• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzņēmējus atbalstīs ES fondu apguvē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.04.2004., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86608

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai zināšanas pārvērstu naudā

Vēl šajā numurā

06.04.2004., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzņēmējus atbalstīs ES fondu apguvē

Teju kļūsim par pilntiesīgiem Eiropas Savienības (ES) iedzīvotājiem, kas gan uzliek savus pienākumus, gan dod jaunas tiesības. Viena no šādām jaunām, daļēji jau tagad izmantojamām privilēģijām ir ES līdzekļu izmantošana Latvijas tautsaimniecībā. Šķiet, visaktuālākā šajā ziņā šobrīd ir Eiropas struktūrfondu piesaiste uzņēmējdarbības projektiem. Nereti dzirdamas uzņēmēju sūdzības par informācijas trūkumu attiecībā uz iespējām saņemt fondu naudu savu biznesa plānu realizācijai. Tāpēc acīmredzama ir nepieciešamība pēc valsts aktīvas dalības informēšanas un izskaidrošanas procesā.
Vakar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Juris Kanels un Latvijas Biznesa konsultantu asociācijas (LBKA) prezidents Andris Deniņš parakstīja līgumu, kas paredz sadarbību uzņēmēju informēšanā par ES struktūrfondu apgūšanu, kā arī atbalstu konsultācijām projektu izstrādē, ieviešanā un uzraudzībā. Abas organizācijas apņemas viena otru laikus nodrošināt ar nepieciešamo informāciju par valsts un privātās partnerības projektu idejām un efektīvi izplatīt informāciju par valsts atbalsta programmām komercsabiedrībām (VAP).
Juris Kanels pievērsa uzmanību būtiskam apstāklim – LIAA nesadarbojas un nesadarbosies ne ar vienu konkrētu biznesa konsultāciju firmu, jo šāda sadarbība būtu vērtējama kā konsultāciju tirgus kropļošana. Tāpēc līgums tiek slēgts ar asociāciju, kas pārstāv un aizstāv visu biznesa konsultāciju firmu intereses. Šis princips attiecas arī uz komercbankām, kuras kā potenciālās uzņēmumu kreditētājas arī ir ieinteresētas biznesa projektu izstrādē, – LIAA sadarbosies tikai ar komercbanku asociāciju, tādējādi izslēdzot interešu konfliktu un personiskas ieinteresētības iespējas. “Mūsu uzdevums ir būt iespējami neitrāliem,” uzsvēra J.Kanels.
LIAA direktors sacīja: “Mūsu valstī netrūkst Ostapa Bendera tipa cilvēku, kuru vienīgais mērķis ir naudas izkrāpšana. Mūsu kopējais uzdevums ir cīņa pret blēžiem un krāpniekiem. Un, ja viņi, uzdodoties par biznesa konsultantiem, uzņēmējam saka, ka ne tikai sagatavos projektu, bet par attiecīgu samaksu panāks tā apstiprināšanu, tad mūsu pienākums ir paskaidrot – projekta apstiprināšanas procedūras izslēdz jebkādu kukuļu izmantošanas iespēju.”
Savukārt A.Deniņš atzīmēja, ka galvenais biznesa konsultantu uzdevums ir palīdzēt uzņēmējam ar struktūrfondu palīdzību radīt produktu ar augstāku pievienoto vērtību. Viņš arī kliedēja bažas par iespējamo komercbanku skepsi attiecībā uz atsevišķu konsultantu izstrādātajiem projektiem, norādot, ka jau 19. aprīlī starp LBKA un Komercbanku asociāciju tiks noslēgts līgums par biznesa konsultantu atzīšanu.
Jāpiezīmē, ka Valsts atbalsta programmas komercsabiedrībām ir apstiprinātas Valsts atbalsta uzraudzības komisijā un Eiropas Komisijā un paredzētas laika posmam līdz 2006. gadam, kad beidzas arī nule parakstītā līguma darbības termiņš.

Lappusi sagatavoja
Juris Bārtulis, “LV”
juris.bartulis@vestnesis.lv 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!