• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2004. gada 7. aprīļa stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.04.2004., Nr. 59 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87001

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par aizsardzības ministra vizīti Horvātijā

Vēl šajā numurā

15.04.2004., Nr. 59

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

2004. gada 7. aprīļa stenogramma

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Sākam Saeimas 7.aprīļa sēdi.
Pirms sākam izskatīt sēdes darba kārtības jautājumus, ir iesniegtas vairākas izmaiņas Saeimas sēdes darba kārtībā.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis Sociālo un darba lietu komisijas lūgumu– izmainīt šā gada 7.aprīļa sēdes darba kārtību un izslēgt no darba kārtības 37.punktu– likumprojektu “Grozījumi Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. No darba kārtības izslēgts.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis Ārlietu komisijas lūgumu– izslēgt no šā gada 7.aprīļa Saeimas sēdes darba kārtības 29.jautājumu– likumprojektu “Par Konvenciju, kas izstrādāta, pamatojoties uz Līguma par Eiropas Savienību K3.pantu, par savstarpēju palīdzību un sadarbību muitas pārvalžu starpā (Neapoles II Konvencija)” otrajam lasījumam. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. No darba kārtības izslēgts.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis Saeimas deputātu Brigmaņa, Šķestera, Breša, Bērziņa, Strazdiņa un citu deputātu lūgumu– izdarīt izmaiņas Saeimas sēdes šā gada 7.aprīļa sēdes darba kārtībā un sadaļā “Likumprojektu izskatīšana” pirms darba kārtības 20.jautājuma kā pirmos izskatīt sekojošus likumprojektus– likumprojektu “Lauksaimniecības un lauku attīstības likums”– trešais lasījums. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Darba kārtība izmainīta. Likumprojektu “Likums par lauksaimniecības produktu krājumu deklarēšanu un maksājumu piemērošanu liekajiem krājumiem saistībā ar Latvijas pievienošanos Eiropas Savienībai”– otrais lasījums. Deputātiem iebildumu nav. Likumprojektu “Cukura nozares likums”, otrais lasījums. Deputātiem iebildumu nav. Likumprojektu “Grozījumi Dzīvnieku barības aprites likumā”. Deputātiem iebildumu nav. Likumprojektu “Grozījumi Lauku atbalsta dienesta likumā”, Deputātiem iebildumu nav. Likumprojektu “Par Starptautisko līgumu par augu ģenētiskajiem resursiem pārtikai un lauksaimniecībai”. Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība izmainīta.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas lūgumu– izmainīt šā gada 7.aprīļa Saeimas sēdes darba kārtību un iekļaut sadaļā “Prezidija ziņojumi par iesniegtajiem likumprojektiem” komisijas sagatavotā likumprojekta “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”” nodošanu komisijām. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtībā iekļauts.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas lūgumu– izdarīt izmaiņas šā gada 7.aprīļa sēdes darba kārtībā un iekļaut jautājumu par likumprojekta “Grozījums Biedrību un nodibinājumu likuma spēkā stāšanās kārtības likumā” nodošanu komisijām. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu... Vai deputātam Jānim Lagzdiņam ir iebildumi? Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Jānim Lagzdiņam.
J.Lagzdiņš (TP).
Godātie kolēģi! Tā kā minētais likumprojekts ir nododams komisijām, es aicinātu iekļaut darba kārtībā šo lēmuma projektu sadaļā “Prezidija ziņojumi” kā pēdējo.
Sēdes vadītāja.

Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtībā “Prezidija ziņojumi” tiek iekļauts kā pēdējais. Paldies!
Saeimas Prezidijs ir saņēmis arī desmit deputātu– Skujiņa, Strazdiņa, Ulmes, Šķestera un citu deputātu– lūgumu izmainīt 7.aprīļa sēdes darba kārtību un sadaļā par saņemtajiem patstāvīgajiem priekšlikumiem iekļaut lēmuma projektu “Par deputāta Visvalža Skujiņa ievēlēšanu Baltijas asamblejas Latvijas delegācijas sastāvā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav.
Cienījamie kolēģi! Es aicinu izslēgt.... noslēgt mobilos telefonus režīmā “Klusums”, lai netraucētu mūsu darbu.
Ir saņemts deputātu Pietkeviča, Ābiķa, Rugātes, Dalbiņa, Bērziņa un citu deputātu iesniegums izmainīt 7.aprīļa Saeimas sēdes darba kārtību un pārcelt Saeimas lēmuma projekta “Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojektam “Grozījumi Notariāta likumā” otrajam lasījumam” izskatīšanu pirms sadaļas “Likumprojektu izskatīšana”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav.
Kā arī pārcelt Saeimas lēmuma projekta “Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta “Grozījumi Mobilizācijas likumā”” trešajam lasījumam izskatīšanu pirms sadaļas “Likumprojektu izskatīšana”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav.
Kā arī pārcelt Saeimas lēmuma projekta “Par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienības atsaukšanu no piedalīšanās starptautiskajā operācijā Irākā” izskatīšanu kā darba kārtības pēdējo jautājumu. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Paldies! Darba kārtība ir izmainīta.
Cienījamie kolēģi! Sākam izskatīt darba kārtību.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Krimināllikumā” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un noteikt, ka Aizsardzības un iekšlietu komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 76, pret un atturas– nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un Juridiskajai komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 77, pret un atturas– nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Diskriminācijas novēršanas likums” nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 75, pret un atturas– nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Juridiskajai komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 75, pret un atturas– nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Juridiskās komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījumi Imigrācijas likumā” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 75, pret un atturas– nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Jakova Plinera, Jura Sokolovska, Vladimira Buzajeva, Nikolaja Kabanova, Andra Tolmačova un Andreja Aleksejeva iesniegto likumprojektu “Grozījumi Izglītības likumā” nodot Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.
“Pret” pieteicies runāt deputāts Pēteris Tabūns.
Cienījamie deputāti, es atgādinu, ka jūs varat runāt pret likumprojekta nodošanu komisijai.
P.Tabūns (TB/LNNK).
Cienījamie kolēģi! Pie šīs problēmas mēs atgriežamies atkal un atkal. Un šoreiz derētu runāt atkal pilnīgi skaidru valodu.
Iesniedzēju nekaunībai vienkārši nav robežu. Izglītības un zinātnes ministrija, valdība, arī Saeima, Saeimas komisijas, sabiedrība patiešām nevajadzīgi, es personīgi uzskatu, bet ielaidās diskusijās, ilgi diskutēja un diskusiju rezultātā piekrita par 60 un 40 procentu attiecību, mācoties valsts valodu un krievu valodu. Bet, redziet, provokatori ir provokatori: viņiem nekad nav gana! Vienmēr, ja tu piekāpsies, viņi prasīs piekāpties vēl un vēl. Un tā ir arī šoreiz. Un tā jau arī šoreiz. Es pat neanalizēšu detaļās šos priekšlikumus. Bet priekšlikumu būtība ir ļoti vienkārša: krievi (un šoreiz te ir runa par krievu skolām, tātad– tikai par krievu valodu pēc būtības), viņi grib diktēt mums noteikumus. Viņi diktēs noteikumus, un latvieši klausīs! Klausīs un pakļausies šeit sabraukušajiem, kuriem nepatīk šīs valsts, šīs tautas valoda! Un mums būs jāpakļaujas! Un šie provokatori, kuri te parakstījušies un kuri visu laiku te draud mums katru dienu un draud šobrīd jau uz nākamo nedēļu, ka būs jauni protesti, jaunas skolēnu iziešanas ielās. (No zāles deputāts J.Pliners: “Jūs pats esat visīstākais provokators!”). Cilevičs draud ar “x stundu”. Kas tā “x stunda” tāda ir– to viņš ļoti labi zina, ko viņš tajā ir apslēpis. Tātad būs draudi, būs nekārtības. Viņi kopā ar štābu alkst laikam arī asinis. Citiem vārdiem, šobrīd jūs, godīgi sakot, dzenat strupceļā, sprostā arī pašu atbalstīto valdību. Jo ar jūsu balsīm šī valdība tika atbalstīta, un tagad jūs sakāt, ka gaidīšanas laiks ir beidzies, ka ir laiks tātad maksāt pēc rēķiniem un ka valdībai ir jāpiekāpjas, ka jārevidē Izglītības likums, jāatceļ izglītības reforma. Nu, protams, pati valdība un valdības vadītājs iedzina sprostā paši sevi, jo tādā veidā nāca pie varas, jo citādi jau šī valdība nebūtu apstiprināta.
Tur jau ir tā bēda, bet bēdīgi ir tas, ka šie provokatori nerimstas. Nerimstas! Un es domāju, ka mēs noraidīsim šodien, un es par to nešaubos, šo nekaunīgo priekšlikumu, mums ir jārīkojas daudz asāk un daudz konsekventāk.
Un, Plinera kungs, es jums pateikšu skaidri un gaiši...
Sēdes vadītāja.
Tabūna kungs! Jūsu laiks ir beidzies!
P.Tabūns.
Vienreiz jūs nokaitināsiet latviešus, un tad...sargieties...
Sēdes vadītāja.
Tabūna kungs! Jūsu laiks ir beidzies! Paldies!
“Par” likumprojekta nodošanu komisijai runās deputāts Jakovs Pliners.
J.Pliners (PCTVL).
Cienījamā priekšsēdētājas kundze! Godātie deputāti! Iepriekšējais runātājs nevienu vārdu nepateica par likumprojektu un priekšlikumiem. Es uzskatu, ka tādus izteicienus, ka nekaunībai nav robežu, ka provokatori, iepriekšējais runātājs attiecināja tieši mūsu prezidentes kundzei. Un kāpēc?
2004.gada 10.februārī Latvijas Valsts prezidente personīgi parakstīja vēstuli Saeimas priekšsēdētājai Ūdres kundzei un toreizējam Ministru prezidentam Repšes kungam, kurā viņa vērsa uzmanību uz likuma normām, Izglītības likuma normām, kas ir labojamas iespējami ātrākā laikā. Tā raksta prezidente. Pēc prezidentes kundzes domām, Izglītības likuma 59.panta otrā daļa ir netaisnīga un nepamatota pret tām privātajām izglītības iestādēm, kurās izglītības programmas tiek īstenotas mazākumtautību valodā. Manuprāt, 59.panta otrā daļa ir diskriminējoša un neatbilst Latvijas Republikas Satversmes burtam un garam. Mums vienādi jāfinansē privātskolas kā valsts, tā arī minoritāšu valodā. Diemžēl līdzekļi tam nav ieplānoti. Bet pārejas noteikumos mēs varam ierakstīt, ka šo finansēšanu jāsāk ar 2005.gada 1.septembri un ieplānot šos izdevumus 2005.gada budžetā.
Otrs jautājums, kuram savā vēstulē pievērsa uzmanību prezidentes kundze, ir nesaskaņotība starp Izglītības likuma 28.pantu, kas garantē izglītības iestādes patstāvību izglītības programmu izstrādē un īstenošanā, un 9.panta otrās daļas 2.punktu, kā arī 41.panta trešo daļu, kas paredz, ka mazākumtautību mācību programmās Izglītības un zinātnes ministrija nosaka mācību priekšmetus, kuri apgūstami valsts valodā. Prezidentes kundze lūdz novērst neskaidrības, kas var rasties, realizējot Izglītības likuma 9. un 41.pantu kopsakarā ar 28.pantu. Es atkal citēju prezidentes vēstuli. Tātad divi mūsu labojumi Izglītības likumā pilnībā novērš prezidentes norādītās nepilnības.

Atbalstot vai neatbalstot to, jūs ne ar vārdiem, bet ar darbiem parādīsiet savu attieksmi– cieņu vai necieņu pret prezidenti.
Nu, un 3.grozījums aizstāj likuma pārejas noteikumu 9.punkta 3.apakšpunktā ierakstīto 2004.gadu ar 2007.gadu. Ar to faktiski tiks pasludināts moratorijs mazākumtautību izglītības reformai, kā to izdarīja Igaunijas parlaments. Nedrīkst kā strauss bāzt galvu smiltīs, nedrīkst spēlēties ar uguni! 107 000 parakstu, masu protesta akcijas 2003.gada 23.maijā, 4.septembrī, 21. un 22.janvārī un 2004.gada 5. un 11.februārī, kā arī Vislatvijas krievu skolu aizstāvības kongress, kurā piedalījās 987 delegāti no vairāk nekā 100 skolām un 33 sabiedriskajām organizācijām, jau sen pierādījis, ka mazākumtautībām tāda reforma nav vajadzīga.
Jau 1998.gadā pēc Izglītības likuma pieņemšanas no šīs pašas tribīnes es teicu, ka šis likums ir palēninātas darbības mīna. Diemžēl man bija taisnība. Kā jums zināms, attiecībai 60 uz 40 un visu eksāmenu kārtošanai valsts valodā nav nekāda zinātniska pamatojuma. Ne pedagoģiska, ne psiholoģiska, ne psiholingvistiska, ne fizioloģiska. To atzina gan prezidentes kundze, gan galvenā Izglītības un zinātnes ministrijas integratore Papules kundze. Tas ir tikai politisks lēmums, kas nav pieņemams mazākumtautībām.
Nepieņemot mūsu priekšlikumus, jūs musināsiet jauniešus un viņu vecākus iziet uz ielām 15., 16.aprīlī un 1.maijā. Tādā veidā jūs uzņematies...
Sēdes vadītāja.
Deputāta kungs, jūsu laiks ir beidzies!
J.Pliners.
... visu atbildību par tām sekām, kas būs radušās, ignorējot mazākumtautību viedokli tām tik būtiskajā jautājumā. Lūdzu nobalsot par likumprojekta “Grozījumi Izglītības likumā” nodošanu Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un izpildīt prezidentes kundzes lūgumu. Paldies!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 14, pret– 62, atturas– 2. Likumprojekts komisijai nav nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Jāņa Jurkāna, Jāņa Urbanoviča, Andreja Klementjeva, Aleksandra Bartaševiča, Borisa Cileviča un citu deputātu iesniegto likumprojektu “Grozījumi Aizsargjoslu likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.
“Par” pieteicies runāt deputāts Boriss Cilevičs.

B.Cilevičs (TSP).
Cienījamie kolēģi! Mūsu priekšlikums skar problēmu, kurai jau ilgāku laiku seko ļoti ievērojama Latvijas sabiedrības daļa. Seko gan ar cerībām, gan ar lielām bažām. Spēkā esošā Aizsargjoslu likuma redakcija paredz divus veidus, kā aizsargāt dzeramā ūdens kvalitāti.
Pirmais veids ir virszemes ūdens objektu aizsargjoslas. Piemēram, Daugavai šīs joslas platums ir noteikts 500 metru apjomā abos krastos.
Otrais veids ir speciāls un daudz spēcīgāks un attiecas uz ūdens ņemšanas vietām. Tātad vietas, kuras tiek izmantotas ūdens apgādei, un īpaši centralizētai ūdens apgādei. Un šis otrais aizsardzības veids paredz ne tikai stingra režīma aizsargjoslu, bet arī bakterioloģisko un ķīmisko aizsargjoslu. Tomēr šie pasākumi nenodrošina pietiekami augstu dzeramā ūdens kvalitāti, neatrisina problēmu, īpaši ar centralizēto ūdens apgādi. Jo, piemēram, Rīga tiek apgādāta ar ūdeni no Rīgas HES ūdenskrātuves, un to nevar pilnīgi aizsargāt, vienīgi ar šo stingro režīmu, ar otro veidu. Jo šī krātuve pastāvīgi tiek papildināta ar ūdeni no Daugavas augšpus Rīgas HES, kur ir zemāks režīms, tikai parastais veids. Tāpēc ir nepieciešams noteikt augstāku ūdens aizsardzības līmeni visā upes garumā.
Un šī arī ir mūsu priekšlikuma būtība. Mūsu priekšlikums paredz papildu aizsardzības ierobežojumus ūdens tecēm, no kurām notiek centralizēta ūdens ņemšana visā to ūdens teču garumā virs ūdens ņemšanas vietas. Konkrēti tas paredz, starp citu, aizliegumu jaunu rūpniecības objektu celtniecībai un esošo objektu rekonstrukcijai gadījumā, ja var pazemināties ūdens resursu kvalitāte. Mēs zinām, ka ir divi aspekti, kas padara šo problēmu īpaši aktuālu.
Pirmais– Ministru kabineta izskatīšanā joprojām atrodas priekšlikums, piedāvājums par Jēkabpils, Ozolsalas celulozes kombināta būvniecību. Tas ir “Baltic Pulp” projekts, kā mēs zinām. Protams, būtu žēl zaudēt tik lielas investīcijas. No otras puses, mūsu priekšlikumam, kas ir diezgan neparasti, ir pievienoti vairāki dokumenti, no kuriem ir redzams, ka patiešām sabiedrībā ir ļoti lielas bažas, ka šis jaunais kombināts varētu būtiski pazemināt dzeramā ūdens kvalitāti zemāk par Ozolsalu, tajā skaitā arī Rīgā. Tātad šī problēma ir jāsakārto, ja mēs patiešām gribam piesaistīt šīs investīcijas.
Otrais moments ir saistīts ar mūsu iestāšanos Eiropas Savienībā. Ir labi zināms, ka tieši prasības attiecībā uz dzeramā ūdens kvalitāti sagādā mums vislielākās problēmas. Tās prasa vislielāko naudu, visgarākos pārejas periodus, un, strādājot Eiropas Parlamenta petīciju komitejā kā novērotājs, es varu jums pateikt, ka aptuveni puse no visām petīcijām, ko Eiropas Savienības pilsoņi iesniedz šajā komitejā, ir saistītas tieši ar dzeramā ūdens kvalitāti. Tāpēc būtu nepareizi tagad pašiem pasliktināt situāciju, lai pēc tam ieguldītu vēl lielāku naudu, lai mūsu situācija atbilstu Eiropas Savienības prasībām. Tās nav kaut kādas mākslīgas prasības, ūdens kvalitāte ir ļoti būtiska Latvijas iedzīvotāju veselībai.
Tāpēc mēs aicinām atbalstīt mūsu priekšlikumu paredzēt nacionālajā likumdošanā stingrākas normas ūdens aizsardzībai un tādā gadījumā ieklausīties Latvijas iedzīvotāju, tajā skaitā arī virknē pašvaldību bažās. Ļoti uzmanīgi izlasīt šos dokumentus, kas ir pievienoti, kā jau es teicu, mūsu priekšlikumam, un atbalstīt šo priekšlikumu. Jo šīs problēmas būs jārisina agrāk vai vēlāk. Un negaidīsim, kamēr problēma kļūs tik akūta, ka būs jāiegulda daudz lielāka nauda un būs kaut kas jādara pārāk steidzīgi.
Es aicinu jūs atbalstīt mūsu priekšlikumu! Paldies!
Sēdes vadītāja.
Neviens deputāts nav pieteicies runāt “pret”. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 38, pret– 32, atturas– 5. Priekšlikums tātad... Likumprojekts komisijai ir nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums Tiesu izpildītāju likumā” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 63, pret un atturas– nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Uzturlīdzekļu garantiju fonda likums” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, Juridiskajai komisijai un noteikt, ka Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ir atbildīgā komisija.
Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātei Jevgenijai Stalidzānei.
J.Stalidzāne (LPP).
Lūdzu šo likumprojektu “Uzturlīdzekļu garantiju fonda likums” nodot arī Sociālo un darba lietu komisijai.
Sēdes vadītāja.
Ko lūdzu? Ā... Vai deputātiem ir iebildumi, ja likumprojekts tiek nodots arī Sociālo un darba lietu komisijai? Deputātiem iebildumu nav. Tātad arī šai komisijai likumprojekts tiktu nodots. Tātad lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 70, pret un atturas– nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Civilprocesa likumā” nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un Juridiskajai komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 68, pret un atturas– nav. Likumprojekts komisijām nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 72, pret– nav, atturas– 4. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 73, pret un atturas– nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījums Biedrību un nodibinājumu likuma spēkā stāšanās kārtības likumā” nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot... Vai...
Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Jānim Lagzdiņam!
J.Lagzdiņš (TP).
Godātie kolēģi deputāti! Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija, vadoties no Kārtības ruļļa 86.panta, ierosina šo likumprojektu nenodot atkārtoti Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai, bet virzīt tālāk pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā.
Sēdes vadītāja.
Vispirms likumprojekts ir jānodod, un tad mēs varam virzīt tālāk. Tātad lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 75, pret un atturas– nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Vai ir iebildumi pret iekļaušanu... likumprojekta iekļaušanu darba kārtībā, izskatīšanu pirmajā lasījumā, deputātiem ir? Deputātiem iebildumu nav. Tātad darba kārtībā arī šis ir iekļauts.
Nākamais darba kārtības jautājums– lēmuma projekts “Par deputāta Visvalža Skujiņa ievēlēšanu Baltijas asamblejas Latvijas delegācijas sastāvā”. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 75, pret un atturas– nav. Lēmums pieņemts. Paldies!
Cienījamie kolēģi! Ir saņemts piecu deputātu– Brigmaņa, Kalniņa, Bērziņa un citu deputātu– lūgums pārbalsot likumprojektu nr.2422 sakarā ar to, ka deputāti ir kļūdījušies.

