• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sandra Kalniete atbild uz parlamentāriešu jautājumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.04.2004., Nr. 58 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86955

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Desmit raženi, svētīgi gadi

Vēl šajā numurā

14.04.2004., Nr. 58

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sandra Kalniete atbild uz parlamentāriešu jautājumiem

Vakar un šodien Eiropas Parlamentā notiek jauno dalībvalstu komisāru amata kandidātu noklausīšanās. Pirmā eiroparlamentāriešu priekšā vakar, 13.aprīlī, stājās Latvijas valdības nominētā kandidatūra komisāra amatam – Sandra Kalniete.
Uzrunā Eiropas Parlamentam S.Kalniete solīja strādāt visu eiropiešu un Latvijas labā. “Es apzinos, ka turpmāk strādāšu Latvijai un Eiropas Savienībai un būšu atbildīga visu eiropiešu, īpaši savas tautas, priekšā,” sacīja S.Kalniete. Viņa atzīmēja, ka būt pirmajai komisārei Eiropas Savienībā no Latvijas ir īpašs gods. S.Kalniete uzsvēra, ka, strādājot komisāres amatā, viņa darīs visu, lai Eiropas Savienību stiprinātu kā politiski, tā ekonomiski.
Bez tam S.Kalniete izteica atzinību esošajām dalībvalstīm par lēmumu paplašināt Eiropas robežas, uzņemot Savienībā desmit jaunās valstis. “Eiropas Savienības paplašināšanās varēja notikt, jo bija politiskā griba. Es gribu izteikt visdziļāko cieņu Eiropas tautām un esmu lepna, ka šajā sasniegumā ir daļiņa no mana darba. Es ticu Eiropas Savienības nākotnei. Es šodien esmu dziļi saviļņota, jo ar šo brīdi Latvija sper vienu soli tuvāk Eiropai,” sacīja S.Kalniete.
Eiropas Parlaments par jauno dalībvalstu komisāru apstiprināšanu posteņos balsos plenārsēdē 5.maijā Strasbūrā. Pirms tam, līdz 15.aprīlim, Eiropas Parlamenta politisko grupu vadītāji vērtēs noklausīšanās rezultātus un nosūtīs tos apstiprināšanai Prezidentu konferencei.
Šoreiz komisāru amata kandidātu noklausīšanās norit atšķirīgi – izvaicāšana notiek Eiropas Parlamenta komiteju priekšsēdētāju konferencē. Tajā var piedalīties visi deputāti, kā arī novērotāji no jaunajām dalībvalstīm.
Kā zināms, desmit jaunie komisāri līdz šā gada novembrim strādās kā “ēnas” jau esošajiem komisāriem. Sandrai Kalnietei uzticēta darbība lauksaimniecības jomā. Tā ir būtiska nozare, kurai tiek tērēta aptuveni viena trešdaļa Savienības budžeta naudas.
Lai gan līdz pašreizējās Komisijas sastāva darbības pilnvaru beigām atlicis aptuveni pusgads, pēdējā mēneša laikā jau trīs komisāri pametuši savus amatus.
Marta sākumā komisāru rindas pameta ES nodarbinātības un sociālo lietu komisāre Anna Diamantopulu. Viņa Briseles gaiteņus nomainījusi ar darbu Grieķijas opozīcijas rindās, lai gan sākotnējais aiziešanas iemesls bija starts nacionālā parlamenta vēlēšanās. Nākamais savai kolēģei sekoja ES reģionālās politikas komisārs Mišels Barnjē. Viņš komisāra amatu pameta, lai sāktu darbu Francijas ārlietu ministra amatā. Tuvākajās dienās arī ekonomisko un monetāro lietu komisārs Pedro Solbess dosies strādāt nacionālajā valdībā, kur tam uzticēts finanšu ministra amats.
Lai arī komisāru priekšlaicīga aiziešana nav nekas neierasts, tomēr arvien biežāk starptautiskajā presē izskanējušas bažas par Komisijas vājināšanos. Izskanējis viedoklis, ka arī vēl citi komisāri tuvākajā laikā varētu aiziet no darba Komisijā. Tiek pat runāts par Komisijas prezidenta Romāno Prodi iespējamo atgriešanos Itālijas politikā. Tikai jautājums – vai tas notiks pirms vai pēc pašreizējās Komisijas pilnvaru termiņa beigām.

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!