• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Svinīgajās vakariņās Melngalvju namā 2004.gada 2.aprīlī par godu Latvijas uzņemšanai NATO. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.04.2004., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86569

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

05.04.2004., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Svinīgajās vakariņās Melngalvju namā 2004.gada 2.aprīlī par godu Latvijas uzņemšanai NATO

Ļoti cienītā Saeimas priekšsēdētājas kundze! Augsti cienītais Ministru prezidenta kungs! Prezident Ulmaņa kungs! Ekselences! Dāmas un kungi!
Latvijai šodien ir liela svētku diena, un tāda tā arī ir mūsu ceļabiedriem – pārējām sešām valstīm, kuras līdz ar mums ir pievienojušās NATO aliansei un kuru karogi līdz ar mūsējo uzvijās mastā Briselē – tur, par ko mēs sen bijām cerējuši un gaidījuši, ka tie tur kādu dienu plīvos.
Ir noiets garš, grūts un atbildīgs ceļš, bet cauri visām grūtībām vienmēr ir bijis viens mērķis – darīt visu, kas Latvijai nepieciešams, lai nostiprinātu savu suverenitāti, lai maksimāli paveiktu to, kas nepieciešams mūsu drošībai. Šovakar, atskatoties uz šo garo nostaigāto ceļu, es vēlētos Latvijas valsts un tautas vārdā izteikt dziļāko pateicību visiem tiem, kas šajā darbā tik daudz ir ieguldījuši.
Vēlos pateikties manam priekštecim amatā Guntim Ulmaņa kungam par viņa doto virzību un atbalstu šim svarīgajam valstiskajam lēmumam, par viņa ieguldījumu šajā sagatavošanas darbā, kas bija nepieciešams, lai tautā tas tiktu izprasts un arī lai mūsu izpildvara darītu to, kas ir jāveic, lai mēs sagatavotos šai dienai, kas nu pienākusi.
Es vēlētos pateikties visiem Ministru prezidentiem, kas ir turējuši valdības grožus šajā posmā kopš neatkarības atgūšanas, un, kaut ārzemju žurnālisti vai katru dienu man vaicā, kā tas nākas, ka Latvijā tik bieži mainās valdības, es saku – valdības nāk un iet, mainās, bet Latvijas virzība paliek nemainīga, Latvijas mērķi paliek nemainīgi, Latvijas vērtības paliek nemainīgas. Paldies visiem Ministru prezidentiem par viņu vadību un ieguldījumu!
Gatavojoties šādai aliansei, ir bijis jācīnās divās frontēs uzreiz, un, jo grūtāks ir bijis darbs, jo vairāk viena otru ir pastiprinājusi. No mums tika prasītas divas lietas – lai mēs būtu nopietni ņemami savā aizsardzības ieguldījumā un kapacitātē, bet varbūt vēl vairāk no mums tika prasīts, lai mēs būtu gatavi politiski kā valsts, kuras vērtības un institūcijas pilnam atbilst tam, kas tiek sagaidīts no NATO dalībvalsts. Paldies visiem, kas ir vadījuši bruņotos spēkus un rūpējušies, lai tie izveidotos uz iepriekšējās sistēmas drupām. Paldies visiem aizsardzības ministriem par viņu ļoti grūto darbu, īpaši sākuma gados bez adekvāta finansiāla atbalsta. Tikpat liels paldies pienākas arī visiem ārlietu ministriem un tiem, kas viņu komandā ir strādājuši, – ministrijas valsts sekretāram Riekstiņa kungam, citiem ministrijas darboņiem, tāpat arī valsts sekretāriem un citiem speciālistiem Aizsardzības ministrijā, bez kuru darba mēs šodien nebūtu varējuši nonākt tur, kur tagad esam.
Tas ir bijis liels darbs, liels ieguldījums, paldies visiem, kas no tuvienes vai tālienes tajā ir piedalījušies. Mēs nebūtu varējuši sasniegt to bez atbalsta tautā un parlamentā, tādēļ paldies simboliski šodien caur Saeimas priekšsēdētāju un klātesošajiem deputātiem, paldies visām Saeimām, kas bija gatavas pieņemt tos likumus, lai mūsu virzību apstiprinātu.
Liels paldies pienāktos tiem, kas palīdzēja tautai izskaidrot, kurp mēs ejam, kamdēļ tas tik ļoti mums nepieciešams. Paldies visiem medijiem, visiem tiem, kas ar runāto un rakstīto vārdu palīdzēja Latvijas mērķus darīt tautai saprotamus!
Paldies nevalstiskajām organizācijām, un šeit gribētu izcelt LATO darbu, kas tik ārkārtīgi daudz ir ieguldījusi, lai šeit, Latvijā, NATO ideja gūtu atbalstu. Bet tikpat liels ir bijis arī vispārējās latviešu publikas darbs Amerikas Savienotajās Valstīs, Kanādā un citur, un šeit Kukaiņa kungs var būt par simbolu un pārstāvi tiem, kas bijuši atbildīgi par neskaitāmām aktivitātēm un neskaitāmām darba stundām, par lieliem finansiāliem ieguldījumiem un upuriem. Gadu garumā daudz kas ir darīts, arī Anglijā un Vācijā – visur, kur latvieši dzīvo un ir bijuši aktīvi. Arī viņiem visiem simbolisks paldies!