Vai deputātiem ir iebildumi pret pārbalsošanu? Ja deputātiem ir iebildumi, lūdzu balsosim par pārbalsošanu vispirms! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 40, pret– 38, atturas– 1. Tātad ir jāpārbalso.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta “Grozījumi Aizsargjoslu likumā” nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 39, pret– 39, atturas– 2. Likumprojekts komisijai nav nodots.
Nākamais darba kārtības jautājums– atvaļinājumu piešķiršana. Saskaņā ar Prezidija lēmumu mēs informējam, ka Prezidija sēdē tika piešķirts atvaļinājums no šā gada 31.marta līdz 6.aprīlim deputātam Vilim Krištopanam.
Cienījamie kolēģi! Lūdzu balsosim par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Dainim Turlajam! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 67, pret– 1, atturas– 1. Atvaļinājums deputātam piešķirts.
Nākamais darba kārtības jautājums– lēmuma projekts “Par Dzidras Ceihneres apstiprināšanu par Valsts kontroles padomes locekli”.
Juridiskās komisijas vārdā– deputāts Edgars Jaunups.
E.Jaunups (JL).
Godājamie kolēģi! Saeimas Juridiskā komisija ir izskatījusi lēmuma projektu “Par Dzidras Ceihneres apstiprināšanu par Valsts kontroles padomes locekli”, un lēmums ir– neapstiprināt.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 16, pret– 43, atturas– 7. Lēmums nav pieņemts.
Nākamais darba kārtības jautājums– lēmuma projekts “Par Ligitas Ceimeres apstiprināšanu par Valsts kontroles revīzijas departamenta kolēģijas locekli”.
Juridiskās komisijas vārdā– deputāts Edgars Jaunups.
E.Jaunups (JL).
Juridiskā komisija ir izskatījusi lēmuma projektu “Par Ligitas Ceimeres apstiprināšanu par Valsts kontroles revīzijas departamenta kolēģijas locekli”, un ierosinājums ir– apstiprināt.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 45, pret– 21, atturas– 4. Lēmums pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– lēmuma projekts “Par Everitas Poles apstiprināšanu par Valsts kontroles revīzijas departamenta kolēģijas locekli”.
Juridiskās komisijas vārdā– deputāts Edgars Jaunups.
E.Jaunups (JL).
Juridiskā komisija ir izskatījusi lēmuma projektu “Par Everitas Poles apstiprināšanu par Valsts kontroles revīzijas departamenta kolēģijas locekli”, un lēmums ir– atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu!
Lūdzu rezultātu! Par– 72, pret– 2, atturas– 2. Lēmums pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– lēmuma projekts “Par Arņa Stroda apstiprināšanu par Valsts kontroles revīzijas departamenta kolēģijas locekli”.
Juridiskās komisijas vārdā– deputāts Edgars Jaunups.
E.Jaunups (JL).
Juridiskā komisija ir izskatījusi lēmuma projektu “Par Arņa Stroda apstiprināšanu par Valsts kontroles revīzijas departamenta kolēģijas locekli”, un komisijas ierosinājums ir– apstiprināt.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 70, pret– nav, atturas– 2. Lēmums pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– Saeimas deputātu pieprasījums Latvijas Republikas izglītības un zinātnes ministram Jurim Radzevičam par nostāju attiecībā uz nekustamā īpašuma apsaimniekošanu un augstākās izglītības kvalitātes nodrošināšanu. Šo pieprasījumu nododam Pieprasījumu komisijai.
Nākamais darba kārtības jautājums– lēmuma projekts “Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta “Grozījumi Notariāta likumā” otrajam lasījumam”.
Juridiskās komisijas vārdā– deputāts Edgars Jaunups.

E.Jaunups (JL).
Juridiskā komisija lūdz Saeimu pagarināt tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņu likumprojektam “Grozījumi Notariāta likumā” līdz šā gada 31.maijam.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 71, pret un atturas– nav. Lēmums pieņemts.
Nākamais darba kārtības jautājums– lēmuma projekts “Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta “Grozījumi Mobilizācijas likumā” trešajam lasījumam”.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā– deputāts Juris Dalbiņš.
J.Dalbiņš (TP).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Godātie deputāti! Šim likumam no Aizsardzības ministrijas ir lūgts priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarinājums, jo ir nepieciešams kvalitatīvi sagatavot šos priekšlikumus, lai pēc tam trešajā lasījumā šis likums varētu normāli stāties spēkā un tālāk izstrādāt arī ar to saistītos likumus.
Lūdzu šo pagarinājumu līdz 16.aprīlim.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 72, pret un atturas– nav. Lēmums pieņemts.
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Lauksaimniecības un lauku attīstības likums”. Trešais lasījums.
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā– deputāte Anna Seile.
A.Seile (TB/LNNK).
Godātie deputāti! Apspriežam dokumentu nr.2442.
1.priekšlikumu iesniedz Juridiskais birojs. Komisija atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
2.priekšlikumu iesniedz Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre. Komisija ir atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
3.priekšlikumu iesniedzis Juridiskais birojs. Tas ir vairāk tāds ieteikuma veidā. Komisija to atbalstījusi nav.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
4.priekšlikumu izstrādājis Juridiskais birojs. Komisija atbalsta daļēji un iesaka atbalstīt 5.– Tautsaimniecības komisijas priekšlikumu, kurā daļēji iestrādāts arī Juridiskā biroja priekšlikums.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
6.priekšlikumu, kas ir redakcionāls, iesniedz Juridiskais birojs. Komisija atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
Apskatām pārejas noteikumus. 7.priekšlikumu iesniedz Juridiskais birojs. Komisija ir atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.

Tāpat 8.priekšlikumu, ko iesniedz Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre, komisija ir atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.

A.Seile.
9.priekšlikumu par Ministru kabineta noteikumiem ir iesniegusi Tautsaimniecības komisija, un lūdzam Saeimā atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
10.priekšlikumu iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
Un 11.– pēdējo priekšlikumu– iesniedzis arī Juridiskais birojs. Komisija ir atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates.
Ministru kabineta vārdā– zemkopības ministrs Mārtiņš Roze.
M.Roze (zemkopības ministrs).
Cienījamā Saeimas priekšsēdētājas kundze! Godātie deputāti! Es kā zemkopības ministrs esmu patiesi gandarīts, ka šodien Saeimā tiek izskatīts Lauksaimniecības un lauku attīstības likums, dokuments, kam būtībā jābūt kā galvenajam jeb jumta likumam visai Latvijas lauksaimniecības sistēmai Eiropas Savienības ietvaros. Protams, likuma pieņemšana tieši šobrīd jau, manuprāt, ir nedaudz novēlota. Diemžēl ar nožēlu jāsaka, ka likuma pieņemšanas aizkavēšanās ir stipri aizkavējusi arī atbilstošo normatīvo dokumentu izstrādi un sagatavošanu. Nebūs pārspīlēts, ja apgalvošu, ka daudzi uz zemkopību, it īpaši uz atbalsta mehānismiem, attiecināmie dokumenti šobrīd tiek izstrādāti būtībā bez juridiska pamata, jo nav jau paša likuma, kas ir bāze visiem jaunajiem normatīvajiem aktiem, tostarp Ministru kabineta noteikumiem, reglamentējošajām instrukcijām un citiem aktiem, kas būs zemkopības nozares pamatā turpmākos gadus pēc Latvijas iestājas Eiropas Savienībā.
Esmu patiesi gandarīts, ka šobrīd būtiski ir mainījusies attieksme pret zemkopības nozari. Un līdz ar to vairs nav iespējams vainot Zemkopības ministriju bezdarbībā un nekompetencē, jo, raugi, ministrs ir palicis iepriekšējais, taču darbi iekavēti.
Ministrija ir pierādījusi, ka, saskatot atbalstu valdībā, ir gatava normāli un bez aizķeršanās piedāvāt Ministru kabinetam apstiprināšanai nepieciešamajā tempā un kvalitātē sagatavotus dokumentus.
Varbūt mana uzruna skan skarbi, bet man ir svarīgi, lai ministrija, Ministru kabinets un dažreiz arī Saeima nekļūtu par ugunsdzēsēju iestādi, kas skrien glābt te vienu, te otru nozari. Šī problēma lielā mērā tiks novērsta ar šā likuma darbību.
Līdz ar jaunā likuma spēkā stāšanos tiks nodrošināta visas sistēmas pārņemšana, kā arī Latvijas uzņemtās dalībvalstu saistības Eiropas Savienības kopējās lauksaimniecības politikas jomā. Līdz ar iestāšanos brīdi Saeimā... piedodiet, Savienībā, ko pašreiz spēkā esošais Lauksaimniecības likums nenodrošina pilnībā.
Cienījamie deputāti! Es aicinu atbalstīt šo priekšlikumu un likumu kopumā, vienlaicīgi arī izsakot lielu pateicību visiem cilvēkiem, visiem ekspertiem, kuri savu devumu ir devuši, lai šis likums būtu Saeimā šeit pēdējā lasījumā. Paldies!
Sēdes vadītāja.
Deputāts Krišjānis Kariņš. Mēs runājam par 11.priekšlikumu. Vai jūs esat pieteicies debatēs? Jā. Lūdzu!
A.K.Kariņš (JL).
Cienījamā Saeimas priekšsēdētājas kundze! Godātie kolēģi! Jāizteic vienīgi izbrīns. Nupat mēs dzirdējām mūsu zemkopības ministru runājam par slikto likumdošanas darbu, kas līdz šim ir bijis. Bet, draugi mīļie, pamodīsimies! Kurš bija iepriekšējais zemkopības ministrs? Tas pats Mārtiņš ... tas pats cilvēks, kurš tagad kritizē, kas ir bijis... Faktiski kritizē sevi. Paldies!
Sēdes vadītāja.

Debates slēdzu.
Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Lūdzu, vārds deputātei Annai Seilei!
A.Seile.
Godātie kolēģi! Mēs, aizraudamies viens otru slavēdami vai nopeldami, aizmirsām atbalstīt vai neatbalstīt 11.priekšlikumu. Es sapratu no ministra kunga runas, ka iebildumu pret 11.priekšlikumu nebija.
Bet, atsaucoties uz nupat izskanējušām debatēm, es gribu komisijas vārdā paziņot, jo es vadīju arī darba grupu šim Lauksaimniecības likumam, ka, tiklīdz no Ministru kabineta tika iesniegts šis likumprojekts, komisija visiem spēkiem neatlaidīgi, nekavējot ne minūti, vismazākajos iespējamos termiņos sagatavoja šo likumprojektu. Un, lūk, mēs jau esam trešajā lasījumā Saeimā. Mēs neuzskatījām komisijā, ka ir iespējams divos lasījumos šo likumprojektu izskatīt, jo strīdīgas bija ļoti daudzas normas, tai skaitā mūsu nobalsotā un atbalstītā norma par 2,5% subsīdijām, ko neatbalstīja Finanšu ministrija. Un te nu mēs esam!
Es aicinu atbalstīt 11.priekšlikumu, un līdz ar to likumprojekts būs pieņemams trešajā lasījumā.
Sēdes vadītāja.

Lūdzu deputātus balsot par 11.priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 69, pret– nav, atturas– 1. 11.priekšlikums atbalstīts.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 72, pret un atturas– nav. Likums “Lauksaimniecības un lauku attīstības likums” pieņemts.
Cienījamie kolēģi! Ir saņemts deputātu Agešina, Jurkāna, Cileviča, Vidavska, Ribakova un citu deputātu lūgums pārbalsot likumprojekta “Grozījumi Aizsargjoslu likumā” nodošanu komisijām sakarā ar to, ka daži deputāti, kuri it kā piedalījušies balsojumā, balsošanas brīdī Saeimas sēžu zālē neatradās. (Starpsaucieni.)
Cienījamie kolēģi! Arī pie reizes nolasīšu vēl citu deputātu– deputātu Kampara, Dombrovska, Druvietes, Šiliņa un citu deputātu– iesniegumu ar lūgumu pārbalsot likumprojekta “Grozījumi Aizsargjoslu likumā” nodošanu komisijām, jo zālē neatradās deputāti, kur ir it kā balsojuši par šo jautājumu.
Cienījamie kolēģi! Lūdzu balsojam par pārbalsošanas nepieciešamību! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 38, pret– 40, neviens deputāts neatturas. Pārbalsošana nenotiks. (Smiekli zālē, starpsaucieni.)
Cienījamie kolēģi, nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Likums par lauksaimniecības produktu krājumu deklarēšanu un maksājuma piemērošanu liekajiem krājumiem saistībā ar Latvijas pievienošanos Eiropas Savienībai”. Otrais lasījums.
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā– deputāts Dzintars Zaķis.
Dz.Zaķis (JL).
Cienījamā priekšsēdētāja! Godājamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr.2123B. Tas ir otrais, galīgais, lasījums. Iesniegti kopā 20 priekšlikumi.
1.priekšlikums. Komisijas viedoklis: atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Zaķis.
2. un 3.priekšlikums ir apkopoti 4.– atbildīgās komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
Dz.Zaķis.
5.priekšlikums ir iekļauts 6.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Zaķis.
7.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Zaķis.
8.priekšlikums. Daļēji atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Zaķis.
9.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis.
10.priekšlikums. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Zaķis.
11.– Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres priekšlikums. Daļēji atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.

A.Seile.
9.priekšlikumu par Ministru kabineta noteikumiem ir iesniegusi Tautsaimniecības komisija, un lūdzam Saeimā atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
10.priekšlikumu iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
Un 11.– pēdējo priekšlikumu– iesniedzis arī Juridiskais birojs. Komisija ir atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates.
Ministru kabineta vārdā– zemkopības ministrs Mārtiņš Roze.
M.Roze (zemkopības ministrs).
Cienījamā Saeimas priekšsēdētājas kundze! Godātie deputāti! Es kā zemkopības ministrs esmu patiesi gandarīts, ka šodien Saeimā tiek izskatīts Lauksaimniecības un lauku attīstības likums, dokuments, kam būtībā jābūt kā galvenajam jeb jumta likumam visai Latvijas lauksaimniecības sistēmai Eiropas Savienības ietvaros. Protams, likuma pieņemšana tieši šobrīd jau, manuprāt, ir nedaudz novēlota. Diemžēl ar nožēlu jāsaka, ka likuma pieņemšanas aizkavēšanās ir stipri aizkavējusi arī atbilstošo normatīvo dokumentu izstrādi un sagatavošanu. Nebūs pārspīlēts, ja apgalvošu, ka daudzi uz zemkopību, it īpaši uz atbalsta mehānismiem, attiecināmie dokumenti šobrīd

tiek izstrādāti būtībā bez juridiska pamata, jo nav jau paša likuma, kas ir bāze visiem jaunajiem normatīvajiem aktiem, tostarp Ministru kabineta noteikumiem, reglamentējošajām instrukcijām un citiem aktiem, kas būs zemkopības nozares pamatā turpmākos gadus pēc Latvijas iestājas Eiropas Savienībā.
Esmu patiesi gandarīts, ka šobrīd būtiski ir mainījusies attieksme pret zemkopības nozari. Un līdz ar to vairs nav iespējams vainot Zemkopības ministriju bezdarbībā un nekompetencē, jo, raugi, ministrs ir palicis iepriekšējais, taču darbi iekavēti.
Ministrija ir pierādījusi, ka, saskatot atbalstu valdībā, ir gatava normāli un bez aizķeršanās piedāvāt Ministru kabinetam apstiprināšanai nepieciešamajā tempā un kvalitātē sagatavotus dokumentus.
Varbūt mana uzruna skan skarbi, bet man ir svarīgi, lai ministrija, Ministru kabinets un dažreiz arī Saeima nekļūtu par ugunsdzēsēju iestādi, kas skrien glābt te vienu, te otru nozari. Šī problēma lielā mērā tiks novērsta ar šā likuma darbību.
Līdz ar jaunā likuma spēkā stāšanos tiks nodrošināta visas sistēmas pārņemšana, kā arī Latvijas uzņemtās dalībvalstu saistības Eiropas Savienības kopējās lauksaimniecības politikas jomā. Līdz ar iestāšanos brīdi Saeimā... piedodiet, Savienībā, ko pašreiz spēkā esošais Lauksaimniecības likums nenodrošina pilnībā.
Cienījamie deputāti! Es aicinu atbalstīt šo priekšlikumu un likumu kopumā, vienlaicīgi arī izsakot lielu pateicību visiem cilvēkiem, visiem ekspertiem, kuri savu devumu ir devuši, lai šis likums būtu Saeimā šeit pēdējā lasījumā. Paldies!
Sēdes vadītāja.
Deputāts Krišjānis Kariņš. Mēs runājam par 11.priekšlikumu. Vai jūs esat pieteicies debatēs? Jā. Lūdzu!
A.K.Kariņš (JL).
Cienījamā Saeimas priekšsēdētājas kundze! Godātie kolēģi! Jāizteic vienīgi izbrīns. Nupat mēs dzirdējām mūsu zemkopības ministru runājam par slikto likumdošanas darbu, kas līdz šim ir bijis. Bet, draugi mīļie, pamodīsimies! Kurš bija iepriekšējais zemkopības ministrs? Tas pats Mārtiņš ... tas pats cilvēks, kurš tagad kritizē, kas ir bijis... Faktiski kritizē sevi. Paldies!
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzu.
Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Lūdzu, vārds deputātei Annai Seilei!
A.Seile.
Godātie kolēģi! Mēs, aizraudamies viens otru slavēdami vai nopeldami, aizmirsām atbalstīt vai neatbalstīt 11.priekšlikumu. Es sapratu no ministra kunga runas, ka iebildumu pret 11.priekšlikumu nebija.
Bet, atsaucoties uz nupat izskanējušām debatēm, es gribu komisijas vārdā paziņot, jo es vadīju arī darba grupu šim Lauksaimniecības likumam, ka, tiklīdz no Ministru kabineta tika iesniegts šis likumprojekts, komisija visiem spēkiem neatlaidīgi, nekavējot ne minūti, vismazākajos iespējamos termiņos sagatavoja šo likumprojektu. Un, lūk, mēs jau esam trešajā lasījumā Saeimā. Mēs neuzskatījām komisijā, ka ir iespējams divos lasījumos šo likumprojektu izskatīt, jo strīdīgas bija ļoti daudzas normas, tai skaitā mūsu nobalsotā un atbalstītā norma par 2,5% subsīdijām, ko neatbalstīja Finanšu ministrija. Un te nu mēs esam!
Es aicinu atbalstīt 11.priekšlikumu, un līdz ar to likumprojekts būs pieņemams trešajā lasījumā.
Sēdes vadītāja.

