• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Jaunzēlandes parlamenta Pārstāvju palātas priekšsēdētāja Džonatana Hanta vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.04.2004., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87522

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas Ārlietu ministrijas aicinājumu aktīvāk pievērsties rasisma, antisemītisma un nacionālās neiecietības izpausmju novēršanai Krievijas Federācijā

Vēl šajā numurā

23.04.2004., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Jaunzēlandes parlamenta Pārstāvju palātas priekšsēdētāja Džonatana Hanta vizīti Latvijā

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga vakar, 22.aprīlī, Rīgas pilī tikās ar Jaunzēlandes parlamenta Pārstāvju palātas priekšsēdētāju Džonatanu Hantu.
Dž.Hants uzsvēra, ka šī vizīte Latvijā pirms 1.maija ir simboliska, akcentējot abu valstu tālākās sadarbības padziļināšanas iespējas pēc Latvijas pilntiesīgas dalības ES. Viņš atzīmēja, ka Latvija ir panākusi atzīstamus sasniegumus savā attīstības gaitā un Jaunzēlande vēlas apsveikt Latviju saistībā ar jauna vēsturiska posma sākumu jaunajā Eiropā.
Abas puses tikšanās laikā pauda ieinteresētību izvērst sakarus starp Latviju un Jaunzēlandi zinātnē un izglītībā, sociālajos jautājumos, kā arī veicināt parlamentāros kontaktus. Dž.Hants ielūdza Valsts prezidenti apmeklēt Jaunzēlandi, lai visaugstākajā līmenī dotu stimulu tālāko attiecību veidošanā.
V.Vīķe-Freiberga un Dž.Hants apmainījās viedokļiem par ANO reformām un ANO lomu starptautisko krīžu noregulēšanā.
Vakar, 22.aprīlī, Ministru prezidents Indulis Emsis tikās ar Jaunzēlandes parlamenta pārstāvju palātas priekšsēdētāju Džonatanu Hantu un parlamentāriešiem.
I.Emsis pauda prieku par tālajiem un Latvijai nozīmīgajiem viesiem: „Esmu pagodināts par iespēju tikties ar jūsu delegāciju. Daudz laba dzirdēts par Jaunzēlandē notiekošajām reformām un valsts attīstību.” I.Emsis norādīja, ka Jaunzēlandes pieredze būtu īpaši noderīga Latvijai valsts pārvaldes un pašvaldību attīstībā.
Jaunzēlandes parlamentāriešu delegācija pauda atbalstu I.Emsim valdības vadītāja amatā. Zaļās partijas deputāte Sjū Bredforde uzsvēra, ka I.Emsis esot vienīgais viņai zināmais valdības vadītājs pasaulē, kurš pārstāv zaļo partiju, un par to viņai esot īpašs prieks.
Dž.Hants interesējās par Latvijas nostāju iespējamās Eiropas Savienības (ES) tālākas paplašināšanas kontekstā un par ES konstitūciju. “Latvija atbalsta ES paplašināšanos, jo esam piedzīvojuši un zinām, ko nozīmē izolācija. Taču nākamajām paplašināšanās kārtām jābūt tādiem pašiem noteikumiem, valstīm jāizpilda tādi paši kritēriji, kādi tie bijuši citām valstīm. Tā būtu tikai taisnīga prasība,” uzsvēra I.Emsis. Viņš pauda cerību, ka ES konstitūcijas jautājums tiks atrisināts Īrijas prezidentūras laikā.
Viesi interesējās par Zaļās partijas un Latvijas valdības prioritātēm. Ministru prezidents pastāstīja, ka pašlaik viena no aktuālākajām lietām ir pievienošanās process ES. Tāpat Ministru prezidents darīja zināmu, ka Zaļajai partijai valdībā ir divi pārstāvji – viņš un vides ministrs Raimonds Vējonis, taču Zaļo un Zemnieku savienības koalīcijai kopumā valdībā ir četri pārstāvji.
I.Emsis ar Dž.Hantu pārrunāja iespēju ieviest bezvīzu režīmu starp Latviju un Jaunzēlandi, un puses pauda cerību, ka šis jautājums varētu tikt atrisināts tuvākajā laikā. „Latvija no savas puses veikusi visu, lai ieviestu bezvīzu režīmu ar Jaunzēlandi. Ieguvēji no šī režīma būs kā Latvijas, tā jūsu valsts iedzīvotāji,” – tā Ministru prezidents.
Nacionālās partijas pārstāvis deputāts Pols Hatčisons interesējās par iespējām attīstīt sadarbību uzņēmējdarbībā, tirdzniecībā, studentu apmaiņā un zinātnē. I.Emsis apgalvoja, ka “Latvija būtu ieinteresēta šādas sadarbības veicināšanā” un uzsvēra nepieciešamību attīstīt starpvalstu līgumtiesisko bāzi.
Ministru prezidents lūdza Jaunzēlandi atbalstīt Latvijas pievienošanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD), un Dž.Hants pauda apņēmību tādu sniegt.
Partijas “Apvienotā nākotne” pārstāvis Mareijs Smits interesējās par bērnu un ģimenes lietu politiku Latvijā, uz ko I.Emsis norādīja, ka viņa vadītā valdība šo jautājumu risināšanai pievērsusi lielu uzmanību: “Mums ir īpašu uzdevumu ministra sekretariāts bērnu un ģimenes lietās. Latvijā tiek attīstīta ģimeni atbalstoša politika.”
I.Emsis pastāstīja par Latvijas vēsturi, mūsu pieredzi sabiedrības integrācijas jomā un uzsvēra: „Latvijā nācijas sadzīvo miermīlīgi, šeit nav etniska naida un tautību starpā notiek dialogs.”
Dž.Hants pauda cerību drīzumā savā valstī sagaidīt Latvijas delegāciju, lai tālāk risinātu divpusējās sadarbības jautājumus.
Vakar, 22.aprīlī, ārlietu ministrs Rihards Pīks tikās ar Jaunzēlandes parlamenta Pārstāvju palātas priekšsēdētāju Džonatanu Hantu un viņa vadīto politiķu delegāciju, lai pārrunātu Latvijas un Jaunzēlandes ciešākas sadarbības iespējas.
Tikšanās sākumā Dž.Hants atzina, ka šī vizīte notiek interesantā laikā – starp Latvijas iestāšanos NATO un ES. Viņš sacīja, ka Latvijai kā mazai valstij priekšā stāv lieli izaicinājumi, bet Jaunzēlandes pieredze liecinot, ka maza valsts spēj ietekmēt starptautisko politiku. R.Pīks piebilda, ka Latvijas dalība ES un NATO palīdzēs harmonizēt kaimiņattiecības arī ar Krieviju.
Dž.Hants aicināja Latviju apsvērt iespēju atvērt diplomātisko pārstāvniecību Jaunzēlandē, kas palīdzētu sekmēt abu valstu ciešāku sadarbību.
Sarunas laikā R.Pīks ar Jaunzēlandes parlamentāriešu delegāciju pārrunāja arī jautājumus par Eiropas kopējās un ārējās drošības politikas izveides nepieciešamību, ANO reformām, Latvijas un Krievijas attiecībām, kā arī par Latvijas ieguldījumu NATO.

Valsts prezidenta preses dienests, Valsts kancelejas Komunikācijas departaments, Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!