• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2004. gada 25. februāra lēmums Nr. 53 "Par strīda starp SIA "Starlett" un SIA "TLA Dārzeņi" izšķiršanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.04.2004., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87258

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.105

Par licences izsniegšanu sašķidrinātās gāzes realizācijai sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "D.J."

Vēl šajā numurā

20.04.2004., Nr. 61

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija

Veids: lēmums

Numurs: 53

Pieņemts: 25.02.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.53

Rīgā 2004.gada 25.februārī (prot. Nr.10 (165), 5.p.)

Par strīda starp SIA “Starlett” un SIA “TLA Dārzeņi” izšķiršanu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk — komisija) 2003.gada 11.novembrī saņēma sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Starlett”, vienotais reģ.Nr. 40003009567, juridiskā adrese: Jauniela 14–6, Rīga, LV–1050, (turpmāk — SIA “Starlett”) 2003.gada 10.novembra iesniegumu Nr.8573 par strīda starp SIA “Starlett” un sabiedrības ar ierobežotu atbildību “TLA Dārzeņi”, vienotais reģ.Nr. 40003402007, juridiskā adrese: Biķernieku iela 121, Rīga, LV–1021, (turpmāk — SIA “TLA Dārzeņi”) izskatīšanas ierosināšanu.

SIA “Starlett” iesniegumā norāda, ka SIA “TLA Dārzeņi” piegādā elektroenerģiju SIA “Starlett”, pamatojoties uz elektroenerģijas piegādes un lietošanas līgumu Nr.5/98, kas noslēgts starp pusēm 1998.gada 1.septembrī (turpmāk — Līgums). Kā iesniegumā min SIA “Starlett”:

““SIA “TLA Dārzeņi” Līgumā ir ietvēris elektroenerģijas lietotāja stāvokli pasliktinošus nosacījumu, ko neparedz LR likumdošanas normatīvie akti (MK Noteikumi Nr. 413 “Elektroenerģijas piegādes un lietošanas noteikumi”) un iekļāvis piestādītajos faktūrrēķinos par izlietoto elektroenerģiju papildu nepamatotus maksājumu — transformatora zudumus 10 % apmērā no patērētās elektroenerģijas”; un

“Saskaņā ar ERP 27.11.1997. rīkojumu Nr.73 tarifa T–3 lietotājiem ir paredzēta tikai abonēšanas maksa un maksa par patērēto elektroenerģiju, bet SIA “TLA Dārzeņi” bez likumiska un ekonomiska pamatojuma līgumā ir iekļāvusi arī maksu par ekspluatācijas izdevumiem 16% apmērā no patērētās elektroenerģijas, zudumus elektrotīklā 2% apmērā, turklāt rēķinos par patērēto elektroenerģiju piestāda pat līgumā neparedzētus maksājumus — transformatora zudumus 10% apmērā no patērētās elektroenerģijas.”

SIA “Starlett” iesniegumam pievienota Līguma, SIA “TLA Dārzeņi” piestādītā 2003.gada 2.oktobra faktūrrēķina Nr.361 un SIA “Starlett” 2003.gada 9.jūnija vēstules SIA “TLA Dārzeņi” kopija, kā arī SIA “Starlett” piedāvātā elektroenerģijas piegādes un lietošanas līguma projekts.

SIA “Starlett” lūdz komisiju izvērtēt elektroenerģijas piegādātāja SIA “TLA Dārzeņi” rīcību, pieprasot papildu maksājumus par patērēto elektroenerģiju, un pieņemt saistošu lēmumu, nosakot, ka elektroenerģijas piegādātājam SIA “TLA Dārzeņi” jānoslēdz elektroenerģijas piegādes un lietošanas līgums ar elektroenerģijas apakšlietotāju SIA “Starlett”, kurā būtu noteikts elektroenerģijas tarifs T—3, kas paredz tikai abonēšanas maksu un maksu par patērēto elektroenerģiju.

Komisija, ņemot vērā SIA “Starlett” iesniegumu un to, ka Energoapgādes regulēšanas padome 2001.gada 19.jūnijā izsniedza SIA “TLA Dārzeņi” licenci Nr.13013 elektroenerģijas sadalei Rīgā, Biķernieku ielā 121 (bijušās valsts saimniecības “Rīga” teritorijā) un SIA “Starlett” ir sabiedrisko pakalpojumu lietotājs SIA “TLA Dārzeņi” licences darbības zonā, pamatojoties uz likuma “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” 32.panta pirmo daļu un 34.panta otrās daļas 2.punktu, 2003.gada 26.novembrī pieņēma lēmumu Nr.321, ar kuru nolēma ierosināt strīda izskatīšanu starp SIA “Starlett” un SIA “TLA Dārzeņi” par elektroenerģijas piegādes un lietošanas līgumā iekļaujamiem nosacījumiem atbilstoši normatīvajiem aktiem.

