• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vai Kanādu interesē ES paplašināšanās?. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.2004., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86301

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vācija un Baltija: bizness un labdarība

Vēl šajā numurā

31.03.2004., Nr. 50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vai Kanādu interesē ES paplašināšanās?

Dace Rutka, Latvijas vēstniecības Kanādā pirmā sekretāre, – “Latvijas Vēstnesim”

Divās konferencēs martā Kanādā, Otavā un Edmontonā, tika uzdots viens un tas pats jautājums: vai Kanāda domā par Eiropas Savienības paplašināšanos? Konferences nosaukums bija tieši tāds: “Eiropa mainās. Iespējas Kanādai?”.
Konferences notika ar vairāku Kanādas institūciju – Kanādas Ārlietu un Tirdzniecības ministrijas, Eiropas Komisijas delegācijas Otavā, Karletonas universitātes Eiropas un Krievijas studiju institūta, Albertas universitātes Austrijas un Viduseiropas studiju institūta un vairāku citu institūciju ideju, organizatorisko un finansiālo atbalstu, kā arī ar Kanādā akreditēto kandidātvalstu kopīgu atbalstu un iesaisti.
Katra no Otavā akreditētajām Eiropas Savienības (ES) kandidātvalstīm bija pārstāvēta ar vienu dalībnieku, izņemot Maltu un Kipru, kurai nav vēstniecības Otavā. Pa diviem pārstāvjiem bija no Ungārijas un Polijas, aptverot valsts un nevalstisko organizāciju sektorus. Prioritārie temati, kas eventuāli interesē Kanādas sabiedrību, bija drošības jautājumi, imigrācijas kontrole, izglītība, starptautiskā tirdzniecība, dabas aizsardzība.
Konferenču mērķis bija sapulcināt valsts un nevalstisko organizāciju, kā arī akadēmisko aprindu pārstāvjus no Kanādas, ES kandidātvalstīm un Eiropas komisijas, lai diskutētu par paplašināšanās procesu, jautājumiem, izaicinājumiem, kopīgo iespaidu gan uz Eiropas Savienības arhitektūru un lēmumu pieņemšanu, gan varbūt uz attiecībām ar Kanādu.
ES kandidātvalstu pārstāvji atspoguļoja tēzes par 2004.gada paplašināšanas ietekmi uz globālo ekonomiku, kandidātvalstu darbaspēka resursiem un migrācijas tendencēm, jauniem ārpolitiskiem izaicinājumiem un perspektīvām. Lietuvas pārstāvis iepazīstināja ar pieredzi, risinot Kaļiņingradas robežas jautājumu.
Interesi izraisīja universitāšu – Konkordijas Monreālā, Karletonas Otavā un Edmontonas Albertā – profesoru referāti par migrācijas kontroli un Kanādas pieredzi šajā sakarā, kā arī par dabas aizsardzības jautājumu risināšanu ES un Kanādā.
Latviju pārstāvēja speciālo uzdevumu vēstnieks Pēteris Elferts ar referātu par mazas valsts ieguldījumu pasaules drošības sistēmā.
Vakar, 30. martā, Vankūverā (Kanādā) notika Baltijas biznesa forums. Pasākumu, kurš pēc Toronto, Monreālas un Otavas ir ceturtais šāda veida forums, organizēja Latvijas vēstniecība Kanādā kopīgi ar Kanādas Ārlietu ministriju, Lietuvas un Igaunijas vēstniecībām Otavā. Tā mērķis bija prezentēt biznesa un investīciju iespējas Baltijas valstīs un veicināt divpusējo tirdzniecisko sadarbību.
Forumā par Latvijas investīciju klimatu un tirdzniecības iespējām informēja mūsu valsts vēstnieks Kanādā Atis Sjanīts. Bija arī atsevišķas tikšanās ar Britu Kolumbijas uzņēmējiem, kurus interesē sadarbība ar Latviju, īpaši informācijas tehnoloģijas, pārtikas rūpniecības un kokrūpniecības jomā.
ES kā valstu grupa ir otrs nozīmīgākais Kanādas sadarbības partneris ekonomikas jomā, pagaidām gan tikai ar 5,2 procentiem no Kanādas eksporta apjoma.

Jānis Ūdris, “LV”

janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!