• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uz struktūrfondu līdzekļiem varēs pretendēt jau šovasar. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.04.2004., Nr. 63 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87434

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar, 21.aprīlī, valūtas tirgū

Vēl šajā numurā

22.04.2004., Nr. 63

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uz struktūrfondu līdzekļiem varēs pretendēt jau šovasar

Latvijai tuvojoties pilntiesīgas ES dalībvalsts statusam, aizvien reālākas kļūst iespējas sava biznesa attīstību sekmēt ar Eiropas finansiālo atbalstu. Šim nolūkam domātie ES struktūrfondi, šķiet, uzņēmēju aprindās tiek pieminēti ik dienas. Tomēr daudziem vēl nav pilnīgas skaidrības par fondu apguves sistēmu un mehānismiem, par prasībām, kuras jāizpilda, lai varētu pretendēt uz Eiropas naudu.
Lai šajā jomā ikviens varētu gūt pilnīgu izpratni, ir izstrādātas vadlīnijas pretendentu projektu novērtēšanai. Bet uzņēmējiem nevajadzēs pilnīgi patstāvīgi lauzties normatīvo aktu un citu dokumentu džungļos.
Vakar ekonomikas ministrs Juris Lujāns paziņoja, ka vadlīnijas jau izstrādātas līdz pakāpei, kas ļauj sniegt vispusīgu informāciju par obligātajām prasībām, projektu izvērtēšanas gaitu un finansējuma realizāciju. Viņš norādīja, ka visām valsts institūcijām jārūpējas, lai, pirmkārt, pretendentiem būtu pieejama informācija un, otrkārt, lai viņiem netiktu izvirzītas neizpildāmas prasības.
Savukārt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Juris Kanels solīja realizēt visaptverošu un pieejamu un informatīvo kampaņu, kuras nolūks ir informēt uzņēmējus par ES līdzfinansētajām valsts atbalsta programmām komercdarbības veikšanai. Kampaņas laikā dažādās Latvijas pilsētās tiks rīkoti izglītojoši bezmaksas semināri.
J.Lujāns atzina, ka vēl nav valsts līmenī noteikta iepirkuma procedūru un cenu aptauju kārtība. Taču galvenajos vilcienos uzņēmēji ar valsts atbalsta programmu saturu jau var iepazīties LIAA mājaslapā(www. liaaa. gov. lv). Turpat atrodami arī projekta ieteikuma paraugi.
No šā gada līdz 2006.gadam LIAA administrēs četras šāda veida atbalsta programmas komersantiem. Šo programmu kopējais budžets ir 95,9 miljoni latu, un šajā gadā paredzēts apgūt desmit procentus finansējuma. Pretendēt uz līdzfinansējumu var jebkurš projekts, kurš atbilst ES definētajiem kritērijiem, vien jāņem vērā, ka sākotnēji tā realizācijas izmaksas jāsedz pašam. ES fondu līdzekļus uzņēmējs varēs saņemt tikai pēc tam, kad LIAA būs pārbaudījusi projekta reālo izmaksu atbilstību projektam, novērtējusi dokumentu izstrādāšanas, noformēšanas un iesniegšanas prasību ievērošanu, kā arī pieņēmusi lēmumu par apmaksas veikšanu. Šāda finansējuma kārtība tiek uzskatīta par lietderīgu un saprātīgu, lai izslēgtu krāpšanas un līdzekļu izšķiešanas iespējas. J.Lujāns uzsvēra, ka vēl nav pilnībā izstrādāti un apspriesti projektu izvērtēšanas kritēriji, tomēr pauda pārliecību, ka jau šovasar būs iespējama pirmo iesniegto projektu analīze.

Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!