• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2004. gada 13. aprīļa noteikumi Nr. 282 "Ugunsdrošības preču, ugunsdzēsības iekārtu un ierīču atbilstības novērtēšanas noteikumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.04.2004., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87136-ugunsdrosibas-precu-ugunsdzesibas-iekartu-un-iericu-atbilstibas-novertesanas-noteikumi

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.283

Grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 14.oktobra noteikumos Nr.567 "Noteikumi par Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu darbinieku ar speciālajām dienesta pakāpēm darba samaksu"

Vēl šajā numurā

16.04.2004., Nr. 60

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 282

Pieņemts: 13.04.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.282

Rīgā 2004.gada 13.aprīlī (prot. Nr.21, 35.§)

Ugunsdrošības preču, ugunsdzēsības iekārtu un ierīču atbilstības novērtēšanas noteikumi

Izdoti saskaņā ar Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likuma 19.panta otro daļu un likuma “Par atbilstības novērtēšanu” 7.pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka obligātajai atbilstības novērtēšanai pakļauto ugunsdrošības preču, ugunsdzēsības iekārtu un ierīču sarakstu (pielikums), tām izvirzāmās būtiskās prasības un atbilstības novērtēšanas kārtību.

2. Ugunsdrošības precēm, ugunsdzēsības iekārtām un ierīcēm (turpmāk — preces) noteiktas šādas būtiskās prasības:

2.1. ugunsdzēsības aparātiem — ugunsdzēsības spēja, mehāniskā stiprība, lietošanas drošība, efektīvas darbības temperatūru amplitūda;

2.2. ugunsdzēsības aparātiem jāatbilst Ministru kabineta 2000.gada 2.maija noteikumu Nr.165 “Noteikumi par spiedieniekārtām un to kompleksiem” prasībām;

2.3. ugunsdzēsības pulveriem, putu koncentrātiem, gāzēm un aerosoliem — ugunsdzēsības spēja, nekaitīgums cilvēka veselībai un videi, efektīvas darbības temperatūru amplitūda;

2.4. ugunsdzēsības šļūtenēm — mehāniskā stiprība;

2.5. dūmu ventilatoriem — lietošanas drošība.

3. Preču atbilstību būtiskajām drošības prasībām nosaka, pamatojoties uz šo noteikumu pielikumā minētajiem piemērojamiem standartiem.

4. Latvijā ražotās un importētās preces atļauts piedāvāt Latvijas tirgū, ja attiecīgajām precēm ir šo noteikumu 7.punktā minētie atbilstību apliecinošie dokumenti. Par preču piedāvāšanu Latvijas tirgū bez attiecīgiem atbilstību apliecinošiem dokumentiem vainīgās personas saucamas pie atbildības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

5. Latvijas Republikā ir derīgi atbilstības apstiprinājumi un apliecinājumi, kas atzīti saskaņā ar Ministru kabineta 2000.gada 30.maija noteikumiem Nr.184 “Ārvalstīs izdoto atbilstības novērtēšanas apstiprinājumu un apliecinājumu atzīšanas kārtība”.

6. Par šo noteikumu ievērošanu un preču atbilstības apliecināšanu pirms to piedāvāšanas tirgū ir atbildīgs ražotājs, tā pilnvarots pārstāvis vai importētājs, kas preci piedāvā Latvijas tirgū. Par importētās preces atbilstību šo noteikumu prasībām ir atbildīgs importētājs, bet, ja tas nav norādīts, — izplatītājs.

II. Atbilstības novērtēšana

7. Preces atbilstību būtiskajām drošības prasībām apliecina vienā no šādiem veidiem:

7.1. ar atbilstības sertifikātu un atbilstības deklarāciju —, ja piemērojamos standartos ir noteikta atbilstības apliecināšanas kārtība;

7.2. ar atbilstības deklarāciju —, ja piemērojamos standartos nav noteikta preces atbilstības apliecināšanas kārtība.

8. Preces atbilstību būtiskajām drošības prasībām apliecina:

8.1. ražotājs vai tā pilnvarots pārstāvis ar deklarāciju atbilstoši standartam LVS EN 45014:2000 “Vispārīgie kritēriji piegādātāja atbilstības deklarācijai”. Ražošanas procesu kontrolē ražotājs un, ja standartā noteikts, arī pilnvarota atbilstības novērtēšanas institūcija (turpmāk — pilnvarotā institūcija), veicot ražošanas procesa kontroles sistēmas auditu;

8.2. sertificēšanas institūcija ar atbilstības sertifikātu un ražotājs ar atbilstības deklarāciju šo noteikumu 7.1.apakšpunktā minētajos gadījumos un saskaņā ar 12.punktā minētajām prasībām. Sertificēšanas institūcija sertificē un uzrauga ražošanas procesa kontroles sistēmu vai ražoto preci.

