nav nepieciešama speciālā atļauja (licence);

10.2. akcīzes preču noliktavas turētājs — persona, kurai ir Valsts ieņēmumu dienesta izsniegta speciāla atļauja (licence) turēt naftas produktu akcīzes preču noliktavu (turpmāk — akcīzes preču noliktava) un kuras īpašumā vai valdījumā ir akcīzes preču noliktava;

10.3. apstiprināts tirgotājs — persona, kurai nav akcīzes preču noliktavas turētāja statusa un kurai ir tiesības saņemt naftas produktus no citas dalībvalsts, piemērojot tiem atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu, un kurai ir Valsts ieņēmumu dienesta izsniegta speciāla atļauja (licence); 

10.4. neapstiprināts tirgotājs — persona, kurai nav akcīzes preču noliktavas turētāja statusa un kurai ir tiesības saņemt naftas produktus no citas dalībvalsts, piemērojot tām atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu. Neapstiprinātam tirgotājam ir tiesības uz vienu konkrētu darbību — uz konkrētu naftas produktu vienreizēju saņemšanu no citas Eiropas Savienības dalībvalsts, piemērojot atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu; 

10.5. pārsūtītājtirgotājs — persona, kas no vienas Eiropas Savienības dalībvalsts nosūta naftas produktus uz citu Eiropas Savienības dalībvalsti tādai personai, kurai nav akcīzes preču noliktavas turētāja, apstiprināta vai neapstiprināta tirgotāja statusa;

10.6. akcīzes nodokļa maksātāja pārstāvis — persona, kuru var nozīmēt citas dalībvalsts akcīzes preču noliktavas turētājs, kas piegādā naftas produktus apstiprinātam vai neapstiprinātam tirgotājam Latvijas Republikā vai pārsūtītājtirgotājs, kas nosūta naftas produktus uz Latvijas Republiku;

10.7. fiziskā vai juridiskā persona, kas iegādājusies naftas produktus, kuri jau laisti citā Eiropas Savienības dalībvalstī brīvā apgrozījumā un ieved vai saņem Latvijas Republikā;

10.8. citas personas saskaņā ar likumu “Par akcīzes nodokli”.

2.3. Ar akcīzes nodokli apliekamais objekts

11. Ar akcīzes nodokli apliekamais objekts ir naftas produkti, to aizstājējprodukti un komponenti, kā arī citi produkti, kuri pilnīgi vai daļēji sastāv no ogļūdeņražiem (turpmāk — naftas produkti).

12. Naftas produkti, kuri klasificēti Kombinētās nomenklatūras 27., 29. preču pozīcijā ir noteikti likuma “Par akcīzes nodokli” pielikumā.

13. Ar akcīzes nodokli apliekamais objekts ir arī naftas produkti, kuri klasificēti Kombinētās nomenklatūras 34. un 38. preču pozīcijā, kā arī citi produkti (neatkarīgi no tā, kādā Kombinētās nomenklatūras grupā tie ietverti), kurus izmanto par degvielu, par kurināmo vai par to aizstājējproduktu vai komponentu vai kurus izmanto naftas produktu ražošanā, bet kuri nav minēti likuma pielikumā.

2.4. Naftas produktu tilpuma noteikšana akcīzes nodokļa aprēķināšanai

14. Naftas produktu daudzumu litros akcīzes nodokļa aprēķināšanai nosaka Ministru kabineta noteikumos “Kārtība, kādā, aprēķinot akcīzes nodokli, nosakāms naftas produktu daudzums litros +15 grādu temperatūrā pēc Celsija” (turpmāk — Ministru kabineta noteikumi) reglamentētajā kārtībā atbilstoši to daudzumam +15 grādu temperatūrā pēc Celsija (turpmāk — +15°C).

15. Juridiskā persona, kura ieved naftas produktus Latvijas Republikas teritorijā, naftas produktu daudzumu litros nosaka, izmantojot naftas produktu piegādātāja (ražotāja) izsniegtajā kvalitātes sertifikātā norādīto naftas produktu blīvumu +15°C attiecīgajiem naftas produktiem.

16. Akcīzes preču noliktavas turētājs, nosakot no akcīzes preču noliktavas izvedamo naftas produktu daudzumu litros tiem naftas produktiem, kuri sajaukti ar citām vielām vai kuriem ir mainījušās ekspluatācijas, fizikālās vai ķīmiskās īpašības, izmanto kvalitātes sertifikātu, ko sastādījis akcīzes preču noliktavas turētājs un kurā naftas produktu blīvums norādīts +15°C.

