• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zem parādu piedzinēju lupas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.04.2004., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86714

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atlaists Lietuvas prezidents

Vēl šajā numurā

07.04.2004., Nr. 55

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zem parādu piedzinēju lupas

Vairāki simti juridisko personu, tajā skaitā, piemēram, mācību iestādes, varētu būt kļuvušas par Spānijas firmas “European City Guide” klientu piesaistīšanā izmantoto negodīgo metožu upuriem. Parādu piedziņas groži nodoti cita ārvalstu uzņēmuma rokās. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) aicina nepakļauties šim spiedienam un vērsties centrā ar iesniegumu un parāda piedziņas brīdinājuma kopiju.
Ieskicējot problēmas būtību, PTAC direktora vietniece Māra Jēgere skaidro, ka “European City Guide” bija nosūtījis Latvijas juridiskajām personām piedāvājumu izvietot par tām informāciju firmas katalogā. Iespējas, kādas paver katalogs, piedāvājumā aprakstītas jo plaši. Spānijas uzņēmums vien “aizmirsis” savā pieteikumā pietiekami skaidri norādīt, ka vienlaikus ar informācijas nosūtīšanu tiek noslēgts līgums. Tātad, izsūtot par sevi ziņas, juridiskā persona automātiski uzņemas saistības, proti, samaksāt. To, ka par informācijas izvietošanu katalogā apņēmušās samaksāt, Latvijā juridiskās personas sāka saprast tikai pēc tam, kad saņēma ārvalstu uzņēmuma prasību veikt maksājumu.
Parādu piedziņu par neveiktajiem maksājumiem Spānijas uzņēmums nodevis uzņēmumam “Premium Recovery AG”, kas savukārt atrodas Šveicē. Aptuveni divi tūkstoši eiro – tāda ir summa, ko Šveices parādu piedzinēji centušies iegūt no tā dēvētājiem parādniekiem Latvijā, kuri vērsušies pēc palīdzības PTAC. Februārī un martā sūdzības gan iesniegušas tikai divas juridiskās personas, taču, pēc centra speciālistu aplēsēm, no “European City Guide” darbībām varētu būt cietuši vismaz vairāki simti juridisko personu, kuras gada sākumā nonākušas zem parādu piedzinēju lupas. Speciālisti neiesaka maksāt prasīto, jo patiesībā tās kļuvušas par negodīgu mārketinga metožu upuriem.
Cīņai pret uzņēmumiem, kas lieto negodīgas mārketinga metodes pārrobežu kontekstā, ir izveidots starptautisks uzraudzības institūciju sadarbības tīkls. Tam ir tiesības šādos gadījumos piemērot sankcijas. Mūsu PTAC, kā jau rakstījām “Latvijas Vēstneša” 16.marta B daļas laidienā, kopš 2002.gada darbojas šajā Starptautiskajā patērētāju aizsardzības un tirgus uzraudzības tīklā. Tādēļ visas juridiskās personas, kuras saņēmušas “Premium Recovery AG” parādu piedziņas brīdinājumus, lūgtas pieteikties PTAC. Tas palīdzēs noskaidrot patieso ainu un apkopot lietas apstākļu visaptverošu pamatojumu, teic M.Jēgere. Saņemtās ziņas pēc to apkopošanas centrs nosūtīs attiecīgajām Šveices institūcijām, kas lems par krimināllietas ierosināšanu sakarā ar uzņēmuma darbībām.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!