9. Ražošanas procesa kontrole ir pastāvīga iekšējā kontrole, ko veic ražotājs. Visus kontroles elementus, prasības un noteikumus ražotājs dokumentē darbības politikas un procesu aprakstos atbilstoši piemērojamo standartu prasībām. Minētajai dokumentācijai jāapliecina iespējas ražošanas procesā iegūt visām tehniskajām prasībām atbilstošu preci, kā arī iespējas efektīvi kontrolēt un uzraudzīt ražošanas procesu. Šī dokumentācija ir pamats piegādātāja deklarācijas sastādīšanai saskaņā ar šo noteikumu 8.1.apakšpunktu un 12.punktu.

10. Ja piemērojamos standartos ir noteikta atbilstības apliecināšanas kārtība, preces atbilstību novērtē saskaņā ar piemērojamā standarta prasībām.

11. Ja piemērojamos standartos nav noteikts citādi, preču atbilstības apliecināšanas kārtība ir:

11.1. ražošanas procesa kontrole, ko veic ražotājs;

11.2. preces tipa sākotnēja testēšana pilnvarotajā institūcijā. Testēšana ietver:

11.2.1. tehniskās dokumentācijas un preces parauga pārbaudi;

11.2.2. nepieciešamās pārbaudes un testus, lai novērtētu preces atbilstību šajos noteikumos noteiktajām būtiskajām prasībām.

12. Katrai Latvijas tirgū vienlaikus piedāvātajai preču partijai ražotājs (piegādātājs) pievieno ražotāja (piegādātāja) atbilstības deklarāciju (arī tad, ja pilnvarotā institūcija izsniegusi atbilstības sertifikātu), kas aizpildīta atbilstoši piemērojamo standartu prasībām. Ja piemērojamos standartos nav norādīta atbilstības deklarācijas forma un saturs, atbilstības deklarāciju sastāda saskaņā ar standarta LVS EN 45014:2000 “Vispārīgie kritēriji piegādātāja atbilstības deklarācijai” norādēm. Deklarācijā ietver tās izdošanas pamatojumu (atsauce uz atbilstības sertifikātu vai testēšanas pārskatu). Par deklarācijā norādītās informācijas patiesumu atbild preces ražotājs (piegādātājs) (arī tad, ja preces atbilstības novērtēšanā iesaistīta pilnvarotā institūcija).

III. Atbilstības novērtēšanas institūcijas

13. Priekšlikumus par atbilstības novērtēšanas institūcijām ugunsdrošības un ugunsdzēsības jomā Ministru kabinetā iesniedz iekšlietu ministrs.

14. Pilnvarotajām institūcijām noteiktas šādas minimālās prasības:

14.1. atbilstība attiecīgajiem standartiem (LVS EN ISO/IEC 17025:2000 A “Vispārīgās prasības testēšanas un kalibrēšanas laboratoriju kompetencei”, LVS EN 45011:1998 “Vispārīgās prasības institūcijām, kas nodarbojas ar produktu sertifikācijas sistēmām”);

14.2. ir noslēgts civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līgums.

15. Atbilstības novērtēšanas institūcijas pilnvaro saskaņā ar likumu “Par atbilstības novērtēšanu”.

16. Pilnvarotās institūcijas:

16.1. ne retāk kā reizi ceturksnī publicē informāciju par izdotajiem atbilstības apliecinājumiem;

16.2. piedalās standartu izstrādes darbā.

IV. Noslēguma jautājumi

17. Ugunsdzēsības aparātus marķē ar CE atbilstības marķējumu saskaņā ar Ministru kabineta 2000.gada 2.maija noteikumiem Nr.165 “Noteikumi par spiedieniekārtām un to kompleksiem”.

18. Preču tirgus uzraudzību veic Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas jomā) un Valsts darba inspekcija (darba vietās atbilstoši savai kompetencei), nodrošinot, lai preces, uz kurām attiecināmas šo noteikumu prasības, piedāvātu tirgū tikai tad, ja tās, atbilstoši uzstādītas, uzturētas un lietotas, atbilst šo noteikumu prasībām.