17. Nosakot naftas produktu daudzumu litros atbilstoši to daudzumam +15°C, akcīzes nodokļa maksātāji, kas naftas produktus ieved Latvijas Republikā un akcīzes preču noliktavas turētāji, kas naftas produktus izved no akcīzes preču noliktavas vai izmanto akcīzes preču noliktavā, kā arī inventarizācijā konstatējot naftas produktu pārpalikumu vai ar akcīzes nodokli apliekamo iztrūkumu, iesniedz attiecīgajā VID iestādē naftas produktu daudzuma aprēķinu, kurā norādīts naftas produktu:

17.1. nosaukums;

17.2. masa (kilogramos) un temperatūra;

17.3. blīvums +15°C (kg/m3);

17.4. tilpums (litros).

18. Naftas produktu daudzumu litros nosaka, kravas pavaddokumentos norādīto atbilstošo naftas produktu masu kilogramos dalot ar kvalitātes sertifikātā norādīto naftas produktu blīvumu +15°C (kg/m3) un reizinot ar 1000. Aprēķinam izmanto šādu formulu:

V15=m : p15 x 1000, kur

V15 — naftas produktu tilpums +15°C (litros);

m — naftas produktu masa (kg);

p15 — naftas produktu blīvums + 15°C (kg/m3).

12. Naftas produktu tilpuma V15 noteikšanas piemēri likumā noteiktajos standarta apstākļos (+15°C).

1.piemērs.

Pēc pavaddokumentiem svinu nesaturoša benzīna svars ir 25 000 kg, kvalitātes sertifikātā norādītais blīvums — 742 kg/m3 +15°C.

Svinu nesaturoša benzīna tilpums +15°C litros ir:

V15 = 25 000 : 742 x 1000 = 33 693 litri.

2.piemērs.

Pēc pavaddokumentiem petrolejas svars ir 25 000 kg, kvalitātes sertifikātā norādītais blīvums — 779 kg/m3 +15°C.

Petrolejas tilpums +15°C litros ir:

V15 = 25 000 : 779 x 1000 = 32 092 litri.

3.piemērs.

Pēc pavaddokumentiem dīzeļdegvielas svars ir 25 000 kg, kvalitātes sertifikātā norādītais blīvums — 832 kg/m3 +15°C.

Dīzeļdegvielas tilpums +15°C litros ir:

V15 = 25 000 : 832 x 1000 = 30 048 litri.

19. Naftas produktu tilpuma V15 noteikšanas piemēri nestandarta apstākļos.

Ja naftas produktu blīvums ir atšķirīgs no likumā noteiktajiem standarta apstākļiem (blīvums +15°C), tad akcīzes nodokļu maksātājs izdara naftas produktu blīvuma pārrēķinu, izmantojot naftas produktu blīvuma pārrēķināšanas tabulas (turpmāk — tabula).

4.piemērs.

Pēc pavaddokumentiem svinu nesaturoša benzīna svars ir 10 000 kg un tā blīvums — 748 kg/m3 –3°C.

Lai noteiktu benzīna blīvumu (kg/m3) standarta apstākļos, t.i., +15°C, nepieciešams benzīnam nestandarta apstākļos, t.i., –3°C, noteiktā blīvuma pārrēķins uz blīvumu standarta apstākļos, jāizmanto naftas produktu blīvuma pārrēķina tabulas. Tā kā tabulā nav fiksēts blīvums 748 kg/m3, izvēlas tuvāko blīvumu, t.i., 749 kg/m3, un atrod atbilstošos blīvumus standarta apstākļos (+15°C):

– 3°C p3 = 749 kg/m3,

+ 15°C p15 = 733 kg/m3.

Svinu nesaturoša benzīna tilpums +15°C litros ir:

V15 = 10 000 : 733 x 1000 = 13 643 litri.

5.piemērs.

Pēc pavaddokumentiem dīzeļdegvielas svars ir 15 000 kg un tās blīvums ir 849 kg/m3 +26°C.

Lai noteiktu dīzeļdegvielas blīvumu (kg/m3) standarta apstākļos, t.i., +15°C, nepieciešams dīzeļdegvielai nestandarta apstākļos, t.i., +26°C, noteiktā blīvuma pārrēķins uz blīvumu standarta apstākļos, izmantojot naftas produktu blīvumu pārrēķinu tabulas un atrod atbilstošo blīvumu standartapstākļos:

+26°C p26 = 849 kg/m3,

+15°C p15 = 856 kg/m3.

Dīzeļdegvielas tilpums +15°C litros ir:

V15 = 15 000 : 856 x 1000 = 17 523 litri.

6.piemērs.

Pēc pavaddokumentiem petrolejas svars ir 12 000 kg un tās blīvums ir 781 kg/m3 +7°C.

Lai noteiktu petrolejas blīvumu (kg/m3) standarta apstākļos, t.i., +150C, nepieciešams petrolejai nestandarta apstākļos, t.i., +7°C, noteiktā blīvuma pārrēķins uz blīvumu standarta apstākļos, izmantojot naftas produktu blīvumu pārrēķina tabulas un atrod tabulā atbilstošo blīvumu standartapstākļos:

+7°C p7 = 781 kg/m3,

+15°C p15 = 774 kg/m3.

