• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pie latviešu operas un kora mākslas ciltstēva. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.04.2004., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86428

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pirmdiena, 05.04.2004.

Laidiena Nr. 53, OP 2004/53

Vēl šajā numurā

02.04.2004., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pie latviešu operas un kora mākslas ciltstēva

REITARS03.PNG (112688 bytes)
Teodors Reiters ar mīļoto dēliņu Leonu (Lonīti) ap 1928.gadu
REITERS01.PNG (111281 bytes)
Ar savu kori Londonā 1939.gadā kopā ar sūtni Kārli Zariņu (pa labi)
Foto no Teodora Reitera fonda arhīva

Diriģentam Teodoram Reiteram – 120. Jubilejas gadu ievadīja svinīgs sarīkojums mūziķa dzimtajā pilsētā Ļaudonā un Latvijas mūzikas skolu un koledžu audzēkņu konkurss. Tieši dzimšanas dienā – 23.martā – notika operas “Klīstošais holandietis” izrāde, atgādinot, ka ar šīs Riharda Vāgnera operas iestudējumu 1919. gadā Teodors Reiters lika pamatus Latvju operai. 26.martā Rīgas Latviešu biedrības namā svinīgi apbalvoja jauno mūziķu konkursa uzvarētājus un tika pasniegtas Teodora Reitera jubilejas medaļas. Svētku koncertā līdz ar Antru Bigaču, Kārli Zariņu un citiem Teodora Reitera Lielās balvas laureātiem virtuozi muzicēja jaunais čellists Maksims Beitāns, konkursa Grand prix ieguvējs.
Konkursā piedalījās topošie mūziķi no visas Latvijas. Kā atzina žūrijas priekšsēdētājs prof.Jānis Dūmiņš, laba puse no 26 finālistiem gan ir rīdzinieki, bet pārējie nāk no Daugavpils, Jelgavas, Valmieras, Ventspils un citām pilsētām. Un tukšā nepalika neviens. Visiem tika svētku prieks, un kā labu ceļamaizi visi saņēma kompaktdisku “Leģendārais Teodors Reiters un viņa koris”. No ārkārtīgi bagātīgā muzikālo ierakstu pūra tam izraudzītas pērles, kas spoži apliecina Teodora Reitera daudzos talantus. Latvijas Nacionālās operas direktors un galvenais diriģents no dibināšanas dienas līdz pat 1944. gada rudenim, kad viņš devās trimdā. Izcils simfonisko skaņdarbu interprets. Leģendārais Reitera koris, ar kuru 24 darbības gados iestudētas 39 latviešu komponistu 380 partitūras, daudzināts Latvijas vārds 13 Eiropas valstīs. Tautas apjūsmots Latviešu vispārējo dziesmu svētku virsdiriģents un viens no visiemīļotākajiem novadu dziesmu svētku virsdiriģentiem. Tekstu kompaktdiska vāciņam sagatavojis mākslas doktors Oļģerts Grāvītis.
Visus jubilejas pasākumus rīko 1998.gadā dibinātais Teodora Reitera fonds. Rūpējoties par dižā mūziķa piemiņas un kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu, fonda valde visādi veicina jauno mūziķu izaugsmi. Regulāri notiek jaunatnes koru un izpildītājmākslinieku konkursi, tiek pasniegtas Teodora Reitera balvas. Šoreiz to saņēma arī ilggadējā koriste Zinaīda Gulbe. Viņa atceras: “Katrs mēģinājums Reitera korī bija svētki, bet bez atlaidēm. Visu atsvēra maestro prasme radīt noskaņu, katrā frāzē atrast un ļaut koristiem izjust dziesmas garšu. Viņa glāstošais žests, sejas izteiksme, acis, viss stāvs paņēma mūs savā varā.”

Aina Rozeniece, “LV”
aina.rozeniece@vestnesis.lv


 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!