• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Maina nostāju alkohola tirdzniecībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.04.2004., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86777

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pakas iesniedzējam jāņem līdzi pase

Vēl šajā numurā

08.04.2004., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Maina nostāju alkohola tirdzniecībā

Vakar Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās komisijas deputāti atbalstīja priekšlikumu Alkoholisko dzērienu aprites likumprojektā noteikt, ka alkoholu tirgot atļauts līdz pulksten 24, nevis tikai līdz desmitiem kā līdz šim. Savukārt no rīta alkoholisko dzērienu tīkotājiem būs jāpaciešas līdz pulksten desmitiem. “Šobrīd alkohola tirdzniecība tiek sākta pulksten astoņos no rīta. “Latvijas Vēstnesis” jau ziņoja par jaunā likuma tapšanas gaitu un ar to saistītajām asajām politiķu, narkologu un uzņēmēju diskusijām, arī par komisijas 23.marta sēdē lemto. Toreiz deputāti skatīšanai otrajā lasījumā sagatavoja likumprojekta variantu, saskaņā ar kuru laikā no pulksten 22 līdz 8 veikalos nedrīkstētu tirgot arī alu. Šāds aizliegums būtu saprotams, jo jaunā likuma izpratnē alus uzskatāms par alkoholu, nevis pārtikas produktu kā agrāk. Tomēr deputātu lēmums izraisīja alus ražotāju iebildumus – viņi uzskatīja, ka aizliegums, pirmkārt, negatīvi ietekmēs alus rūpniecību un tirdzniecības apgrozījumu un, otrkārt, tas nav pamatots. Latvijas Alus darītāju savienības izpilddirektors Ivars Grīslis sacīja: “Ja cilvēks vakarā nopērk vienu vai pāris pudeles alus, tas nenozīmē, ka viņš ir alkoholiķis.” Likumprojekta koncepciju aizstāvēja narkologi, norādot, ka jaunieši sāk ar alu, bet vēlāk pievēršas stiprākiem dzērieniem.

Vakardienas sēdē Saeimas komisijas vadītājs Dzintars Jaundžeikars norādīja, ka daudzi tikai vakarā dodas iepirkties. Arī tiesībsargājošajām iestādēm labāk kontrolēt likuma izpildi ļaušot projekta jaunais variants. Priekšlikumu izteica PCTVL deputāts Andrejs Tolmačovs, un to atbalstīja gan Latvijas Pirmās partijas, gan Tautas partijas un apvienības “Tēvzemei un Brīvībai” /LNNK deputāti. Dz. Jaundžeikars teica, ka par šo likuma redakciju balsos visa Pirmās partijas frakcija. Savukārt pret priekšlikumu balsot ir noskaņoti tautas priekšstāvji no partijas “Jaunais laiks”.
Gandarījumu par lēmumu pauda Latvijas Tirgotāju asociācijas priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs, uzsverot, ka šādi tirdzniecības laiki palīdzēs legalizēt alkohola tirgu. Toties narkologs Gundars Osis uzskata, ka šāds tirdzniecības režīms jauniešiem sniegs lielāku motivāciju lietot alkoholu.
Likumprojektu Saeimas plenārsēdē izskatīt paredzēts 22.aprīlī.

Juris Bārtulis
juris.bartulis@vestnesis.lv 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!