Petrolejas tilpums+15°C litros ir:

V15 = 12 000 : 774 x 1000 = 15 504 litri.

20. Importējot naftas produktus no Krievijas un citām valstīm, kas nav Eiropas Savienības dalībvalstis, naftas produktu kvalitātes sertifikātā tiek uzrādīts produktu blīvums +20°C (kg/m3). Šajos gadījumos naftas produktu blīvumu koriģē Valsts ieņēmumu dienesta 1998.gada 2.janvāra rīkojumā Nr.1 “Par akcīzes nodokļa piemērošanu naftas produktiem” noteiktajā kārtībā.

2.5. Akcīzes nodokļa aprēķināšana un maksāšana

21. Akcīzes nodokli aprēķina:

21.1. par naftas produktiem, kurus fiziska vai juridiska persona vai akcīzes preču noliktavas turētājs ieved Latvijas Republikas teritorijā — pēc likuma 14.panta pirmajā, piektajā un sestajā daļā noteiktās likmes;

21.2. par naftas produktiem (arī saražotajiem akcīzes preču noliktavā, kā arī par tiem, kas nav akcīzes preču noliktavas turētāja faktiskajā valdījumā), kurus akcīzes preču noliktavas turētājs izved no akcīzes preču noliktavas vai kurus izmanto akcīzes preču noliktavā — pēc likuma 14.pantā noteiktās likmes.

22. Akcīzes nodokli aprēķina:

22.1. svinu nesaturošam benzīnam, tā aizstājējproduktiem un komponentiem; svinu saturošam benzīnam, tā aizstājējproduktiem un komponentiem; petrolejai, tās aizstājējproduktiem un komponentiem; degvieleļļai, tās aizstājējproduktiem un komponentiem, kuru kolorimetriskais indekss ir mazāks par 2,0 un kinemātiskā viskozitāte 50°C ir mazāka par 25 cSt (centistoksi), marķētiem (iezīmētiem) naftas produktiem, svinu nesaturošam benzīnam, tā aizstājējproduktiem un komponentiem, kuriem ir pievienots no lauksaimniecības izejvielām iegūts etilspirts vai/un etilspirta atvasinājums ETBE, dīzeļdegvielai, kurai pievienota no rapšu sēklu eļļas iegūta biodīzeļdegviela un no rapšu sēklu eļļas iegūtai biodīzeļdegvielai — pēc likuma 14.pantā noteiktās likmes par 1000 litriem;

22.2. naftas gāzēm un pārējiem gāzveida ogļūdeņražiem; degvieleļļai, tās aizstājējproduktiem un komponentiem, kuru kolorimetriskais indekss ir vienāds ar 2,0 un kinemātiskā viskozitāte 50°C ir vienāda ar 25 cSt (centistoksi) pēc likuma 14.pantā noteiktās likmes par 1000 kilogramiem.

Akcīzes nodokli aprēķina pēc formulas:

A = L : 1000 x T, kur

A — akcīzes nodokļa summa (latos);

L — atbilstošā akcīzes nodokļa likme par 1000 litriem (1000 kilogramiem);

T — tilpums litros vai masa kilogramos.

23. Akcīzes nodokļa maksātājs, kas grāmatvedību kārto divkāršā ieraksta sistēmā, akcīzes nodokļa iegrāmatošanai vadītāja apstiprinātajā grāmatvedības kontu plānā paredz saimniecisko darījumu būtībai atbilstošus kontus.

Šo metodisko norādījumu piemēros lietotie grāmatvedības konti izveidoti atbilstoši likuma “Par uzņēmumu gada pārskatiem” 10., 11., 12., 13. un 14.pantā sniegtajām bilances un peļņas vai zaudējumu aprēķina shēmām.

24. Akcīzes nodokļa maksāšana:

24.1. Akcīzes preču noliktavas turētājam, apstiprinātam tirgotājam un nodokļa maksātāja pārstāvim nodokļa taksācijas periods ir viens kalendāra mēnesis;

24.2. nodokļa maksātājs, kas naftas produktus ieved Latvijas Republikā no ārvalsts, kas nav dalībvalsts, izlaišanai brīvam apgrozījumam aprēķināto akcīzes nodokli valsts budžetā maksā valsts budžetā, veicot maksājumus atbilstoši katram naftas produktu veidam Valsts kases ieņēmumu kontos (maksājuma uzdevumā norādot: saņēmējs Valsts kase, reģistrācijas numurs 90000050138, Latvijas Banka, kods LACBLV2X) naftas produktu uzrādīšanas laikā vai pirms tam, izņemot gadījumu, ja tiek piemērota atliktā nodokļa maksāšana;