Lūdzu deputātus balsot par 11.priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 69, pret– nav, atturas– 1. 11.priekšlikums atbalstīts.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 72, pret un atturas– nav. Likums “Lauksaimniecības un lauku attīstības likums” pieņemts.
Cienījamie kolēģi! Ir saņemts deputātu Agešina, Jurkāna, Cileviča, Vidavska, Ribakova un citu deputātu lūgums pārbalsot likumprojekta “Grozījumi Aizsargjoslu likumā” nodošanu komisijām sakarā ar to, ka daži deputāti, kuri it kā piedalījušies balsojumā, balsošanas brīdī Saeimas sēžu zālē neatradās. (Starpsaucieni.)
Cienījamie kolēģi! Arī pie reizes nolasīšu vēl citu deputātu– deputātu Kampara, Dombrovska, Druvietes, Šiliņa un citu deputātu– iesniegumu ar lūgumu pārbalsot likumprojekta “Grozījumi Aizsargjoslu likumā” nodošanu komisijām, jo zālē neatradās deputāti, kur ir it kā balsojuši par šo jautājumu.
Cienījamie kolēģi! Lūdzu balsojam par pārbalsošanas nepieciešamību! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 38, pret– 40, neviens deputāts neatturas. Pārbalsošana nenotiks. (Smiekli zālē, starpsaucieni.)
Cienījamie kolēģi, nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Likums par lauksaimniecības produktu krājumu deklarēšanu un maksājuma piemērošanu liekajiem krājumiem saistībā ar Latvijas pievienošanos Eiropas Savienībai”. Otrais lasījums.
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā– deputāts Dzintars Zaķis.
Dz.Zaķis (JL).
Cienījamā priekšsēdētāja! Godājamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr.2123B. Tas ir otrais, galīgais, lasījums. Iesniegti kopā 20 priekšlikumi.
1.priekšlikums. Komisijas viedoklis: atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Zaķis.
2. un 3.priekšlikums ir apkopoti 4.– atbildīgās komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
Dz.Zaķis.
5.priekšlikums ir iekļauts 6.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Zaķis.
7.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Zaķis.
8.priekšlikums. Daļēji atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Zaķis.
9.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis.
10.priekšlikums. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Zaķis.
11.– Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres priekšlikums. Daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis.
12.– atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Zaķis.
13.– Zemkopības ministrijas priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Zaķis.
14.– atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Zaķis.
15.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Zaķis.
16.– Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Zaķis.
17. un 18.priekšlikums ir iekļauti 19.– atbildīgās komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
Dz.Zaķis.
20.priekšlikums ir atbalstīts, redakcionāli precizējot.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Zaķis.
Komisijas vārdā lūdzu atbalstīt šo likumu otrajā, galīgajā, lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 65, pret– nav, atturas– 6. Likums “Likums par lauksaimniecības produktu krājumu deklarēšanu un maksājuma piemērošanu liekajiem krājumiem saistībā ar Latvijas pievienošanos Eiropas Savienībai” pieņemts. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Cukura nozares likums”.
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā– deputāte Anna Seile.
A.Seile (TB/LNNK).
Godātie deputāti! Dokumenta nr.2159B. Likumprojekts bija steidzams, tāpēc šis būs pēdējais lasījums.
1.priekšlikumu sagatavojusi Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, izslēdzot viena termina skaidrojumu, kurš ir jau tekstā. Lūdzam atbalstīt!
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
2.priekšlikumu sagatavojis Juridiskais birojs. Komisija atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
3.priekšlikumu redakcionāli sagatavojusi Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre. Komisija atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
Arī 4.– Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres priekšlikumu komisija ir atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
5.priekšlikumu sagatavojis Juridiskais birojs, precizējot 8.pantu. Komisija ir atbalstījusi šo priekšlikumu.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
6.priekšlikumu ierosinājis Juridiskais birojs. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija daļēji šo priekšlikumu ir papildinājusi un lūdzam atbalstīt 7.– komisijas priekšlikumu!
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
8.priekšlikumu ir sagatavojis Juridiskais birojs. Komisija ir atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.

9.priekšlikumu, kas precizē Cukurbiešu audzētāju personu apvienības pienākumus, komisija ir izstrādājusi un lūdz atbalstu.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
10.priekšlikumu izstrādājusi Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre. Komisija atbalstījusi daļēji, un tāpat daļēji atbalstījusi arī 11.– Juridiskā biroja priekšlikumu. Un lūdz atbalstīt 12.– komisijas sagatavoto priekšlikumu, kurā ir ietverti abi iepriekšējie priekšlikumi.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
13.priekšlikums precizē trešās nodaļas virsrakstu. Lūdzam atbalstu.

Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
14.priekšlikums. Sagatavojusi Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija. Tas ir redakcionāls priekšlikums. Lūdzam atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
15.priekšlikums. Juridiskais birojs sagatavojis. Komisija atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
16.priekšlikumu iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija nav atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
17.priekšlikumu sagatavojusi Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre. Komisija atbalsta daļēji, precizējot redakciju, un lūdz atbalstīt 18.– komisijas sagatavoto priekšlikumu.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
19.priekšlikumu izstrādājusi pati komisija. Un lūdzam to atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.

A.Seile.

20.priekšlikumu sagatavojusi Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre. Komisija atbalstījusi daļēji un precizējusi 20.panta tekstu savā 21.priekšlikumā. Lūdzam atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
22.priekšlikumu sagatavojis Juridiskais birojs. Komisija atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
23.priekšlikumu iesniegusi Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre. Komisija atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
24.priekšlikumā komisija sagatavojusi informatīvu atsauci uz Eiropas Komisijas regulām un lūdz to atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
25.priekšlikumu sagatavojis Juridiskais birojs par likuma spēkā stāšanās laiku. Tas ir 1.maijs. Lūdzam atbalstīt!
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
Paldies! Visi priekšlikumi izskatīti.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 75, pret un atturas– nav. Likums “Cukura nozares likums” pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījumi Dzīvnieku barības aprites likumā”. Otrais lasījums.
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā– deputāts Pēteris Kalniņš.
P.Kalniņš (ZZS).
Cienījamie kolēģi! Strādājam ar dokumentu, reģistrācijas nr.716. Tautsaimniecības komisija saņēma un izskatīja septiņus priekšlikumus.
1.– Juridiskā biroja priekšlikumu– komisija iesaka atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
P.Kalniņš.
2.priekšlikums– Tautsaimniecības komisija iesaka atbalstīt.

Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
P.Kalniņš.
3. priekšlikums– Juridiskais birojs. Komisija iesaka atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
P.Kalniņš.
4. priekšlikums– Juridiskais birojs. Komisija iesaka atbalstīt.

Sēdes vadītāja.
Pret 4.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
P.Kalniņš.
5.priekšlikums– Juridiskais birojs. Atbalstīts, iestrādāts 6.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem pret minētajiem priekšlikumiem iebildumu nav.
P.Kalniņš.
6.– Tautsaimniecības komisijas priekšlikums. Komisija iesaka atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
P.Kalniņš.
7.– Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija iesaka atbalstīt.
Sēdes vadītāja.

Deputātiem iebildumu nav.
P.Kalniņš.
Par cik šis likumprojekts tiek skatīts divos lasījumos kā steidzams, aicinu deputātus atbalstīt otrajā, galīgajā, lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 74, pret un atturas– nav. Likums “Grozījumi Dzīvnieku barības aprites likumā” pieņemts. Paldies!
Cienījamie kolēģi! Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījumi Lauku atbalsta dienesta likumā”. Otrais lasījums.
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā– deputāts Pēteris Kalniņš.
P.Kalniņš (ZZS).
Dokumenta reģistrācijas nr. 730. Tautsaimniecības komisija saņēma trīs Juridiskā biroja priekšlikumus. Komisija iesaka visus trīs priekšlikumus atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Pret 1., 2. un 3.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
P.Kalniņš.
Arī šis likumprojekts tiek skatīts divos lasījumos kā steidzams, tādēļ aicinu balsot otrajā, galīgajā, lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 77, pret un atturas– nav. Likums “Grozījumi Lauku atbalsta dienesta likumā” pieņemts. Paldies!
Cienījamie kolēģi, Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Kampara, Druvietes, Šiliņa, Latkovska un Krūmiņa lūgumu– saskaņā ar to, ka balsojumā nr.26 “Grozījumi Aizsargjoslu likumā” zālē neatradās atsevišķi deputāti, kas ir it kā nobalsojuši, lūdzam pārbalsot šo jautājumu.
Tātad par pārbalsošanu ir pieteicies runāt deputāts Valērijs Agešins.
V.Agešins (TSP).
Cienījamie kolēģi! Visi taču piekritīs tam, ka jāstrādā godīgi. Mūs vēl gaida diezgan sarežģīts darbs saskaņā ar mūsu iestāšanos Eiropas Savienībā, un daži deputāti ļoti labi apzinās, ka viņi balso par tiem, kuri nepiedalās plenārsēdē. Līdz ar to mēs lūdzam tomēr atbalstīt mūsu priekšlikumu, pretējā gadījumā mēs nepiedalīsimies vairs šajā Saeimas plenārsēdē.

Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Neviens pret pārbalsošanu runāt pieteicies nav. Tātad lūdzu deputātus balsot par to, ka ir nepieciešams pārbalsojums likumprojekta “Grozījumi Aizsargjoslu likumā” nodošanai komisijām, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 38, pret– 41, atturas– 1. Pārbalsošana nenotiks.
Cienījamie kolēģi! Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Par Starptautisko līgumu par augu ģenētiskajiem resursiem pārtikai un lauksaimniecībai”. Pirmais lasījums.
Ārlietu komisijas vārdā– deputāts Igors Solovjovs.
I.Solovjovs (LSP).
Cienījamā priekšsēdētāja! Cienījamie kolēģi! Strādājam ar dokumentu nr.2443– likumprojekts “Par Starptautisko līgumu par augu ģenētiskajiem resursiem pārtikai un lauksaimniecībai”.
Ārlietu komisija izskatīja likumprojektu pirmajā lasījumā un ierosina atzīt par steidzamu.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 39, pret un atturas– nav. Diemžēl deputātiem kvoruma nepietiek...
Tātad lūdzu vēlreiz, cienījamie deputāti, balsojam par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 42, pret un atturas– nav.
Diemžēl, cienījamie deputāti, mums joprojām kvoruma nav. Tādēļ Saeimas Prezidijs izsludina 10 minūšu pārtraukumu līdz pulksten 16.48.

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Lūdzu ieņemt vietas plenārsēžu zālē!
Cienījamie kolēģi! Lūdzu ieņemt vietas plenārsēžu zālē! Pašreiz notiks reģistrācija kvorumam. Lūdzu zvanu! Reģistrācijas režīmu! Lūdzu rezultātu! (Starpsaucieni, smiekli.)
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Reģistrācija kvorumam ir ar savādāku procedūru. Kartēm ir jāpaliek balsošanas iekārtā. Jūs ieraudzīsiet lampiņu, kura mirgo, kura jums ir jāno...(Smejas.) zem kuras ir podziņa, kura ir jānospiež. Šajā brīdī jūs esat reģistrējies kvorumam.
Lūdzu atkārtosim reģistrācijas procedūru! Lūdzu zvanu! Reģistrācijas režīmu! Lūdzu reģistrācijas rezultātu! Kopā reģistrējušies 63 deputāti. Mums ir kvorums. Paldies! Mēs varam turpināt darbu.
Lūdzu, cienījamie kolēģi, mēs balsosim piešķirt likumprojektam “Par Starptautisko līgumu par augu ģenētiskajiem resursiem pārtikai un lauksaimniecībai” steidzamību. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 66, pret un atturas– nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts. Lūdzu balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 65, pret un atturas– nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku otrajā lasījumā!
I.Solovjovs.
Ja jums nekas nav pretī, tad komisija ierosina izskatīt otrajā lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Priekšlikumu iesniegšanas laiks nav paredzēts. Un izskatīšana otrajā lasījumā paredzēta uzreiz. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Lūdzu balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 71, pret un atturas– nav. Likums “Par Starptautisko līgumu par augu ģenētiskajiem resursiem pārtikai un lauksaimniecībai” pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījumi likumā “Par atbildību par preces un pakalpojuma trūkumiem””. Otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā– deputāts Krišjānis Peters.
Cienījamie kolēģi! Pirms mēs izskatām šo darba kārtības jautājumu, ir saņemts desmit Saeimas deputātu– Pietkeviča, Šņepstes, Goldes, Dalbiņa un citu deputātu– lūgums turpināt Saeimas 2004.gada 7.aprīļa sēdes darba kārtības jautājumu izskatīšanu pēc tam, kad būs beigusies deputātu jautājumu uzdošana ministriem, līdz visu darba kārtībā iekļauto jautājumu izskatīšanai. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Paldies!
Lūdzu deputātus reģistrēties normālā veidā– ar reģistrācijas kartēm! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Reģistrācijas režīmu, es atvainojos!
Cienījamie kolēģi! Vārds paziņojumam deputātam Jānim Šmitam.
J.Šmits (LPP).
Godātie kolēģi! Informēju, ka Frakciju padomes sēde notiks šodien pulksten 17.20 Sarkanajā zālē. Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītāja.
Vārds paziņojumam deputātam Gundaram Bērziņam.
G.Bērziņš (TP).
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju lūdzu blakus telpā uz īsu sapulci.
Sēdes vadītāja.
Vārds paziņojumam deputātam Aleksandram Kiršteinam.
A.Kiršteins (TP).
Godājamie kolēģi! Taivānas atbalsta grupas dalībnieki! Šeit, balsošanas zālē– Brūnajā, lūdzu, uz piecām minūtēm pēc sēdes!
Sēdes vadītāja.
Vārds paziņojumam deputātam Jurim Dalbiņam!
J.Dalbiņš (TP).
Cienījamie Aizsardzības un iekšlietu komisijas locekļi! Lūdzu pulcējamies Aizsardzības un iekšlietu komisijas telpās uzsēdi.
Sēdes vadītāja.
Vārds paziņojumam deputātei Inai Druvietei!
I.Druviete (JL).
Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju lūdzu Dzeltenajā zālē, tepat, uz divām minūtēm.
Sēdes vadītāja.
Vārds reģistrācijas rezultātu nolasīšanai deputātam Aleksandram Bartaševičam.
A.Bartaševičs (8.Saeimas sekretāra biedrs).
Cienījamie deputāti! Nav reģistrējušies: Oļegs Deņisovs, Sergejs Fjodorovs, Nikolajs Kabanovs, Aigars Kalvītis, Andris Kāposts, Andrejs Klementjevs, Paulis Kļaviņš, Vilis Krištopans, Ģirts Kristovskis, Sarmīte Ķikuste, Leopolds Ozoliņš, Aigars Pētersons, Valdis Ģīlis, Mareks Segliņš, Vjačeslavs Stepaņenko, Jānis Strazdiņš, Andris Tolmačovs, Dainis Turlais, Roberts Zīle. Paldies!
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi, tūlīt sāksim jautājumu un atbilžu sesiju.

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.
Sēdes vadītāja.
Uz atbilžu sesiju ieradies satiksmes ministra pienākumu izpildītājs Šlesera kungs. Lūdzu!
Tātad vārds satiksmes ministra pienākumu izpildītājam Ainaram Šleseram.
A.Šlesers (satiksmes ministra pienākumu izpildītājs).
Labdien, godājamie Saeimas deputāti! Ņemot vērā to, ka es kā satiksmes ministra vietas izpildītājs esmu saņēmis jautājumus no “Jaunā laika” deputātu frakcijas... jautājumus, kas ir saistīti par gatavošanos tiesvedībai ar “Kempmayer Media Limited”, tad no savas puses es gribētu teikt, ka rakstiskā veidā es jums esmu iesniedzis atbildes uz visiem jautājumiem.
Un gribētu teikt, ka ņemot vērā to, ka šī tiesvedība tiešām ir ļoti nozīmīga Latvijas valstij, tad mans viedoklis ir tāds, ka nebūtu pareizi šeit no Saeimas tribīnes nākt ar kādiem paziņojumiem politizēt šo jautājumu, jo es diezgan precīzi esmu centies atbildēt uz jūsu uzdotajiem 12 jautājumiem. Un tā galvenā lieta ir tāda, ka es kā satiksmes ministra vietas izpildītājs esmu darījis visu, lai šis jautājums virzītos uz priekšu. Esmu ticies ar advokātiem, esmu iepazinies ar šo lietu. Es saprotu, ka tiesvedība ir diezgan smaga, bet es vēlreiz gribētu teikt, ka advokāti, kuri tika pieņemti kā advokāti šajā lietā no Latvijas puses, turpina strādāt, un es ceru, ka Ministru prezidenta Repšes laikā izvēlētie šie speciālisti tiešām darīs šo darbu godprātīgi.
Es kā ministrs nekādā gadījumā neplānoju ne traucēt, ne iejaukties šajā lietā, jo tā ir tiesvedība, un jūs ziniet, ka ikviens vārds, ko es kā atbildīgais ministra vietas izpildītājs varētu teikt, varētu radīt kādu nepatīkamu situāciju, kādas nepatīkamas sekas saistībā ar šo tiesvedību. Un ņemot vērā to, ka jūs esat arī jautājuši, ko es esmu domājis vienā vai otrā izteikumā vienā no radio intervijām, es esmu atbildējis konkrēti šajā vēstulē jums, ko es esmu domājis. Un tieši tāpēc es negribētu vairāk publiski sākt izteikties, jo es ceru, ka šī tiesvedība Latvijas valstij beigsies labvēlīgi, bet vienlaicīgi tas uz doto brīdi ir advokātu un tiesas darbs.
Esmu gatavs atbildēt uz jautājumiem, ja tādi ir. Lūdzu.
Sēdes vadītāja.
Vārdu dodu pirmajam jautājumu parakstītājam – deputātam Latkovskim.
A.Latkovskis (JL).
Ministra kungs! Jūs esat iesniedzis atbildes uz jautājumiem. Bet vismaz uz vienu jūs neesat atbildējis. Tāpēc es gribētu jautāt.... 6.jautājums: vai jūs pieļaujat mierizlīguma iespēju ar “Kempmayer Media Limited”? Jūs neesat atbildējis uz šo jautājumu. Tāpēc es gribētu zināt – jā vai nē?
A.Šlesers.
Jā.... es skatos gan jautājumu, gan atbildi. Šķiet, ka es esmu atbildējis. Jo uz jūsu jautājumu mana atbilde ir tāda: es uzskatu, ka jābūt maksimāli aizsargātām Latvijas valsts interesēm. Tajā skaitā jācīnās par nelikumīgi iztērētu līdzekļu atgūšanu jebkurā gadījumā.... Pirmstiesas izmeklēšanas darbības vēl nav pabeigtas, un saskaņā ar Prokuratūras likuma 6.pantu jebkurai personai ir aizliegts iejaukties prokuratūras darbā un darbā ar lietu izmeklēšanu vai citu prokuratūras funkciju izpildes laikā. Līdz ar to es gribētu teikt, ka nav pamata runāt par kaut kādiem mierizlīgumiem, notiek tiesvedības process. Esmu ticies ar advokātiem, neesmu kā atbildīgais ministra vietas izpildītājs devis jebkādus uzdevumus, kas saistīti ar mierizlīgumu. Manā darbībā pašreiz tādu plānu nav.
Bet es vēlreiz gribētu teikt, ka advokāti, kuri ir pieņemti darbā, viņi godprātīgi pilda šos pienākumus, un man nav bijušas nekādas iniciatīvas no advokātu puses par to, ka ir vajadzīgs mierizlīgums.
Pašreiz notiek tiesvedība, un neko vairāk es jums pateikt nevaru.
Sēdes vadītāja.
Otrs jautājums deputātam Ainaram Latkovskim.
A.Latkovskis (JL).
Mani tiešām interesē atbilde – jā vai nē.
A.Šlesers.
Latkovska kungs, es diezgan precīzi atbildēju, ko es domāju ar šo atbildi. Un es vēlreiz varu teikt, ka es neplānoju iejaukties šajā tiesvedībā. Advokāti, kas pašreiz aizstāv Latvijas valsts intereses, ir tie advokāti, kurus pieņēma Repšes premjerēšanas laikā. Un es ceru, ka šie advokāti godprātīgi pilda savus pienākumus.
Sēdes vadītāja.
Vēl klātesošiem deputātiem ir iespēja uzdot trīs papildjautājumus.

