• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vai sabiedrība grib maksāt vairāk par veselību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.04.2004., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86720

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar, 6. aprīlī, valūtas tirgū

Vēl šajā numurā

07.04.2004., Nr. 55

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vai sabiedrība grib maksāt vairāk par veselību

“Veselības aprūpei Latvijā pilnīgi noteikti ir jāatvēl lielāks procents no iekšzemes kopprodukta” – šādu skaidru nostāju vakar, 6.aprīlī, preses konferencē pauda Pasaules veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģionālais direktors Marks Danzons. Galvenais PVO pārstāvja Latvijas apmeklējuma mērķis bija iepazīties ar situāciju tabakas jomā Latvijā.

DANZONS.PNG (101122 bytes)
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

M. Danzons tikās arī ar Latvijas Ministru prezidentu Induli Emsi, lai pārrunātu mūsu valsts iespējas pieņemt un ratificēt Tabakas kontroles konvenciju.Kā atzina veselības ministrs Rinalds Muciņš, konvencijas ieviešana nebūs viegla, būs nepieciešamas diskusijas sabiedrībā. Taču jau tuvākajā laikā Tabakas kontroles konvenciju izskatīs Ministru kabinets un pilnvaros pārstāvi tās parakstīšanai.
M. Danzons arī atzina, ka Latvijā veselības nozarē aktuālas ir visam Eiropas reģionam raksturīgas problēmas – augsta saslimstība ar sirds un asinsvadu slimībām, lipīgo slimību – tuberkulozes, HIV/AIDS – izplatība, liels ceļu satiksmes negadījumu skaits. PVO Eiropas reģionālais direktors uzsvēra, ka Latvijai, kas tūlīt kļūs par Eiropas Savienības dalībvalsti, ir jānodrošina veselības aprūpes sistēmas caurspīdīgums, lai sabiedrība varētu izsekot tajā ieguldītās naudas izlietojumam. M. Danzons, pats būdams ārsts, norādīja, ka, tikai maksājot pienācīgas algas medicīnas darbiniekiem, būs iespējams izvairīties no nelegālajiem pacientu maksājumiem. Cilvēkos ir jārada izpratne, ka par veselību ir jāmaksā un tajā investētais atmaksājas ar uzviju, bilda PVO pārstāvis.
R. Muciņš atzina, ka viena no iespējām, kā izvairīties no aplokšņu naudām, ir sabiedrības informēšana par to, kādi pakalpojumi tiek apmaksāti, par ko pacientam ir un par ko nav jāmaksā. “Lai nodrošinātu veselības aprūpes caurspīdīgumu, pacientam jāzina, no kurienes nāk nauda, kas, par ko un cik daudz maksā.”
Uz “LV” jautājumu, kad valsts beidzot maksās ārstniecības iestādēm īsto pakalpojumu cenu, veselības ministrs atzina, ka tiešām pašlaik valsts maksā tikai apmēram 60% no pakalpojumu cenas. R. Muciņš teica: “Sabiedrībai pašai sev ir jāatbild, vai tā ir ar mieru maksāt par veselību divreiz vairāk nekā šobrīd.” Jebkurā gadījumā tā tomēr būs politiska izšķiršanās, kuru gan mēs, vēlētāji, varam būtiski ietekmēt.

Rūta Kesnere, “LV”

ruta.kesnere@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!