24.3. akcīzes preču noliktavas turētājs maksā aprēķināto un naftas produktu akcīzes nodokļa deklarācijā uzrādīto akcīzes nodokli par naftas produktiem, kurus izved no akcīzes preču noliktavas vai izmanto akcīzes preču noliktavā (arī par zudumiem, izlaupījumu, zādzību, zaudējumu), — 15 dienu laikā pēc taksācijas perioda beigām, izņemot gadījumus, ja tiek piemērota atliktā nodokļa maksāšana;

24.4. apstiprināts tirgotājs aprēķināto akcīzes nodokli par naftas produktiem, kuras tas taksācijas periodā Latvijas Republikā saņem no citas dalībvalsts, samaksā 15 dienu laikā pēc taksācijas perioda beigām, izņemot gadījumu, kad akcīzes nodokli nomaksā nodokļa maksātāja pārstāvis;

24.5. neapstiprināts tirgotājs aprēķināto akcīzes nodokli par naftas produktiem, kuras tas taksācijas periodā Latvijas Republikā saņem no citas dalībvalsts, samaksā ne vēlāk kā piecu darbadienu laikā pēc naftas produktu saņemšanas Latvijas Republikā, izņemot gadījumu, kad akcīzes nodokli nomaksā nodokļa maksātāja pārstāvis;

24.6. nodokļa maksātāja pārstāvis aprēķināto nodokli par naftas produktiem, kuras citas dalībvalsts pārsūtītājtirgotājs nosūta attiecīgajai personai Latvijas Republikā, par iepriekšējā taksācijas periodā Latvijas Republikā saņemtajiem naftas produktiem maksā 15 dienu laikā pēc taksācijas perioda beigām;

24.7. fiziskā vai juridiskā persona, kas Latvijas Republikā no citas dalībvalsts ieved vai saņem naftas produktus, kuri jau laisti brīvā apgrozībā citā dalībvalstī, aprēķināto nodokli samaksā valsts budžetā ne vēlāk, kā piecu darbdienu laikā pēc naftas produktu ievešanas vai saņemšanas Latvijas Republikā, izņemot gadījumu, ja naftas produkti tiek ievesti fiziskas personas personīgajam patēriņam Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

7.piemērs.

Pēc pavaddokumentiem izlaišanai brīvam apgrozījumam ievestā svinu nesaturoša benzīna svars ir 25 000 kg, kvalitātes sertifikātā norādītais blīvums +150C ir 742 kg/m3.

Svinu nesaturoša benzīna tilpums +150C litros ir 33 693 litri (aprēķinu sk. 1.piemērā).

Saskaņā ar likuma 14.panta pirmo daļu akcīzes nodokļa likme svinu nesaturošam benzīnam ir noteikta Ls 174 par 1000 litriem (noteikts ar 2004.gada 1.maiju).

Akcīzes nodokļa aprēķins:

33 693 : 1000 x 174 = Ls 5862,06.

8.piemērs.

Pēc pavaddokumentiem izlaišanai brīvam apgrozījumam — piegādei automobiļu gāzes uzpildes stacijām — ievestās naftas gāzes svars ir 15 000 kg.

Saskaņā ar likuma 14.panta pirmo daļu akcīzes nodokļa likme naftas gāzēm ir noteikta Ls 76 par 1000 kg.

Akcīzes nodokļa aprēķins:

15 000 : 1000 x 76 = Ls 1140.

9.piemērs.

Akcīzes preču noliktavas turētājs pārdošanai izved no akcīzes preču noliktavas petroleju, kuras svars ir 25 000 kg, kvalitātes sertifikātā norādītais blīvums 779 kg/m3 +150C.

Petrolejas tilpums +150C litros ir 32 092 litri (aprēķinu sk. 2.piemērā).

Saskaņā ar likuma 14.panta pirmo daļu akcīzes nodokļa likme petrolejai ir noteikta Ls 148 par 1000 litriem.

Akcīzes nodokļa aprēķins:

32 092 : 1000 x 148 = Ls 4749,32.

10.piemērs.

Akcīzes preču noliktavā savām vajadzībām patērētās dīzeļdegvielas svars ir 500 kg, tās blīvums 849 kg/m3 +260C .

Dīzeļdegvielas blīvums standarta apstākļos ir 856 kg/m3 (pārrēķinu sk. 5.piemērā).

Dīzeļdegvielas tilpums +150C litros ir:

V15 = 500 : 856 x 1000 = 584 litri.

Saskaņā ar likuma 14.panta pirmo daļu akcīzes nodokļa likme dīzeļdegvielai ir noteikta Ls 148 par 1000 litriem.

Akcīzes nodokļa aprēķins:

584: 1000 x 148 = Ls 85,84.