Ja jautājumu vairāk nav, mēs pateiksim... Ko, lūdzu? Ā, pieteicies deputāts Kārlis Šadurskis. Lūdzu!
K.Šadurskis (JL).
Patiesībā laikam nav jēgas jautāt, jo Latkovska kungs divreiz uzdeva ļoti konkrētu un ļoti vienkāršu jautājumu, un, Šlesera kungs, jūs abas reizes izvairījāties no atbildes. Vai tas nozīmē, ka jums pietrūkst apņēmības atbildēt godīgi un atklāti uz šo jautājumu?
A.Šlesers.
Paldies, Šadurska kungs, man pietiek saprāta šajā lietā nepolitizēt šo jautājumu. Es negribu atgādināt uz tām kļūdām, kuras jūs pielaidāt, būdams izglītības un zinātnes ministrs. Mēs redzam, kas notiek pašreiz ar sabiedrību. Bet es vēlreiz gribu pateikt, ka jūsu jautājumi visi nav nemaz tik ļoti korekti. Es tikai nolasīšu 5.jautājumu, ko tad jūs man jautājat: “Kādas ir izredzes panākt labus rezultātus šajā tiesvedībā?” Ko jūs gribat no manis dzirdēt? Es neesmu advokāts, kurš pašreiz aizstāv Latvijas valsts intereses. Advokātus Repšes laikā pieņēma attiecīgais ministrs. Es gribu teikt, ka no savas puses es darīšu visu, lai tiesvedība notiktu Latvijas valsts interesēs. Bet es nevaru iejaukties advokātu darbā, jo tad jūs aicināsiet mani nākamreiz un teiksiet: “Šlesera kungs, kāpēc jūs iejaucaties to advokātu darbā, kuri tik godprātīgi pilda savus pienākumus?” Es ceru, ka šie advokāti tiešām aizstāv Latvijas valsts intereses, un es viennozīmīgi no savas puses esmu gatavs atbalstīt šo pozīciju, kas ir pausta jau iepriekšējās valdības laikā, ka šis līgums ar “Kempmayer Media Limited” Latvijas valstij nav izdevīgs. Es uzskatu, ka zaudējumi, kas var rasties, protams, nav pieņemami valstij, un es ceru, ka mūsu advokāti mūs aizstāvēs. Bet es nevaru pašreiz dot uzdevumu tiesnešiem, advokātiem, kas pašreiz godprātīgi strādā.
Tā ka, ja jums ir kaut kas, ko man pārmest, es esmu gatavs to uzklausīt. Bet es neesmu neko tādu darījis līdz šim, par ko man šodien būtu grūtības jums atbildēt uz jautājumu. “Jā”, “nē”... Nu ko tad es 5.jautājumā – kādas ir izredzes? Es neesmu zīlnieks. Es neesmu gatavs šodien zīlēt, jo tiesu vara mūsu valstī ir neatkarīga, un es nekādā gadījumā nepakļaušos nekādām provokācijām un neplānoju dot kaut kādus norādījumus mūsu tiesai.
Bet es ceru, ka šoreiz šī tiesvedība beigsies pozitīvi Latvijas valstij.
Sēdes vadītāja.
Vēl ir iespējas uzdot divus papildjautājumus no klātesošajiem. Ja šādu jautājumu nav, paldies Šlesera kungam par atbilžu sniegšanu.
Uz nākamo jautājumu atbildi deputātiem sniegs iekšlietu ministrs Jēkabsona kungs. Jēkabsona kungs, jums ir divas minūtes laika vēl papildus rakstiskajai atbildei sniegt atbildi uz jautājumu.
Ē.Jēkabsons (iekšlietu ministrs).
Paldies! Godātā priekšsēdētājas kundze! Prezidij! Deputāti! Es gribētu savas atbildes ievadā savā ziņā atsaukties uz iepriekšējo runātāju attiecībā uz “Kempmayer Media Limited”.
Tikai, protams, man ir pavisam cits jautājums, un proti, par prezumpciju, to, ka vienmēr absolūti visās demokrātiskās, tiesiskās valstīs tiek pieņemta un kā pašsaprotama ir nevainības prezumpcija, un proti, ka katrs pilsonis, kurš nav konfliktā ar likumu, ka katras – valstiskas vai nevalstiskas – organizācijas pārstāvis vai biedrs tiek uzskatīts par partneri, par nevainīgu pilsoni, iekams nav pierādīts pretējais.

Diemžēl ir politiskā filozofija, kāda bija arī iepriekšējā valdībā, kas norāda uz jebkādām kustībām vai politiskiem, vai pilsoniskiem viedokļiem kā iespējamiem likuma pārkāpējiem vai noziedzniekiem, pat ja nav pierādījumu, tikai uz aizdomu pamata vai viedokļu atšķirības pamata. Tāda ir šī nevainības prezumpcijas izpratne. Un cilvēkiem, kas ir nevainīgi, bieži vien ir jāpierāda tas, ka viņi nav noziedznieki vai likuma pārkāpēji.
Līdzīgi ir noticis ar piecu “Jaunā laika” deputātu iesniegto vēstuli un jautājumu man. Bet vispirms, pēc tā, kā es tikko noformulēju šo varbūt demokrātijas pamattēzi, es gribētu sākt ar pateicību. Ar pateicību bijušajam premjeram Einaram Repšem, ar pateicību bijušajam iekšlietu ministram Mārim Gulbim un pārējiem deputātiem, kas ir parakstījuši. Proti, par viņu pilsonisko apziņu, ka, redzot iespējamu pārkāpumu, viņi to ir darījuši zināmu plašākai sabiedrībai un informējuši par to arī iekšlietu ministru un Iekšlietu ministriju.
Un šeit tātad es sniedzu konkrētu atbildi, ko pēc mana rīkojuma ir sagatavojis Zaščerinskis – Valsts policijas priekšnieks.
Sakarā ar Latvijas Republikas Saeimas frakcijas “Jaunais laiks” deputātu uzdoto jautājumu – par iespējamiem Ceļu policijas darbinieku pārkāpumiem – Valsts policijā tika veikta pārbaude. Pārbaudes gaitā noskaidrots, ka saskaņā ar Ceļu policijas norīkojumu 2004.gada 21.martā no pulksten 13.00 līdz pulksten 1.00 naktī uz apvedceļa Rīga–Jelgava dienesta pienākumus veica Rīgas rajona Ceļu policijas patruļa ar automašīnu valsts numurs EP2862. Minētā patruļa atradās šosejā Rīga–Jelgava 24.kilometrā. Pulksten 17.30 Rīgas rajona Ceļu policijas rotas komandieris – policijas kapteinis Galviņš, kurš nebija tērpies policijas formastērpā, veica minēto Ceļu policijas inspektoru norīkojuma pārbaudi. 2004.gada 21.martā pulksten 18.30 saskaņā ar Ceļu policijas norīkojumu Vienības gatvē pie Rīgas pilsētas robežas atradās Rīgas pilsētas Ceļu policijas patruļa ar automašīnu valsts nr.FA 5708. Ceļu policijas darbinieki paskaidroja, ka pulksten 18.30 netālu no posteņa apstājās automašīna, kuras vadītājs Lietuvas Republikas pilsonis pienāca pie viņiem pajautāt pareizo ceļa virzienu, jo esot apmaldījies. Ceļu policijas darbinieki nelika viņam atgriezties savā automašīnā, bet paskaidroja autovadītājam pareizo ceļa virzienu. 2004.gada 26.martā Ceļu policijas nodaļu vadībai atkārtoti tika norādīts vērst uzmanību uz 2003.gada 30.decembra Iekšlietu ministrijas iekšējā normatīvā akta ar nr.22 precīzu prasību izpildi, kā arī pievērst uzmanību darbinieku saskarsmes kultūrai ar ceļu satiksmes dalībniekiem.
Un atbildes noslēgumā es gribētu pateikt to, ka es neuztveru šo iekšlietu ministra aicināšanu šiet kā kaut kādu politisku ķidāšanu, kā viens otrs no jūsu kolēģiem tikko man uzsita uz pleca un teica: “Turies!” Bet es uzskatu, ka, ieviešot tiešām godīgus centienus un apzinīgu rīcību, iesaistīt jautājuma risināšanā gan visu sabiedrību, gan arī attiecīgās iekšlietu struktūras, kas ir atbildīgas par ceļu satiksmes drošību un ceļu satiksmes kultūru.
Un, izmantojot izdevību, es gribētu pateikties kolēģim – bijušajam iekšlietu ministram Mārim Gulbim, kas ir uzsācis ļoti pozitīvu darbu, kas pašreiz iespēju robežās, man esot kā jaunam ministram, tiek arī turpināts un realizēts.
Un vēl, beigās piebilstot, es varētu pateikt, ka katram deputātam, starp citu, ir tiesības, ieraugot policijas patruļas automašīnu, pieiet klāt, uzdot jautājumus un īstenībā veikt šādu pārbaudi.
Tā ka šajā ziņā tas, ka, pateicoties “Jaunā laika” deputātiem, mēs esam saņēmuši prožektoru gaismu uz šīm divām epizodēm, par kuru pilsoniski godīgi tika ziņots, mēs noskaidrojām, ka iekšlietu ministra Gulbja iesāktais un manis turpinātais par to, ka Ceļu policijai jābūt vērstai uz servisu un uz kalpošanu, nevis uz represijām, tiešām piepildās.
Otrais un pēdējais jautājums ir: kad un kādā veidā tas tiks nodrošināts? Atbilde ir: tas jau tiek nodrošināts. Bet nodrošinājums nav kāds absolūts solījums mūžīgā nākotnē, bet tas ir process, pie kura nemitīgi ir jāstrādā.
Tātad paldies, kolēģi!
Sēdes vadītāja.
Iesniedzēju vārdā – deputāts Kārlis Šadurskis.
K.Šadurskis (JL).
Jēkabsona kungs! Paldies par nolasīto izrakstu no Ceļu policijas dežūržurnāla. Man gan grūti bija saprast, kādā sakarā tas ir ar uzdotajiem jautājumiem, bet, spriežot pēc jūsu rakstiskās atbildes uz deputātu jautājumiem, nu tā atbilde gan neliecina ne par pilsonisku apziņu, nu to, par ko jūs pateicāties jautātājiem. Jo es domāju, ka jūs apzināti vai neapzināti maldināt sabiedrību, sakot, ka šī rīkojuma izpilde tiek nodrošināta, jo ir vairākkārtējas liecības, ka satiksmes dalībnieki tiek uzaicināti iekāpt Ceļu policijas transporta līdzeklī, ko es pats esmu redzējis. Un es esmu redzējis, kā tiek aizpildīts protokols. Jūsu atsauce uz 2. un 3.punktu, jā. Uz 2., tas ir likums “Par policiju”, es piekrītu, bet 3.punkts runā tieši par to, ka protokola sastādīšana nevar kalpot par iemeslu uzaicināt autovadītājam iziet no mašīnas. Tāpēc es gribētu tomēr sagaidīt no ministra godprātīgas atbildes, kas liecinātu par iedziļināšanos jautājuma būtībā, nevis par bezjēdzīgu fragmentu no dežūržurnāla citēšanas.
Ē.Jēkabsons.
Šadurska kungs! Paldies par jūsu rūpēm, pat ja tādi vārdi kā “bezjēdzība”, “maldināšana” ir visai liels pārspīlējums šajā mūsu konstruktīvajā sarunā un konstruktīvajās atbildēs, kuras es sniedzu.
Otrām kārtām. Sacīdams, ka es maldinu sabiedrību, tā sacīdams, jūs esat tas, kas maldina sabiedrību. Jo vispirms es nenolasīju izrakstu no dežūržurnāla. Jūs sacījāt, ka es nolasīju. Tātad jūs maldināt sabiedrību jeb sakāt nepatiesību, jeb tautā saka – melojat. Redziet, es iesaku un aicinu arī šobrīd... Mēs tā varam turpināt bezgalīgi mētāties ar epitetiem, viens otru apzīmēt. Tas, ko es nolasīju, bija pēc mana rīkojuma, pēc mana dotā rīkojuma Valsts policijas vadītāja Zaščerinska veiktās izmeklēšanas analīze un faktuāls izklāsts ar laiku, vietu un mašīnu numuriem tiem diviem notikumiem, kuros jums, jūsu “Jaunā laika” deputātiem, bija bažas, ka notiek likumu jeb Krimināllikuma neievērošana vai pārkāpums. Tur notika tas, ka policisti palīdzēja cilvēkiem. Tika palīdzēts cilvēkiem. Tajā vietā, lai par to priecātos, mēs piekasāmies pie burta un sakām – nez kā tur īsti bija un kas tur ierakstīts dežūrgrāmatā un kā savādāk.
Sēdes vadītāja.
Vai ir vēl kāds jautājums? Deputātiem jautājumu nav. Paldies Jēkabsona kungam.
Un šodien mums jautājumu un atbilžu sesija ir beigusies. Paldies!
Turpināsim Saeimas sēdes darbu pulksten 17.30.

 

2004. gada 7. aprīļa sēdes stenogrammas turpinājums

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.

Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi, lūdzu uzmanību! Pirms tālāk izskatām Saeimas sēdes darba kārtību, ja jūs gribētu dzirdēt, par ko mēs lemsim, es lūdzu, aicinu uzmanīgi klausīties!
Tātad lūdzam pārbalsot par likumprojekta “Grozījumi Aizsargjoslu likumā” nodošanu komisijām. Tātad lūdzu deputātus balsot vispirms par pārbalsošanu. Lūdzu zvanu! Pārbalsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 40, pret– 32, atturas– 1. Tātad pārbalsošana notiks.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta “Grozījumi Aizsargjoslu likumā” nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 40, pret– 32, atturas– 2. Likumprojekts komisijām tiek nodots.
Cienījamie kolēģi! Turpinām Saeimas darbu!
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi likumā “Par atbildību par preces un pakalpojuma trūkumiem””. Otrais lasījums.
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā– deputāts Krišjānis Peters.
K.Peters (LPP).
Cienījamais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Tātad Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir apkopojusi priekšlikumus otrajam lasījumam sagatavotajā likumprojektā “Grozījumi likumā “Par atbildību par preces un pakalpojuma trūkumiem”” ar reģistrācijas numuru 679, kurš atzīts par steidzamu. Tātad kopā saņemti pavisam seši priekšlikumi.
1.– Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
2.– arī Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
3.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
4.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
5.– arī Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
6.– Juridiskā biroja priekšlikums. Arī atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.

K.Peters.
Komisijas vārdā aicinu pieņemt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 66, pret– 1, neviens neatturas. Likums “Grozījumi likumā “Par atbildību par preces un pakalpojuma trūkumiem”” pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Preču un pakalpojumu drošuma likums”. Otrais lasījums.
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā– deputāts Krišjānis Peters.
K.Peters (LPP).
Tātad, kolēģi, strādāsim ar dokumentu ar reģistrācijas numuru 707– likumprojekts “Preču un pakalpojumu drošuma likums”. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija apkopojusi priekšlikumus otrajam, galīgajam, lasījumam. Tātad kopā saņemti 22 priekšlikumi.
1.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.

Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
2.– arī Juridiskā biroja priekšlikums. Arī atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
3.– Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
4.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
5.– Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
6.– Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
7.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
8.– Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
9.– Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
10.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
11.– Juridiskā biroja priekšlikums. Arī atbalstīts.

Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
12.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
13.– Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
14.– Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
15.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
16.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
17.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
18.– Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
19.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
20.priekšlikums. Arī atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
21.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.

K.Peters.
22.– Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
Tātad šis bija pēdējais priekšlikums. Un komisijas vārdā aicinu pieņemt likumprojektu “Preču un pakalpojumu drošuma likums” otrajā, galīgajā, lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 71, pret un atturas– nav. Likums “Preču un pakalpojumu drošuma likums” pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījumi likumā “Par vides aizsardzību””. Otrais lasījums.
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā– deputāts Jaundžeikars.
Dz.Jaundžeikars (LPP).
Cienījamā priekšsēdētāja! Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr.2336B, reģistrācijas nr.726. Šis likumprojekts ir steidzams, šodien otrajā lasījumā. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir saņēmusi 26 priekšlikumus.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Jaundžeikars.
1.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Pret 1.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
Dz.Jaundžeikars.
2.– vides ministra Vējoņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iestrādāts 3.– atbildīgās komisijas priekšlikumā– un atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.

Dz.Jaundžeikars.
4.– arī vides ministra Vējoņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iestrādāts 5. priekšlikumā komisijas variantā un ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Jaundžeikars.
6.– vides ministra Vējoņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Jaundžeikars.
Arī 7.– vides ministra Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Jaundžeikars.
8.– vides ministra Vējoņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Jaundžeikars.
Arī 9.– vides ministra Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Jaundžeikars.
10.– vides ministra Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Pret 10.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
Dz.Jaundžeikars.
11.– vides ministra Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Pret 11.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
Dz.Jaundžeikars.
12.– vides ministra Vējoņa priekšlikums. Komisija neatbalstīja.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Jaundžeikars.
Arī 13.– vides ministra Vējoņa priekšlikumu neatbalstīja.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Jaundžeikars.
14.– vides ministra Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Jaundžeikars.
15.– vides ministra Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Jaundžeikars.
16.– vides ministra Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Jaundžeikars.
17.– vides ministra Vējoņa priekšlikums. Komisija neatbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Jaundžeikars.
18.– vides ministra Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.

Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Jaundžeikars.
19.– Juridiskā biroja priekšlikums. Tiek daļēji atbalstīts un iestrādāts 20.– atbildīgās komisijas priekšlikumā– un atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Jaundžeikars.
21.– vides ministra Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Jaundžeikars.
22.– vides ministra Vējoņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iestrādāts 23.– atbildīgās komisijas priekšlikumā– un ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Jaundžeikars.
24.– vides ministra Vējoņa priekšlikums. Arī daļēji atbalstīts un iestrādāts komisijas 25.priekšlikumā un ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
Dz.Jaundžeikars.
26.– atbildīgās komisijas priekšlikums. Arī atbalstīts par termiņa stāšanos spēkā 1.maijā. Un lūdzu pieņemt galīgajā, otrajā lasījumā un atbalstīt šo likumprojektu!
Sēdes vadītāja.
Pret 26.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 70, pret un atturas– nav. Likums “Grozījumi likumā “Par vides aizsardzību”” pieņemts. Paldies!