19. Noteikumi stājas spēkā ar 2005.gada 1.martu.

Ministru prezidents I.Emsis

Iekšlietu ministrs Ē.Jēkabsons

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2005.gada 1.martu.

Pielikums

Ministru kabineta

2004.gada 13.aprīļa noteikumiem Nr.282

Obligātajai atbilstības novērtēšanai pakļauto ugunsdrošības preču, ugunsdzēsības iekārtu, ierīču un piemērojamo standartu saraksts

Nr.

Preces

Preces

Piemērojamo tehnisko noteikumu

p.k.

kods

nosaukums

(standarta) numurs un nosaukums

saskaņā ar

un apraksts

Latvijas

kombinēto

nomen-

klatūru

1

2

3

4

1.

381300000

Ugunsdzēsības

LVS EN 3 - 3:1994

842410

aparāti, sastāvi

“Pārnēsājamie ugunsdzēsības aparāti — 3.daļa:

ugunsdzēsības

Konstrukcija, spiediena izturība, mehāniskie testi”

aparātiem, to skaitā

LVS EN 3 - 6:1995/A1:2000

putu koncentrāti,

“Pārnēsājamie ugunsdzēsības aparāti — 6.daļa:

pulveri, gāzes un

Noteikumi pārnēsājamo ugunsdzēšamo aparātu

aerosoli uguns

atbilstības apstiprināšanai no EN 3-1 līdz EN 3-5”

dzēšanai

LVS EN 3 - 7:2003

“Pārnēsājamie ugunsdzēsības aparāti - 7.daļa: Īpašības, darbības spējas prasības un testa metodes”

LVS EN 1866:2001

“Pārvietojamie ugunsdzēsības aparāti”

LVS EN 1568 - 1:2001

“Ugunsdzēsības līdzekļi — Putu koncentrāti — 1.daļa: Prasības vidējas kārtnības putu koncentrātiem, kas paredzēti padevei uz tādu šķidrumu virsmas, kuri nesajaucas ar ūdeni”

LVS EN 1568 - 2:2001

“Ugunsdzēsības līdzekļi — Putu koncentrāti — 2.daļa: Prasības augstas kārtnības putu koncentrātiem, kas paredzēti padevei uz tādu šķidrumu virsmas, kuri nesajaucas ar ūdeni”

LVS EN 1568 - 3:2001

“Ugunsdzēsības līdzekļi — Putu koncentrāti — 3.daļa: Prasības zemas kārtnības putu koncentrātiem, kas paredzēti padevei uz tādu šķidrumu virsmas, kuri nesajaucas ar ūdeni”

LVS EN 1568 - 4:2001

“Ugunsdzēsības līdzekļi — Putu koncentrāti — 4.daļa: Prasības zemas kārtnības putu koncentrātiem, kas paredzēti padevei uz tādu šķidrumu virsmas, kuri sajaucas ar ūdeni”

LVS EN 615 :1994/A1:2003

“Ugunsdrošība — Ugunsdzēšanas līdzekļi — Pulveru specifikācijas (izņemot D klases pulverus)”

LVS EN 25923:2000

“Ugunsdrošība — Ugunsdzēšanas līdzekļi — Oglekļa dioksīds”

LVS EN 27201 - 1:2003

“Pretugunsaizsardzība — Ugunsdzēsības vielas —

Halogenizētie ogļūdeņraži — 1.daļa: Specifikācijas halonam 1211 un halonam 1301”

LVS EN 27201 - 2:2003

“Pretugunsaizsardzība — Ugunsdzēsības vielas —

Halogenizētie ogļūdeņraži — 2.daļa: Drošas iekraušanas, izkraušanas un pārvietošanas procedūru pielietošanas kodekss”

2.

590900

Tekstilšļūtenes, to

LVS EN 694+AC:2002

5909100

skaitā ugunsdzēsības

“Ugunsdzēsības šļūtenes. Pusstingrās šļūtenes

šļūtenes no

stacionārām iekārtām”

sintētiskām šķiedrām

LVS EN 1947:2003

“Ugunsdzēsības šļūtenes — Sūkņiem un automobiļiem paredzētās puscietās spiediena šļūtenes un šļūteņu komplekti”

3.

732690600

Dūmu ventilatori

LVS EN 12101 - 3:2003

8424

“Dūmu un karstuma regulēšanas sistēmas — 3.daļa:

841459300

Specifikācija elektriskajiem dūmu un karstuma izplūdes ventilatoriem”

Iekšlietu ministrs Ē.Jēkabsons

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!