2.6. Atliktās akcīzes nodokļa maksāšanas piemērošana

25. Atliktā akcīzes nodokļa maksāšana ir nodokļa samaksas atlikšana, ievērojot likuma “Par akcīzes nodokli” nosacījumus attiecībā uz naftas produktu ražošanu, pārstrādi, uzglabāšanu un pārvadāšanu.

26. Visiem naftas produktiem, kuri atrodas akcīzes preču noliktavā, piemēro atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu līdz brīdim, kad par tiem ir samaksāts nodoklis vai tie ir atbrīvoti no akcīzes nodokļa maksāšanas saskaņā ar likuma “Par akcīzes nodokli” 22.pantu.

27. Naftas produktu uzglabāšana, piemērojot atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu, atļauta tikai akcīzes preču noliktavā.

28. Importētājam, iesniedzot nodrošinājumu, atļauts atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu piemērot aprēķinātajam akcīzes nodoklim par naftas produktiem, kurus ieved Latvijas Republikas teritorijā to pārvietošanai uz akcīzes preču noliktavu. Importētājs aprēķināto akcīzes nodokli nemaksā tikai tad, ja divu darbdienu laikā, skaitot no dienas, kad naftas produkti tika ievesti Latvijas Republikas teritorijā, Valsts ieņēmumu dienestam iesniedz dokumentus, kas apliecina, ka tie ir saņemti akcīzes preču noliktavā.

29. Akcīzes preču noliktavas turētājam, izmantojot nodrošinājumu, atļauts atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu piemērot aprēķinātajam akcīzes nodoklim par naftas produktiem, kurus:

29.1. no vienas akcīzes preču noliktavas pārvieto uz citu akcīzes preču noliktavu;

29.2. izved no akcīzes preču noliktavas to tālākai izvešanai no Latvijas Republikas teritorijas;

29.3. ieved Latvijas Republikas teritorijā to pārvietošanai uz akcīzes preču noliktavu.

30. Akcīzes preču noliktavas turētājs aprēķināto akcīzes nodokli par 14.pantā minētajiem naftas produktiem nemaksā tikai tad, ja 15 dienu laikā pēc taksācijas perioda beigām kopā ar naftas produktu akcīzes nodokļa deklarāciju Valsts ieņēmumu dienestam iesniedz dokumentus, kas apliecina, ka naftas produkti ir saņemti akcīzes preču noliktavā vai ir izvesti no Latvijas Republikas teritorijas.

3. Akcīzes nodokļa un saistīto darbību atspoguļošana grāmatvedības uzskaitē

3.1. Akcīzes nodokļa iegrāmatošanai izmantojamie konti

31. Akcīzes nodokļa maksātājs, kas grāmatvedību kārto divkāršā ieraksta sistēmā, akcīzes nodokļa iegrāmatošanai vadītāja apstiprinātajā grāmatvedības kontu plānā paredz saimniecisko darījumu būtībai atbilstošus kontus.

32. Piemēros lietotie grāmatvedības konti ir izveidoti atbilstoši likuma “Par uzņēmumu gada pārskatiem” 10., 11., 12., 13. un 14.pantā sniegtajām bilances un peļņas vai zaudējumu aprēķina shēmām.

33. Akcīzes nodokļa iegrāmatošanai lieto šādus kontus:

33.1. kontu grupas “Kreditori” kontu “Norēķini par akcīzes nodokli”;

33.2. kontu grupas “Debitori” kontu “Pārmaksātais akcīzes nodoklis”;

33.3. kontu grupas “Saimnieciskās darbības izmaksas” kontu “Akcīzes nodoklis”;

33.4. kontu grupas “Krājumi” atbilstošus kontus;

33.5. kontu grupas “Debitori” kontu “Atliktais akcīzes nodoklis”;

33.6. kontu grupas “Kreditori” kontu “Norēķini par atlikto akcīzes nodokli”;

33.7. kontu grupas “Debitori” kontu “Drošības nauda”.

34. Konta “Norēķini par akcīzes nodokli” kredītā uzskaita valsts budžetā maksājamo akcīzes nodokli.

35. Konta “Norēķini par akcīzes nodokli” debetā uzskaita budžetā samaksāto akcīzes nodokli.

36. Konta “Pārmaksātais akcīzes nodoklis” debetā uzskaita atliktai maksāšanai aprēķināto akcīzes nodokli par pārvietotajām akcīzes precēm, kas samaksāts valsts budžetā un triju gadu laikā pēc noteiktā termiņa VID ir iesniegti dokumenti par tiesībām nemaksāt nodokli.

37. Ja naftas produktu krājumu uzskaitei lieto periodiskās inventarizācijas metodi, tad konta “Akcīzes nodoklis” debetā uzskaita izmaksās iekļaujamo valsts budžetā samaksāto akcīzes nodokli par naftas produktiem.