Pamatojoties uz likuma “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” 33.panta trešo daļu, strīda objektīvai izšķiršanai komisija papildus lūdza SIA “TLA Dārzeņi” sniegt rakstveida paskaidrojumus par SIA “Starlett” iesniegumā minētajiem faktiem, kā arī iesniegt VAS “Latvenergo” – SIA “TLA Dārzeņi” — SIA “Starlett” elektroapgādes shēmu.

Komisija 2004.gada 13.janvārī saņēma SIA “TLA Dārzeņi” paskaidrojumu un tam pievienoto SIA “TLA Dārzeņi” sadales tīkla shēmu (turpmāk — elektroapgādes shēma).

Komisijas padome 2004.gada 28.janvāra sēdē uzklausīja SIA “TLA Dārzeņi” pārstāvja paskaidrojumus un 2004.gada 18.februāra sēdē uzklausīja SIA “Starlett”, kā arī SIA “TLA Dārzeņi” paskaidrojumus.

Izvērtējot strīdā iesaistīto pušu iesniegtos dokumentus un pušu paskaidrojumus, komisija konstatē un atzīst, ka:

1. Strīdu starp SIA “Starlett” un SIA “TLA Dārzeņi” komisija skata savas kompetences ietvaros: 1) komisija uzrauga, lai sabiedrisko pakalpojumu sniegšanā valsts regulējamās nozarēs tiktu ievērots likums “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem”, kā arī attiecīgo valsts regulējamo nozaru speciālie normatīvie akti (likuma “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” 7.panta pirmā daļa); 2) komisija kā obligāta iepriekšēja ārpustiesas instance izskata no sabiedrisko pakalpojumu sniegšanas attiecībām izrietošus strīdus (likuma “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” 32.panta pirmā daļa); 3) komisija kā valsts pārvaldes iestāde (izpildvaras sastāvdaļa) skata strīdus savas kompetences robežās saskaņā ar Satversmē nostiprināto varas dalīšanas principu un ievērojot tiesiskuma principu, kas paredz, ka iestāde darbojas normatīvajos aktos noteikto pilnvaru ietvaros un savas pilnvaras izmanto tikai atbilstoši pilnvarojuma jēgai un mērķim (Administratīvā procesa likuma 7.pants).

2. Valsts obligātie nosacījumi, kas attiecas uz elektroenerģijas piegādi un lietošanu, ir noteikti likumā “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem”, Enerģētikas likumā, Ministru kabineta 1996.gada 22.oktobra noteikumos Nr.413 “Elektroenerģijas piegādes un lietošanas noteikumi” (turpmāk — Noteikumi Nr.413) un citos nozares speciālajos normatīvajos aktos. Noteikumi Nr.413 paredz, ka elektroenerģijas piegāde lietotājiem notiek saskaņā ar noteikumiem Nr.413 un līgumu, ko noslēdz piegādātājs un lietotājs (27.punkts) un ka līgumā pēc pušu vienošanās var tikt noteikti papildu nosacījumi, kas nav minēti šajos noteikumos (28.punkts).

Izvērtējot Līgumu, komisija konstatēja, ka tajā ir iekļauti nosacījumi, kas paredz lietotāja pienākumu papildus piemērojamam elektroenerģijas tarifam maksāt:

1) piegādātāja ekspluatācijas izdevumus 16% apmērā no patērētās elektroenerģijas, nepārsniedzot Ls 50 (Līguma 5.5.punkts); un

2) maksu par zudumiem elektrotīklā 2 % apmērā vai ar tarifa koeficentu 1.02 (Līguma 5.4.punkts).

3. Starp pusēm nepastāv strīds par SIA “Starlett” piemērojamo elektroenerģijas tarifu T–3.

Atbilstoši Noteikumu Nr.413 1.1., 1.2., 1.3. un 1.4.punktam, SIA “TLA Dārzeņi” ir lietotājs (tālākpārdevējs), bet SIA “Starlett” – apakšlietotājs. SIA “TLA Dārzeņi” attiecībā pret SIA “Starlett” ir piegādātāja pienākumi un atbildība, bet SIA “Starlett” – lietotāja pienākumi un atbildība (Noteikumu Nr.413 4.punkts).

