• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Garantiju fonda noteikumi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.03.2004., Nr. 48 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86143

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas Fondu biržas noteikumi

Grozījumi Rīgas Fondu biržas Finanšu instrumentu kotēšanas noteikumos

Vēl šajā numurā

26.03.2004., Nr. 48

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas Fondu birža

Veids: noteikumi

Pieņemts: 22.03.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Rīgas Fondu biržas noteikumi

Garantiju fonda noteikumi

Apstiprināti Rīgas Fondu biržas padomes sēdē 2004.gada 22.martā

Rīgas Fondu biržas (turpmāk tekstā — Birža) Garantiju fonda noteikumi (turpmāk tekstā — Noteikumi) ir izstrādāti, pamatojoties uz Finanšu instrumentu tirgus likuma (turpmāk tekstā — Likums) 27.panta piekto daļu.

1. Vispārīgie nosacījumi

1.1. Noteikumos lietotie termini un jēdzieni atbilst Likumā un Biržas noteikumos lietotajiem terminiem un jēdzieniem.

1.2. Šie noteikumi nosaka Garantiju fonda izveidošanas, dalībnieku uzņemšanas, līdzekļu izmantošanas un fonda līdzekļu atmaksāšanas kārtību.

1.3. Garantiju fonds ir Biržas biedru nošķirtu naudas līdzekļu kopums, kas tiek izveidots, pārvaldīts un izmantots saskaņā ar šiem noteikumiem Biržā noslēgto darījumu izpildes nodrošināšanai.

1.4. Garantiju fondam nav juridiskās personas statusa.

1.5. Biržas un Garantiju fonda līdzekļi ir nošķirti un tos var izmantot tikai Biržā noslēgto darījumu izpildes nodrošināšanai.

1.6. Maksājumu veidus, apjomus un kārtību latos un ārvalstu valūtās Garantiju fondā nosaka šie noteikumi un Valdes lēmumi. Informāciju par Garantiju fonda līdzekļu izmantošanu Biržā noslēgto darījumu nodrošināšanai publicē Biržas biļetenā. Biržas biļetens ir pieejams elektroniskā veidā Biržas mājaslapā internetā.

1.7. Katram valūtas segmentam ir atsevišķa iemaksas, uzskaites un izmantošanas kārtība Garantiju fondā.

1.8. Viena valūtas segmenta Garantiju fonda līdzekļi nevar tikt izmantoti cita valūtas segmenta finanšu instrumentu darījuma nodrošināšanai. Minētais nosacījums neattiecas uz tā Garantiju fonda dalībnieka naudas līdzekļu izmantošanu, kuram nav pietiekams naudas daudzums Biržas tirdzniecības sesijā noslēgtā darījuma izpildes nodrošināšanai.

1.9. Ja Garantiju fondā nepietiek līdzekļu, lai nodrošinātu atliktā darījuma izpildi, darījums tiek nodrošināts tikai Garantiju fondā esošo līdzekļu apjomā.

1.10. Garantiju fondu neizmanto tiešo darījumu izpildes nodrošināšanai.

2. Garantiju fonda dalībnieki

2.1. Garantiju fonda dalībnieku uzņemšana

2.1.1. Par Garantiju fonda dalībniekiem var kļūt tikai Biržas biedri.

2.1.2. Lēmumu par uzņemšanu Garantiju fondā pieņem Biržas Valde mēneša laikā, skaitot no Biržas biedra pieteikuma iesniegšanas dienas.

2.1.3. Pieteikumā jāsniedz šādas ziņas:

2.1.3.1. iesniedzēja nosaukums un juridiskā adrese;

2.1.3.2. ziņas par uzņēmuma vadību (vārds, uzvārds, ieņemamais amats, adrese, tālrunis).

2.1.4. Lēmumu par uzņemšanu Garantiju fondā Biržas Valde pretendentam paziņo rakstveidā. Tajā tiek norādīts lēmuma pieņemšanas datums, kā arī iestāšanās maksas apjomi un iemaksas termiņi.

2.1.5. Ja pretendents netiek uzņemts par Garantiju fonda dalībnieku, Biržas Valde rakstiski viņam par to paziņo, norādot atteikuma iemeslu.

2.1.6. Garantiju fonda dalībnieka darbības atbilstību likuma prasībām, Biržas noteikumiem, nolikumiem, kā arī lēmumiem kontrolē Biržas Valde.