38. Ja naftas produktu krājumu uzskaitei lieto nepārtrauktās inventarizācijas metodi, tad konta “Krājumi” debetā uzskaita krājumu pašizmaksā iekļaujamo valsts budžetā samaksāto akcīzes nodokli par naftas produktiem.

39. Konta “Atliktais akcīzes nodoklis” debetā uzskaita atliktai maksāšanai valsts budžetā aprēķināto akcīzes nodokli.

40. Konta “Norēķini par atlikto akcīzes nodokli” debetā uzskaita:

40.1. budžetā maksājamo atlikto akcīzes nodokli;

40.2. atliktajai maksāšanai aprēķināto nodokli, kas nav jāmaksā.

41. Konta “Norēķini par atlikto akcīzes nodokli” kredītā uzskaita atliktai maksāšanai aprēķināto akcīzes nodokli.

42. Konta “Drošības nauda” debetā uzskaita samaksāto nodrošinājumu par atlikto nodokļa maksāšanu.

43. Konta “Drošības nauda” kredītā uzskaita dzēsto nodrošinājumu atliktajai nodokļa maksāšanai.

3.2. Nafta produktu ievešana Latvijas Republikā vai izvešana no noliktavas, piemērojot atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu

44. Naftas produktiem, piemērojot atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu, aprēķināto akcīzes nodokli uzskaita:

D “Atliktais akcīzes nodoklis”

K “Norēķini par atlikto akcīzes nodokli”.

45. Atliktai maksāšanai iepriekš aprēķināto akcīzes nodokli, kas saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienestam iesniegtajiem dokumentiem nav jāmaksā, uzskaita:

D “Norēķini par atlikto akcīzes nodokli”

K “Atliktais akcīzes nodoklis”.

46. Atliktai maksāšanai aprēķināto akcīzes nodokli par Latvijas Republikā ievestajām precēm vai pārvietotajām akcīzes precēm, kas maksājams valsts budžetā uzskaita:

D “Norēķini par atlikto akcīzes nodokli”

K “Norēķini par akcīzes nodokli”.

47. Budžetā samaksāto atliktai maksāšanai aprēķināto akcīzes nodokli uzskaita:

D “Norēķini par akcīzes nodokli”

K “Nauda”.

48. Samaksāto akcīzes nodokli, kas iekļaujams izmaksās uzskaita:

48.1. ja krājumu uzskaitei lieto nepārtrauktās inventarizācijas metodi:

D “Krājumi”

K “Atliktais akcīzes nodoklis”;

48.2. ja krājumu uzskaitei lieto periodiskās inventarizācijas metodi:

D “Akcīzes nodoklis”

K “Atliktais akcīzes nodoklis”.

49. Ieņēmumus no naftas produktu pārdošanas uzskaita:

D “Nauda” vai “Debitori”

K “Ieņēmumi no saimnieciskās darbības”

K “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli”.

11.piemērs.

Nodokļa maksātājs jūlijā, izmantojot nodrošinājumu, no ārvalsts, kas nav dalībvalsts, ieved naftas produktus LR izlaišanai brīvam apgrozījumam. Līdz taksācijas perioda beigām ievestā svinu nesaturoša benzīna svars ir 25 000 kg, kvalitātes sertifikātā norādītais blīvums +150C ir 742 kg/m3.

Svinu nesaturoša benzīna tilpums +150C litros ir 33 693 litri (aprēķinu sk. 1.piemērā).

Saskaņā ar likuma 14.panta pirmo daļu akcīzes nodokļa likme svinu nesaturošam benzīnam ir noteikta Ls 174 par 1000 litriem (noteikts ar 2004.gada 1.maiju).

Akcīzes nodokļa aprēķins:

33 693 : 1000 x 174 = Ls 5862,06.

Akcīzes nodoklis par ievestajiem naftas produktiem Ls 5862.06 maksājams 15 dienu laikā pēc taksācijas perioda beigām, t.i., līdz 15.augustam.

Nodokļa maksātājs krājumu uzskaitei lieto periodiskās inventarizācijas metodi.

Nodokļa maksātājs grāmatvedībā akcīzes nodokli uzrāda šādi (Ls):

1) izmantojot nodrošinājumu, atliktajai maksāšanai aprēķina akcīzes nodokli:

D “Atliktais akcīzes

nodoklis” Ls 5 862.06

K “Norēķini par atlikto

akcīzes nodokli” Ls 5 862.06,

2) iegrāmato budžetā maksājamo akcīzes nodokli:

D “Norēķini par atlikto

akcīzes nodokli” Ls 5 862.06

K “Norēķini par

akcīzes nodokli” Ls 5 862.06,

3) samaksā akcīzes nodokli budžetā līdz 15.augustam:

D “Norēķini par

akcīzes nodokli” Ls 5 862.06

K “Nauda” Ls 5 862.06,

4) atbilstoši ievestajam naftas produktu daudzumam iegrāmato izmaksās akcīzes nodokli:

D “Akcīzes nodoklis” Ls 5 862.06

K “Atliktais akcīzes

nodoklis” Ls 5 862.06.