Noteikumu Nr.413 142.punkts nosaka, ka apakšlietotāji par elektroenerģiju tālākpārdevējam maksā pēc attiecīgajai lietotāju grupai noteiktā tarifa. Ņemot vērā to, ka šobrīd Latvijas Republikā elektroenerģijas realizācijas tarifi ir noteikti tikai VAS “Latvenergo”, SIA “TLA Dārzeņi” attiecībā pret saviem apakšlietotājiem ir jāpiemēro VAS “Latvenergo” noteiktie tarifi.

Saskaņā ar likuma “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” Pārejas noteikumu 6.punktu tarifi, kas ir spēkā, kad stājas spēkā likums “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” (2001.gada 1.jūnijs), paliek spēkā līdz brīdim, kad stājas spēkā saskaņā ar likumu “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” noteiktie sabiedrisko pakalpojumu tarifi.

SIA “Starlett” norādītais tarifs T–3 tika apstiprināts ar Energoapgādes regulēšanas padomes 1997.gada 27.novembra rīkojumu Nr.73 “Par vidējā elektroenerģijas tarifa un elektroenerģijas diferencēto realizācijas tarifu apstiprināšanu”, un ir zaudējis savu spēku ar 2004.gada 1.janvāri, kad stājās spēkā jauni elektroenerģijas realizācijas galatarifi, kas apstiprināti ar komisijas 2003.gada 15.oktobra lēmumu Nr.278 “Par valsts akciju sabiedrības “Latvenergo” elektroenerģijas realizācijas gala (diferencētajiem) tarifiem un elektroenerģijas realizācijas pakalpojumu vidējo tarifu”.

Ņemot vērā minēto, komisija atzīst, ka SIA “Starlett” ir piemērojams ar komisijas 2003.gada 15.oktobra lēmumu Nr.278 VAS “Latvenergo” apstiprinātais elektroenerģijas realizācijas gala (diferencētais) tarifs.

4. Starp pusēm pastāv strīds par to, vai SIA “TLA Dārzeņi” papildus SIA “Starlett” piemērojamajam tarifam ir tiesīga pieprasīt papildu izdevumu (elektroenerģijas zudumu elektrotīklā, ekspluatācijas izdevumu un transformatora zudumu) apmaksu.

4.1. Par SIA “TLA Dārzeņi” tiesībām prasīt maksu par ekspluatācijas izdevumiem

Saskaņā ar Noteikumiem Nr.413 elektroenerģijas piegādes un lietošanas līgumā pēc pušu vienošanās var tikt noteikti papildu nosacījumi, kas nav minēti šajos noteikumos (28.punkts). Tā kā noteikumi Nr.413 neparedz gadījumu, kuram iestājoties, piegādātājs bez lietotāja piekrišanas var pieprasīt maksu par ekspluatācijas izdevumiem, komisija atzīst, ka piegādātājam ir tiesības prasīt maksu par ekspluatācijas izdevumiem tikai tad, ja abas puses par to ir vienojušās elektroenerģijas piegādes un lietošanas līgumā.

Noslēdzot Līgumu, SIA “TLA Dārzeņi” un SIA “Starlett” vienojās par ekspluatācijas izdevumu apmaksu (Līguma 5.5.punkts). Ņemot vērā pušu brīvu izvēli un tiesības uzņemties civiltiesiskas saistības papildus tām, kas ar normatīvo tiesību aktu noteiktas, kā arī komisijas kompetenci strīdu izskatīšanā, komisija nevērtē tos līguma nosacījumus, par kuriem puses papildus normatīvajos aktos noteiktajam ir vienojušās, tajā skaitā, par ekspluatācijas izdevumu apmaksu.

4.2. Par SIA “TLA Dārzeņi” tiesībām prasīt maksu par zudumiem elektrotīklā

Saskaņā ar Noteikumu Nr.413 90.punktu, ja elektroenerģijas komercuzskaites mēraparāts nav uzstādīts uz elektroietaises piederības robežas, tad aprēķinu ceļā nosaka elektroenerģijas zudumus elektrotīklos no elektroietaises piederības robežas līdz elektroenerģijas komercuzskaites mēraparāta uzstādīšanas vietai un pieskaita tos lietotājam piegādātās elektroenerģijas daudzumam vai atskaita no tā.

Ņemot vērā to, ka saskaņā ar elektroapgādes shēmu SIA “Starlett” komercuzskaites mēraparāts nav uzstādīts uz elektroietaises piederības robežas, komisija atzīst, ka SIA “TLA Dārzeņi”, pamatojoties uz Noteikumu Nr.413 90.punktu, ir tiesības aprēķināt zudumus elektrotīkla posmā no elektroietaises piederības robežas līdz komercuzskaites mēraparātam un pieskaitīt tos SIA “Starlett” piegādātās elektroenerģijas daudzumam.