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētājas biedrs Jānis Straume.
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījumi likumā “Par dabas resursu nodokli””. Otrais lasījums.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā– deputāts Gundars Bērziņš.
G.Bērziņš (TP).
Skatām dokumentu nr.2188B– likumprojekts “Grozījumi likumā “Par dabas resursu nodokli””. Uz otro lasījumu saņemti 37 priekšlikumi. Uz otro lasījumu komisija būtiski mainījusi likuma pielietošanas kārtību, pārceļot tā iekasēšanas robežas uz iekšzemi.
1.priekšlikums– Juridiskā biroja. Atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Nav iebildes.
G.Bērziņš.
2.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Tiek atbalstīts.
G.Bērziņš.
3.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Nav iebildumu.
G.Bērziņš.
4.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Nav iebildes.
G.Bērziņš.

5.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Tiek atbalstīts.
G.Bērziņš.
6.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Nav iebildumu.
G.Bērziņš.
7.– Juridiskā biroja priekšlikums. Iestrādāts 8.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas redakcijā.
Sēdes vadītājs.
Deputāti piekrīt.
G.Bērziņš.
9.– Juridiskā biroja priekšlikums. Iestrādāts 10.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītājs.
Nav iebildumu.
G.Bērziņš.
11.– Juridiskā biroja priekšlikums. Iestrādāts 12.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītājs.
Deputāti piekrīt.
G.Bērziņš.
13.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Nav iebildumu.
G.Bērziņš.
14., 15.– Juridiskā biroja priekšlikumi. Iestrādāti 16.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītājs.
Iebildumu nav.
G.Bērziņš.
17.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Tiek atbalstīts.
G.Bērziņš.

18.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.
Deputāti atbalsta.
G.Bērziņš.
19.– Juridiskā biroja priekšlikums. Iestrādāts 20.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītājs.
Deputāti piekrīt.
G.Bērziņš.
21.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Tiek atbalstīts.
G.Bērziņš.
22.– vides ministra vietā– reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Radzeviča priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Tiek atbalstīts.
G.Bērziņš.
23.– Juridiskā biroja priekšlikums. Iestrādāts 24.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītājs.
Deputāti piekrīt.
G.Bērziņš.
25.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Tiek atbalstīts.
G.Bērziņš.
26.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Nav iebildumu.
G.Bērziņš.
27.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Nav iebildumu.
G.Bērziņš.

28.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Tiek atbalstīts.
G.Bērziņš.
29.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Nav iebildumu.
G.Bērziņš.
30.– vides ministra vietā– reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Radzeviča priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Deputāti piekrīt komisijai.
G.Bērziņš.
31.priekšlikums– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Tiek atbalstīts.
G.Bērziņš.
32.– Juridiskā biroja, 33.– Juridiskā biroja priekšlikums. Iestrādāts 35.– Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumā. 34.– Juridiskā biroja priekšlikums– ir iestrādāts 36.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītājs.
Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 32., 33., 34., 35. un 36.priekšlikumu.
G.Bērziņš.
Vides ministra vietā– reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Radzeviča priekšlikums ir iestrādāts jau iepriekšējos– 28., 29.priekšlikumā.
Sēdes vadītājs.
Deputāti piekrīt.
G.Bērziņš.
Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā!
Sēdes vadītājs.
Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par– 71, pret un atturas– nav. Likums pieņemts.
Ir jāizskata priekšlikumi par izmaiņām darba kārtībā.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ierosina pēc likumprojekta “Grozījumi likumā “Par dabas resursu nodokli”” iekļaut likumprojektu “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”” izskatīšanai pirmajā lasījumā. Vai ir iebildumi? Nav.
Budžeta un finanšu nodokļu komisijas vārdā– deputāts Gundars Bērziņš.
G.Bērziņš (TP).
Likumprojekts ir saistīts ar iepriekš pieņemto Dabas resursu nodokļa likumu, kur mēs mainījām iekasēšanas kārtību, un šobrīd dabas resursu nodokli, kurš agrāk bija pirms PVN iekasēšanas, un tātad no nodokļa vēl tika aprēķināts, Pievienotās vērtības nodokļa likums šobrīd tiek pārcelts, un nav jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis par dabas resursu nodokli. Tāpēc ir vajadzīgi tehniski grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”, un tāpēc komisija lūdz atzīt šo likumprojektu par steidzamu.

Sēdes vadītājs.
“Par” vai “pret” steidzamību neviens runāt nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu rezultātu! Par– 70, pret un atturas– nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

G.Bērziņš.
Likumprojektam ir 4 priekšlikumi. Divi no tiem skar dabas resursu nodokli– iepriekš pieņemto, un divi ir redakcionāli precizējumi. Komisija vienprātīgi atbalstīja šā likumprojekta virzīšanu pieņemšanai pirmajā lasījumā.
Sēdes vadītājs.
Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par– 67, pret un atturas– nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.
G.Bērziņš.

Komisija vienprātīgi lūdz arī šobrīd izskatīt uzreiz otrajā lasījumā šos tehniskos grozījumus, lai varētu tikt izdoti kabineta noteikumi par dabas resursu nodokļa pielietošanu.
Sēdes vadītājs.
Deputāti iebildumus neceļ. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu rezultātu! Par– 68, pret un atturas– nav. Likums... “Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likums” ... ir pieņemts? PVN?... Tātad likums “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”” ir pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likums”. Otrais lasījums.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā– deputāts Gundars Bērziņš.
G.Bērziņš (TP).
Likumprojektam ir saņemti 120 priekšlikumi. Komisija 6 sēdēs, izskatot likumprojektu, ir uzklausījusi visas ieinteresētās puses un pieņēmusi saskaņotus lēmumus.
Likumprojekts pēc Latvijas saistībām, iestājoties Eiropas Savienībā, sadaļās “Brīva pakalpojumu kustība” un “Brīva kapitāla kustība” bija jāpieņem līdz šī gada 1.janvārim. Tāpēc likums ir steidzams un būtu pieņemams steidzamības kārtībā.
1.– finanšu ministra Spurdziņa priekšlikums– iestrādāts tālākajos 19., 55., 79., 87. un citos priekšlikumos.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
2.– finanšu ministra Oskara Spurdziņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
3.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
4.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
5.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
6.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
7.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
8.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
9.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
10.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
11.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
12.– Deņisova, Solovjova priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
13.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
14.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
15.– Juridiskā biroja priekšlikums. Iestrādāts 16.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
17.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.

Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
18.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
19.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
20. un 21.– Juridiskā biroja priekšlikumi– iestrādāti 22.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
23.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
24. un 25. ... 24.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
25.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
26.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
27.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
28.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
29.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
30.– Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres Lucauas priekšlikums. Iestrādāts 31.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
32.– Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
33.– Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
34.– Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
35.– Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
36.– deputāta Pietkeviča priekšlikums. Ir iestrādāts un atbalstīts 37.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
38.– deputātu Deņisova un Solovjova priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
39.– Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
40.– Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
41.– Juridiskā biroja priekšlikums, un 42.– Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres Lucauas priekšlikums. Ir iestrādāti

43.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
44.– deputātu Deņisova un Solovjova priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
45.– Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
46.– deputātu Deņisova un Solovjova priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
47.– Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
48.– Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
49.– Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
50.– deputātu Deņisova un Solovjova priekšlikums. Nav guvis atbalstu.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
51.– finanšu ministra Oskara Spurdziņa priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
52.– deputāta Pietkeviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
53.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
54.– deputāta Pietkeviča priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
55.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
56.– deputāta Pietkeviča priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
57.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
58.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
59.– deputātes Šleseres priekšlikums. Ir atbalstīts un iestrādāts 60.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
61.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
62.– deputātes Šleseres priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāte atsauc savu priekšlikumu, tātad nav balsojams.
G.Bērziņš.
63.– deputātes Šleseres priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu par... Deputāte Inese Šlesere atsauc savu priekšlikumu.
G.Bērziņš.

Labi. 64.– deputātes Šleseres priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāte Inese Šlesere.
I.Šlesere (LPP).
Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Šo priekšlikumu es neatsaucu, jo es uzskatu to par ļoti svarīgu. Iepriekšējais priekšlikums bija redakcionāli neprecīzs, un es tiešām ceru, ka ar laiku mēs šo kļūdu labosim.
Bet šobrīd likumprojekta 23.pants paredz, ka tiesības uz apdrošināšanas atlīdzību, ja gājis bojā apgādnieks, ir apgādnieka bērniem neatkarīgi no vecuma, ja šie bērni kļuvuši par invalīdiem pirms attiecīgā ceļu satiksmes negadījuma, kurā ir gājis bojā apgādnieks. Šobrīd Civillikuma 2351.pants nosaka, ka, ja nomirējam bijis pienākums kādu uzturēt, tad šis pienākums pāriet uz to, kas vainīgs viņa nāvē.
Tādējādi vainīgajam pēc Civillikuma ir pienākums uzturēt mirušā bērnus invalīdus neatkarīgi no viņu vecuma, kā to būtu darījis pats cietušais, būdams dzīvs. Šāds pienākums vainīgajam saskaņā ar minēto Civillikuma pantu būtu arī tad, ja bērns jau pēc satiksmes negadījuma, bet pirms pilngadības sasniegšanas kļūtu par invalīdu. Šobrīd cietušā bērni saskaņā ar Civillikumu varētu piedzīt šādus uzturlīdzekļus no vainīgā tiesas ceļā.
Civiltiesiskā apdrošināšana saskaņā ar iesniegto likumprojektu šādus gadījumus nesedz. Ja vainīgajam nav pašam savas naudas, ko piedzīt, tad bērns, kurš kļuvis par invalīdu, jau pēc negadījuma, bet būdams nepilngadīgs, kļūst par zaudētāju.
Mans priekšlikums paredz to, ka šādi izdevumi tomēr ir jāapdrošina, lai neciestu bērnu intereses. Šādu gadījumu no visiem apdrošināšanas gadījumiem ir ļoti, ļoti maz. Tāpēc nav pamata satraukumam par apdrošināšanas polises cenas pieaugumu. Un pēc paredzētajiem aprēķiniem, tas varētu pieaugt no 5– 10 santīmiem gadā.
Tādēļ es lūdzu kolēģus atbalstīt manu 64.priekšlikumu!
Sēdes vadītāja.
Deputāts Kārlis Šadurskis.
K.Šadurskis (JL).
Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie deputāti! Es arī ļoti aicinu atbalstīt šo 64.priekšlikumu. Vienīgi tikai atļaujiet man izteikt savu nožēlu, ka priekšlikuma iesniedzēja ir atsaukusi savu 63.priekšlikumu, jo, protams, mums ir jādomā par bērniem, kas cieš satiksmes negadījumos, bet diemžēl studentus šis likums neaizsargās.
Es ļoti priecājos par iepriekšējo priekšlikumu, kuru būtu aicinājis Saeimu atbalstīt, bet, protams, iesniedzēja ir tiesīga savu priekšlikumu atsaukt, tāpēc diemžēl...
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas sakāms? Lūdzu, Bērziņa kungs!
G.Bērziņš.
Jā, es saprotu, ka šī vēlme ir laba. Komisija nav atbalstījusi. Priekšlikums, nevarētu teikt, ka būtu juridiski ļoti korekts, bet, lai neradītu problēmas, komisijā visu izdiskutēja un pieņēma vienprātīgi visus sarežģītākos jautājumus šobrīd komisija nav atbalstījusi, bet, ja Saeima ļoti vēlas, nedaudz polises paliks dārgākas, bet varbūt arī ne tik būtiski.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par 64.– deputātes Šleseres priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 75, pret un atturas– nav. Priekšlikums pieņemts.

G.Bērziņš.
65.– deputātu Deņisova un Solovjova priekšlikums– ir iestrādāts 66.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
67.– deputātes Šleseres priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts, bet, ja atbalsta iepriekšējo, tad arī būtu balsojams laikam analogi.
Sēdes vadītāja.
Deputāte Inese Šlesere. Lūdzu!
I.Šlesere (LPP).
Jā, cienījamie kolēģi! Šis 67.priekšlikums pēc būtības ir analogs 64.priekšlikumam ar to atšķirību, ka 64.priekšlikums attiecas uz cietušās personas bērnu tiesībām saņemt apdrošināšanas atlīdzību, bet 67.priekšlikums attiecas uz cietušās personas apgādībā bijušajiem nepilngadīgajiem brāļiem, māsām un mazbērniem.
Atbildot Šadurska kungam par izteikto nožēlu par 63.priekšlikuma atsaukšanu, es gribu pateikt to, ka šis priekšlikums nebija redakcionāli precīzs un šis termins “apgūt iecerēto profesiju” tiešām varētu nākotnē izraisīt ļoti daudzas problēmas, jo šis cilvēks varētu pateikt, ka viņš ir iecerējis apgūt, es nezinu, kādu profesiju, piemēram, Oksfordas universitātē vai kā citādi, bet pie šī jautājuma mēs turpināsim strādāt un ceram arī uz “Jaunā laika” atbalstu.
Paldies, kolēģi! Lūdzu neatbalstīt komisijas viedokli, bet atbalstīt manu priekšlikumu! Paldies!

Sēdes vadītāja.
Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas sakāms? Lūdzu!
G.Bērziņš.
Jā, komisija nav atbalstījusi, bet tā kā iepriekšējā– 64.– neredzu lielu problēmu, ja tiks atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par 67.– deputātes Šleseres priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 76, pret un atturas– nav. Priekšlikums ir atbalstīts.
G.Bērziņš.
68.– deputātes Šleseres priekšlikums. Ir guvis vienprātīgu komisijas atbalstu.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
69.– deputātes Šleseres priekšlikums– ir atbalstīts un iestrādāts juridiski korekti 70.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
Gluži tāpat ir noticis ar 71.– deputātes Šleseres priekšlikumu, kurš juridiski korekti ir atbalstīts 72.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas redakcijā.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
72.– deputātes Šleseres priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildes... 73., ja?
G.Bērziņš.
Jā, 73.– deputātes Šleseres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
74.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums– ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.

75.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
76.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
77.– satiksmes ministra pienākumu izpildītāja Šlesera priekšlikums. Ir atbalstīts un iestrādāts 78.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas redakcijā.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
79.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
80.– deputāta Pietkeviča priekšlikums. Ir iestrādāts 81.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas redakcijā.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
82.priekšlikums– Mihaila Pietkeviča priekšlikums. Ir iestrādāts 83.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
84.– deputāta Deņisova un Solovjova priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
85.– Deņisova un Solovjova priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.

86.– Deņisova un Solovjova priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
87.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
88.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
89.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
90.– satiksmes ministra pienākumu izpildītāja Šlesera kunga priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
91.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
92.priekšlikums– Deņisova un Solovjova. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
93.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.

94.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
95.– deputāta Pietkeviča priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.

96.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
97.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
98.– satiksmes ministra pienākumu izpildītāja Šlesera priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
99.– satiksmes ministra pienākumu izpildītāja Šlesera priekšlikums. Ir iestrādāts 100.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
101.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
102.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.

103.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
104.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
105.– Deņisova un Solovjova priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
106.– satiksmes ministra pienākumu izpildītāja Šlesera priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
107.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
108.– deputāta Pietkeviča priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
109.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
110.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.

111.– deputātu Deņisova un Solovjova priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
112.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
113.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
114.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
115.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
116.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.

G.Bērziņš.
117.– finanšu ministra Oskara Spurdziņa priekšlikums. Ir iestrādāts 118.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas redakcijā.

Sēdes vadītāja.
Atklājam debates par 117.priekšlikumu. Deputāte Anna Seile.
A.Seile (TB/LNNK).
Godātie deputāti! Es pievēršu jūsu uzmanību 117. un 118.priekšlikumam. Ja pirmā lasījuma redakcijā bija paredzēts, ka Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā šī manta no transportlīdzekļa... tiek nodota transportlīdzekļa apdrošinātāju birojam, tad šajos priekšlikumos jau ir skaidri pateikts, ka šī manta, kas piederēja līdz šim Satiksmes ministrijas birojam, tiek nodota bez atlīdzības. Vai nebūtu loģiskāk, ja mēs saglabātu veco redakciju un noraidītu 117. un 118.priekšlikumu. Kādēļ gan ir jāuzdāvina šī manta? Un, ja tā būs jāuzdāvina, tad to izdarīs Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. Manuprāt, ar valsts mantu tik vienkārši ar mūsu atbildību, mēs par to balsosim... ja... ka mēs nodosim mantu bez atlīdzības privātām... varētu teikt, apdrošināšanas sabiedrībām.
Es ierosinu noraidīt 117. un 118.priekšlikumu, tādējādi saglabājot iepriekšējo pirmā lasījuma redakciju.
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzam.
Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Lūdzu, deputāts Gundars Bērziņš.
G.Bērziņš.
Jā, saistībā ar šiem priekšlikumiem. Ir saņemta Valsts kontroles vēstule, jo nodot Ministru kabineta noteiktajā kārtībā... var nodot tikai valsts un pašvaldības iestādēm. Un Valsts kontrole norāda, ka, nododot šo mantu, kas ir radusies tikai un vienīgi no apdrošinātāju iemaksām, lai jaunajiem apdrošināšanas gadījumiem par polisēm nebūtu jāveido otrreiz visas šīs lietas, Valsts kontroles kategoriska nu... tāda prasība.... ka likumdevējam tas ir jānorāda likumā. Konceptuāli netiek mainīta neviena lieta, Seiles kundze, Valsts kontroles vēstule ir jums uzrādāma. Tātad principā, lai korekti rīkotos ar to mantu, kas ir radusies no apdrošinātāju iemaksām, lai viņiem otrreiz nebūtu... dēļ tā jāmaksā augstākas cenas par polisēm, likumdevējam ir jānosaka šī kārtība. To ir norādījusi Valsts kontrole savā vēstulē.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par 117.– finanšu ministra priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 27, pret– 35, atturas– 7. 117.priekšlikums nav atbalstīts.
Lūdzu balsojam par 118.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 34, pret– 24, atturas– 13. Priekšlikums nav atbalstīts.
G.Bērziņš.
119.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
120.– Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
G.Bērziņš.
Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 72, pret– 2, neviens neatturas. Likums “Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likums” pieņemts.
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījumi Nacionālās drošības likumā”. Trešais lasījums.
Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā– deputāts Juris Dalbiņš.
J.Dalbiņš (TP).
Cienījamā Saeimas priekšsēdētājas kundze! Kolēģi deputāti! Likumprojekts “Grozījumi Nacionālās drošības likumā”. Trešais lasījums.
Saņemts ir viens priekšlikums. Iesniedzis Saeimas Juridiskais birojs. Komisija priekšlikumu ir atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.

J.Dalbiņš.
Līdz ar to visi iesniegtie priekšlikumi ir izskatīti. Komisijas vārdā aicinu pieņemt likumu trešajā, galīgajā, lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 65, pret– nav, atturas– 1. Likums “Grozījumi Nacionālās drošības likumā” pieņemts.
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījumi Valsts drošības iestāžu likumā”. Trešais lasījums.
Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā– deputāts Juris Dalbiņš.
J.Dalbiņš (TP).
Strādāsim ar dokumentu ar reģistra numuru 325. Kopā saņemti pieci priekšlikumi.
1.– Juridiskā biroja priekšlikums. Priekšlikumu komisija atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.
2.– Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija priekšlikumu atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.
3.– Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums. Aicinu atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.
4.– Saeimas deputātes Mūrnieces priekšlikums. Komisija priekšlikumu atbalsta 5.– Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.
Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Aicinu balsot trešajā lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 69, pret un atturas– nav. Likums “Grozījumi Valsts drošības iestāžu likumā” pieņemts.
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījumi Satversmes aizsardzības biroja likumā”. Trešais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā– deputāts Juris Dalbiņš.
J.Dalbiņš (TP).
Šinī likumprojektā trešajam lasījumam saņemti četri priekšlikumi.

1.– Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.
2.– Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija priekšlikumu atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.
3.– Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.
4.– Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.