12.piemērs.

Nodokļa maksātājs oktobrī, izmantojot nodrošinājumu, no ārvalsts, kas nav dalībvalsts, ieved naftas produktus LR izlaišanai brīvam apgrozījumam. Pēc pavaddokumentiem piegādei automobiļu gāzes uzpildes stacijām līdz taksācijas perioda beigām ievestās naftas gāzes svars ir 15 000 kg.

Saskaņā ar likuma 14.panta pirmo daļu akcīzes nodokļa likme naftas gāzēm ir noteikta Ls 76 par 1000 kg.

Akcīzes nodokļa aprēķins:

15 000 : 1000 x 76 = Ls 1140.

Akcīzes nodoklis par ievestajiem naftas produktiem Ls 1140 maksājams 15 dienu laikā pēc taksācijas perioda beigām, t.i., līdz 15.novembrim.

Nodokļa maksātājs krājumu uzskaitei lieto periodiskās inventarizācijas metodi.

Nodokļa maksātājs grāmatvedībā akcīzes nodokli uzrāda šādi (Ls):

1) izmantojot nodrošinājumu, atliktajai maksāšanai aprēķina akcīzes nodokli:

D “Atliktais

akcīzes nodoklis” Ls 1 140

K “Norēķini par atlikto

akcīzes nodokli” Ls 1 140,

2) iegrāmato budžetā maksājamo akcīzes nodokli:

D “Norēķini par atlikto

akcīzes nodokli” Ls 1 140

K “Norēķini par akcīzes

nodokli” Ls 1 140,

3) samaksā akcīzes nodokli budžetā līdz 15.novembrim:

D “Norēķini par

akcīzes nodokli” Ls 1 140

K “Nauda” Ls 1 140,

4) samaksāto akcīzes nodokli iegrāmato izmaksās:

D “Akcīzes nodoklis” Ls 1 140

K “Atliktais akcīzes nodoklis” Ls 1 140.

13.piemērs.

Noliktavas turētājs, izmantojot nodrošinājumu, septembrī pārdošanai izved no akcīzes preču noliktavas petroleju, kuras svars ir 25 000 kg, kvalitātes sertifikātā norādītais blīvums 779 kg/m3 +150C.

Akcīzes nodoklis par no noliktavas taksācijas periodā izvestajām akcīzes precēm Ls 4749.32 maksājams 15 dienu laikā pēc taksācijas perioda beigām, t.i., līdz 15.oktobrim.

Petrolejas tilpums +150C litros ir 32 092 litri (aprēķinu sk. 2.piemērā).

Saskaņā ar likuma 14.panta pirmo daļu akcīzes nodokļa likme petrolejai ir noteikta Ls 148 par 1000 litriem.

Akcīzes nodokļa aprēķins:

32 092 : 1000 x 148 = Ls 4749,32.

Akcīzes preču noliktavas turētājs krājumu uzskaitei lieto periodiskās inventarizācijas metodi.

Akcīzes preču noliktavas turētājs grāmatvedībā akcīzes nodokli uzrāda šādi (Ls):

1) izmantojot nodrošinājumu, aprēķina akcīzes nodokli atliktajai maksāšanai:

D “Atliktais akcīzes

nodoklis” Ls 4 749.32

K “Norēķini par

atlikto akcīzes nodokli” Ls 4 749.32,

2) iegrāmato budžetā maksājamo akcīzes nodokli:

D “Norēķini par atlikto

akcīzes nodokli” Ls 4 749.32

K “Norēķini par

akcīzes nodokli” Ls 4 749.32,

3) samaksā budžetā akcīzes nodokli līdz 15.oktobrim:

D “Norēķini par

akcīzes nodokli” Ls 4 749.32

K “Nauda” Ls 4 749.32,

4) samaksāto akcīzes nodokli iegrāmato izmaksās:

D “Akcīzes nodoklis” Ls 4 749.32

K “Atliktais akcīzes

nodoklis” Ls 4 749.32.

14.piemērs.

Nodokļa maksātājs janvārī noliktavā savām vajadzībām patērē dīzeļdegvielu, kuras svars ir 500 kg, tās blīvums 849 kg/m3 +260C .

Akcīzes nodoklis par taksācijas periodā patērēto dīzeļdegvielu Ls 85.84 maksājams 15 dienu laikā pēc taksācijas perioda beigām, t.i., līdz 15.februārim.

