• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pieejami ES likumi pašvaldībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.04.2004., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87847

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vācija izrāda interesi par biznesa vidi Latvijā

Vēl šajā numurā

30.04.2004., Nr. 68

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pieejami ES likumi pašvaldībām

ES nav tikai un vienīgi strukturālie fondi un finanšu resursi. Lai palīdzētu pašvaldībām orientēties ES likumdošanā, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) interneta mājaslapā www.lps.lv. jau mēnesi ir pieejama jauna sadaļa. Šeit var iepazīties ar skaidrojošo daļu par galvenajiem tiesību aktiem ES sistēmā, kā arī ar ES likumdošanu pašvaldību jautājumos un šo likumu komentāriem. Likumi ir pieejami latviešu valodā. To tulkojumu nodrošinājis Latvijas Tulkošanas un terminoloģijas centrs.
Nav šaubu, ka Latvijas iestāšanās ES pavērs jaunas iespējas pašvaldībām un to iedzīvotājiem. Tomēr iecerēto mērķu sasniegšanai ir vajadzīgas zināšanas un izpratne par ES likumdošanu. Tie salīdzinājumā ar Latvijas likumiem šķiet nepierasti un sarežģīti.
Likumdošanas bāze ir mājaslapas apmeklētāju pieprasīta, atzīst LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis. Tā ir bezmaksas, tādēļ to apmeklē ne tikai pašvaldību speciālisti, bet arī studenti, projektu sagatavotāji. Kā zināms, ES tiek pieņemti apmēram 60% no pašvaldībām saistošajiem normatīvajiem aktiem.
LPS piedāvā svarīgākos normatīvos aktus publiskā iepirkuma, vides un sociālajā jomā. Datu bāzē var atrast informāciju par konkrēto ES normatīvo dokumentu, par to, kādos nacionālajos likumdošanas aktos tas ir ietverts, kā arī to, kāda ir dokumenta ietekme uz Latvijas pašvaldībām.
Šīs datu bāzes veidošanā piedalījās eksperti no Dānijas un Polijas. Kā skaidro LPS ārējo sakaru koordinatore Ilze Ciganska, šis ir LPS izstrādātais un realizētais projekts “ES likumdošanas, kam ir tieša vai netieša ietekme uz Latvijas pašvaldībām, datu bāzes izstrāde”. Projekts tika realizēts ar Dānijas vēstniecības Latvijā finansiālo atbalstu.
Komentārus sagatavoja kompetenti Latvijas un LPS speciālisti. Izveidotā ES likumdošanas elektroniskā datu bāze vēl nav pilnībā pabeigta. Tuvākajā laikā tā tiks papildināta ar likumdošanas aktiem enerģētikā. Projekts kopā ar kaimiņiem – Lietuvas pašvaldību asociāciju – tika uzsākts 2003.gadā. Bet ideja par šādas datu bāzes izveidi aizgūta no Polijas, kur līdzīga datu bāze izveidota jau pirms vairākiem gadiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!