• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts valodas aģentūra - ilgtspējīgai attīstībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.04.2004., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87546

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Trešdiena, 28.04.2004.

Laidiena Nr. 66, OP 2004/66

Vēl šajā numurā

27.04.2004., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts valodas aģentūra – ilgtspējīgai attīstībai

VALODA01.PNG (95963 bytes)
Valsts valodas aģentūras direktors Jānis Valdmanis un Projektu daļas vadītāja Inita Vītola

Jurģu dienā svinīgi atklāja Valsts valodas aģentūru. Patiesībā atklāja svaigi izremontētās telpas un sabiedrība tika iepazīstināta ar aģentūras darbiniekiem. Viņi ir divpadsmit, gandrīz visi – ar maģistra vai doktora grādu. Aģentūra tika nodibināta 2003.gada 25.novembrī kā Izglītības un zinātnes ministrijas pārraudzībā esoša valsts iestāde valsts valodas statusa nostiprināšanai un ilgtspējīgas attīstības veicināšanai. Jau pirmajos trijos mēnešos konsultāciju daļa, ko vada filoloģijas doktore Melita Stengrevica, sniegusi vairāk nekā 1800 atbilžu, no tām pāri par 300 – rakstveidā. Veiktas arī sešas lingvistiskas ekspertīzes.
Aģentūras direktors filoloģijas doktors Jānis Valdmanis: “Mūsu kapitāls ir mūsu cilvēki un labās domas, novatoriskās idejas, ko gaidām un arī saņemam no sabiedrības. Jautājumi ir visdažādākie, sākot ar elementārām pareizrakstības lietām un beidzot ar terminoloģijas neskaidrībām un uzvārdu atveides problēmām. Esam izsludinājuši projektu konkursu, un cilvēki jau zvana, interesējas. Tuvākajā laikā sāksim veidot konsultāciju dienesta tīklu lielākajās pilsētās, lai aptvertu visu Latviju.”
Ideju par šādas aģentūras dibināšanu pieteica un cauri varas gaiteņiem neatlaidīgi virzīja Valsts valodas komisija. Dzejniece Māra Zālīte kā tās pirmā priekšsēdētāja pauda prieku par lielo darbu, kas darīts kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju un Valsts prezidentes atbalstu, un izteica pārliecību, ka aģentūrai būs pa spēkam diži darbi: “Ir radīta struktūra, kādas Latvijā nekad nav bijis. Divpadsmit cilvēki, augstas klases speciālisti, astoņas stundas dienā strādās latviešu valodas labā! Tas nav pētniecības institūts, drīzāk – latviešu valodas menedžmenta kantoris. Ceru, ka tieši šī struktūra radīs pagriezienu arī latviešu valodas lietošanas psiholoģijā. Pašlaik, piemēram, televīzijas raidījumos amatpersonas atļaujas runāt dažādās citās valodās, ne valsts valodā. Savu valstisko pienākumu pildīšanas laikā ierēdņi taču pārstāv valsti un tās valodu. Un valoda ir tāds pats valsts simbols kā himna, kā ģerbonis un karogs.”

VALODA02.PNG (92986 bytes)
Konsultantes Ingrīda Pauniņa un Antra Roze
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Valsts valodas aģentūras darbības spektrs solās būt plašs. Sociolingvistisko procesu dinamikas analīze, valsts valodas apguves un lietošanas veicināšana, terminoloģijas attīstīšana, veidojot terminu datu bāzes un apkopojot valsts institūciju tulkojumu datu bāzes, vārdnīcu un rokasgrāmatu izdošana un tā joprojām. Projektu konkurss ir sācies.
Valsts valodas komisijas priekšsēdētājs prof.Andrejs Veisbergs: “Novēlu, lai aģentūras skatiens būtu vērsts uz priekšu. Lai netiktu skaldīti mati par sīkumiem, bet risināti lieli uzdevumi. Saistībā ar valodu Rīgas ielās un arī Maskavā, kur Eiropas Komisijas prezidents ar Krievijas prezidentu runā par latviešu valodu, domāju, mums arī jābūt tur klāt.”

Lappusi sagatavoja

Aina Rozeniece, “LV”
aina.rozeniece@vestnesis.lv

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!