Dīzeļdegvielas blīvums standarta apstākļos ir 856 kg/m3 (pārrēķinu sk. 5.piemērā).

Dīzeļdegvielas tilpums +150C litros ir:

V15 = 500 : 856 x 1000 = 584 litri.

Saskaņā ar likuma 14.panta pirmo daļu akcīzes nodokļa likme dīzeļdegvielai ir noteikta Ls 148 par 1000 litriem.

Akcīzes nodokļa aprēķins:

584: 1000 x 148 = Ls 85,84.

Nodokļa maksātājs grāmatvedībā akcīzes nodokli uzrāda šādi (Ls):

1) aprēķina akcīzes nodokli atliktajai maksāšanai uz perioda beigām:

D “Atliktais akcīzes

nodoklis” Ls 85.84

K “Norēķini par atlikto

akcīzes nodokli” Ls 85.84,

2) iegrāmato budžetā maksājamo akcīzes nodokli:

D “Norēķini par atlikto

akcīzes nodokli” Ls 85.84

K “Norēķini par

akcīzes nodokli” Ls 85.84,

3) samaksā budžetā akcīzes nodokli līdz 15.februārim:

D “Norēķini par

akcīzes nodokli” Ls 85.84

K “Nauda” Ls 85.84,

4) samaksāto akcīzes nodokli iegrāmato izmaksās:

D “Akcīzes nodoklis” Ls 85.84

K “Atliktais akcīzes

nodoklis” Ls 85.84.

50. Atliktai maksāšanai aprēķināto akcīzes nodokli par pārvietotajiem naftas produktiem, kas samaksāts valsts budžetā un iekļauts izmaksās un par kuru triju gadu laikā pēc noteiktā termiņa VID ir iesniegti dokumenti par tiesībām nemaksāt nodokli, pārskaita turpmākajiem nodokļa maksājumiem:

D “Pārmaksātais akcīzes nodoklis”

K “Ieņēmumi”.

51. No valsts budžeta atmaksāto atliktai maksāšanai aprēķināto akcīzes nodokli par pārvietotajiem naftas produktiem, kas samaksāts valsts budžetā un iekļauts izmaksās un par kuru triju gadu laikā pēc noteiktā termiņa VID ir iesniegti dokumenti par tiesībām nemaksāt nodokli uzskaita:

D “Nauda”

K “Ieņēmumi”.

3.3. Nodrošinājumu uzskaite grāmatvedībā

52. Par darbībām ar naftas produktiem VID noteiktajā kontā iemaksāto drošības naudu — nodrošinājumu — uzskaita:

D “Drošības nauda”

K “Nauda”.

53. Dzēšot nodrošinājumu un saņemot no VID drošības naudas atmaksu, to uzskaita:

D “Nauda”

K “Drošības nauda”.

54. Nodokļa maksātājs, kas par nodrošinājumu izmanto saistību izpildes apdrošināšanas polisi, kredītiestādes galvojumu vai ar VID noslēgtu ķīlas līgumu, uzņēmuma vadītāja noteiktajā kārtībā tos uzskaita grāmatvedības analītiskajos reģistros.

55. Pārskata gada beigās nodrošinājumus par darbībām ar naftas produktiem uzrāda uzņēmuma gada pārskata pielikumā.

3.4. Naftas produktu inventarizācija

56. Noliktavas turētājs, pirms naftas produktu akcīzes nodokļa deklarācijas par taksācijas periodu aizpildīšanas un iesniegšanas Valsts ieņēmumu dienestā, pēc taksācijas perioda pirmajā datumā inventarizē naftas produktus, kas atrodas akcīzes preču noliktavā.

57. Inventarizācijas rezultāti uzrādāmi grāmatvedības reģistros un naftas produktu akcīzes nodokļa deklarācijā par taksācijas periodu.

58. Ja inventarizācijā konstatētas starpības starp grāmatvedības reģistros uzrādītajiem un inventarizācijā noteiktajiem datiem, t.i., pārpalikums vai iztrūkums (izlaupījums, zaudējums, zudums u.c.), tad inventarizācijas rezultātus uzrāda grāmatvedības reģistros un naftas produktu akcīzes nodokļa deklarācijā, ievērojot likumā “Par akcīzes nodokli” noteikto kārtību.

59. Naftas produktu krājumu inventarizācijā ievēro Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumos Nr.585 “Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju” noteikto inventarizācijas norises kārtību.

60. Akcīzes nodokli, kas aprēķināts samaksai valsts budžetā par inventarizācijā konstatēto naftas produktu pārpalikumu vai iztrūkumu, uzskaita:

D “Saimnieciskās darbības izmaksas”

K “Norēķini par akcīzes nodokli”.

“Latvijas Vēstneša” redakcijā saņemts 05.05.2004.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!