2.2. Garantiju fonda dalībnieka tiesības un pienākumi

2.2.1. Garantiju fonda dalībniekam ir tiesības un pienākumi, kas noteikti Biržas noteikumos, nolikumos vai ar tiem saistītajos lēmumos.

2.2.2. Garantiju fonda dalībniekam ir tiesības griezties Biržas Padomē vai Biržas Valdē ar iesniegumu, pretenziju vai cita veida pieteikumu jautājumos, kas saistīti ar Garantiju fonda darbību vai Garantiju fonda dalībnieka tiesībām un pienākumiem, un rakstveidā saņemt pamatotu atbildi.

2.2.3. Garantiju fonda dalībniekam jāveic maksājumi šajos noteikumos noteiktajā kārtībā un apjomā.

2.3. Garantiju fonda dalībnieka izslēgšana

Lēmumu par izslēgšanu no Garantiju fonda pieņem Biržas Valde pēc savas iniciatīvas, ja Garantiju fonda dalībnieks zaudē Biržas biedra statusu vai neievēro likumus, Biržas noteikumus, nolikumus vai ar tiem saistītos lēmumus, vai arī viena mēneša laikā pēc tam, kad ir saņemts Garantiju fonda dalībnieka rakstisks iesniegums par izstāšanos.

3. Garantiju fonda līdzekļi 3.1. Maksājumi Garantiju fondā

3.1.1.Visiem Garantiju fonda dalībniekiem ir jāveic maksājumi Garantiju fondā latos un/vai ārvalstu valūtās. Ir divu veidu maksājumi: fiksētā iemaksa (iestāšanās maksa) un mainīgie maksājumi.

3.1.2. Katra Garantiju fonda dalībnieka kopējā daļa (viņa līdzekļu kopējais apjoms Garantiju fondā) sastāv no fiksētās iemaksas un mainīgajiem maksājumiem.

3.1.3. Birža kontrolē, kā tiek veikti fiksētie un mainīgie maksājumi.

3.1.4. Katra dalībnieka kopējo daļu Garantiju fondā uzskaita atsevišķā apakškontā.

3.1.5. Peļņa un zaudējumi no Garantiju fonda līdzekļu apgrozības tiek sadalīti starp Garantiju fonda dalībniekiem proporcionāli to kopējās daļas lielumam atbilstoši gada vidējam atlikumam.

3.1.6. Fiksētās iemaksas apjomu nosaka Biržas Padome, un tā nevar būt mazāka par 3,000 latiem un/vai katram ārvalstu valūtas segmentam — 10,000 ECU ekvivalents ārvalstu valūtā.

3.1.7. Fiksētā iemaksa uzņemtajam dalībniekam jāiemaksā Biržas Valdes noteiktajā norēķinu kontā 2 nedēļu laikā pēc attiecīgā Biržas Valdes lēmuma pieņemšanas. Ja Garantiju fonda dalībnieks neiemaksā iestāšanās maksu noteiktajā termiņā, viņa dalība Garantiju fondā tiek apturēta.

3.1.8. Mainīgā maksājuma lielums ir atkarīgs no Garantiju fonda dalībnieka tirdzniecības sesijā noslēgto darījumu un atlikto operāciju apjoma. Tā lielumu nosaka Biržas Padome, un tas norēķinu perioda garumā nevar būt mazāks par 10% no noslēgto darījumu un atlikto operāciju apjoma.

3.1.9. Pēc tirdzniecības sesijas Garantiju fonda dalībniekam tiek aprēķināts mainīgā maksājuma lielums, kādam ir jābūt Garantiju fondā saskaņā ar šīs nodaļas 3.1.8. punktu. Ja šī summa vairāk nekā par 10% atšķiras no Garantiju fondā faktiski esošās mainīgo maksājumu summas, tad:

3.1.9.1. starpība tiek atmaksāta Garantiju fonda dalībniekam, — ja faktiski esošā mainīgo maksājumu summa ir lielāka par to, kādai ir jābūt Garantiju fondā;

3.1.9.2. Garantiju fonda dalībniekam ir jāpiemaksā starpība, — ja faktiski esošā mainīgo maksājumu summa ir mazāka par to, kādai ir jābūt Garantiju fondā.