Seko runas turpinājums angļu valodā
Ekselences! Dāmas un kungi!
Šodien ir svētki. Latvija ir nogājusi garu ceļu no neatkarības atgūšanas līdz šai dienai, kad pacēlās mūsu karogs un pievienojās Ziemeļatlantijas alianses dalībvalstu karogiem.
Tas ir bijis garš un grūts ceļš, un mēs esam saņēmuši lielu palīdzību un atbalstu no mūsu sabiedrotajiem un draugiem. Mēs esam pateicīgi par sadarbību un atbalstu, ko esam saņēmuši no visām kandidātvalstīm un pat tām valstīm, kas vēl gaida, lai varētu kļūt par alianses dalībvalstīm. Paldies jums visiem par brīnišķīgo sadarbību un spēju visiem kopā doties vienā virzienā.
Es vēlos pateikties visām tām NATO dalībvalstīm, kas pieņēma šo neaizmirstamo lēmumu pirmām kārtām akceptēt politiski nepieciešamību paplašināt aliansi un pēc tam ar gudrību veikt vēl vienu paplašināšanas kārtu, kā arī tām dalībvalstīm, kas saskatīja nepieciešamību un gudrību iekļaut Latviju un mūsu kaimiņvalstis Lietuvu un Igauniju alianses kandidātvalstu skaitā.
Es atceros to laiku, kad es stājos savā amatā, kad vēl nekas neliecināja par to, ka mēs varētu panākt vienprātību šajā jautājumā. Bija jāveic liels diplomātiskais darbs, katrai kandidātvalstij bija jāveic liels darbs, lai izpildītu izvirzītos kritērijus uzņemšanai aliansē, un mēs esam ļoti pateicīgi visiem, kas mūs virzīja pa šo ceļu, sniedzot padomu, atsauksmes, atbalstu un materiālu palīdzību.
Tagad mēs ar cerībām gaidām jaunu laikmetu – jaunu laikmetu attiecībās starp Eiropas valstīm, mēs ar cerībām gaidām jaunu laikmetu transatlantiskajās attiecībās. Pēc mūsu domām, NATO alianses izveidošanā transatlantiskā saikne ir devusi nozīmīgu ieguldījumu. Eiropa atdzima, pateicoties transatlantiskajam atbalstam, ko tā saņēma. Eiropas izaugsme notika, pateicoties spēcīgajai transatlantiskajai saiknei. Mēs redzam Eiropas nākotni tikpat stiprā un nepārtrauktā transatlantiskā saiknē un tās saglabāšanā. Paldies Amerikas Savienotajām Valstīm, to Kongresam, Senātam un Prezidenta administrācijai par pieņemtajiem svarīgajiem lēmumiem. Paldies Kanādai un Islandei un visām pārējām valstīm, kas bija gatavas mūs atbalstīt.
Es tāpat vēlos pateikties mūsu kaimiņvalstīm Somijai un Zviedrijai, kas, kaut arī tās nav alianses dalībvalstis, vienmēr bija gatavas atbalstīt mūs jebkurā iespējamā veidā, gan intelektuāli, gan politiski un materiāli. Paldies jums, draugi, paldies jums, sabiedrotie – šī ir svētku diena, šis ir svētku vakars, un es aicinu pacelt glāzes par sadarbību, drošību un mieru visā pasaulē!

“LV” (Gunta Štrauhmane)

neoficiāls tulkojums no angļu valodas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!