J.Dalbiņš.
Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu balsot trešajā, galīgajā, lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 67, pret un atturas– nav. Likums “Grozījumi Satversmes aizsardzības biroja likumā” pieņemts. Paldies!
Cienījamie kolēģi! Ir saņemts sešu deputātu– Kampara, Druvietes, Šiliņa, Kantānes, Ontužāna un Ostrovskas– lūgums: “Saskaņā ar Saeimas Kārtības ruļļa 47.pantu lūdzam sarīkot reģistrāciju, lai pārliecinātos par kvorumu.” Deputātiem tādas tiesības ir. Lūdzu deputātus sagatavoties reģistrācijai! Lūdzu zvanu! Reģistrācija ar pogām! Reģistrācijas režīmu! Lūdzu rezultātu! Ir reģistrējušies 65 deputāti– tātad kvorums mums ir. Paldies!
Turpinām Saeimas sēdi. Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījumi Personu apliecinošu dokumentu likumā”. Trešais lasījums.
Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā– deputāts Pēteris Ontužāns.
P.Ontužāns (JL).
Cienījamā priekšsēdētāja! Kolēģi! Dokumenta reģistrācijas numurs 569– likumprojekts “Grozījumi Personu apliecinošu dokumentu likumā”. Atbildīgā komisija trešajam lasījumam saņēmusi četrus priekšlikumus.
1.– Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
P.Ontužāns.
2.– Iekšlietu ministrijas priekšlikums. Komisija atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
P.Ontužāns.
3.– deputāta Aleksandra Golubova priekšlikums. Komisija neatbalsta.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Aleksandrs Golubovs.
A.Golubovs (LSP).
Cienījamie kolēģi! Kāda ir šī priekšlikuma būtība? Jo vajag skatīt kopumā ar 4.priekšlikumu. Būtība ir tāda, ka mēs piedāvājam, lai ne tikai pilsoņi varētu saņemt ārzemēs mūsu pārstāvniecībās jaunus dokumentus, bet arī nepilsoņi. It kā komisijas sēdē atbildīgās personas sniedza ziņas, ka to var darīt, bet praksē sanāk citādi. Tāpēc lūdzu atbalstīt šo priekšlikumu un pielīdzināt nepilsoņus pilsoņiem.

Sēdes vadītāja.
Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Lūdzu, deputāts Ontužāns.
P.Ontužāns.
Komisija uzklausīja atbildīgās ministrijas, un jautājums tiks atrisināts.
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Lūdzu balsosim par 3.– deputāta Golubova priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 17, pret– 54, atturas– 1. Priekšlikums nav atbalstīts.
P.Ontužāns.
4.– deputāta Aleksandra Golubova priekšlikums. Komisija neatbalstīja.
Sēdes vadītāja.
Pret 4.priekšlikumu deputātiem iebildumu... (Starpsauciens: “Balsot!”) Tātad deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu, balsosim par 4.– deputāta Golubova priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 14, pret– 58, atturas– 2. Priekšlikums nav atbalstīts.
P.Ontužāns.
Komisijas vārdā lūdzu atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 70, pret– 1, atturas– 1. Likums “Grozījumi Personu apliecinošu dokumentu likumā” pieņemts.
Pirms tālāk izskatām darba kārtību, Saeimas Prezidijs ir saņēmis Aizsardzības un iekšlietu komisijas iesniegumu ar lūgumu mainīt 7.aprīļa Saeimas sēdes darba kārtību, iekļaujot tajā likumprojekta “Grozījumi Krimināllikumā” izskatīšanu pirmajā lasījumā pēc 32. sēdes darba kārtības jautājuma izskatīšanas. Tātad nākamais darba kārtības jautājums...
Tātad vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem ir iebildumi? (Starpsauciens: “Jau izskatījām!”) Nē, mēs neizskatījām 33. ... Pēc pārkārtotās darba kārtības tagad būs tikai 32.darba kārtības jautājums. Tā ka lūdzu, vai deputātiem ir iebildumi, ja pašreiz izskatīsim likumprojektu “Grozījumi Krimināllikumā”? Tātad deputātiem iebildumu nav.
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījumi Krimināllikumā”. Pirmais lasījums.
Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā– deputāts Juris Dalbiņš.
J.Dalbiņš (TP).
Cienījamā Saeimas priekšsēdētājas kundze! Kolēģi deputāti! Likumprojekts “Grozījumi Krimināllikumā”. Pirmais lasījums. Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisija šodien savā sēdē šo likumprojektu izskatīja un atbalstīja to pirmajam lasījumam. Un attiecīgi arī nolēma lūgt piešķirt šim dokumentam steidzamību.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 39,

pret– nav, atturas– 32. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
J.Dalbiņš.
Komisijas vārdā aicinu Saeimu pieņemt likumu pirmajā lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 72, pret un atturas– nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un izskatīšanas laiku otrajā lasījumā.
J.Dalbiņš.
Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam– 14.aprīlis. Un izskatīšanas datums– 22.aprīlis.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam– 14.aprīlis, izskatīšanas laiks– 22.aprīļa sēdē. Paldies!
Pirms tālāk sākam izskatīt darba kārtību, Saeimas Prezidijs ir saņēmis Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas lūgumu– izdarīt izmaiņas 7.aprīļa Saeimas sēdes darba kārtībā, iekļaujot likumprojekta “Grozījumi likumā “Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu”” izskatīšanu pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtībā iekļauts.

Ir saņemts desmit deputātu– Grīnblata, Tabūna, Seiles, Krasta, Gulbja un citu deputātu– lūgums izdarīt izmaiņas 7.aprīļa Saeimas sēdes darba kārtībā, iekļaujot pirms darba kārtības 62.jautājuma lēmuma projektu “Par deputāta Guntara Krasta apstiprināšanu par Saeimas novērotāju Eiropas Parlamentā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtībā iekļauts.
Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ir iesniegusi Saeimas Prezidijam lūgumu– izdarīt izmaiņas 7.aprīļa Saeimas sēdes darba kārtībā un iekļaut plenārsēdes darba kārtībā likumprojektu “Diskriminācijas novēršanas likums” izskatīšanai pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība izmainīta.
Kā arī Saeimas Prezidijs ir saņēmis Juridiskās komisijas lūgumu– izmainīt šā gada 7.aprīļa Saeimas sēdes darba kārtību un iekļaut tajā likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” izskatīšanai pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtībā iekļauts.

Cienījamie kolēģi! Ir saņemts arī Juridiskās komisijas lūgums– iekļaut likumprojektu “Grozījumi Imigrācijas likumā” izskatīšanai pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas komisijā un iekļaut to Saeimas sēdes darba kārtībā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtībā iekļauts. Paldies!
Turpinām izskatīt darba kārtību. Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījums Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā”. Trešais lasījums.
Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā– deputāte Linda Mūrniece.
L.Mūrniece (JL).
Cienījamie kolēģi! Likumprojektam “Grozījums Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā” trešajam lasījumam priekšlikumi nav saņemti. Aicinu Saeimu pieņemt likumprojektu trešajā lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 72, pret un atturas– nav. Likums “Grozījums Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā” pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījumi Detektīvdarbības likumā”. Trešais lasījums.
Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā– deputāte Linda Mūrniece.
L.Mūrniece (JL).
Likumprojektam “Grozījumi Detektīvdarbības likumā” trešajam lasījumam saņemti divi priekšlikumi.
1.– deputāta Deņisova priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Vladimirs Buzajevs.
V.Buzajevs (PCTVL).
Cienījamā priekšsēdētājas kundze! Godājamie kolēģi! Kolēģa Deņisova priekšlikums ir visai prātīgs un pelna jebkāda veida atbalstu. Viņš cenšas labot likumdevēju darbā skaidri redzamas nepilnības. Priekšrocības tiesības strādāt kādā no profesijām, kuras tiek dotas ārzemniekiem, salīdzinājumā ar Latvijas pastāvīgajiem iedzīvotājiem pēc savas būtības ir dziļi amorālas. It īpaši, ja ņem vērā, ka šeit diskriminēti nepilsoņi sastāda gandrīz pusi krievvalodīgās kopienas, kopienas, kuras pārstāvji vismaz 300 gadus ir Latvijas neatņemama sastāvdaļa. It īpaši, kad profesionālais aizliegums paredzēts pēc šādām secībā vienai aiz otras ierindotajām parādībām kā bezpilsonība, alkoholisms un piederība noziedzīgajiem grupējumiem.
Es vēlreiz gribu pasvītrot, ka šādi formulējumi likumā– tā ir tīša krievu kopienas aizskaršana, starpnacionālā naida kurināšana. Tā vairs nav likumdošana, bet gan noziedzīga rīcība, par kuru vajag sodīt saskaņā ar kriminālkodeksu.
Gribētos izteikt savu gandarījumu par Sociālistiskās partijas frakcijas darbību, kura, sekojot PCTVL un TSP piemēram, pievērsa uzmanību netaisnīgajām atšķirībām tiesībās starp pilsoņiem un nepilsoņiem. Likumu, kuri nosaka šīs atšķirības, ir ļoti daudz. Par to skaitu var spriest kaut vai pēc manu uzstāšanos no Saeimas tribīnes biežuma.
Vēl gribu piebilst, ka sakarā ar to, ka PCTVL ir aizņemta ar prioritāro problēmu– krievu skolu saglabāšanas jautājumu, mums ne vienmēr izdodas pienācīgi uz tiem reaģēt. Tikai tādēļ mēs arī neiesniedzām savus grozījumus likumprojektā.
Lūk, arī šajā likumā mēs diemžēl palaidām garām otrajā lasījumā jau atbalstīto grozījumu 6.pantam. Šis grozījums, kas no pirmā acu uzmetiena liekas nevainīgs, kalpo par pamatu, lai anulētu detektīvdarbībai jau izsniegtos sertifikātus. Tātad grozījumam piemīt atpakaļejošs spēks, kura iedarbība sašaurina privātpersonu agrāk pastāvējušās tiesības. Licences tiek atņemtas to valstu pilsoņiem, kuras nav Eiropas Savienības dalībvalstis. Piemēram, ASV pilsoņiem.
Sakarā ar augstākminēto es joprojām piedāvāju atbalstīt vai nu Deņisova kunga grozījumu, vai arī daudz liberālāko deputāta Solovjova priekšlikumu, bet balsot pret likumprojektu kopumā. Tad saskaņā ar Kārtības rulli likumprojekts tiks atgriezts atbildīgajai komisijai, kur tad arī varēs labot šo nepatīkamo kļūdu aiz pārpratuma.
Lūdzu atbalstīt Deņisova priekšlikumu un balsot pret likumprojektu. Paldies par uzmanību!
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas sakāms? Ja komisijas vārdā nekas nav sakāms, tad lūdzu deputātus balsot par 1.– deputāta Deņisova priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 12, pret– 60, neviens neatturas. Priekšlikums nav atbalstīts.
Vai deputāts Buzajevs vēlas runāt par procedūru? Nē. Paldies!
L.Mūrniece.
2.– deputāta Solovjova priekšlikums. Noraidīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Par 2.priekšlikumu deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 14, pret– 58, atturas– 1. Priekšlikums nav atbalstīts.
L.Mūrniece.
Vairāk priekšlikumu nav. Aicinu pieņemt likumprojektu trešajā lasījumā!

Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 56,

pret– 7, neviens neatturas. Likums “Grozījumi Detektīvdarbības likumā” pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju””. Trešais lasījums.
Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā– deputāts Staņislavs Šķesters.
S.Šķesters (ZZS).
Cienījamā priekšsēdētāja! Godājamie kolēģi! Strādājam ar dokumentu, kura reģistrācijas numurs 471– “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju””.
1.priekšlikums– no Juridiskā biroja. Ir atbalstīts komisijā.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
2.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
3.– Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
...un daļēji atbalstīts un iekļauts 4.– Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
5.– Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
6.– Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
7.– Juridiskā biroja priekšlikums. Ir noraidīts.
Sēdes vadītāja.

Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
8.– Juridiskā biroja priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
9.– Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
10.– Juridiskā biroja priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 11.– Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
12.– Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
13.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
14.– Juridiskā biroja priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
15.– Juridiskā biroja priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
16.– Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
17.– Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
18.– Juridiskā biroja priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
19.– Juridiskā biroja priekšlikums. Ir noraidīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
20.– Juridiskā biroja priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
21.– Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
22.– Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
23.– reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Gatera kunga priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
24.– Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
25.– reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Gatera priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iestrādāts 26.– Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
27.– Juridiskā biroja priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
28.– Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
29.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
30.– Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
31.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
32.– Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
33.– Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
34.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
35.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
36.– reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
37.– Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
S.Šķesters.
Tā kā visi priekšlikumi ir izskatīti, es lūgtu atbalstīt likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā. Paldies!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 64, pret– nav, atturas– 2. Likums “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”” pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījumi Civilprocesa likumā”. Trešais lasījums.
Juridiskās komisijas vārdā– deputāts Edgars Jaunups.

E.Jaunups (JL).

Godājamie kolēģi! Juridiskā komisija ir izskatījusi iesniegtos priekšlikumus likumprojektam “Grozījumi Civilprocesa likumā”.
1., 2., 3. un 4.– Juridiskā biroja priekšlikumi. Ir atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.

E.Jaunups.
5.– deputāta Buzajeva priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Buzajevs.
V.Buzajevs (PCTVL).
Cienījamā priekšsēdētājas kundze! Cienījamie kolēģi! Šajā manā priekšlikumā– izsvītrot nevajadzīgo daļu vienam no likuma pantiem– jūs nesameklēsiet nekā sensacionāla. Šeit nav aicinājuma izdarīt sociālistisku revolūciju vai atjaunot impēriju, kā arī pamudinājuma nemācīties latviešu valodu. Vispār šeit nav nekā no tā, ko man piedēvēja prese vai arī daži kolēģi ar pārāk sliktu iztēli.
Ko tad tieši es piedāvāju izsvītrot? Normu, kas reglamentē valodu, kurā dokuments tiek iesniegts tiesu instancēs. Rodas jautājums: kādēļ? Tikai tamdēļ, ka jautājumi, kas attiecas uz visās valsts institūcijās iesniedzamo dokumentu valodu, jau ir detāli reglamentēti tieši Valsts valodas likumā un no tā izrietošajos Ministru kabineta noteikumos. Neskatoties uz savu specifiku, tiesa tomēr paliek par vienu no valsts pārvaldes atzarojumiem.
Un ir absolūti nesaprotami, kādēļ, regulējot iesniedzamo dokumentu valodu, tieši tieslietu sistēmai ir jāizdara kaut kādi izņēmumi? Tās normas, kuru es piedāvāju no likuma izsvītrot, vienīgā atšķirība no vispārējās likumdošanas valodas sfērā ir sekojoša: Ministru kabineta noteikumi pieļauj, ka iestādes var pieņemt no iedzīvotājiem dokumentus svešās valodās bez tulkojuma. Tiesa, tikai vienā vienīgajā gadījumā– ja dokuments ticis izdots līdz 1999.gadam Latvijas teritorijā.
Pirmām kārtām tās ir daudzveidīgās padomju perioda izziņas. Šie papīri sastāda pielikumu pamatdaļu pensiju aprēķināšanas strīdos vai arī tiesu prāvās par mantas dalīšanu. Lielākā daļa prasītāju nepieder pie to personu kategorijas, kuras saņem deputātu algas, bet par tulkojumu un tā notariālo vai citu apstiprinājumu ņem pēc pensionāru mērauklas pārmērīgi lielu maksu. Jums, kolēģi, droši vien ir zināms, ka, pirms iesniegt prasību tiesai, vajag iziet pirmstiesas pārsūdzēšanas stadiju dažādās birokrātiskās instancēs. Pie tam no prasītāja nepieprasa viņa milzum lielā dokumentu skaita tulkojumu, bet, lūk, viņš iesniedz prasību tiesā, un šeit viņa lietu svinīgi atgriež no tiesas kancelejas, jo trūkst kaut kādas izziņas tulkojuma, kuru viņam nezin kādā gadā izdeva Iļjiča vārdā nosauktais kolhozs.
Šeit var vērot skaidri redzamu likumu nesaskaņotību, kuras dēļ cieš maznodrošinātie sabiedrības slāņi. Ja mans priekšlikums tiks pieņemts, tad likumdošana tiks unificēta un dokumentu iesniegšanas kārtību tiesā reglamentēs Valsts valodas likums.
Dāmas un kungi! Lielākā daļa no jums uzskata Valsts valodas likumu par visdemokrātiskāko pasaulē. Nu tad arī balsojiet par demokrātiju un par manu priekšlikumu! Paldies par uzmanību!
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Lūdzu balsot par 5.– deputāta Buzajeva priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 14, pret– 68, neviens neatturas. Priekšlikums nav atbalstīts.
E.Jaunups.
6.– Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Nav atbalstīts. Es atvainojos! Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
E.Jaunups.
7.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
E.Jaunups.
8.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
E.Jaunups.
9.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.

Deputātiem iebildumu nav.
E.Jaunups.
10.– tieslietu ministra Aksenoka priekšlikums. Daļēji atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.

E.Jaunups.
11.– Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
E.Jaunups.
12.– bijušā tieslietu ministra Aksenoka priekšlikums. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
E.Jaunups.
13.– Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
E.Jaunups.
14.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
E.Jaunups.
15.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
E.Jaunups.
16.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
E.Jaunups.
17. un 18. ... Es atvainojos! 17.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
E.Jaunups.
18.– Juridiskā biroja priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.

E.Jaunups.

19.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
E.Jaunups.
20.– Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
E.Jaunups.
21. un 22.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
E.Jaunups.
23.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
E.Jaunups.
24.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
E.Jaunups.
25.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
E.Jaunups.
26.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
E.Jaunups.
27.– Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
E.Jaunups.

Ar šo arī visi priekšlikumi ir izskatīti. Aicinu apstiprināt likumprojektu trešajā lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 66, pret un atturas– nav. Likums “Grozījumi Civilprocesa likumā” pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījums likumā “Par dzīvokļa īpašumu””. Pirmais lasījums.
Juridiskās komisijas vārdā– deputāts Edgars Jaunups.
E.Jaunups (JL).
Juridiskā komisija ir izskatījusi likumprojektu “Grozījums likumā “Par dzīvokļa īpašumu”” pirms pirmā lasījuma. Un ierosina šodien Saeimas plenārsēdē apstiprināt šos grozījumus gan pirmajā lasījumā, gan arī noteikt steidzamību un apstiprināt arī otrajā lasījumā. Šie grozījumi ir tehniski, tie attiecas... tie ir saistīti ar grozījumiem Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likumā un ir nepieciešami tādēļ, ka pēc 2004.gada 1.maija Uzņēmumu reģistrā saskaņā ar Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likuma 3.1 panta noteikumiem netiks reģistrēti jauni bezpeļņas uzņēmumi, kuriem ir bezpeļņas organizācijas statuss. Šā grozījuma saturs ir izslēgt šā likuma 28.panta pirmajā daļā vārdu “bezpeļņas”.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 68, pret un atturas– nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 71, pret un atturas– nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Cienījamie deputāti! Vai jums ir iebildumi, ka šis likumprojekts tiks pieņemts arī otrajā lasījumā? (Starpsaucieni: “Nav!”) Deputātiem iebildumu nav. Tātad lūdzu, cienījamie kolēģi, balsojam par likumprojekta apstiprināšanu arī otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 71, pret un atturas– nav. Likums “Grozījumi likumā “Par dzīvokļa īpašumu”” pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījumi Reklāmas likumā”. Pirmais lasījums.
Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā– deputāte Ina Druviete.
I.Druviete (JL).
Cienījamie kolēģi! Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ir konceptuāli atbalstījusi likumprojektu “Grozījumi Reklāmas likumā”, un lūdzam to izskatīt pirmajā lasījumā un atzīt par steidzamu.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 68, pret– nav, atturas– 1. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 70, pret un atturas– nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un izskatīšanas laiku otrajā lasījumā.
I.Druviete.
Priekšlikumus gaidām līdz 13.aprīlim. Izskatīšana otrajā lasījumā– 22.aprīlī.

Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš– 13.aprīlis, izskatīšanas laiks– 22.aprīļa sēdē. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījumi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā”. Pirmais lasījums.
Juridiskās komisijas vārdā– deputāts Edgars Jaunups.
E.Jaunups (JL).
Godājamie kolēģi! Juridiskā komisija ir izskatījusi Ministru kabineta iesniegtos grozījumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā. Un tātad saskaņā ar to, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā ir noteikts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja kompetence ir saistīta ar koruptīvo nodarījumu novēršanu un apkarošanu, kas efektīvi daudzos gadījumos var tikt veikta, tikai un vienīgi realizējot tiesības, kuras KNAB ar šo likumprojektu tiek piešķirtas ... iepazīties ar kredītiestāžu datu bāzēs esošo

informāciju par fizisko un juridisko personu kontiem un to veiktajiem darījumiem. Pašreizējā likumdošana šādas tiesības KNAB paredz tikai gadījumos, ja ir ierosināta krimināllieta.
Līdz ar to sagatavotais likumprojekts paredz biroja amatpersonai tiesības Kredītiestāžu likumā noteiktajos gadījumos un kārtībā pieprasīt un saņemt bez maksas no kredītiestādēm informāciju par personu kontiem un to veiktajiem darījumiem. Jo biroja kompetencē esošo jautājumu noskaidrošanai bieži vien var būt nepieciešama tieši šī informācija.
Juridiskā komisija ir izskatījusi šo sagatavoto likumprojektu un atbalsta tā tālāko virzību un pieņemšanu pirmajā lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 70, pret– nav, atturas– 3. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.
E.Jaunups.
13.aprīlis.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam– 13.aprīlis. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Par Eiropas Kopienas dalībvalstu konvenciju par ārvalstu kriminālsodu izpildi”. Pirmais lasījums.
Ārlietu komisijas vārdā– deputāts Igors Solovjovs.
I.Solovjovs (LSP).
Komisija izskatīja šo likumprojektu un ierosina atzīt to par steidzamu.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 71, pret un atturas– nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
I.Solovjovs.
Komisija ierosina izskatīt pirmajā un otrajā lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 71, pret un atturas– nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Vai deputātiem ir iebildumi, ka likumprojekts tiek izskatīts uzreiz otrajā lasījumā? Deputātiem iebildumu nav.
I.Solovjovs.
Paldies!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 70, pret un atturas– nav. Likums “Par Eiropas Kopienas dalībvalstu konvenciju par ārvalstu kriminālsodu izpildi” pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Par Līgumu par Čehijas Republikas, Igaunijas Republikas, Kipras Republikas, Latvijas Republikas, Lietuvas Republikas, Ungārijas Republikas, Maltas Republikas, Polijas Republikas, Slovēnijas Republikas un Slovākijas Republikas dalību Eiropas Ekonomikas zonā”. Pirmais lasījums.
Ārlietu komisijas vārdā– Igors Solovjovs.

I.Solovjovs (LSP).
Likumprojekts ar numuru 2427. Komisija ierosina atzīt par steidzamu, izskatīt pirmajā lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 71, pret un atturas– nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
I.Solovjovs.
Ja nebūs nekas pretī, tad izskatīt arī otrajā, galīgajā, lasījumā... komisija ir...
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Tātad lūdzu vispirms balsojam par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 71, pret un atturas– nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu tātad, cienījamie kolēģi, vai jums ir iebildumi, ja mēs balsosim par šo likumprojektu arī šoreiz uzreiz otrajā lasījumā? Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 70, pret un atturas– nav. Likums pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Par 1995.gada 26.jūlija Konvenciju par Eiropas Policijas biroja izveidi, kuras pamatā ir Līguma par Eiropas Savienību K3.pants (Eiropola konvencija), 1996.gada 23.jūlija Protokolu par Konvencijas par Eiropas Policijas biroja izveidi interpretāciju, ko veic Eiropas Kopienu Tiesa ar iepriekšējo nolēmumu palīdzību, kura pamatā ir Līguma par Eiropas Savienību K3.pants, un 1997.gada 19.jūnija Protokolu par Eiropola, tā institūciju dalībnieku, Eiropola direktora vietnieku un darbinieku privilēģijām un imunitāti”. Pirmais lasījums.
Ārlietu komisijas vārdā– deputāts Igors Solovjovs.
I.Solovjovs (LSP).
Nu tātad nosaukums bija izlasīts, dokumenta numurs ir 2428. Ārlietu komisija izskatīja pirmajā lasījumā un ierosina atzīt par steidzamu.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 71, pret un atturas– nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 72, pret un atturas– nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un izskatīšanas laiku otrajā lasījumā!
I.Solovjovs.
Ja nebūtu nekas pretī, tad izskatīt arī šodien otrajā, galīgajā, lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Vai deputātiem ir iebildumi, ka izskatām uzreiz likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā? (Starpsauciens: “Nav!”) Deputātiem iebildumu nav. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 70, pret un atturas– nav. Likums pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Par Protokolu par grozījumiem Konvencijā par Eiropas Policijas biroja izveidi (Eiropola konvencija), pamatojoties uz minētās konvencijas 43.panta 1.punktu”. Pirmais lasījums.
Ārlietu komisijas vārdā– deputāts Igors Solovjovs.
I.Solovjovs (LSP).
Tātad komisija izskatīja šo likumprojektu un ierosina atzīt to par steidzamu.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 67, pret un atturas– nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 72, pret un atturas– nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un izskatīšanas laiku otrajā lasījumā!
I.Solovjovs.
Komisija ierosina izskatīt arī otrajā, galīgajā, lasījumā šo likumprojektu.
Sēdes vadītāja.
Vai deputātiem ir iebildumi? (Starpsauciens: “Nav!”) Deputātiem iebildumu nav. Lūdzu balsojam par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 63, pret un atturas– nav. Likums pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Par Protokolu par grozījumiem Konvencijas par Eiropas Policijas biroja izveidi (Eiropas konvencija) 2.pantā un tās pielikumā, pamatojoties uz minētās konvencijas 43.panta 1.punktu.”
Ārlietu komisijas vārdā– deputāts Igors Solovjovs.
I.Solovjovs (LSP).
Ārlietu komisija ierosina šo likumprojektu atzīt par steidzamu.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 72, pret un atturas– nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 65, pret un atturas– nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un izskatīšanas laiku otrajā lasījumā!
I.Solovjovs.
Arī šo likumprojektu, ja nebūs nekas pretim, tad izskatīt šodien otrajā, galīgajā, lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Vai deputātiem ir iebildumi pret izskatīšanu otrajā lasījumā? (Starpsauciens: “Nav!”) Deputātiem iebildumu nav. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 67, pret un atturas– nav. Likums pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Par Protokolu par grozījumiem Konvencijā par Eiropas Policijas biroja izveidi (Eiropola konvencija) un Protokolā par Eiropola, tā institūciju dalībnieku, Eiropola direktora vietnieku un darbinieku privilēģijām un imunitāti”. Pirmais lasījums.
Ārlietu komisijas vārdā– deputāts Igors Solovjovs.
I.Solovjovs (LSP).
Ārlietu komisija ierosina atzīt šo likumprojektu par steidzamu.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 69, pret un atturas– nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 69, pret un atturas– nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un izskatīšanas laiku otrajā lasījumā!
I.Solovjovs.
Cienījamie kolēģi! Ja nebūs nekas pretī, skatīt arī otrajā, galīgajā, lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Vai deputātiem ir iebildumi? (Starpsauciens: “Nav!”) Deputātiem iebildumu nav. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 70, pret un atturas– nav. Likums pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījumi Konkurences likumā”. Pirmais lasījums.
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā– deputāts Krišjānis Peters.

K.Peters (LPP).
Cienījamais Prezidij! Cienītie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu ar reģistrācijas nr.735– likumprojektu “Grozījumi Konkurences likumā”. Likumprojektu izstrādāja Ekonomikas ministrija. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir iepazinusies ar likumprojektu un lūdz piešķirt tam steidzamību.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 68, pret– nav, atturas– 1. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 66, pret un atturas– nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un izskatīšanas laiku otrajā lasījumā!
K.Peters.
Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš– 14.aprīlis. Izskatīšana sēdē– 22.aprīlī.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš 14.aprīlis. Un izskatīšanas laiks– 22.aprīlī. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Konvenciju par savstarpēju izdošanu Eiropas Savienības dalībvalstīs, kas sastādīta, pamatojoties uz K3.pantu Līgumā par Eiropas Savienību”. Pirmais lasījums.
Ārlietu komisijas vārdā– deputāts Igors Solovjovs.
I.Solovjovs (LSP).
Tātad komisija ierosina atzīt šo likumprojektu par steidzamu.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 68, pret un atturas– nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 66, pret un atturas– nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku otrajā lasījumā!
I.Solovjovs.
Ja mēs varēsim šodien, ir ierosināts arī komisijas vārdā– izskatīt otrajā, galīgajā, lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Vai deputātiem ir iebildumi? (Starpsauciens: “Nav!”) Ja deputātiem iebildumu nav, lūdzu, balsojam par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 69, pret un atturas– nav. Likums pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Par Konvenciju, ar kuru nosaka valsti, kura ir atbildīga par vienā no Eiropas Kopienu dalībvalstīm iesniegta patvēruma pieteikuma izskatīšanu”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā– deputāts Igors Solovjovs.
I.Solovjovs (LSP).
Tātad Ārlietu komisija ierosina atzīt šo likumprojektu par steidzamu!

Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 69, pret un atturas– nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 67, pret un atturas– nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu, izskatīšanas laiku otrajā lasījumā!
I.Solovjovs.
Komisija ierosina izskatīt otrajā, galīgajā, lasījumā, ja mēs varēsim, šodien.
Sēdes vadītāja.
Vai deputātiem ir iebildumi? (Starpsauciens: “Nav!”) Deputātiem iebildumu nav. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 69, pret un atturas– nav. Likums pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Stratēģiskas nozīmes preču aprites likums”. Pirmais lasījums.
Ārlietu komisijas vārdā– deputāts Igors Solovjovs.
I.Solovjovs (LSP).
Tātad Ārlietu komisija ierosina atzīt šo likumprojektu par steidzamu.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 68, pret un atturas– nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 70, pret un atturas– nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu, izskatīšanas laiku otrajā lasījumā.
I.Solovjovs.
Komisija ierosina izskatīt, ja mēs varēsim, arī otrajā, galīgajā, lasījumā, šodien.
Sēdes vadītāja.
Vai deputātiem ir iebildumi? (Starpsauciens: “Nav!”) Deputātiem iebildumu nav. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu!
Lūdzu rezultātu! Par– 67, pret un atturas– nav. Likums pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Par Apvienoto Nāciju Organizācijas Konvencijas pret transnacionālo organizēto noziedzību Protokolu par cilvēku tirdzniecības, jo sevišķi tirdzniecības ar sievietēm un bērniem, novēršanu, apkarošanu un sodīšanu par to”. Pirmais lasījums.
Ārlietu komisijas vārdā– deputāts Igors Solovjovs.
I.Solovjovs (LSP).
Nosaukums pats par sevi jau nosaka, kas ir kas. Un Ārlietu komisija ierosina atzīt šo likumprojektu par steidzamu un izskatīt pirmajā un otrajā, galīgajā, lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 66, pret un atturas– nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 58, pret un atturas– nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Vai deputātiem ir iebildumi, ka likumprojektu pieņemam arī otrajā lasījumā uzreiz? (Starpsauciens: “Nav!”) Deputātiem iebildumu nav.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 67, pret un atturas– nav. Likums pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Par Konvenciju par rūpniecisko avāriju pārrobežu iedarbību”. Pirmais lasījums.
Ārlietu komisijas vārdā– deputāts Igors Solovjovs.
I.Solovjovs (LSP).
Tātad, cienījamie kolēģi! Komisija ierosina vispirms atzīt šo likumprojektu par steidzamu un izskatīt pirmajā un otrajā lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 68, pret un atturas– nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
Vai deputāts Jānis Lagzdiņš ir pieteicies runāt par procedūru? Paldies! Tad lūdzu, cienījamie kolēģi, balsojam par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 70, pret un atturas– nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Vai deputātiem ir iebildumi par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā šodien? (Starpsauciens: “Nav!”) Deputātiem iebildumu nav.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 62, pret un atturas– nav. Likums pieņemts. Paldies!
I.Solovjovs.
Paldies!
Sēdes vadītāja.
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījumi Krimināllikumā”. Pirmais lasījums.
Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā– deputāts Juris Dalbiņš.
J.Dalbiņš (TP).
Cienījamā Saeimas priekšsēdētājas kundze! Strādājam ar dokumentu... likumprojektu, kura reģistrācijas numurs 699– “Grozījumi Krimināllikumā”.
Likumprojektā ietvertie grozījumi paredz jaunu kriminālatbildības institūtu– juridiskās personas kriminālatbildības ieviešanu Latvijā.
Grozījumi saistībā ar šāda veida kriminālatbildības ieviešanu tiek piedāvāti gan Krimināllikuma vispārīgajā, gan sevišķajā daļā.
Grozījumi Krimināllikuma vispārīgajā daļā paredz papildināt likumu ar jaunu 7.1. nodaļu– juridiskās personas kriminālatbildība, kurā ir ietverti nosacījumi juridiskās personas kriminālatbildībai.
Ir noteikti juridiskajai personai piemērojamie soda veidi un to saturs.
Grozījumi Krimināllikuma sevišķajā daļā attiecas uz izmaiņām vairāku pantu sankcijās, kuras papildus fiziskai personai piemērojamiem sodiem paredz arī juridiskai personai piemērojamos soda veidus.

Grozījumi Krimināllikuma sevišķās daļas pantu sankcijās attiecas uz nodarījumiem, kuri saistībā ar juridiskās personas atbildību ir minēti starptautiskajos tiesību avotos– ANO Konvencijā pret transnacionālo organizēto noziedzību, Eiropas Padomes Krimināltiesību pretkorupcijas konvencijā, Eiropas Padomes Konvencijā par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu, meklēšanu, izņemšanu un konfiskāciju, Eiropas Savienības Konvencijā par dalībvalstu finansiālo interešu aizsardzību, Eiropas Padomes Finanšu darbības uzdevumu grupas (FATF) rekomendācijās, Eiropas Padomes 1999.gada 28.maija Rezolūcijā par aizsardzības pastiprināšanu, izmantojot

kriminālsodus, pret naudas viltošanu saistībā ar eiro ieviešanu un Eiropas Savienības Padomes 2000.gada 29.maija Pamatlēmumā par pastiprinātu aizsardzību, izmantojot kriminālsodus un citas sankcijas pret naudas viltošanu, saistībā ar eiro ieviešanas noteikumiem.
Pašreiz juridiskās personas kriminālatbildība ir paredzēta vairākās pasaules valstīs, piemēram, Francijā, Zviedrijā, Somijā, Dānijā, Nīderlandē, Beļģijā, Šveicē, Norvēģijā, Amerikas Savienotajās Valstīs, Kanādā, Lietuvā un Igaunijā.
Aizsardzības un iekšlietu komisija 31.marta sēdē apsprieda šo likumprojektu un to konceptuāli atbalstīja. Komisijas vārdā aicinu Saeimu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 65, pret– nav, atturas– 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!
J.Dalbiņš.
Priekšlikumu iesniegšanas termiņš– 30.aprīlis.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam– 30.aprīlis. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījumi Sodu reģistra likumā”. Pirmais lasījums.
Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā– deputāts Juris Dalbiņš.
J.Dalbiņš (TP).
Arī šie grozījumi ir saistīti ar jau iepriekš Krimināllikumā veiktajiem grozījumiem, kas paredz juridisko personu atbildību par izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem.
Aizsardzības un iekšlietu komisija 31.marta sēdē apsprieda šo likumprojektu un to konceptuāli atbalstīja. Komisijas vārdā aicinu Saeimu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 69, pret– nav, atturas– 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.
J.Dalbiņš.
Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam– 30.aprīlis.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam– 30.aprīlis. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā”. Pirmais lasījums.
Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā– deputāts Juris Dalbiņš.
J.Dalbiņš (TP).
Dokumenta numurs 696. Arī šie grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā ir saistīti ar iepriekšējiem diviem likumiem, kas paredz juridiskās personas atbildību par noziedzīgiem nodarījumiem.
Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisija izskatīja šo likumprojektu savā sēdē un konceptuāli to atbalstīja pirmajam lasījumam. Komisijas vārdā aicinu balsot!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 72, pret– nav, atturas– 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!
J.Dalbiņš.
Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam– 30.aprīlis.

Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam– 30.aprīlis. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījumi Civilprocesa likumā”.
Pirmais lasījums.
Juridiskās komisijas vārdā– deputāts Edgars Jaunups.
E.Jaunups (JL).
Godājamie kolēģi! Juridiskā komisija ir izskatījusi Tieslietu ministrijas sagatavotos grozījumus Civilprocesa likumā. Tātad iesniegtais likumprojekts paredz paaugstināt iekasējamās valsts nodevas apmēru par tiesāšanos. Tieslietu ministrijai neapšaubāmi ir jānodrošina tiesu sistēmas produktīva darbība, un valsts nodevas koriģēšana ir viena no metodēm, kā to izdarīt.
Pirms šādu grozījumu izstrādāšanas ministrija ir analizējusi tiesā saņemtos pieteikumus, to pamatojumu un iekasējamās valsts nodevas apmēru. Valsts nodevas palielināšanas mērķis ir veidot nopietnāku sabiedrības attieksmi pret tiesāšanos, kā arī tuvināt samaksu par šo procesu ieguldītajam darbam un atbildībai. Valsts nodevas apmēram nākotnē būtu jānosaka tie administratīvie izdevumi, kas saistīti ar attiecīgā strīda izšķiršanu tiesā. Pašlaik valsts nodevas apmērs kopumā nosedz tikai 1/5 daļu no visiem tiesas administratīvajiem izdevumiem.
Juridiskā komisija šos grozījumus tātad ir izskatījusi un atbalstījusi tos konceptuāli pirmajam lasījumam.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Debatēs piedalās Aleksandrs Bartaševičs.
A.Bartaševičs (TSP).
Cienījamie deputāti! Kā jau pareizi pateica referents, likumprojekta mērķis ir palielināt valsts nodevu par tiem civilprasību pieteikumiem, kas iesniedzami tiesā. Un konkrēti– palielināt valsts nodevu pieteikumiem, kuru summa un novērtējums ir līdz 100 latiem un līdz 1000 latiem. Tātad līdz 100 latiem valsts nodevas likme palielināta, faktiski divkāršota, un līdz 1000 latiem– uz 50% palielināta.
Viens no iemesliem, un savā anotācijā Tieslietu ministrija, kas izstrādāja šo likumprojektu, viņi atzīst, ka it kā esošā nodokļu likme neveicina strīdu savstarpēju izlemšanu starp pusēm bez tiesas iejaukšanās.
Bet, cienījamie deputāti! Ja mēs apstiprināsim šo likumprojektu, tad faktiski mēs nostājamies vienas puses... atbildētāja pusē. Un atbildētājs faktiski, mēs veicinām tādā veidā atbildētāju nemaksāt parādus un neatbildēt uz prasību, un tas tikai pasliktinās situāciju, un diez vai tas palīdzēs atrisināt ārpus tiesas jebkuru strīdu. Īpaši tas skars maznodrošinātos cilvēkus, jo patiešām, jo lielāka valsts nodeva, jo grūtāk tā būs samaksājama, jo retāk maznodrošināta persona aizstāvēs savas tiesības tiesā. Un citas iespējas cīnīties par savām tiesībām faktiski cilvēkam nebūs.
Tātad nākamais moments, par kuru arī Tieslietu ministrija runā kā par vienu no iemesliem, kāpēc šis likumprojekts vajadzīgs, ir, ka tā nauda, kura tiks saņemta no šā likumprojekta labojumiem, tā dos iespēju finansēt bezmaksas juridisko palīdzību tiem pašiem maznodrošinātajiem.
Bet, cienījamie kolēģi! Kas ir labdarība Latvijas likumdevēju izpratnē? Un šis likums ir tam spilgts piemērs, ka mēs ar vienu roku atņemam 10 latus, bet ar otru mēģinām kā labdarības akciju iedot 3 latus, jo tieši no maznodrošinātiem mēs vāksim šo naudu, jo tie cilvēki, protams, ka nesniegs prasību par 100 000 latiem, bet viņi sniegs par mazām summām prasību tiesā, un viņi būs tie, kas maksās liekus 5 latus, un it kā mēs ar otru roku mēģinām dot viņiem kādu palīdzību.
Un otrs moments, ka šis likums par bezmaksas juridiskās palīdzības sniegšanu vēl nedarbojas. Tātad mēs vienkārši atņemam maznodrošinātiem naudu un neko nepiedāvājam tā vietā.