3.1.10. Mainīgo maksājumu procentu likme var tikt palielināta tam Garantiju fonda dalībniekam, kura darbību Biržā Biržas Valde uzskata par riskantu (t.sk. ir liels atlikto darījumu īpatsvars). Garantiju fonda dalībnieks var šo Biržas Valdes lēmumu pārsūdzēt Biržas Padomē.

3.1.11. Mainīgo maksājumu lielumus aprēķina pēc katras tirdzniecības sesijas un elektroniskā formā paziņo to Garantiju fonda dalībniekam.

3.1.12. Garantiju fonda dalībniekam ir jāveic mainīgie maksājumi vienas darba dienas laikā pēc paziņojuma saņemšanas.

3.1.13. Ja Garantiju fonda dalībnieks nav veicis nepieciešamos maksājumus noteiktajā laikā, viņš iemaksā nepieciešamo naudas apjomu un maksā Garantiju fondam divkāršu Latvijas Bankas refinansēšanas likmi par maksājuma apjomu uz nokavēto laiku.

3.2. Garantiju fonda līdzekļu izmantošana

3.2.1. Lēmumu par Garantiju fonda līdzekļu izmantošanu noslēgto darījumu izpildei gadījumā, ja Biržas biedrs nespēj izpildīt darījumu, pieņem Biržas Valde.

3.2.2. Ja Garantiju fonda dalībniekam nav pietiekams naudas daudzums Biržas tirdzniecības sesijā noslēgtā darījuma izpildes nodrošināšanai, tiek izmantoti Garantiju fonda līdzekļi saskaņā ar Biržas noteikumiem un ar tiem saistītajiem lēmumiem. Garantiju fonds šo summu izmaksā otrai darījuma pusei, kā arī izmaksā divkāršu Latvijas Bankas refinansēšanas likmi par atceltās operācijas apjomu uz atlikšanas laiku.

3.2.3. Ja Garantiju fondā viena dalībnieka kopējā daļa latos vai ārvalstu valūtās nav pietiekami liela, lai nodrošinātu viņa atliktā darījuma izpildi, vispirms tiek izmantoti šī dalībnieka latu un ārvalstu valūtu naudas līdzekļi Garantiju fondā, un ja to daudzums nav pietiekams, tiek izmantoti citu Garantiju fonda latu vai ārvalstu valūtu dalībnieku iemaksātie naudas līdzekļi proporcionāli katra dalībnieka kopējai daļai, bet nepārsniedzot viņa kopējo daļu latos vai ārvalstu valūtās.

4. Ārkārtas maksājumi

Ja Garantiju fonda līdzekļi ir izmantoti kāda Garantiju fonda dalībnieka atliktā darījuma izpildes nodrošināšanai, šim dalībniekam ir jāiemaksā Garantiju fondā soda nauda, kas ir vienāda ar Garantiju fonda izmantoto summu, un divkārša Latvijas Bankas refinansēšanas likme par izmantoto līdzekļu apjomu uz izmantošanas laiku. Birža izsūta Garantiju fonda dalībniekam paziņojumu par veicamo maksājumu kārtību, apjomu un termiņu.

5. Atmaksāto līdzekļu sadalīšana

5.1. Iekasētā soda nauda tiek sadalīta starp Garantiju fonda dalībniekiem atbilstoši izmantotajam viņu naudas līdzekļu apjomam (sākotnēji tiek atlīdzināta no citiem Garantiju fonda dalībniekiem ņemtā nauda).

5.2. Procenti par Garantiju fonda līdzekļu izmantošanu (divkārša Latvijas Bankas refinansēšanas likme par izmantoto līdzekļu apjomu uz izmantošanas laiku) tiek sadalīti starp citiem Garantiju fonda dalībniekiem proporcionāli to izmantoto līdzekļu apjomam.

6. Garantiju fonda konta turēšana

Garantiju fonda naudas līdzekļus drīkst ieguldīt tikai drošos un likvīdos Biržas Padomes akceptētos ieguldījumos.

7. Līdzekļu atmaksāšana

Ja Garantiju fonda dalībnieks izstājas vai tiek izslēgts no Garantiju fonda, viņa daļas Garantiju fondā tiek atmaksātas tikai pēc tam, kad izpildīti visi viņa vārdā Biržā noslēgtie darījumi un saistības pret Garantiju fondu.

8. Noslēguma noteikumi

8.1. Šie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

8.2. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē 1995.gada 14.jūlijā Finanšu ministrijā apstiprinātie “Garantiju fonda noteikumi”.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!