4.3. Par SIA “TLA Dārzeņi” tiesībām prasīt maksu par transformatora zudumiem

Saskaņā ar Noteikumu Nr.413 91.punktu, ja elektroenerģijas komercuzskaites mēraparāts ir uzstādīts lietotāja transformatora sekundārā sprieguma pusē, tad aprēķinu ceļā nosaka elektroenerģijas zudumus transformatorā un tos pieskaita lietotājam piegādātās elektroenerģijas daudzumam.

Tā kā saskaņā ar elektroapgādes shēmu SIA “Starlett” elektrotīklā neatrodas transformators, komisija atzīst, ka SIA “TLA Dārzeņi” nav tiesības prasīt maksu par zudumiem transformatorā.

Maksu par zudumiem transformatorā, kas atrodas SIA “TLA Dārzeņi” elektrotīklā, SIA “TLA Dārzeņi” ir tiesības prasīt tikai tad, ja abas puses par to ir vienojušās elektroenerģijas piegādes un lietošanas līgumā (Noteikumu Nr. 413 28.punkts).

Kaut arī puses nav vienojušās par minēto maksājumu iekļaušanu Līgumā, SIA “TLA Dārzeņi” to ir ietvēris SIA “Starlett” piestādītajā rēķinā (2003.gada 2.oktobra faktūrrēķins Nr.361). SIA “TLA Dārzeņi”, sniedzot paskaidrojumus 2004.gada 28.janvāra komisijas padomes sēdē, norādīja, ka no 2003.gada novembra SIA “TLA Dārzeņi” ir pārtraukusi iekasēt SIA “Starlett” maksu par zudumiem transformatorā.

Pie šādiem apstākļiem komisija atzīst, ka SIA “TLA Dārzeņi” nav tiesības pieprasīt no SIA “Starlett” maksu par zudumiem transformatorā, kas atrodas SIA “TLA Dārzeņi” elektrotīklā.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz likuma “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” 9.panta pirmās daļas 5.punktu un otro daļu, 32.panta pirmo daļu, 33.panta trešo daļu, 35.panta pirmo daļu un Ministru kabineta 1996.gada 22.oktobra noteikumiem Nr.413 “Elektroenerģijas piegādes un lietošanas noteikumi”, padome nolemj:

1. Atzīt, ka komisija nav tiesīga uzlikt par pienākumu SIA “TLA Dārzeņi” noslēgt ar SIA “Starlett” konkrēta satura elektroenerģijas piegādes un lietošanas līgumu.

2. Atzīt SIA “TLA Dārzeņi” un SIA “Starlett” tiesību, savstarpēji vienojoties, noteikt papildu nosacījumus elektroenerģijas piegādes un lietošanas līgumā. Pušu civiltiesisko saistību, tajā skaitā maksas par ekspluatācijas izdevumiem pamatotības, izvērtējums nav komisijas kompetencē.

3. Atzīt, ka SIA “TLA Dārzeņi” ir tiesības papildus spēkā esošajam SIA “Starlett” piemērojamam elektroenerģijas tarifam aprēķināt zudumus SIA “Starlett” elektrotīkla posmā no elektroietaises piederības robežas līdz komercuzskaites mēraparātam un pieskaitīt tos SIA “Starlett” piegādātās elektroenerģijas daudzumam.

4. Atzīt, ka SIA “TLA Dārzeņi” papildus spēkā esošajam SIA “Starlett” piemērojamam elektroenerģijas tarifam nav tiesības pieprasīt no SIA “Starlett” maksu par zudumiem transformatorā, ja par to starp pusēm nav notikusi vienošanās elektroenerģijas piegādes un lietošanas līgumā.

5. Uzdot SIA “TLA Dārzeņi” nekavējoties piemērot SIA “Starlett” elektroenerģijas tarifu atbilstoši komisijas 2003.gada 15.oktobra lēmumam Nr.278 “Par valsts akciju sabiedrības “Latvenergo” elektroenerģijas realizācijas gala (diferencētajiem) tarifiem un elektroenerģijas realizācijas pakalpojumu vidējo tarifu”, ņemot vērā šī nolēmuma 2. – 4.punktu.

6. Uzdot SIA “TLA Dārzeņi” informēt komisiju par šī lēmuma izpildi viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas.

Lēmums stājas spēkā 2004.gada 22.martā.

Šo lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā pēc tā pieņemšanas persona, kuras tiesiskās intereses šis lēmums ierobežo.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes priekšsēdētāja I.Šteinbuka

“Latvijas Vēstneša” redakcijā saņemts 16.04.2004.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!