Un mans priekšlikums tomēr padomāt, cik mēs patiešām rūpējamies par maznodrošinātiem cilvēkiem, un vai patiešām tie 360 tūkstoši, kurus mēs dabūsim papildus, atrisinās visas tiesas finansēšanas problēmas un pārējās problēmas, par kurām rūpējas Tieslietu ministrija.

Mans priekšlikums– neatbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā un balsot “pret”. Paldies!
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzu.
Vai komisijas vārdā kas piebilstams? Lūdzu, deputāts Edgars Jaunups.
E.Jaunups.
Cienījamie kolēģi! Mēs Juridiskajā komisijā kopā ar Tieslietu ministrijas pārstāvjiem analizējām virkni no tiem jautājumiem, ko minēja Bartaševiča kungs. Un šeit ir jāakcentē arī tas, ka tiešām šīs valsts nodevas palielinājums ir būtisks finanšu ieguvums tieši tātad bezmaksas juridiskās palīdzības sistēmas izveidošanā Latvijā. Tieši trūcīgajiem cilvēkiem, maznodrošinātajiem cilvēkiem juridiskā palīdzība var tikt nodrošināta pēc šī solidaritātes principa, attiecībā... kur radīsies šī nauda, izejot no tā, ka tiks palielinātas valsts nodevas.
Es aicinātu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 52, pret– 15, atturas– 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!
E.Jaunups.
2.maijs.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam– 2.maijs. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– lēmuma projekts “Par deputāta Guntara Krasta apstiprināšanu par Saeimas novērotāju Eiropas Parlamentā”. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 60, pret– nav, atturas– 5. Lēmums pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– lēmuma projekts “Par Valsts kontroles 2003.gada finanšu pārskata revīziju”.
Publisko izdevumu un revīzijas komisijas vārdā– deputāts Andris Bērziņš.

A.Bērziņš (ZZS).
Cienītie kolēģi! Saskaņā ar Valsts kontroles likuma 45.pantu Latvijas Republikas Valsts kontroles finanšu pārskata revīziju veic zvērināti revidenti vai zvērinātu revidentu komercsabiedrība. Gribu pateikt, ka ir noticis konkurss, kurā piedalījās visi tie, kas vēlējās, Publisko izdevumu un revīzijas komisijā tika iesniegts viens... konkursā piedalījās viena firma, kas tika izskatīta pēc atbilstības, un visi komisijas locekļi vienbalsīgi nolēma apstiprināt, ka SIA “D.Daņēvičas revidentu birojs” varētu veikt 2003.gada finanšu pārskata revīziju Valsts kontrolei. Šajā sakarā lūdzam apstiprināt SIA “D.Daņēvičas revidentu birojs” par šīs... (Starpsauciens: “Skaļāk!”) Tāpēc lūdzu SIA “D.Daņēvičas revidentu birojs” apstiprināt par 2003.gada finanšu pārskata revīzijas veicēju Valsts kontrolē.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 68, pret un atturas– nav. Lēmums pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījumi likumā “Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu””. Pirmais lasījums.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā– deputāts Gundars Bērziņš.
G.Bērziņš (TP).
Skatām dokumentu nr.750– likumprojekts “Grozījumi likumā “Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu””. Tā kā likums ir saistīts ar Eiropas direktīvu izpildi, likumprojektu komisija lūdz izskatīt steidzamības kārtībā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 59, pret– nav, atturas– 5. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
G.Bērziņš.
Likumprojekts nosaka to, ka... tātad iedzīvotājus tas neskar tanī ziņā, ka vieglais transports vai plaši lietotajam transportam nodevas nemainās ne par santīmu. Bet sakarā ar Eiropas Savienības direktīvu tiek precīzāk regulētas ikgadējās transporta nodevas kravas automašīnām atkarībā no to svara un asu skaita un arī atsperojuma– vai mehāniskais vai pneimatiskais. Tātad no ietekmes uz ceļu.
Un sadalījums šinīs grupās ir nepieciešams tāpēc, lai mēs pielietotu katrai kategorijai minimālās pieļaujamās likmes, jo ir valstis, kur varbūt netiek tik sīki pielietots, dalot mašīnas sīkākās grupās, bet tad ir jālieto direktīvās noteiktā maksimālā likme.
Tāpēc komisija aicina šo likumprojektu atbalstīt pirmajā lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 66, pret– nav, atturas– 5. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un izskatīšanas laiku otrajā lasījumā.
G.Bērziņš.
Aicinu noteikt priekšlikumu iesniegšanas datumu 13.aprīli un izskatīšanu– 22.aprīli.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam– 13.aprīlis, izskatīšanas laiks– 22.aprīļa sēdē. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Diskriminācijas novēršanas likums”. Pirmais lasījums.
Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā– deputāte Ina Druviete.
I.Druviete (JL).
Cienījamie kolēģi! Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija nolēma konceptuāli atbalstīt Ministru kabineta iesniegto likumprojektu un lūdzam to izskatīt pirmajā lasījumā, kā arī atzīt minēto likumprojektu par steidzamu.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 45, pret– nav, atturas– 17. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 68, pret un atturas– nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un izskatīšanas laiku otrajā lasījumā.
I.Druviete.
Priekšlikumu iesniegšanas termiņš– 13.aprīlis, izskatīšana– 22.aprīlī.
Sēdes vadītāja.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam– 13.aprīlis, izskatīšanas laiks– 22.aprīļa sēdē. Paldies!
I.Druviete.
Paldies!

Sēdes vadītāja.
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”. Pirmais lasījums.
Juridiskās komisijas vārdā– deputāts Edgars Jaunups.

E.Jaunups (JL).
Godājamie kolēģi! Juridiskā komisija šodien komisijas sēdē izskatīja likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”. Šie grozījumi ir saistīti ar iepriekš apstiprināto likumprojektu par diskriminācijas ierobežošanu, un projekts ievieš administratīvo atbildību par ar diskrimināciju saistītajiem pārkāpumiem.
Komisija aicina šo likumprojektu atbalstīt pirmajā lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Pirms mēs balsojam par atbalstīšanu pirmajā lasījumā, desmit Saeimas deputāti– Brigmanis, Skujiņš, Kalniņš, Bresis, Kastēns, Bērziņš, Ulme un citi deputāti– ir iesnieguši lūgumu piešķirt likumprojektam “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” steidzamību.
Par steidzamību jūs runāsiet? Tātad vārds deputātam Edgaram Jaunupam pret steidzamību.
E.Jaunups.
Godājamie kolēģi! Juridiskā komisija šodienas sēdē, skatot šo likumprojektu konceptuāli pirmajam lasījumam, skatīja arī Ministru kabineta ierosināto jautājumu par steidzamību un nolēma neatbalstīt steidzamības piešķiršanu šim likumprojektam. Paldies!
Sēdes vadītāja.
Tātad deputāti lūdz balsojumu par steidzamības piešķiršanu likumprojektam. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 50, pret– 22, atturas– 2. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 73, pret un atturas– nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un izskatīšanas laiku otrajā lasījumā!
E.Jaunups.
Priekšlikumu iesniegšanas termiņš– 19.aprīlis, izskatīšana 22.aprīļa plenārsēdē.
Sēdes vadītāja.
Tātad citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam– 19.aprīlis, un izskatīšanas laiks– 22.aprīļa sēdē. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījumi Imigrācijas likumā”. Pirmais lasījums.
Juridiskās komisijas vārdā– deputāts Edgars Jaunups.
E.Jaunups (JL).
Juridiskā komisija ir izskatījusi un iesniegusi šodien Saeimā likumprojektu “Grozījumi Imigrācijas likumā”. Normatīvo aktu projekts paredz grozīt Imigrācijas likuma 69.pantu un tajā ietverto deleģējumu Ministru kabinetam, papildinot ar uzdevumu noteikt kārtību, kādā Latvijas Republikā ieceļo un uzturas Eiropas ekonomiskās zonas valstu pilsoņi un to ģimenes locekļi, kā arī izslēdzot uzdevumu noteikt īpašu ieceļošanas un uzturēšanās kārtību ārzemniekiem, kuriem kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm izsniegta pastāvīgās uzturēšanās atļauja. Normatīvo aktu projekts paredz arī, ka ārzemnieks ir tiesīgs ieceļot un uzturēties Latvijas Republikā, ja viņam ir nepieciešamie finanšu līdzekļi, lai uzturētos Latvijas Republikā un atgrieztos mītnes zemē vai izceļotu uz trešo valsti, kurā viņam ir tiesības ieceļot, vienlaikus deleģējot pietiekamu finanšu līdzekļu apjoma un to esamības pārbaudes kārtības noteikšanu Ministru kabinetam.
Juridiskā komisija aicina atbalstīt šī likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā un noteikt steidzamību!
Sēdes vadītāja.
Atklājam... Deputāt Vladimir Buzajev, jūs runāsiet par steidzamību? Tātad lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 64, pret un atturas– nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts. Atklājam debates. Deputāts Vladimirs Buzajevs.
V.Buzajevs (PCTVL).
Cienījamā priekšsēdētājas kundze! Godājamie kolēģi! Apspriežamie grozījumi Imigrācijas likumā ir tīri tehniski, un frakcijai pret tiem iebildumu nav. Visumā ir skaidrs, ka tos vajag pieņemt steidzamā kārtībā līdz 1.maijam. Izņemot šīs tehniskās detaļas, arī pats likums satur sevī veselu virkni neprecizitāšu, kuras vajadzētu novērst.
Radušās arī jaunas problēmas. Tās ir saistītas ar grozījumiem likumā “Par to bijušās PSRS pilsoņu...” un tā tālāk jeb nepilsoņu statusa pieņemšana. Neskatoties uz to, ka Valsts prezidente nosūtīja likumprojektu Saeimai otrreizējai caurlūkošanai, cienījamā Vīķe–Freibergas kundze nav pilnībā ņēmusi vērā mūsu kritiskās piezīmes.
Tas pirmām kārtām attiecas uz tiem likumprojekta pantiem, kuri būtiski pasliktina to Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju tiesisko statusu, kas ir pieņēmuši ārvalstu pilsonību, neizbraucot no mūsu valsts. Šādu personu ir apmēram 30 000, kas mūsu nelielajai valstij ir ļoti daudz. Jautājumu par šo personu īpašo statusu, pirmkārt, attiecībā uz viņu izraidīšanu no Latvijas, loģiski būtu pārnest Imigrācijas likumā. Pagaidām Imigrācijas likums nenosaka atšķirības starp viņiem un citiem ārvalstniekiem, kuri tikai ir iebraukuši Latvijā.
PCTVL frakcija jau ir sagatavojusi attiecīgus priekšlikumus un pretendē uz to, ka šie priekšlikumi tiks nopietni izskatīti atbildīgajā komisijā, piesaistot to apspriešanai attiecīgos speciālistus. Šajā lietā mēs ceram uz visu valstiski domājošu kolēģu atbalstu neatkarīgi no viņu frakcijas piederības.
Vēl mēs prasām noteikt šā likuma izskatīšanai tādus termiņus, lai tie būtu pietiekami mūsu priekšlikumu pilnvērtīgai apspriešanai. Paldies par uzmanību!
Sēdes vadītāja.
Paldies! Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 70, pret un atturas– nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku otrajā lasījumā.

E.Jaunups.
Priekšlikumu iesniegšanas termiņš– 19.aprīlis. Izskatīšana– 22.aprīļa Saeimas sēdē.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš– 19.aprīlis. Izskatīšanas laiks– 22.aprīļa sēdē. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– likumprojekts “Grozījums Biedrību un nodibinājuma likuma spēkā stāšanās kārtības likumā”. Pirmais lasījums.
Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā– deputāts Jānis Lagzdiņš.
J.Lagzdiņš (TP).
Godātie kolēģi deputāti! Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ir izstrādājusi nelielu grozījumu Biedrību un nodibinājuma likuma spēkā stāšanās kārtības likumā. Tas skar pārejas noteikumus un paredz pagarināt termiņu, kādā valdībai ir jāizstrādā partiju finansēšanas likums.
Es aicinu to pieņemt pirmajā lasījumā, bet pirms tam komisijas vārdā– nobalsot par steidzamību!

Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 68, pret un atturas– nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā... Es atvainojos! Lagzdiņa kungs, jūs komisijas vārdā gribējāt ko teikt? Nē.

Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 64, pret un atturas– nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un izskatīšanas laiku otrajā lasījumā!
J.Lagzdiņš.
Atbildīgās komisijas vārdā es ierosinātu pieņemt šodien arī otrajā lasījumā, jo grozījums ir formāls un ļoti neliels, un visiem saprotams, un tādēļ es aicinu pieņemt arī šodien otrajā, galīgajā, lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Vai deputātiem ir iebildumi? (Starpsauciens: “Nav!”) Deputātiem iebildumu nav. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 68, pret– nav, atturas– 1. Likums pieņemts. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums– lēmuma projekts “Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta “Grozījumi Latvijas Kriminālprocesa kodeksā” trešajam lasījumam”.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 72, pret un atturas– nav. Lēmums pieņemts. Paldies!
Cienījamie kolēģi! Saskaņā ar Saeimas Kārtības ruļļa 117.pantu Saeimas Prezidijs ziņo, ka ir saņemts patstāvīgais priekšlikums, ko iesniedza 11 Saeimas deputāti: Golubovs, Fjodorovs, Bekasovs, Deņisovs, Solovjovs un citi “Par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienības atsaukšanu no piedalīšanās starptautiskajā operācijā Irākā”. Vai deputātiem ir iebildumi, ka šajā sēdē mēs izskatām šo lēmuma projektu? Tātad, ja deputātiem ir iebildumi, tad mums ir jālemj par šā lēmuma projekta iekļaušanu nākamās sēdes darba kārtībā.
Par” iekļaušanu nākamās sēdes darba kārtībā ir pieteicies runāt deputāts Aleksandrs Golubovs.
A.Golubovs (LSP).
Cienījamie kolēģi! Ko tieši mēs piedāvājam ar šo priekšlikumu? Ar šo lēmuma projektu? Mēs piedāvājam atsaukt Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienību no piedalīšanās starptautiskajā operācijā Irākā. Ar 2.punktu mēs piedāvājam, ja nepieciešams, nosūtīt uz Irāku humāno palīdzību. Un ar 3.punktu piedāvājam, ja tiks saņemts Irākas valdības lūgums, nosūtīt medicīnas darbiniekus cietušām personām palīdzības sniegšanai.
Kāpēc mēs to piedāvājam? Kad mēs Saeimā pieņēmām 19.martā, iepriekšējā gadā mēs pieņēmām lēmumu– nosūtīt savu kontingentu uz Irāku, tas bija pamatots ar to, ka Irākā ir lieli krājumi ar ieročiem, kuri ir masu iznīcināšanas ieroči. Līdz šim momentam tādi ieroči tur atrasti nav. Un tā kā tie nav atrasti, tad viens iemesls, lai uzbruktu Irākai, bija tieši politiskais, lai gāztu tās vadību, tas ir, Sadamu Huseinu.
Bet kā otro argumentu es gribu izteikt to, ka it īpaši pēdējā laikā Irākas tauta uzsāka cīņu ar koalīcijas karaspēku. Un gandrīz katru dienu iet bojā karavīri. Nedod Dievs, ka ies bojā kāds Latvijas pilsonis! Un šo te cīņu pret to iebrukušo karaspēku es varu nosaukt tikai ar vienu– ka tur notiek Irākas okupācija.
Trešo argumentu es izteikšu tādu. 11.martā Madridē notika teroristiskais akts. Draudi izteikti arī Polijai un Polijas prezidentam. Kādreiz šeit runāja par to, ka viņi varbūt pat neatradīs to Latviju uz kartes. Diemžēl teroristisko aktu draudi pietuvojas arī Latvijai. Šeit mēs varam arī tos saņemt. Tāpēc tas, kas balsos pret izskatīšanu nākošajā reizē, tas balsos par Irākas okupāciju un uzņemsies atbildību, ja ies bojā kāds no Latvijas pilsoņiem.
Sēdes vadītāja.
Neviens deputāts runāt “pret” nav pieteicies. Lūdzu deputātus balsot par šī lēmuma projekta iekļaušanu nākošās, kārtējās Saeimas sēdes darba kārtībā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 16, pret– 60, neviens neatturas. Tad nākošās sēdes darba kārtībā netiek iekļauts.
Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Aleksandram Golubovam!
A.Golubovs (LSP).
Ja nu mēs nevaram izskatīt nākošajā reizē, es lūdzu nodot šo lēmuma projektu Aizsardzības un iekšlietu komisijai, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un Ārlietu komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju, kā minēja deputāts Aleksandrs Golubovs. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par– 16, pret– 58, atturas– 2. Priekšlikums ir noraidīts.
Cienījamie kolēģi! Frakciju padome izskatīja jautājumu par ziemas sesijas slēgšanu un pavasara sesijas atsākšanu, un Frakciju padomes priekšlikums bija– slēgt ziemas sesiju 7.aprīlī un sākt pavasara sesiju 19.aprīlī. Vai deputātiem ir iebildumi? Ja deputātiem iebildumu nav, tad uzskatām, ka šodien ziemas sesija ir slēgta. Saeimas darbs atsāksies... pavasara sesija atsāksies 19.aprīlī. Paldies!
Lūdzu deputātus reģistrēties ar reģistrācijas kartēm! Reģistrācijas režīmu! Lūdzu Saeimas sekretāra biedram nolasīt reģistrācijas rezultātu!
A.Bartaševičs (8.Saeimas sekretāra biedrs).
Cienījamie deputāti! Nav reģistrējušies: Oļegs Deņisovs, Sergejs Fjodorovs, Nikolajs Kabanovs, Aigars Kalvītis, Andis Kāposts, Andrejs Klementjevs, Paulis Kļaviņš, Vilis Krištopans, Ģirts Kristovskis, Sarmīte Ķikuste, Leopolds Ozoliņš, Aigars Pētersons, Inguna Rībena, Mareks Segliņš, Jevgēnija Stalidzāne, Vjačeslavs Stepaņenko, Jānis Straume, Jānis Strazdiņš, Māris Kučinskis, Inta Feldmane, Andris Tolmačovs, Dainis Turlais, Dzintars Zaķis, Roberts Zīle. Paldies!
Sēdes vadītāja.
Līdz ar to Saeimas 7.aprīļa sēde ir slēgta.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!