• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Motivē uzņēmējus apgūt Eiropas naudu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.04.2004., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86891

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Paradīze igauņu bērniem

Vēl šajā numurā

13.04.2004., Nr. 57

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Motivē uzņēmējus apgūt Eiropas naudu

DANUSEVICS.PNG (119452 bytes)
Henriks Danusēvičs
Foto: Boriss Koļesņikovs, A.F.I.

Ir idejas, trūkst drosmes

“No vienas puses, uzņēmēji, protams, ir ieinteresēti Eiropas naudas saņemšanā, bet, no otras, komersanti ir skeptiski par savām iespējām piekļūt naudai,” norāda Latvijas Tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs. Tāpēc Latvijas Tirgotāju asociācija dažādos valsts reģionos rīko uzņēmēju informēšanas un motivēšanas kampaņu par Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu apgūšanas iespējām.
Viens no kampaņas uzdevumiem ir uzrunāt uzņēmējus, īpašu nozīmi pievēršot komersantiem reģionos, emocionāli motivējot izpētīt, vai kādu no savām biznesa attīstības idejām nav iespējams realizēt, piesaistot Eiropas naudu. “Ir redzams, ka uzņēmējiem idejas ir, bet nereti trūkst drosmes un apņēmības šos projektus realizēt,” teic projekta koordinators Indulis Balmaks. Turklāt šī kampaņa domāta arī kā pirmais pieturas punkts uzņēmējiem, kurus interesē struktūrfondu līdzekļi, bet kuriem nav pieejama informācija par naudas saņemšanas nosacījumiem.
Latvijas Tirgotāju asociācija ar Eiropas Komisijas finansiālu atbalstu dodas pie interesentiem reģionos ar bezmakas lekcijām, kurās stāsta par to, kāda veida aktivitātēm iespējams saņemt Eiropas atbalstu. Šādi semināri jau notikuši Daugavpilī, Rēzeknē un Liepājā. Tuvākajās nedēļās tos rīkos Ventspilī, Jelgavā, Jēkabpilī, Valmierā, kā arī Rīgas rajonā.

Pieejama rokasgrāmata

Papildus seminārā iegūtajām zināšanām uzņēmējiem pieejama arī rokasgrāmata “ES – tava iespēja”. Tajā apkopota informācija par to, kāda veida strukturālo fondu atbalsts pieejams Latvijas uzņēmējiem. Rokasgrāmatu bez maksas var saņemt, apmeklējot seminārus, kā arī griežoties Latvijas Tirgotāju asociācijas birojā Rīgā, Bruņinieku ielā 12–9.
H.Danusēvičs norādīja, ka pēc neilga laika, iespējams, tiks izdots jaunāks rokasgrāmatas izdevums. “Šī ir informācija, kas visu laiku mainās. Protams, izmaiņas nav būtiskas, bet precizējošas. Tāpēc izdevumā dotas atsauces uz internetā pieejamajiem resursiem, kur informācija tiek atjaunota daudz biežāk.”

Daudz neskaidrību

H.Danusēvičs norādīja arī uz problēmām, kas saistītas ar struktūrfondu saņemšanu. “Vēl ir daudz neskaidrību. Mēs vēl nevaram uzņēmējiem pateikt, vai viņi varēs saņemt finansējumu, piemēram, ēdināšanas tehnoloģiju iekārtu iegādei, interneta pieslēguma izveidošanai, datorizētas uzskaites izveidošanai utt. Jāatzīmē, ka interneta pieslēguma izveidošana uzņēmumam ir ļoti būtiska. Latvijā tikai 35% uzņēmumu ir interneta pieslēgums.”

Nav ilūziju

H.Danusēvičs saka: “Nevajag lolot veltas ilūzijas. Šogad uzņēmēji iesniegs maz projektu. Tā nauda, ko paredzēts izmantot šogad, netiks izlietota. Cik saprotu, liela nelaime tā nav, jo neizmantotos līdzekļus varēs izmantot nākamā gadā. Tāpat jāatceras, ka sagatavot pašam projekta pieteikumu ir grūti. Lielākoties sākumā projektus gatavos konsultanti. Interesanti, ka mūsu uzņēmējiem lielākoties pirmās ir nevis idejas, kuru realizēšanai trūkst naudas, bet gan tiek piedāvāta Eiropas nauda, un katrs tagad domā, kā to izmantot. Tomēr galvenais būs sasniegts – tiks investēts uzņēmumu attīstībā. Cik saprotu, naudu nevarēs nozagt.”

Ilze Sedliņa, “LV”
ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!